Stamboom Steenhof » Willem Paulus Steenhoff (1807-1874)

Persoonlijke gegevens Willem Paulus Steenhoff 

  • Hij is geboren op 22 februari 1807 in Amsterdam.Bron 1
  • Hij werd gedoopt op 22 maart 1807 in Amsterdam.Bron 2
    Geloof: Westerkerk
  • Beroep: Kantoorbediende en later makelaar.
  • Woonachtig op 1 februari 1854: Prinsengracht Buurt Z nummer (nu nr780) 427 bij de Vijzelgracht, Amsterdam.
    Bij zijn geboorte woonde hij op de Prinsengracht nummer 158 of 133.
    Tijdens de geboorte van zijn zoon 1848 woonde hij aan de Prinsengracht buurt Z no.427 te Amsterdam

    Op 14-04-1874, bij overlijden, woonde hij op de Prinsengracht in Kanton 2 Buurt AA nr. 587 te Amsterdam. In 1875 is dit vernummerd naar 780. Zie foto.
    Het betreft een monument dat herbouwd is in 1975.
    Het heeft een 18e eeuwse klokgevel. De top (19e eeuw) is versoberd. Het heeft twee waaierhekjes.
    Bron: "Amsterdamse Grachtengids" van Tim Lilian.

    Bevolkingsregister 1869:
    Gevel met rechte lijst met Vlieringluik daarin;h het puntdak steekt nog net boven de lijst uit (±1850); deuromlijsting uit die periode. Bron:"Amsterdamse Grachtengids"
    Op dit adres staan ook 7 dienstboden ingeschreven in een volgorde van tijd.

    Akte nummer 1
    -------------

    nummer 260

    VENNOOTSCHAPSAKTE TUSSEN VADER WILLEM PAULUS STEENHOFF (W11311.3) EN ZOON GERARDUS ELIZA STEENHOFF (W11311.31)
    ==========================

    Heden den Dertigsten April des jaars achttien honderd Drie en zeventig compareerden voor mij Willem Frederik Overhoff Junior, notaris in het Arrondissement te Amsterdam ter Standplaats Amsterdam
    De Heeren
    Willem Paulus Steenhoff, ter Eenre
    Gerardus Eliza Steenhoff, ter andere zijde, beide makelaar en beiden te Amsterdam woonachtig op de Prinsengracht bij de Vijzelgracht, mij notaris bekend.
    Te kennen gevende:
    dat zij, Comparanten, besloten hebbende te zamen voor gemeenschappelijke rekening uit te oefenen de makelaardij, hetzij in het algemeen, hetzij zoodanige vakken waarin de Comparanten ter andere zijde reeds benoemd is en in het vervolg benoemd mogt worden, omtrent deze hunne vennootschap hebben bepaald en vastgesteld, het volgende als:
    Artikel Een
    De vennootschap zal gedreven worden onder de firma: W.P.Steenhoff en Zoon; waarvan ieder der vennooten de teekening heeft, doch alleen en uitsluitend voor zaken tot de makelaardij betrekking hebbende en geenszins tot eenige handeling daarbuiten liggende, het opnemen of ter leen geven van gelden en het aangaan van borg togten, als zullende zoodanige handelingen voor de vennootschap niet verbindend zijn.
    Artikel Twee
    Deze vennootschap welke met den eersten mei dezes jaars een aanvang neemt, wordt voor den tijd van vijf jaren aangegaan, en zal alzoo eindigen met den laatsten april des jaars achttien honderd acht en zeventig met dien verstande noch thans, dat zij geacht zal worden weder voor een jaar te zijn gecontinueerd, zoo niet door den eersten vennoot aan den anderen, minstens drie maanden voor laatst gezegden datum van zijn voornemen tot ontbinding is kennis gegeven, en zoo telkens van jaar tot jaar, zoolang niet minstens drie maanden voor het einde van het loopende jaar zoodanige kennisgeving door den vennoot aan den anderen gedaan is.
    Artikel Drie
    Ieder vennoot wordt bij de boeken der vennootschap gecrediteerd voor hetgeen hij in de vennootschap zal hebben aangebragt. Ieder vennoot geniet vóór alle verdeling van winst, vijf percent `s jaars van het kapitaal, hetwelk hij in de vennootschap heeft aangebragt.
    Artikel Vier
    Bij het einde van ieder vennootschapsjaar zullen de boeken afgesloten worden, en zoo spoedig mogelijk een balans worden opgemaakt, die, ten blijke van goedkeuring door de beide vennooten onderteekend en in de afzonderlijk daartoe bestemde register wordt ingeschreven.
    Artikel Vijf
    De winsten en verliezen zullen door den comparant ter eenre voor drie vierden en door den comparant ter andere zijde voor één vierde worden genoten en gedragen.
    Artikel Zes
    Bij overlijden van eenen vennoot zal het den overgeblevene vrij staan, hetzij alleen, hetzij in vennootschap met anderen, de zaken dezer vennootschap onder firma W.P .Steenhoff en Zoon, voort te zetten, zonder eenige verantwoordelijkheid echter voor de erven of regtverkrijgenden van den overleden vennoot.
    Artikel Zeven
    Het kapitaal, hetwelk de overleden vennoot ten tijde van zijn afsterven in de vennootschap heeft, moet door den overblijvenden vennoot binnen drie maanden na dat overlijden aan de erven of regtverkrijgenden van den overledene worden uitgekeerd, zonder bijvoeging van rente.
    Artikel Acht
    Geschillen ten aanzien dezer vennootschap, uit welken hoofde ook, zoowel gedurende haar loop als bij hare ontbinding en likwidatie ontstaan hetzij gedurende het leven der vennooten, hetzij na hun overlijden, zullen nimmer ter kennis van den gewonen rechter worden gebracht maar worden opgedragen aan de beslissing van drie Scheidslieden, door iedere partij één, en door de alzo gekozene den derden te benoemen, zullen ingeval van geschil over benoeming der Scheidslieden, de benoeming plaats hebben door de arrondissementsrechtbank te Amsterdam.
    De gekozen of benoemde Scheidslieden zullen als goede mannen, naar de regelen der billijkheid, uitspraak doen en van hunnen uitspraak kan niet in hooger beroep worden gekomen.
    Met al hetwelk overgekomene de heeren Comparanten verklaren genoegen te nemen en zich te verbinden tot de getrouwe nakoming dezer; domicilium kiezende ten kantore van den tijdelijke bewaarder der minute.
    Zullende de Heeren Comparanten onmiddellijk bij de intrede van het nieuwe dienstjaar aan het bestuur dezer gemeente aanvraag doen tot bekamping van patent.
    In den elfden regel der derde bladzijde zijn vier woorden doorgehaald.
    Waarvan acte!, waarvan deze is de minute.
    Gedaan en verleden te Amsterdam, ten dage maand en jaar, als aan den hoofd dezer is gemeld in tegenwoordigheid van den Heer Christiaan Elders Henk, Candidaatnotaris en Johannes Dirk Hendrik Herfst, zonder beroep, beide wonende te Amsterdam. Als getuigen.
    En is deze minute, na gedane voorlezing door de comparanten, de getuigen en mij notaris geteekend.

