Arbre généalogique SchoeVoet » Gerrit Jan SCHOEMAKER (< 1777-1857)

Données personnelles Gerrit Jan SCHOEMAKER 

  • Il est né avant le 15 juillet 1777 dans Westendorp (Oude IJsselstreek), Gelderland, Nederland.
  • Il a été baptisé le 15 juillet 1777 dans r.k. statie Terborg &, Silvolde.
  • Profession: jusqu'en environ 1848 wever dans Westendorp, "Jurrien Schoenmakershof", huisnr. 348 (later 712).
  • Religion: Rooms-katholiek.
  • Il est décédé le 25 avril 1857 dans Westendorp (Oude IJsselstreek), Gelderland, Nederland. Il avait environ 79 ans.
  • Un enfant de Everhardus (Evert) SCHOEMAKER et Hendrina JANSSEN

Famille de Gerrit Jan SCHOEMAKER

(1) Il est marié avec Harmina WISSINK.

Ils se sont mariés le 24 mars 1815 à Terborg (Oude IJsselstreek), Gelderland.

Echtgeno(o)t(e): Hermina (geboren Wissing)

Enfant(s):

  1. Bernadus SCHOEMAKER  1816-1883 
  2. Gradus SCHOEMAKER  ± 1818-1887 
  3. Everdina SCHOEMAKER  1820-± 1822
  4. Hendrik Jan SCHOEMAKER  1822-1895 


(2) Il est marié avec Bernardina (Dina) SESSINK.

Ils se sont mariés le 9 mai 1798 à Varsseveld (Oude IJsselstreek), Gelderland.


Enfant(s):

  1. Berendina SCHOEMAKER  ± 1799-1859
  2. Johanna SCHOEMAKER  ± 1807-1839

Evénement (Death of Spouse).


Notes par Gerrit Jan SCHOEMAKER

Ook vernoemd als: Garrit Jan / Gerret Jan / Gert Jan [Schoenmaker]

Bij inschrijvingen bij de burgerlijke stand staat Gerrit Jan doorgaans te boek als wever. Echter, in maart 1826 geeft hij zichzelf bij de geboorte van zijn zoon Evert op als dagloner. 

Hoewel van geschikte leeftijd, komt de naam van Gerrit Jan Schoemaker niet voor in “Liste des habitants de 20 à 40 ans de la Commune de Varsseveld, qui doivent concourir  à la formation de la Garde Nationale dans le Département de l’Issel Supérieur - En l'an 1813.(het register met namen van de mannelijke bevolking van 20-40 jaar die (moeten) bijdragen aan de vorming van de Nationale Garde in het jaar 1813). Zie voorts notitie onder Evert Schoemaker (1743-1817).

In het "Registre Civique de l'arrondissement de Zutphen, Departement de l'IJssel Superieure, Commune de Geesteren (s.d.)" is ene Garrit Jan Schoemaker (geboren 15 mei 1773) opgenomen, maar geen Gerrit Jan Schoemaker (gedoopt op 15 juli 1777). In het bevolkingsregister van Westendorp (1839-1848) staat met potlood bij zijn naam bijgeschreven '1777  15 July'. Het is niet duidelijk waar deze informatie vandaan komt en wie deze annotatie heeft gedaan, maar het lijkt te zijn overgenomen uit het doopboekje en niet de werkelijke geboortedatum van Gerrit Jan te vertegenwoordigen. 

Het (onder)trouwboek der huwelijkscommissarissen van de gemeente Varsseveld (1796-1802) staat vermeld dat Gerrit Jan, zoon van wijlen Evert Schoemaker, geboren en woonachtig is te Westendorp. 

Vernoemd als: 'Garret Jan Schoemaker' in de "Lijste van de Huijzen zo als deselve in de Buurschap Westendorp, onder Varsseveld genummerd zijn, benevens de voornaamen en toenamen derselven bewoners, door ons ondergetekende Rotmeesteren, op order van den Bailjuw van Wisch, op heden den 15 en 16 febr: 1809 opgenomen en opgegeven", wonende op nr. 59. Hiermee staat vast dat Gerrit Jan het voorvaderlijk huis blijft bewonen, net als zijn vader Evert en grootvader Berent dat al voor hem deden.

