Stamboom Steenhof » Petrus "Pieter Janse" Steenhof (1692-1768)

Persoonlijke gegevens Petrus "Pieter Janse" Steenhof 


Verwantschap Petrus "Pieter Janse" Steenhof


Voorouders (en nakomelingen) van Petrus Steenhof

Hendrik Steenhof
< 1680-1713
Roelof Gosensz
± 1620-± 1693
Gosentje Roelofs
????-± 1713

Petrus Steenhof
1692-1768

1713
Jan Steenhof
1715-1777
Hendrik Steenhof
1723-< 1800

Gezin van Petrus "Pieter Janse" Steenhof

Hij is getrouwd met Lijsbeth Janz Wildeman.

Zij zijn op 18 maart 1713 te Woudenberg in ondertrouw gegaan.Bron 3

Zij zijn getrouwd op 17 april 1713 te Woudenberg.Bron 4


Kind(eren):

 1. Trijntje Steenhof  1713-< 1800 
 2. Jan Steenhof  1715-1777 
 3. Gosewina Steenhof (ook wel Steenholt)  1719-???? 
 4. Gerrit Steenhof  1719-1788 
 5. Wessel Steenhof  1722-1770
 6. Hendrik Steenhof  1723-< 1800
 7. Kornelia Steenhof  1726-< 1800


Notities over Petrus "Pieter Janse" Steenhof

Vanaf 1720 gaat hij "Logys belasting" betalen ad 0-8-0 per jaar.
In 1730 wordt het tarief verhoogd naar ¹ -9.-.

In 1748 is hij ingeschreven bij het "Huisgezinnen gerecht Woudenberg 1748"
Op bladzijde nummer 1 Oud staat:
Peter Jansen Steenhoff van beroep daghuurder Hij bezat één morgen (ca 4/5 hectare) land en woonde met drie personen in het huis in het dorp.
Bij hem in woonde Thijs Wildeman, haar broer.
Nieuwe notitie: (Dit betreft een latere verbetering)
Peter Jansen Steenhoff en vrouw er woonde 1 persoon in van 10 jaaren, hij was daghuurder, tabaksbouwer.
In woonde Gerrit Steenhoff en vrouw, een daghuurder en toeb. (?)

Op 20 december 1730 was hij getuige bij het passeren van een testament.
Zie de foto van zijn handtekening.

In 1693 wordt er weer 'Haardstedengeld' geheven. Dat was een belasting die te maken had met het aantal haardsteden. (vuurplaatsen/haarden/schoorstenen/rookgaten/schouwen/ovens). Het ging om plaatsen waar vuur gestookt mocht worden of waar rook uit kwam. Deze belasting was alweer bijna een eeuw in gebruik.
Jan had twee haardsteden in gebruik en betaalde daar 2,-- voor.
Hij is zowel 'eygr. als bruycker', eigenaar en gebruiker, en het is 'bij de selve opgegeven'(Hij heeft het zelf opgegeven)
Waarschijnlijk werd één van de haardsteden gebruikt voor het smeedwerk.

Tot dat moment vinden we moeder Gosentje nog in de boeken. Ze betaalde het 'logysgeld' (van 1700 tot 1714), gaf schriftelijk toestemming voor een huwelijk (1708), wordt genoemd in een document betreffende zoon Jacobus (1710) en was doopgetuige (1706, 1711, 1713). Na 1714 komen we haar niet meer tegen. Mogelijk is zij in die tijd overleden.

De leenkamers

Als wij vanaf het einde van de dertiende eeuw, waarin de registratie van de grafelijke lenen begint, het leenstelsel gewaar worden, is de daadwerkelijke steun door krijgsdienst (heerdienst) aan de graaf of heer al op de achtergrond geraakt.

In de geregistreerde leenakten worden onder andere de volgende begrippen gehanteerd, die u ook terugvindt bij het raadplegen van de repertoria.

Door de leenheer wordt een leen (een perceel land) in leen overgedragen aan een leenman tegen betaling van een vergoeding voor de verwerving (heergewaad) bij vererving voor het leenhof, d.w.z. ten overstaan van andere leenmannen. De leenman doet dan "hulde en manschap".

Het was eveneens mogelijk een stuk land tot leen te verheffen door het op te dragen uit "vrij eigen". Het land kwam daardoor onder leenverband te staan. Daarvoor was het een allodiaal goed.

Onder leenverband vindt men niet uitsluitend onroerende goederen zoals land, huizen met erven maar ook visrechten, tienden enz.