    (5 handtekeningen)

    No 15 Geregistreerd te Amsterdam den eersten Mei 1800 drie en zeventig deel 148 folio 118 vak 1 twee bladen en renvooi. O
    ntvangen /?2.40 met 38 opcenten en /?912? is drie gulden en dertig en een halve cent.
    De Ontvanger
    R. Van de Kasteele

    Akte nummer 2
    -------------
    Heden den 5 september 1856 compareerden voor mij Willem Frederick Overhoff junior notaris in het arrondissement Amsterdam
    De heer Johannes Adolf Brinkers, diamantzetter, wonende te Amsterdam binnen de stad op den Singel bij de Heisteeg.
    De welke bij deze verklaart uit de hand te hebben verkocht en dien tengevolge als nu hiermede te cederen en over te dragen aan de heer Willem Paulus Steenhoff, makelaar, wonende binnen deze stad op de Prinsengracht over het Amstelveld, die ten deze mede compareert en weederkerig voor zich zijne erven en regtverkrijgenden en koop en cessie verklaart te accepteren:
    des comparants verkoopers onverdeeld eenvierde en een nominaal kapitaal van Zeven duizend vierhonderd gulden in het grootboek der twee en een halfprocentsNationale werkelijke ten laste schuld van het rijk op letter B deel 24 nummer 6905 ingeschreven ten name van:
    Brinker/ Petrus Gerardus Hendrix & Antonius Bernardus Zuure als bestuurders van het kapitaal door Joannes Wilhelmus/ afgeroneerd ten behoeve van zijne dochter Antonia Margaretha Brinker om daarvan tot haar huwelijk en met trouwende levenslang gedurende de vruchten te genieten en waarvan de eigendom toekomt aan Antonia Margaretha Brinker voornoemd, Johann Adolf Brinker, Wilhelmus Gerardus Brinker en Johanna Maria Brinker, gehuwd met Hermannus Moijsius Schaap Jan Houweling zoon.
    Verklarende de comparant verkooper dat de vruchtgebruikster den een en twintigsten maart des jaars achttienhonderd en twee is geboren en alzo thans den ouderdom van vier en vijftig jaren heeft.
    En in deze verkoop en cessie geschied om eenen somma van zes honderd negen en twintig gulden die de comparant cedent verklaart van den heer cessionaris te hebben ontvangen en hem daarvoor te lerende.
    De comparant cedent verklaart alvorens den cessionaris te stellen en subrogeren en al de regten die hij tot dato dezer op voormelde onverdeelde eenvierdeen voorschreven kapitaal heeft gehad en in het vervolg zal kunnen geoordeeld worden te hebben, en alzoo ook om als regtverkregen hebbende van hem cedent, bij ophouding van het vruchtgebruik, eerde gemeld onverdeeld eenvierde als over vrij eigen goed naar welgevallen te kunnen beschikken, na vooraf plaats gehad hebbende scheiding en verdeling met de mede erfgenamen.
    Authoriserende eindelijk de comparant cedent de directie van het Grootboek der Nationale Schuld gevestigd te Amsterdam om nagedane aantekening waarbij de annotatie dezer co? aan den cessionaris uit te reiken.
    Keerende partijen ter zake dezer domicilium aan hunne hiervooren gemelde woonplaatsen.
    Waarvan alte!!
    Gedaan en verleden binnen Amsterdam ten kantore van mij notaris in tegenwoordigheid van den heer Christiaan Eldert Henkes, zonder beroep en Albertus Krieger, aanspreker beide wonende alhier de eerste in de Anjelierstraat de tweede op de Prinsengracht als getuigen die de minute dezer met de comparanten welke aan mij notaris bekend zijn en mij notaris na gedane voorlezing hebben ondertekend.
    J.Brinker
    W.P.Steenhoff
    C.E.Henkes
    A. Krieger

    Akte nummer 3
    ------------

    UITGEGEVEN VOOR WOORDELIJK UITTREKSEL
    =====================================

    N:121 Ingeschreven ter Griffie der Regtbank te Amsterdam 21 Mei 1873.

