Stamboom Tienkamp » Abraham Polak (1914-1992)

Persoonlijke gegevens Abraham Polak 


Gezin van Abraham Polak

Hij is getrouwd met Katja Berndsen.

Zij zijn getrouwd op 1 september 1954, hij was toen 40 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Clairy Ruth Polak  1956-2023


Notities over Abraham Polak

Alexander Pola, artiestennaam van Abraham Polak (Haarlem, 26 juni 1914 – Amsterdam, 12 oktober 1992), was een Nederlandse acteur, tekstschrijver en komiek.

Bram Polak werd geboren als zoon van de leraar Duits Leon Polak en Leonora Vos. Hij had een acht jaar jongere zuster. Het gezin verhuisde in 1917 naar Den Haag omdat Polak sr. daar een betrekking had gekregen.

Van jongs af aan werd Polak de liefde voor het theater bijgebracht omdat zijn ouders enthousiaste theaterbezoekers waren. Toen hij echter zelf acteur wilden worden, waren zijn ouders daar tegen. Polak studeerde een jaar rechten aan de Universiteit Leiden, zakte voor zijn propedeuse, en deed toelatingsexamen voor de Toneelschool. Nadat hij hier werd afgewezen volgde hij privé-lessen toneel, waarna hij in 1935 als volontair bij het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel begon. Hij had inmiddels de artiestennaam Alexander Pola aangenomen. Vanaf 1938 speelde Pola kleine rollen bij het Residentie Tooneel. In deze periode leerde hij onder anderen Caro van Eyck, Paul Steenbergen en Simon Carmiggelt kennen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook hij onder en aan het eind van de oorlog trok hij via Noord-Brabant naar Parijs.

Eenmaal weer in Nederland begon hij bij de radio te werken. Pola werd bekend door zijn medewerking aan het populaire radioprogramma Negen heit de klok met Jan de Cler. In 1947 leverde hij de tekst voor het muzikale sprookje De prins die de hik had van Jurriaan Andriessen. Gedurende de jaren vijftig bleven zij samen voor radioprogramma's schrijven. Begin jaren '60 was Pola redacteur van het VARA-radioprogramma Chansonnetje in huis, waarvoor hij, met Emile Lopez en Ernst van Altena, het leeuwendeel van de cabareteske liedteksten schreef. Voor de muziek tekende Harry de Groot, de leider van het septet dat vocalisten als Sonja Oosterman, Rijk de Gooyer, Johnny Kraaijkamp en Henk Elsink begeleidde.

Zijn grootste succes op de televisie kreeg Pola door zijn deelname als tekstschrijver en uitvoerend artiest aan het kwintet Farce Majeure (samen met Fred Benavente, Jan Fillekers, Henk van der Horst en Ted de Braak), waarvoor hij in september 1966 werd gevraagd. Later schreef hij samen met Chiem van Houweninge een aantal succesvolle televisieseries, zoals Zeg 'ns AAA, waarin hij zelf ook een rol speelde als "Kees", de vriend van mevrouw Hamer (1987-1988) en Oppassen!!!. Ook had hij jarenlang columns op Radio Nederland Wereldomroep en in de VARAgids. In het tijdschrift De Tweede Ronde publiceerde hij light verse.

Hij trouwde op 1 september 1954 voor de tweede keer, ditmaal met de cabaretière Katja Berndsen. Uit dit huwelijk werd een dochter geboren (Clairy Polak) die journaliste en presentatrice zou worden.

Alexander Pola kwam ook geregeld als panellid in de De Willem Ruis Show (KRO), waarin hij bekend stond om zijn soms onbegrijpelijke maar daarom niet minder hilarische antwoorden en reacties.