Bij het overlijden van een leenman moest binnen een jaar en een dag het leen door de gerechtigde erfgenaam (nazaat) opnieuw worden opgedragen tegen betaling van het heergewaad. Het leen kon worden vervreemd en overgedragen aan iemand anders. In dat geval moest door de nieuwe leenman het leen opnieuw worden verzocht. Was de nieuwe leenman minderjarig, dan deed een ander - meestal zijn voogd - hulde voor hem. Bij het bereiken van de meerderjarige leeftijd deed hij zelf hulde en verzocht het leen met "ledige hand". Ingeval van een vrouwelijke leenvolger deed altijd een ander hulde voor haar. Indien zij gehuwd was, was dit meestal haar echtgenoot.

Als de leenheer was overleden, moesten alle leenmannen opnieuw hulde doen aan zijn opvolger en het leen verzoeken zonder betaling van het heergewaad. Het werd dan verzocht met "ledige hand". Onder bepaalde omstandigheden kon het leen "ten vrij eigen" worden gegeven, waarna het uit de registratie verdwijnt. De leenman kon het leen op allerlei manieren bezwaren met toestemming van de leenheer, bijvoorbeeld met een lijfrente ten behoeve van zijn vrouw na zijn overlijden. Hij vestigde dat dan op de "minre helft van het leen".

In de praktijk kon men over het goed beschikken alsof het in volledig eigendom was, behoudens de beperkingen als gevolg van het leenverband.

Bij het verheffen van het leen werd een akte (leenbrief) - in principe onder overlegging van oudere brieven - opgemaakt, waarvan de leenheer een afschrift behield of een notitie van de belening in een register bijschreef. De registratie kwam eerst vanaf de veertiende eeuw goed op gang.

Men onderscheidde het recht- of kwaad leen, waarbij alleen de oudste zoon mocht opvolgen, en het onsterfelijke- of erfleen, waarin recht van opvolging mogelijk was voor alle gerechtigde verwanten van de erflater met inachtneming van een bepaalde volgorde.

Soms werd deze volgorde in de leenbrief vooraf vastgelegd. Spilleleen is een leen waarin ook vrouwen mogen opvolgen, dit in tegenstelling tot het zwaardleen.

In het graafschap Holland hebben zo'n 200 leenkamers gefungeerd. De n groter dan de ander. De omvangrijkste leenkamer was die van de graven van Holland, waarin een groot aantal andere leenkamers zijn opgenomen doordat de van deze leenkamers afhankelijke lenen afstierven (bijv. Voorne in 1372), teruggekocht of geconfisqueerd werden. Zo werden in 1401 de lenen van de Heren van Arkel, gelegen in het graafschap Holland, door hertog Albrecht geconfisqueerd.

Het leenstelsel bleef tot 1798 in gebruik.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Petrus "Pieter Janse" Steenhof?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

 1. Doopboek Woudenberg
 2. Begraafboek
 3. HUA: EK16/p57 Huwelijksregister groen 204
 4. HUA: EK16/p57 Huwelijksregister groen 204.

Tijdbalk Petrus "Pieter Janse" Steenhof

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Steenhof

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Steenhof.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Steenhof.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Steenhof (onder)zoekt.

Historische gebeurtenissen


 • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1692: Bron: Wikipedia
  • 14 maart » Pieter van Musschenbroeck, Nederlands natuurwetenschapper († 1761)
  • 7 juni » De belangrijke havenstad Port Royal op Jamaica zakt na een aardbeving in zee.
  • 19 juli » Vijf vrouwen worden opgehangen als gevolg van de heksenprocessen van Salem.
  • 3 augustus » Tijdens de Negenjarige Oorlog komt het tot een veldslag nabij Steenkerke in Henegouwen. Het Franse leger verslaat de geallieerde troepen.
  • 19 augustus » Executie door ophanging van vijf vrouwen en een geestelijke als gevolg van de heksenprocessen van Salem.
  • 18 september » Aardbeving bij Verviers met een magnitude van 6,3 op de schaal van Richter.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


 • De temperatuur op 26 september 1768 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid ten westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bijzondere weersverschijnselen: veel dauw. Bron: KNMI
 • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1768: Bron: Wikipedia
  • 24 juli » Willem Hendrik van Nassau-Saarbrücken wordt opgevolgd door zijn zoon Lodewijk.
  • 6 december » De eerste druk van de Encyclopædia Britannica verschijnt.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


De publicatie Stamboom Steenhof is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
A.W. Steenhof, "Stamboom Steenhof", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-steenhof/I3358.php : benaderd 9 februari 2023), "Petrus "Pieter Janse" Steenhof (1692-1768)".