    Heden der Dertigsten april des jaars Achttien honderd Drie en zeventig
    Compareerden voor mij Willem Frederik Overhoff Junior, Notaris in het arrondissement Amsterdam ter standplaats Amsterdam
    De Heeren
    Willem Paulus Steenhoff, ter eenre
    En
    Gerardus Eliza Steenhoff, ter andere zijde, beide makelaars en beide te Amsterdam woonachtig op de Prinsengracht bij de Vijzelgracht, mij notaris bekend
    Te kennen gevende,
    dat zij Comparanten besloten hebbende de te zamen voor gemeenschappelijke rekening uit te oefenen de makelaardij hetzij in het algemeen, hetzij in zoodanige vakken waarin de Comparant ter andere zijde reeds benoemd is of in het vervolg benoemd mocht worden omtrent deze hunne vennootschap hebben bepaald en vastgesteld het volgende als
    Artikel Een
    De Vennootschap zal gedreven worden onder de firma: W.P. Steenhoff en Zoon waarvan ieder der vennooten de teekening heeft doch alleen en uitsluitend voor zaken tot de makelaardij betrekking hebbende; en geenszins tot eenige handeling daarbuiten liggende, het opnemen of ter leen geven van gelden en het aangaan van borgtogten, als zullen den zoodanige handelingen voor de vennootschap niet verbindend zijn.
    Artikel Twee
    Deze vennootschap welke met den eersten mei dezes jaars een aanvang neemt, wordt voor den tijd van vijf jaren aangegaan en zal alzo eindigen met den laatsten April des jaars achttien honderd acht en zeventig, met dien verstande nogthans, dat zij geacht zal worden weder voor een jaar te zijn gecontinueerd zoo niet door den eenen vennoot aan den anderen, minstens drie maanden voor laatstgezegden datum van zijn voornemen tot ontbinding is kennis gegeven en zoo telkens van jaar tot jaar zoolang niet minstens drie maanden voor het einde van het loopende jaar zoodanige kennisgeving door den eenen vennoot aan den anderen gedaan is.
    Artikel Drie
    Ieder enzovoorts. (Zie de akte van 30-04-1823 hierboven onder 1)
    Artikel Zes
    Bij overlijden van eenen vennoot zal het den overgeblevene vrijstaan, hetzij alleen, hetzij een vennootschap met anderen, de zaken dezer vennootschap onder firma W.P. Steenhoff en Zoon voort te zetten, zonder eenige verantwoordelijkheid voor den erven of regtverkrijgenden van den overleden vennoot.
    Artikel Zeven
    Het enzovoorts
    Met alhetwelk overeengekomene de heeren Comparanten verklaren genoegen te nemen en zich te verbinden tot de getrouwe nakoming dezer; domicilium kiezende ten kantore van den tijdelijke bewaarder dezer minute
    Zullende enzovoorts
    Waarvan Acte!
    Gedaan en verleden te Amsterdam ten dage maand en jare als aan den hoofde dezer is gemeld in tegenwoordigheid van den Heer Christiaan Eldert Henke Kandidaat notaris en Johannes Dirk Hendrik Herfst , zonder beroep, beide wonende te Amsterdam, als getuigen. En is deze minute na gedaan voorlezing door de Comparanten, de getuigen en mij notaris geteekend.

    Getekend door de notaris.
  • Hij is overleden op 14 april 1874 in Amsterdam, hij was toen 67 jaar oud.Bron 3
    Tijdstip: 18:00
    De successie memories van de periode 1872-1892 zijn verloren gegaan.

    Akte nummer 4
    -------------

    Nummer 195 Inventaris van de boedel dd. 9 mei 1874 notaris Willem Frederik Overhoff junior te Amsterdam.

    Het betreft de boedel van Willem Paulus Steenhoff en Anna Maria Christina Kaakebeen. Zij zijn binnen 6 dagen na elkaar overleden.

    De twee erfgenamen zijn:
    Gerardus Eliza Steenhoff;
    Jan Steenhoff minderjarig.

    Als taxateur is benoemd de heer Pieter Leonard Posthumus makelaar te Amsterdam.

