Stamboom Severijn » Andries Dirk Severijn (1892-1987)

Persoonlijke gegevens Andries Dirk Severijn 


Gezin van Andries Dirk Severijn

Waarschuwing Let op: Echtgenote (Johanna Glaudina (Jo) Hageman) is ook zijn nicht.

Hij is getrouwd met Johanna Glaudina (Jo) Hageman.

Zij zijn getrouwd op 22 september 1921 te Utrecht, hij was toen 29 jaar oud.


Kind(eren):


  • Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.

  • Notities over Andries Dirk Severijn

    ANDRIES DIRK vestigde zich op 28 juni 1918 aan de Oude Gracht 46 bis te Utrecht en kwam uit het ouderlijk huis aan de Palmstraat 11 te Utrecht en woonde op 6 september 1921 in de Huygenstraa t 21 te Utrecht.
    Johanna Glaudina Hageman kwam uit het ouderlijk huis aan de Gildstraat 122 in Utrecht. Na hun Huwelijk woonde het paar in de Huygensstraat 21.
    De moeder van Andries Dirk woonde toen in Dordrecht bij zijn oudste broer Dr. Johannes, die daar predikant was en die getuige was bij de huwelijksvoltrekking op het stadhuis en voorging bij de kerkelijke inzegening.

    Na de Huygensstraat verhuisden zij naar de Zadelstraat 24 bis in Utrecht op 21 mei 1929 en verhuisden naar de Breedstraat 20 bis A in Utrecht op 15 november 1934, toen was zoon Bert 16 maanden oud.
    De woning aan de Breedstraat was een groot bovenhuis met twee verdiepngen en een trapje naar een ruime zolder, die met een trapje toegang gaf tot het dak. De eerste etage had een ruime salon, waar de ramen uitzagen op de Breedsrtaat, waar elke zaterdag de beroemde lapjesmarkt is. De salon werd alleen gebruikt bij bijzondere gelegenheden. De huiskamer was een langgerekte kamer met aan de ene korte zijde de kachel en aan de andere zijde een raam met uitzicht op de binnenplaats en pakhuis van de firma Michon en in de verte de toren van de Jacobikerk.
    Dit raam kon in zijn volle breedte omhoog en bevond zich vlakbij het balkon van de buren (Michon). Hier zijn in de loop der tijd honderden gesprekken gevoerd tussen moeder Jo en mevrouw Michon (Puck) over alles en nog wat.


    Michon had zijn kantoor op de begane grond aan de Breedstraat en woonde direct naast ons. Het was een goed renderend bedrijf in Bouwstoffen zoals , zachtboard en hardboard platen, hout, eterniten platen en afvoersystemen. Vooral na de 2e W.O. tijdens de wederopbouw van Nederland is er goud geld verdiend. De eigenaar en verhuurder van ons bovenhuis Jaap Michon en zijn vrouw Puck werden huisvrienden en om de week werd er op zaterdag een kaartje gelegd met name jokeren.
    Op de Breedstraat hebben we met veel plezier gewoond, de kinderen konden lopen naar de lagere school (Dompleinschool) en later naar de H.B.S. - B "F . de Munnik" op de Plompetorengracht.

    De zaak van Michon werd later verkocht en op de plek van het pakhuis staan nu appartementen.

    Andries Dirk doorliep een mooie ambtelijke loopbaan van boekhouder, kassier, administrateur A en B tot plaatsvervangend directeur Openbare Werken in het kantoor gevestigd in Achter Klarenburg te Utrecht.


    Na zijn pensionering op 1 februari 1957 zijn beide ouders verhuisd naar een nieuwbouw woning aan de Rijnenburglaan 40 in de wijk Hoograven in Utrecht. Beiden hebben hier nog 30 mooie jaren doorgebracht.
    Alhier is vader overleden op 16 juni 1987 en moeder is daarna geplaatst in verpleeghuis "Heremalerhof" in Harmelen , alwaar zij 2 januari 1992 overleed.



    Andries Dirk onderhield een nauw contact met zijn oudste broer de prof en met name op kerkelijk niveau. Vele malen als de prof preekte in de Janskerk, Domkerk of Jacobikerk kwamen hij en Cor met de auto na afloop van de kerkdienst naar de Breedstraat om daar koffie met gebak te nuttigen. Aangezien wij eerder thuis waren na af loop van de dienst en de koffie konden voorbereiden, werd voor het raam gekeken tot de auto naderde en werd geparkeerd langs de Breedstraat .
    Vanzelfsprekend ging het gesprek over de preek en de kerk in het algemeen en de gereformeerde bond in het bijzonder. De dames spraken veelal over het gezin en familie. Cor was altijd degene die de tijd nauwkeurig in de gaten hield en op een gegeven moment was het: Jo, lieve, het is tijd. dan werd baard en snor weer keurig opgemaakt en was het afscheid aanstaande en werd de auto nagekeken tot deze via de Predikherenstraat uit het oog was verdwenen.