Ook is menig citaat van Pola op scheurkalenders en andere publicatie terechtgekomen. Zijn vileine humor om min of meer bekende gezegdes om te vormen leende zich daar prima voor. Bijvoorbeeld: "Waar er twee trouwen, hebben er twee schuld".[1]

In 1980 werd Pola benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.[2]

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Abraham Polak?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Abraham Polak

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Abraham Polak

Abraham Polak
1853-1933
Mourits Vos
1846-1918
Leon Polak
1884-????
Leonora Vos
1887-1966

Abraham Polak
1914-1992

1954

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 juni 1914 lag tussen 8,7 °C en 20,1 °C en was gemiddeld 14,8 °C. Er was 14,5 uur zonneschijn (87%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1914: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,2 miljoen inwoners.
    • 29 mei » De RMS Empress of Ireland botst tegen het Noorse steenkoolvrachtschip Storstad, en zinkt binnen 14 minuten. Van de 1477 passagiers aan boord overleven slechts 465 passagiers de ramp.
    • 28 juni » Aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk wordt doodgeschoten in Sarajevo door Gavrilo Princip. Deze gebeurtenis vormt de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog.
    • 28 juli » De Eerste Wereldoorlog, ook de Wereldoorlog of de Grote Oorlog genoemd, breekt uit.
    • 4 augustus » Eerste Wereldoorlog: Duitse troepen vallen België binnen, waardoor het Verenigd Koninkrijk de oorlog verklaart aan Duitsland.
    • 12 augustus » Slag der Zilveren Helmen, in Halen. Voor de laatste keer in Europa vindt een cavaleriecharge plaats. Er vallen 140 Belgische en 160 Duitse soldaten. De Belgen winnen en verschansen zich te Diest.
    • 15 december » Einde van de Slag bij Łódź; Rusland trekt zich terug op Moskou.
  • De temperatuur op 1 september 1954 lag tussen 10,4 °C en 27,4 °C en was gemiddeld 19,1 °C. Er was 10,1 uur zonneschijn (74%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 2 september 1952 tot 13 oktober 1956 was er in Nederland het kabinet Drees II met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1954: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 10,6 miljoen inwoners.
    • 14 januari » De Amerikaanse actrice, Marilyn Monroe treedt in het huwelijk met de honkballer Joe DiMaggio.
    • 3 februari » De tiende Elfstedentocht wordt gewonnen door Jeen van den Berg.
    • 1 maart » De Verenigde Staten brengen de waterstofbom Castle Bravo tot ontploffing tijdens een kernproef.
    • 24 oktober » Dwight D. Eisenhower belooft Amerikaanse steun aan Zuid-Vietnam.
    • 18 december » Oprichting van de Colombiaanse voetbalclub Deportes Tolima.
    • 22 december » Oprichting van de Russische voetbalclub Baltika Kaliningrad.
  • De temperatuur op 12 oktober 1992 lag tussen 2,1 °C en 12,1 °C en was gemiddeld 7,9 °C. Er was 10,2 uur zonneschijn (93%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1992: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 15,1 miljoen inwoners.
    • 30 april » Eén speelronde voor het einde van de reguliere competitie stelt Haagsche Delftsche Mixed de landstitel in de Nederlandse hockeyhoofdklasse veilig door Kampong in Den Haag met 2-0 te verslaan.
    • 24 mei » Uit de autonoom georganiseerde - volgens Servië "illegale" - verkiezingen in Kosovo komt de Liga voor een Demokratisch Kosovo (LDK) van Ibrahim Rugova als grote overwinnaar uit de bus.
    • 30 mei » De reguliere treindienst tussen Maastricht en Aken wordt opgeheven.
    • 20 juli » Slowakije neemt een grondwet aan, en zal op 1 januari 1993 onafhankelijk worden.
    • 25 september » Bengaalse ordetroepen openen in het zuidoosten van Bangladesh het vuur op Birmese moslimvluchtelingen die ageren tegen gedwongen repatriëring. Zeker vijf betogers worden gedood.
    • 19 oktober » De Servische politie bezet het federale ministerie van binnenlandse zaken van Joegoslavië in Belgrado.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Polak

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Polak.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Polak.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Polak (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Tienkamp is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Paul Tienkamp, "Stamboom Tienkamp", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-tienkamp/I49777.php : benaderd 17 juni 2024), "Abraham Polak (1914-1992)".