    Op de vliering
    Een turfmand, turfbakken, droogrek, pakkisten e.d. 24,--

    Op de zolder
    Een eiken houten linnenpers,, lessenaar tafeltje,
    zeegrasmatrassen,veeren peluw, karpetten lopers, haardkleden,
    een kistje met lappen,gedrukte boeken, " 115,--

    Op een dienstbodekamer
    Een bedtafel en twee stoelen katoenen en wollen deken, twee
    kussens, een peluw, twee strooien matrassen en twee
    bedgordijnen en een strijkplank " 34,--

    Op de voorkamer
    Vloerkleed, drie stel ophaal en overgordijnen, een tafel met
    vier stoelen en een fauteuil, nachttafel en toilet, theestoof
    met ketel en komfoor, twee stoven en vier voetbankjes,
    haardstel en kolenemmer, wastafel en pijpenlade, ledikant
    met behangsel, spiegel, schilderij, mahoniehouten linnenkastje,
    zeventien kussenslopen , 128 servetten, 6 katoenen bedlakentjes,
    vier lendenkussen slopen, 3 pelmioslopen, 3 ontbijttafellakens,
    24 servetjes, linnen en katoenen bed- en tafellakens, gladhouten linnenkastje, boven en onder klederen van de
    overledene Willem Paulus Steenhoff ( 150,--) en van wijlen zijn
    weduwe ( 200,--) " 796,--

    Op de achterkamer
    Vloerkleed, ophaal- en overgordijnen, tafeltje, twee stoelen,
    leestafel, haardstel, tuintafel, bloemtafel, spiegel met
    ornamenten, 3 gelakte theebladen, houten linnenkast, spiegel,
    deken en onderkleederen, geschilderd ledikant met beddengoed,
    geschilderd ledikant met behangsel, geschilderde linnenkast
    waarin 29 bedlakens en 23 kussenslopen,35 handdoeken, eenige
    poetsdoeken, 22 servetten, 5 sprijen, onderkleed en 3
    gordijntjes, garenwinder en twee porceleinen kommen. " 308,--

    In het portaal
    Gang en portaalkleed, 2 lopers, 2 gordijntjes, gladhouten-
    boekenkast en een huistrap " 21,--

    Op een logeerkamer
    Vloerkleed, 4 gordijntjes, 4 overgordijnen, een spiegeltje,
    wastafel, bedtafel, 5 stoelen,mahoniehouten ladetafel,
    geschilderd ledikant met beddengoed, bed, peluw, wollen deken,
    sprei, pendule met enige ornamenten,eiken houten linnenkastje,
    26 theedoeken, 16 vingerdoekjes, 17 handdoeken,
    16 droogdoeken, 3 bloemstandaards, bak met messen, handdoekrekje,
    cassette en een theestoof " 193,--

    In de zijkamer
    Vloerkleed, 2 stel ophaal-en overgordijnen, mahoniehouten
    theetafel, 6 stoelen,zwart houten fauteuil, mahoniehouten-
    werktafel, mahoniehouten bonheur du Jour,6 gladhouten stoven,
    pianina, tabouret, hoek etagère, enige ornamenten, spiegel,
    4 schilderijen, pendule, 2 candelabers, enige ornamenten, kachel
    met plaat,34 wijnkelken, 10 rijnwijnkelken, 5 vruchtenschalen,
    2 botervloodjes en divers glaswerk. " 156,--

    In de binnenkamer
    Vloerkleed, ophaalgordijn, 2 overgordijnen, mahonie houten
    trektafel, canape, voltaie, 6 stoelen, mahoniehouten buffet-
    kast, mahoniehouten secretaire, vuurscherm, bloemenstandaard,
    2 moderatuerlampen, schilderij, kunstplaat, 2 hoeketagères,
    gedrukte boeken, 2 portretten in lijsten, speigel in een
    vergulde lijst, pendule en enige schoorsteen ornamenten,
    porceleinen stel van 5 stuks,compster, zuurstel, enig glaswerk,
    2 speksteen ornamentjes, zwart houten etagèrekast, 12 porce-
    leinen borden, schaaltje, 10 schoteltjes, 30 paar koffie en
    theegoed, 3 aarden trekpotjes, schildpadden theekistje, gelakte
    tabaksdoos, kachel met pijp en plaat. " 471,--

    Op het Zaaltje
    Vloerkleed, 4 ophaalgordijnen,inschuiftafel, 3 stoelen, speel-
    tafel, droogrekje, mahoniehoutenbuffetkast, glas en aardenwerk
    tot dagelijksgebruik, spiegel,gazonnement, kunstplaat, klokje,
    2 canbelabres, 2 thee en 2 tabakskistjes,mahonie houten
    chiffonière. " 82,--

    In de gang
    Loper, matten, lantaarn, barrometer, parapluistandaard. " 13,--
    In een vaste kast
    Franse porceleinen tafel, dessert servies, 2 engels aarden
    theeservizen. " 43,--

    In de eetkamer
    Vloerkleed, karpet, 2 ophaal- en 2 overgordijnen, trektafel,
    canape voltaire,2 fauteuils, 3 stoelen, buffetkast, tafel en
    stoel, spiegel, klokje enige ornementen, kachel met pijp en plaat,boekrekje, gazornement, brandkast " 117,--

    In een vaste kast
    Enig lak- en aardewerk " 16,--

    Op het kantoor
    Schrijfbureau, lessenaar met 3 stoelen, 3 tabouretten,
    spiegeltje, gazornement, boekenrek, brieven hanger en
    kleinigheden, kacheltje en een brandkast " 70,--

    In de kelder
    Vliegenkast, trapje, enig grof aardewerk, koperen haakjes,
    taartpan, 2 poffertjespannen, vuilnisblik, 2 schalen en divers
    koper en blijkwerk en twee lampen " 14,--