Vernoemd als 'Gerret Jan' [Schoenmaker] in de testamentaire verdeling en vruchtgebruik der nalatenschap in verband met het overlijden van Berendina Sessink, opgemaakt door notaris de Both op 14 juni 1843. In de akte wordt het onroerend goed van Gerrit Jan als volgt beschreven: "1: Een huis staande op grond van de kerk van Varsseveld bekend bij kadaster in sectie E. Nummero 257, groot wat het erf betreft drie roeden twintig ellen. - 2: Een parceel weiland Nummero 262, groot negenentwintig roeden zestig ellen em 3: Een parceel of stuk bouwland in sectie F nummero 51, groot negenendertig roeden veertig ellen". In de akte is verder vastgelegd dat Gerrit Jan zijn drie kinderen (Berendina, Derk en Gerrit) ieder een kindsdeel van de totale waarde der inboedel (ruim driehonderd gulden) heeft uitbetaald, verminderd met een nog openstaande schuld van honderdzesenvijftig gulden. Dientengevolge stemmen de kinderen in met het vruchtgebruik door Gerrit Jan van alle roerende en onroerende zaken. De akte sluit af met de opmerking dat de comparanten niet kunnen lezen en schrijven. Het is daarom dat Bernadus Helmus de zaken voor Berendina behartigt; hij ondertekent de akte met een keurig handschrift. Daarnaast treden twee getuigen op die ondertekenen: Lambertus Sammel, kleermaker, en Martinus Lucassen, dagloner. Gerrit Jan ondertekent zelf met zijn kenmerkende, dikke, vette letters, die nauwelijks te lezen zijn en de indruk wekken slechts van een voorbeeld uit het hoofd geleerd te zijn zonder ze echt te begrijpen. Hij vergeet dit keer zelfs de 'e' achter de 'o' te plaatsen zodat er nu eigenlijk 'G.J. Schomaker' staat. 

Uit een andere akte, vier dagen eerder opgemaakt door notaris de Both op 10 juni 1843, blijkt dat Gerrit Jan 300 gulden heeft moeten lenen (tegen een rente van vijf procent) van ene boer Martens om aan de omschreven uitbetaling en schuldaflossing te kunnen voldoen.    

Bij zijn overlijden laat Gerrit Jan een perceel heide na (kadaster Sectie E, No 468) uit de mark van Halle groot 2B. 57a (dit is ruim 3 hectare), en in de kadastrale gemeente Varsseveld Secie E, No 257 [dit is de Steuter], 261, 262, en Sectie F, No 51, huis en erf, bouwland en weiland te zamen groot vijf en negentig roeden en vijf ellen. De onroerende goederen komen bij executie van het testament volledig in handen van zijn zoon Gradus.   

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Gerrit Jan SCHOEMAKER?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Gerrit Jan SCHOEMAKER

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Gerrit Jan SCHOEMAKER



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 15 juillet 1777 était d'environ 19,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1777: Source: Wikipedia
    • 13 avril » victoire de Charles Cornwallis à la bataille de Bound Brook pendant la guerre d'indépendance américaine.
    • 26 avril » Sybil Ludington prévient les forces américaines de l'arrivée des troupes britanniques, pendant la guerre d'indépendance des États-Unis.
    • 13 juin » Gilbert du Motier de La Fayette débarque en Amérique, et s'implique dans la guerre d'indépendance des États-Unis.
    • 14 juin » le Congrès approuve le «Stars and Stripes» comme drapeau des États-Unis.
    • 6 juillet » siège de Fort Ticonderoga.
    • 15 novembre » adoption des Articles de la Confédération par le Second Congrès continental.
  • La température le 25 avril 1857 était d'environ 4,0 °C. La pression du vent était de 3.5 kgf/m2 et provenait en majeure partie du est-sud-est. Le taux d'humidité relative était de 62%. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 1 juillet 1856 au 18 mars 1858 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van der Brugghen avec comme premier ministre Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • En l'an 1857: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
    • 10 mai » mutinerie déclenchant la révolte des Cipayes, en Inde.
    • 11 mai » les rebelles indiens arrachent Delhi aux Britanniques (révolte des cipayes).
    • 10 septembre » promulgation du Pacte fondamental en Tunisie.
    • 11 septembre » massacre de Mountain Meadows lors de la guerre de l'Utah.
    • 28 décembre » les troupes franco-britanniques bombardent Canton.
    • 31 décembre » Ottawa est choisie comme capitale de la colonie du Canada-Uni par la reine Victoria.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille SCHOEMAKER


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Joep Schoemaker, "Arbre généalogique SchoeVoet", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-schoevoet/I500025.php : consultée 6 juin 2024), "Gerrit Jan SCHOEMAKER (< 1777-1857)".