Stamboom SchoeVoet » Gerrit Jan SCHOEMAKER (< 1777-1857)

Persoonlijke gegevens Gerrit Jan SCHOEMAKER 

  • Hij is geboren voor 15 juli 1777 in Westendorp (Oude IJsselstreek), Gelderland, Nederland.
  • Hij is gedoopt op 15 juli 1777 in r.k. statie Terborg &, Silvolde.
  • Beroep: tot rond 1848 wever in Westendorp, "Jurrien Schoenmakershof", huisnr. 348 (later 712).
  • Geloof: Rooms-katholiek.
  • Hij is overleden op 25 april 1857 in Westendorp (Oude IJsselstreek), Gelderland, Nederland. Hij was ongeveer 79 jaar oud.
  • Een kind van Everhardus (Evert) SCHOEMAKER en Hendrina JANSSEN

Gezin van Gerrit Jan SCHOEMAKER

(1) Hij is getrouwd met Harmina WISSINK.

Zij zijn getrouwd op 24 maart 1815 te Terborg (Oude IJsselstreek), Gelderland.

Echtgeno(o)t(e): Hermina (geboren Wissing)

Kind(eren):

  1. Bernadus SCHOEMAKER  1816-1883 
  2. Gradus SCHOEMAKER  ± 1818-1887 
  3. Everdina SCHOEMAKER  1820-± 1822
  4. Hendrik Jan SCHOEMAKER  1822-1895 


(2) Hij is getrouwd met Bernardina (Dina) SESSINK.

Zij zijn getrouwd op 9 mei 1798 te Varsseveld (Oude IJsselstreek), Gelderland.


Kind(eren):

  1. Berendina SCHOEMAKER  ± 1799-1859
  2. Johanna SCHOEMAKER  ± 1807-1839

Gebeurtenis (Death of Spouse).


Notities over Gerrit Jan SCHOEMAKER

Ook vernoemd als: Garrit Jan / Gerret Jan / Gert Jan [Schoenmaker]

Bij inschrijvingen bij de burgerlijke stand staat Gerrit Jan doorgaans te boek als wever. Echter, in maart 1826 geeft hij zichzelf bij de geboorte van zijn zoon Evert op als dagloner. 

Hoewel van geschikte leeftijd, komt de naam van Gerrit Jan Schoemaker niet voor in “Liste des habitants de 20 à 40 ans de la Commune de Varsseveld, qui doivent concourir  à la formation de la Garde Nationale dans le Département de l’Issel Supérieur - En l'an 1813.(het register met namen van de mannelijke bevolking van 20-40 jaar die (moeten) bijdragen aan de vorming van de Nationale Garde in het jaar 1813). Zie voorts notitie onder Evert Schoemaker (1743-1817).

In het "Registre Civique de l'arrondissement de Zutphen, Departement de l'IJssel Superieure, Commune de Geesteren (s.d.)" is ene Garrit Jan Schoemaker (geboren 15 mei 1773) opgenomen, maar geen Gerrit Jan Schoemaker (gedoopt op 15 juli 1777). In het bevolkingsregister van Westendorp (1839-1848) staat met potlood bij zijn naam bijgeschreven '1777  15 July'. Het is niet duidelijk waar deze informatie vandaan komt en wie deze annotatie heeft gedaan, maar het lijkt te zijn overgenomen uit het doopboekje en niet de werkelijke geboortedatum van Gerrit Jan te vertegenwoordigen. 

Het (onder)trouwboek der huwelijkscommissarissen van de gemeente Varsseveld (1796-1802) staat vermeld dat Gerrit Jan, zoon van wijlen Evert Schoemaker, geboren en woonachtig is te Westendorp. 

Vernoemd als: 'Garret Jan Schoemaker' in de "Lijste van de Huijzen zo als deselve in de Buurschap Westendorp, onder Varsseveld genummerd zijn, benevens de voornaamen en toenamen derselven bewoners, door ons ondergetekende Rotmeesteren, op order van den Bailjuw van Wisch, op heden den 15 en 16 febr: 1809 opgenomen en opgegeven", wonende op nr. 59. Hiermee staat vast dat Gerrit Jan het voorvaderlijk huis blijft bewonen, net als zijn vader Evert en grootvader Berent dat al voor hem deden.