    In de keuken
    Tafeltje, 2 stoelen, tabouret, enig houtwerk, kookfornuis,
    koperen doofpot, keteltje, vijzel en stamper, spuit, schuimspaan, vuilnisblijk, blaker ijzeren doofpot, divers ijzer en blijkwerk,
    theestoof met ketel, 6 emmers, tobbe en looperrek. " 40,--

    In de tuin
    2 tuinbanken, 2 stoeltjes " 6,-

    Juwelen, goud en zilver
    Heren horologie in gouden kast, een dames horologie in gouden
    kast, gouden potloodpen., naalden koker, priem, rijgpen,
    bracolet vingerhoed, 2 broches, een slootje, splitring,
    2 handringen, 3 horologiekettingen alles goud, wegende tesamen
    vier en tachtig gram à 1,10 het gram is 92,40. 2 flacons
    met gouden doppen, een granaten collier met goud twee oor en
    een handring met steentjes, een gouden potloodpen, schaar-
    horologie sleutel, doekspeldje, 3 ringen alles met goud
    gemonteerd. Een mozaiek gouden broche, 2 gouden breidoppen,
    2 kerkboeken met gouden sluiting.
    Een zilveren theepot kleine keur wegende veertig decagram à
    0.80 is 32,--.
    2 zilveren sopelepels, een saladelepel, 2 sauslepels,
    2 zuikerstrooiers alles van zilver kleine keur wegende
    tesamen 63 decigram à 0.80 is 50,40.
    2 zoutvat kransjes zilver kleine keur wegende 17 decigram
    à 0.80 is 13.60 alsmede diverse zilveren bestek.
    Totale waarde " 927,60
    -------------
    Totale waarde ¹ 3.446,60
    =========

    Op 12 juni 1874 om 18.00 uur voortzetting van de beschrijving van de boedel als bovengenoemd.

    Effecten
    De beschrijving beslaat 7 kantjes tekst. Niet hiet gespecificeerd.

    Akte nummer 5
    -------------

    Scheiding en deling van de boedel.

    15 oktober 1874 akte nummer 404 Notaris Willem Frederik Overhoff junior te Amsterdam.

    Comparanten:
    Gerardus Eliza Steenhoff makelaar te Amsterdam wonende aan de Prinsengracht;
    Martinus van Regteren Altena, grondeigenaar wonende te Amsterdam aan de Keizersgracht;
    in hoedanigheid van voogd over de minderjarigen Jan Steenhoff ;
    Frederik Willem Jan Kaakebeen rustend predikant wonende te Zeist, toeziend voogd over de minderjarige Jan Steenhoff.

    De heer Willem Paulus Steenhoff en Anna Maria Christina Kaakebeen waren in algehele gemeenschap van goederen gehuwd.
    Erfgenamen zijn:
    Gerardus Eliza Steenhoff en
    Jan Steenhoff minderjarige zoon ieder voor de helft.

    Samenstelling der boedel:
    1.Effecten ¹ 77.894,17
    2.Woon huis Prinsengracht bij de Vijzelgracht Buurt AA
    nummer 587 kadastraal bekend sectie I nummer 2627
    groot 1 are en 71 ca. Gekocht op 10 september 1855 via
    notaris Eduard Blaank te Amsterdam " 12.000,--
    3. Contanten minus enkele kleine schulden " 41.616,66
    --------------
    Totale waarde boedel ¹ 131.510,83
    ==========

    Wordt verdeeld als volgt:
    Gerardus Eliza Steenhoff
    Pand Prinsengracht buurt AA nummer 587 ¹ 12.000,--
    Effecten " 32.947,34
    Contanten " 20.808,07
    ---------------
    Totaal ¹ 65.755,41
    ==============

    Jan Steenhoff
    Effecten ¹ 65.755,41
    ==============

    PS Over de verdeling van inboedel is niets vermeld.
  • Een kind van Gerrit Steenhof en Elisabeth Parcham
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 7 maart 2016.

Gezin van Willem Paulus Steenhoff

Hij is getrouwd met Anna Maria Christina Kaakebeen.

Zij zijn op 24 mei 1845 te Amsterdam in ondertrouw gegaan.Bron 4

Zij zijn getrouwd op 8 mei 1845 te Amsterdam, hij was toen 38 jaar oud.Bron 5

Getuigen: Fredrik Willem Jan Kaakebeen broer van de bruid, Cornelis Lucas Willem van Ysendijke zwager, Jan Steenhoff broer makelaar,

Kind(eren):

  1. Jan Steenhoff  1852-1904


Notities over Willem Paulus Steenhoff

gaa 86: Archief van de Stadsadvocaten Antonius Pibo Antonius en Pibo Antonius Brugmans

59Maanen, J.R. van Maasman, H.H., zie turfdragers Maatschappij 'De Atlas', Atlas mij. tot inpoldering van Den Dollard, zie Koppen, Soll van Mij. voor landbouw en landontginning in Nederland, zie landbouw en landontginning Mij. voor Volksvlijt

[gaa de vernummering van de panden bekijken]
[gaa kadaster inzien archief 5358 inventaris 346 register 85 Naamindex of film 4908 alfabetische lijst van vaste goederen in de Brakke grond Denk om vanaf 1874 Sectie I nr 2627 71 ellen zie akte in groene map]
Nationale Militie: In Amsterdam in 1826 ingeschreven onder nummer 1589. Uit hoofde van ligchaams gebreken is hij vrijgesteld van militaire dienst. Er staat niet vermeld welke gebreken hij had. Het signalement luidde: Lengte 1 el, 7 Pm,0 Duim en 0 streep. het aangezigt was ovaal en het voorhoofd plat. Zijn ogen waren blauw, de neus was groot, en hij had een ordinaire mond met een ronde kin en blonde haren en wenkbrauwen. Aangezien de gegevens van de Militieraad slechts vanaf 1870 aanwezig zijn in het Rijks Archief Haarlem, kan er niets meer nagekeken worden.