    Een andere keer vertelde Bert dat hij een smalfilm had opgenomen van een vakantie in Zwitserland in het Berner Oberland, deze moest ik een keer vertonen in de Bilt in park Arenberg. Dat is gebeurd en ze waren onder de indruk van het natuurschoon, dat zij zelf zo vaak ter plekke hebben bewonderd. Jonne was ook zeer geïnteresseerd hoe het allemaal werkte, de camera, het knip- en plakwerk van de film, etc. Mogelijk is daar wellicht de basis gelegd voor zijn latere filmloopbaan.
    Het is dan ook niet verwonderlijk dat mijn vader op de begraafplaats "Den en Rust" in Bilthoven een graf wilde kopen liefst naast zijn oudste broer de professor. Echter, die was reeds ingenomen, toch ligt hij (en echtgenote Jo) slechts enige graven verder naast zijn geliefde broer
    Eerdaags zal het graf met steen worden geruimd eind 2019..

    Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Andries Dirk Severijn?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk Andries Dirk Severijn

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Andries Dirk Severijn


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 5 januari 1892 lag rond de 1,0 °C. Er was 0.3 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 85%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1892: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 28 januari » Oprichting van de Amsterdamsche Hockey & Bandy Club.
    • 14 mei » Oprichting van huidige Arnhemse voetbalclub Vitesse.
    • 24 mei » Octrooiaanvraag van Thomas Edison op de elektrische spoorweg.
    • 9 september » De Amerikaanse astronoom Edward Emerson Barnard ontdekt Amalthea, de derde maan van Jupiter.
    • 31 oktober » Inwijding van de gerestaureerde slotkapel in Wittenberg.
    • 25 november » De Franse baron Pierre de Coubertin lanceert het idee de Olympische Spelen in moderne vorm te doen herleven.
  • De temperatuur op 22 september 1921 lag tussen 7,4 °C en 22,6 °C en was gemiddeld 13,8 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 6,8 uur zonneschijn (55%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1921: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,9 miljoen inwoners.
    • 13 maart » Mongolië verklaart zichzelf onafhankelijk van China.
    • 18 maart » De tweede Vrede van Riga tussen Polen en de Sovjet-Unie. Ondanks de recente Poolse successen annexeert de Sovjet-Unie Oekraïne en Wit-Rusland. De regering van Oekraïne emigreert naar Frankrijk.
    • 21 april » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub AC Pistoiese.
    • 11 juli » Mongolië wordt onafhankelijk van China.
    • 27 juli » Eerste isolatie van insuline door Frederick Banting en Charles Best.
    • 4 augustus » De Franse uitvinder Édouard Belin verstuurt draadloos een fax over de Atlantische Oceaan.
  • De temperatuur op 16 juni 1987 lag tussen 7,3 °C en 14,9 °C en was gemiddeld 11,4 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Er was 5,1 uur zonneschijn (30%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1987: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,6 miljoen inwoners.
    • 6 maart » De veerboot Herald of Free Enterprise, kapseist, net nadat hij de haven van Brugge verliet, op weg naar zijn thuishaven. Van de 539 reizigers aan boord vinden er 139 de dood door verdrinking.
    • 21 maart » Ruud Gullit verlaat PSV en gaat naar AC Milan voor 17 miljoen gulden.
    • 5 mei » Guerrillastrijders vallen ministeries, militaire installaties en andere doelen aan in de Peruviaanse hoofdstad Lima. Bovendien zetten ze het grootste gedeelte van het land, inclusief de zes miljoen inwoners tellende hoofdstad, zonder stroom door een bomaanslag op de centrale in Huancayo.
    • 5 mei » President Kenneth Kaunda van Zambia beschuldigt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ervan een lastercampagne te zijn begonnen tegen zijn land.
    • 28 mei » De 18-jarige Duitser Mathias Rust landt met een sportvliegtuigje op het Rode Plein in Moskou.
    • 28 september » In de Braziliaanse stad Goiânia vindt een ernstig ongeluk plaats met radioactief cesium-137.
  • De temperatuur op 19 juni 1987 lag tussen 7,0 °C en 15,2 °C en was gemiddeld 12,2 °C. Er was 4,0 mm neerslag gedurende 6,0 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1987: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,6 miljoen inwoners.
    • 2 februari » William Casey treedt af als directeur van de CIA, hij wordt vervangen door William Webster.
    • 10 maart » Het Vaticaan veroordeelt kunstmatige bevruchting.
    • 14 maart » Aravane Rezaï, Frans tennisster
    • 21 maart » Ruud Gullit verlaat PSV en gaat naar AC Milan voor 17 miljoen gulden.
    • 25 april » De 22ste editie van Amstel Gold Race wordt gewonnen door de Nederlander Joop Zoetemelk.
    • 26 november » De Survivor Series vinden voor het eerst plaats.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Severijn

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Severijn.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Severijn.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Severijn (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gijsbertus Cornelis (Bert) Severijn, "Stamboom Severijn", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-severijn/I66.php : benaderd 13 mei 2024), "Andries Dirk Severijn (1892-1987)".