Vernoemd als 'Gerret Jan' [Schoenmaker] in de testamentaire verdeling en vruchtgebruik der nalatenschap in verband met het overlijden van Berendina Sessink, opgemaakt door notaris de Both op 14 juni 1843. In de akte wordt het onroerend goed van Gerrit Jan als volgt beschreven: "1: Een huis staande op grond van de kerk van Varsseveld bekend bij kadaster in sectie E. Nummero 257, groot wat het erf betreft drie roeden twintig ellen. - 2: Een parceel weiland Nummero 262, groot negenentwintig roeden zestig ellen em 3: Een parceel of stuk bouwland in sectie F nummero 51, groot negenendertig roeden veertig ellen". In de akte is verder vastgelegd dat Gerrit Jan zijn drie kinderen (Berendina, Derk en Gerrit) ieder een kindsdeel van de totale waarde der inboedel (ruim driehonderd gulden) heeft uitbetaald, verminderd met een nog openstaande schuld van honderdzesenvijftig gulden. Dientengevolge stemmen de kinderen in met het vruchtgebruik door Gerrit Jan van alle roerende en onroerende zaken. De akte sluit af met de opmerking dat de comparanten niet kunnen lezen en schrijven. Het is daarom dat Bernadus Helmus de zaken voor Berendina behartigt; hij ondertekent de akte met een keurig handschrift. Daarnaast treden twee getuigen op die ondertekenen: Lambertus Sammel, kleermaker, en Martinus Lucassen, dagloner. Gerrit Jan ondertekent zelf met zijn kenmerkende, dikke, vette letters, die nauwelijks te lezen zijn en de indruk wekken slechts van een voorbeeld uit het hoofd geleerd te zijn zonder ze echt te begrijpen. Hij vergeet dit keer zelfs de 'e' achter de 'o' te plaatsen zodat er nu eigenlijk 'G.J. Schomaker' staat. 

Uit een andere akte, vier dagen eerder opgemaakt door notaris de Both op 10 juni 1843, blijkt dat Gerrit Jan 300 gulden heeft moeten lenen (tegen een rente van vijf procent) van ene boer Martens om aan de omschreven uitbetaling en schuldaflossing te kunnen voldoen.    

Bij zijn overlijden laat Gerrit Jan een perceel heide na (kadaster Sectie E, No 468) uit de mark van Halle groot 2B. 57a (dit is ruim 3 hectare), en in de kadastrale gemeente Varsseveld Secie E, No 257 [dit is de Steuter], 261, 262, en Sectie F, No 51, huis en erf, bouwland en weiland te zamen groot vijf en negentig roeden en vijf ellen. De onroerende goederen komen bij executie van het testament volledig in handen van zijn zoon Gradus.   

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerrit Jan SCHOEMAKER?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerrit Jan SCHOEMAKER

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gerrit Jan SCHOEMAKER


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Gerrit Jan SCHOEMAKER



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 15 juli 1777 lag rond de 19,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1777: Bron: Wikipedia
      • 13 juni » Huwelijk van prins Frans van Saksen-Coburg-Saalfeld en gravin Augusta van Reuss-Ebersdorf en Lobenstein te Ebersdorf.
      • 14 juni » Stars and Stripes wordt als vlag aangenomen door het congres van de Verenigde Staten.
    • De temperatuur op 9 mei 1798 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1798: Bron: Wikipedia
      • 17 maart » Na een lange periode de grootste handelsorganisatie te zijn geweest, wordt de Vereenigde Oostindische Compagnie ontbonden.
      • 1 augustus » Slag bij de Nijl waarbij de Britse vloot onder Horatio Nelson de Fransen verslaat.
      • 9 augustus » Oprichting van het Aartsbisdom Minsk in Wit-Rusland.
      • 16 oktober » Oprichting van het Bisdom Warschau in Polen.
      • 29 november » Ferdinand IV van Napels verklaart Frankrijk de oorlog en trekt Rome binnen.
      • 5 december » Einde van de Boerenkrijg bij Hasselt in het Bataafse departement Beneden-Maas; de opstand tegen de invoering van de algemene dienstplicht onder de Fransen is neergeslagen.
    • De temperatuur op 25 april 1857 lag rond de 4,0 °C. De winddruk was 3.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. De relatieve luchtvochtigheid was 62%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
    • In het jaar 1857: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 3 maart » Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verklaren de oorlog aan China (Tweede Opiumoorlog).
      • 4 maart » James Buchanan wordt beëdigd als 15e president van de Verenigde Staten
      • 23 maart » New York beleeft de wereldprimeur van de personenlift met valbeveiliging.
      • 11 mei » Indiase rebellen veroveren Delhi op de Britten
      • 24 oktober » Oprichting van Sheffield FC, door de FIFA erkend als oudste voetbalclub ter wereld.
      • 30 november » Ignacio Comonfort treedt af als president van Mexico.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam SCHOEMAKER


    De publicatie Stamboom SchoeVoet is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Joep Schoemaker, "Stamboom SchoeVoet", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-schoevoet/I500025.php : benaderd 15 juni 2024), "Gerrit Jan SCHOEMAKER (< 1777-1857)".