Een makelaar is iemand die er zijn beroep van maakt om tegen loon of provisie overeenkomsten te sluiten op order of op naam van personen tot wie hij niet in vaste dienstbetrekking staat.

In Amsterdam zijn de stukken over het verlenen van de makelaarsvergunning niet bewaard gebleven. Er is geen inschrijving bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam gevonden.

Bron:GAA Archief 366 Inventaris 1073.
Volgens het Register der Namen van alle makelaars in Amsterdam vanaf 10-10-1798 staat Willem Paulus Steenhoff als aangesteld te boek op 27 november 1844.

"Hij was houder van de Maatschappij tot inpoldering van de Dollard."
Hij heeft een recepis ontvangen in de Negotie van de heren Buys en Zoon van 500,--"

INPOLDERING VAN DE JOHANNES KERKHOVEN POLDER

Op 4 oktober 1845 wordt de "Maatschappij tot inpoldering van den Dollard Nederlands gedeelte" opgericht (later wel afgekort tot M.T.I. en ook wel de Hollandse maatschappij genoemd). Op 27 dec 1845 komt de Maatschappij in het bezit van de kavels 5, 6, 7 en 13, totaal ongeveer 2020 ha.
Aan de verkoop werd een aantal voorwaarden verbonden die grote risico's inhielden voor de Maatschappij en zijn aandeelhouders. Deze voorwaarden waren:
De werkzaamheden moesten voor 7 sept 1847 zijn aangevangen;
De werkzaamheden mochten daarna niet langer dan 5 jaar worden verlaten (stilgelegd)
De inpoldering moest voltooid zijn binnen 30 jaren na ondertekening van de verkoopakte dus voor 27 december 1875 (inpoldering betekende hier, dat een stuk kwelder-slikken-water moest zijn omsloten door een dichte dijk).

De verkoopprijs bedroeg fl.70.000,= te betalen in twee termijnen, de eerste bij aanvang (6 mei 1846) en de tweede een jaar later dus mei '47.
In eerste instantie werd gedacht aan het inpolderen van 900 ha M.T.I-bezit en 250 ha achter de Vijfde Laan. Bankier werd Buijs en Co uit Amsterdam. Deze bankier verstrekte tevens een bedrag van fl 800.000, waarbij de gronden als hypotheek golden. De kosten voor het eerste deel (900 ha) werden geschat op fl. 535.000. De bank zou, om dit geld binnen te krijgen 800 obligaties van fl. 1000,= uitgeven, met een looptijd van 40 jaar. De gehele onderneming zag er gezond uit.

Tegenslagen
Het succes van de obligatielening was vanaf het begin niet groot.
De werkwijze van de M.T.I had bepaald niet ieders instemming en vertrouwen. In Groningen was men gewend om nieuwe dijken op de rand van de droge kwelder te leggen. De bodem was daar sterk en de grond bijzonder vruchtbaar. De M.T.I wilde ook natte slikken inpolderen, dus een dijk leggen over de slikken of zelf door het water. Volgens veel Groningers was een dijk over de slikken niet sterk genoeg en zou de afwatering altijd een probleem blijven. Het onbegrip en wantrouwen was bij veel Groningers zeer groot. De lening leverde dus te weinig op en de bankiers konden het geld niet uit eigen middelen opbrengen.
De Mij trachtte medewerking te krijgen van andere kweldereigenaren, vooral toen ter sprake kwam, dat de gehele Dollard zou kunnen worden ingepolderd, tot aan de Heinitzpolderdijk.

De medewerking was echter minimaal, het wantrouwen maximaal, zodat de M.T.I besloot voorlopig slechts 900 ha. in te polderen en begon hiermee in 1846.
Echter op 6 januari 1847 kwam de volgende klap: financier Buys en Co liet de zaken de zaken en vertrok met achterlating van een lege kas en waardeloze afspraken. Niet duidelijk was of de hypotheek (dit waren de gronden) nog steeds in het bezit was van Buys en Co, hoewel die ook waardeloos was, omdat een niet ingepolderde stuk slik geen waarde heeft. De M.T.I schoot er waarschijnlijk niet veel geld bij in, de aandeelhouders mogelijk wel, als de polder niet tot stand zou komen.

Echter plannen om een nieuwe maatschappij op te richten met andere doelen, haalden het niet, dat wil zeggen niemand was bereid er geld in te stoppen.
In 1851 kwam de heer Johannes Kerkhoven, bankier in Amsterdam, met een plan, waarmee de obligatiehouders nog wat geld voor hun obligaties zouden krijgen. Hij bood een bedrag van 125 gulden per 1000 gulden obligaties of een schuldbekentenis van 200 gulden aan de houders die hun aandeel aan hem zouden overdragen. De meeste deden dit direct, anderen pas nadat ze zagen dat ze hun geld kwijt waren als ze het plan niet accepteerden. Ze gingen overstag toen de overheid aandrong op betaling van de koopsom en dreigde het koopcontract ongeldig te laten verklaren. Ze zouden dan alles kwijt zijn.
JK en de heren Siewerts en Tideman sloten een "burgerlijke maatschap". Deze maatschap betaalde de tweede termijn van de koopsom en trad daarmee in de rechten van de staat. Vervolgens spanden de aandeelhouders (beide bestuursleden) een geding aan tegen de M.T.I, teneinde het koopcontract nietig te laten verklaren. Ze deden dit door te eisen dat de M.T.I binnen drie weken de koopsom zou betalen.
De M.T.I (bestaande uit dezelfde mensen, dus JK, Siewerts en Tideman) betaalde niet, het koopcontract werd nietig verklaard en de hypotheek was van de baan. JK had de gronden vrij en kon met een schone lei beginnen. De burgerlijke maatschap tussen de drie werd in 1856 ontbonden, de bezittingen verdeeld.

Doorstart
Er zijn nadien nieuwe plannen en kostenplaatjes gemaakt. Getracht werd geldschieters te vinden. De Kerkhovens hebben ook zelf veel geld in de JKP geïnvesteerd.
De eigenaren van de andere kwelders maakten eveneens plannen en probeerden een deel van de lasten in rekening te brengen bij JK of maakten JK ongevraagd deel van hun plannen. De Reiderwolderpolder werd ingepolderd.
Op 29 maart 1873 werd de Burgerlijke Maatschap "de Johannes Kerkhoven Polder" opgericht. Men ging weer stevig aan de slag om de dijken dicht te krijgen. De dreiging van vernietigen van de koop hing nog steeds in de lucht; voor 27 decem-ber 1875 moesten de slikken zijn bedijkt.
Deze datum werd niet gehaald. In augustus werden de Dollarddijken geteisterd door hoge vloedgolven. Grote delen van de nieuwe dijk werden weggeslagen. Ook nu weer bleek een fout de belangrijkste oorzaak te zijn; er was voor de dijk teveel zand en dus te weinig klei gebruikt. De aannemers haakten af. De overheid maakte geen gebruik van de mogelijkheid het koopcontract nietig te verklaren. Pas in september 1876 slaagde men erin de dijk te sluiten. De laatste 8 meter werden gedicht door hierin het schip Lamberdina Ambrosia te laten zinken.
In januari werd de afwerking van de dijken aanbesteed, doch in de nacht van 30 op 31 januari werd Noord-Nederland opnieuw getroffen door een hevige storm en hoge vloedgolven. Opnieuw ontstond ernstige schade aan de dijken overal in Nederland. Deze keer lag het niet aan de kwaliteit van de dijken; de Maatschappij had geen schuld aan de schade die er nu was ontstaan.
Opnieuw werd een bestek gemaakt voor de JKP met hogere dijken en minder polder, namelijk slechts 410 ha. Op 23 juni 1877 was de JKP definitief gesloten.
Bij een later inspectie bleek, dat er toch nog onvolkomenheden aan de dijk kleefden; op enkele plaatsen was de ondergrond te zwak. Ook kwam aan het licht dat er een kelder in de dijk was verwerkt van 2 meter diep en 4 a 4,5 meter breed met een lengte van 72 meter. De dijk werd overal hersteld doch in 1883 sloeg er bij een matige storm opnieuw een onverklaarbaar gat in de dijk. Men vermoedt dat op die plek eveneens een kelder in de dijk was aangelegd; bedrog was waarschijnlijk opnieuw oorzaak van een overstroming.
Op 15 februari 1878 vond de eerste verhuur plaats van een deel van de ingepolderde gronden.
In de jaren daarna (o.a. in 1883, 1897 en 1916) werden de dijken op de proef gesteld door harde noordwester stormen, doch ze bleven grotendeels intact.
In 1903 werd voor het eerst een batig saldo geboekt groot fl.18257,25

Op 30 april 1823 is hij een vennootschap aangegaan met zijn zoon Gerardus Eliza Steenhoff. Zij beoefenden de makelaardij voor gemeenschappelijke rekening uit vanuit het pand Prinsengracht bij de Vijzelgracht.

Uit de notulen van de "Nieuwe Handelssocieteit", opgericht dd 24 maart 1833, blijkt dat Willem Paulus Steenhoff op 17 september 1834 lid geworden is. De doelstelling van deze Societeit was het bevorderen van de effectenhandel. De notulen van de Societeit worden bewaard bij Euronext te Amsterdam de opvolger van de "Vereniging van de Effectenhandel".
In het boek "Een eeuw vol effecten" is als bijlage opgenomen een lijst van " Adhaeranten" aan het bestuur der Vergadering van Effecten handelaren.
De Vereniging voor de Effecten handel is opgericht in 1876. Willem Paulus is overleden in 1874. Dus kon hij ook geen lid zijn van de Vereniging voor de Effecten handel. Boek geschreven door Prof.Dr. Joh. de Vries.

GAA:Toegang 5072 Inv nr 22393.Op 4 october 1858 is er voor Notaris W.P.C. Fabius een Procesverbaal van veiling en toewijzing gemaakt.

Aan het boek: "Een eeuw vol effecten" door Prof. Dr. Joh. De Vries, geschreven naar aanleiding van 100 jaar effecten handel te Amsterdam ontlenen wij het navolgende:
"Nederland is altijd een ideaal land voor effecten geweest. Dat behoeven wij niet in de eerste plaats te verklaren uit de hang naar individualisme en de voorkeur voor gemakkelijk overdraagbaar bezit, vermengd met een winzucht die enige speculatie niet schroomt. Deze elemententen zullen zeker een rol hebben gespeeld - en wie zal een wisselwerking ontkennen? - maar van veel groter betekenis lijkt die typisch Nedelandse economische ontwikkelingen sinds de zeventiende eeuw, welke een gelegeNederlands Hervormdeid bood en impulsen behield voor het ontstaan eerst en de verdere groei vervolgens van de effecteNederlands Hervormdandel en de organisatie daarvan"
Mede door de VOC en WIC is er een grote behoefte ontstaan aan handel in waarde papieren. Niet alleen effecten maar ook en vooral schuldbekentenissen en wissels. Deze werden op termijn afgegeven en als men toch contant geld wilde hebben kon men die schuldbekentenissen verhandelen. Er waren tot 1876 alleen regels die opgemaakt waren door enkele verenigingen. Toen de handel steeds groter werd ontstond er behoefte aan regelgeving.

In het Amsterdamse archief zijn diverse akten van geldleningen te zien.Archief notaris W.F. Overhoff Jr. Zijn gelden stelde hij op hypothecaire basis beschikbaar en schroomde niet om de panden te veilen als men niet aan de verplichtingen tot rentebetaling en aflossing voldeed.

In GAA Toegang 494 Inventaris 510 staat een lijst van tarieven die makelaars mochten berekenen voor transacties van vaste goederen, obligatien, actien en andere effecten.

Hij is toeziend voogd geweest over de kinderen van van Regteren Altena.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Paulus Steenhoff?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Paulus Steenhoff

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Paulus Steenhoff

Jan Steenhof
1715-1777
Paulus Parcham
????-< 1844
Elisabeth Parcham
± 1762-1844

Willem Paulus Steenhoff
1807-1874

1845
Jan Steenhoff
1852-1904

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Willem Paulus Steenhoff



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Overlijdensakte moeder+doopregister
    2. Doopregister, akte 114/164
    3. Overlijdensakte, akte 2/185v/2
      Aangevers: Hendrik Jansen aanspreker en Dirk Brink en Derk Brinkman geen beroep.
    4. Ondertrouwakte, akte 84
    5. Advertentie+huwelijksakte 2e klas., akte 2/119v

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 22 februari 1807 lag rond de 7,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1807: Bron: Wikipedia
      • 12 januari » Leidse buskruitramp.
      • 25 juni » Het Franse keizerrijk van Napoleon Bonaparte sluit vrede met Pruisen en Rusland in de Vrede van Tilsit.
      • 17 december » Napoleon Bonaparte tekent het decreet van Milaan dat alle handel met het Verenigd Koninkrijk verbiedt.
    • De temperatuur op 22 maart 1807 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1807: Bron: Wikipedia
      • 12 januari » Leidse buskruitramp.
      • 25 juni » Het Franse keizerrijk van Napoleon Bonaparte sluit vrede met Pruisen en Rusland in de Vrede van Tilsit.
      • 17 december » Napoleon Bonaparte tekent het decreet van Milaan dat alle handel met het Verenigd Koninkrijk verbiedt.
    • De temperatuur op 8 mei 1845 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: half bewolkt . Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1845: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 3 maart » Florida wordt toegelaten als de 27ste staat van de VS.
      • 4 maart » James Knox Polk wordt beëdigd als 11e president van de Verenigde Staten
      • 17 maart » De Engelse uitvinder Stephen Perry patenteert het elastiek.
      • 15 mei » Doop van de eerste Nederlandse Baptisten
      • 10 september » Opening Beurs van Zocher in Amsterdam door koning Willem II.
      • 29 december » Texas ratificeert de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt daarmee toe als 28e staat van de Unie.
    • De temperatuur op 14 april 1874 lag rond de 10,1 °C. De winddruk was 21 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 84%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 6 juli 1872 tot 27 augustus 1874 was er in Nederland het kabinet De Vries - Fransen van de Putte met als eerste ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) en I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
    • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
    • In het jaar 1874: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
      • 1 januari » Afschaffing van de 'differentiële rechten' in Nederlands-Indië; de in- en uitvoerrechten worden gelijk voor Nederlanders en buitenlanders. Minister van Koloniën Fransen van de Putte verwezenlijkt hiermee een belangrijk liberaal programmapunt.
      • 1 januari » De stad New York annexeert de Bronx.
      • 14 maart » Anton Philips, Nederlands industrieel († 1951)
      • 15 april » In Parijs start een groep jonge, voornamelijk impressionistische kunstenaars een geruchtmakende expositie.
      • 5 juni » K.S.R.V. Njord opgericht, eerste Nederlandse studentenroeivereniging.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Steenhoff


    De publicatie Stamboom Steenhof is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    A.W. Steenhof, "Stamboom Steenhof", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-steenhof/I3935.php : benaderd 4 mei 2024), "Willem Paulus Steenhoff (1807-1874)".