Stamboom Kroon en Telleman » Gabriel Stephanus "Gab" Kroon (1922-1960)

Persoonlijke gegevens Gabriel Stephanus "Gab" Kroon 

  • Roepnaam is Gab.
  • Hij is geboren op 2 november 1922 in Dordrecht.Bron 1
  • Beroep: technisch tekenaar.Bron 2
    in 1955 was Gab werkzaam op de tekenkamer van de Schelde, zijn functie was constructeur-groepsleider op de afdeling pijpleidingen. Zijn standplaats was het hoofdkantoor van de Schelde. Dat gebouw bestaat nog na renovatie en staat op de WillemRuysstraat in Vlissingen. In een filmopname uit 1955, in de film 'mannen tussen staal' is een paar seconde van hem te zien in de tekenkamer.
  • Geloof: Hervormd, Gereformeerd, Hervormd.Bron 3
    Gab is Hervormd opgevoed, werd lid van de Gereformeerde kerk om met Lenie te kunnen trouwen. Na de verhuzing naar Vlissingen ontstond bij Gab onvrede over de gang van zaken binnen de Gereformeerde gemeente, zo vond hij dat er blijdschap mistte en vond het onnodig om op zondag altijd binnen te moeten zitten. Hij schreef hierover een brief naar de Dominee (deze brief heeft de familie nog steeds). Dat heeft niet tot het gewenste resultaat geleid, ik vermoed omdat deze discussie niet gewenst was, en al snel werd hij lid van de meer vrijgevochten Hervormde kerk waar hij zijn draai als snel vondt.
  • Woonachtig:
    • vanaf 1922: Lekstraat 24, Dordrecht.Bron 4
      Gabriel is op dit adres geboren
    • vanaf 1924: Rotterdam.Bron 5
      Adres in Rotterdam is mij onbekend
    • vanaf 4 juni 1935: Courzandseweg 6, Heijplaat, Rotterdam.Bron 6
      zijn vader hield op een briefje bij waar ze allemaal gewoond hebben. Daaruit blijkt dat er op Heijplaat meerdere adressen geweest zijn, o.a. Vestastraat, Rondoplein en Mijdrechtstraat, zie lijst bij zijn vader en 2 verschillende woningen op het Alcorplein. Jaartal van verhuizingen onbekend.
    • vanaf 19 augustus 1943: Alcorplein 7a, Heijplaat, Rotterdam.Bron 6
    • vanaf 1947: Dorpsweg 69b, Charlois, Rotterdam.Bron 5
      Lenie en Gab zijn na hun huwelijk op dit adres gaan wonen. Haar broer Goos woonde met zijn vrouw Ma op de etage boven hen met hun kinderen. Hun (schoon)vader Jan woonde op de bovenste verdieping. Na vertrek naar Vlissingen is haar zus Gre in datzelfde huis gaan wonen met haar man Leen en hun kinderen, zodoende ben ik daar nog regelmatig geweest in mijn kinderjaren, op bezoek bij ooms en tantes en opa.
      Op de begane grond woonde een familie waarvan de dochter jaren later toevallig opnieuw buurvrouw van Lenie werd in 's-Gravenpolder! (Helaas ben ik de naam vergeten hoewel ik haar daar wel ontmoet heb)
    • vanaf 6 juli 1950: Kasteelstraat 101, Vlissingen.Bron 6
      Ze woonden op de boven etage, foto bijgevoegd. Lenie was niet blij met deze woning vertelde ze me vroeger. Ze hebben hier maar een aantal maanden gewoond.
    • vanaf 11 december 1950: Hendrick Berckmanstraat 4, Vlissingen.Bron 6
      Nieuwbouwwoning waar Lenie erg blij mee was, gekregen via de werkgever van Gabriel, KMS, de Schelde.
  • Hij is overleden op 7 juli 1960 in Vlissingen, hij was toen 37 jaar oud.Bron 3
    Overlijden Gabriël Stephanus Kroon, 7-7-1960
    Soort akte:Overlijdensakte
    Aktenummer:157
    Aktedatum:1960
    Gemeente:Vlissingen
    Overlijdensdatum:7-7-1960
    Overlijdensplaats:Vlissingen
    Overledene:Gabriël Stephanus Kroon
    Geboorteplaats: Dordrecht
    Geslacht: Mannelijk
    Burgerlijke staat: Gehuwd
    Leeftijd: 37 jaar
    Beroep: Tekenaar
    Partner:Lena Telleman
    Vader:Gabriel Stephanus Kroon
    Moeder:Jannetje de Nooijer
    Toegangsnummer:25 Burgerlijke Stand Zeeland (1796) 1811-1980
    Inventarisnummer:VLI-O-1960
    Oorzaak: M.Hodgkin
  • Hij is begraven op 12 juli 1960 in Vlissingen.Bron 1
  • Een kind van Gabriel Stephanus Kroon en Jannetje de Nooijer
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 8 maart 2023.

Gezin van Gabriel Stephanus "Gab" Kroon

Hij is getrouwd met Lena Telleman.

Zij zijn getrouwd op 2 april 1947 te Pernis, hij was toen 24 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):

  1. Jan Kroon  1950-2000


Notities over Gabriel Stephanus "Gab" Kroon

Gab werd geboren in de Lekstraat 24 zw te Dordrecht (ansichtkaart uit 1927 bijgevoegd). Zijn ouders verhuisde regelmatig heen en weer tussen Vlissingen en Rotterdam/Dordrecht/Heijplaat op zoek naar werk. Hij woonde na zijn Dordtse beginjaren op Heijplaat (Rotterdam). In de zomervakanties gingen alle kinderen uit het gezin naar een ander familid te Vlissingen, waar ze de hele zomer verbleven. De oorlog 40-45 bracht hij gedeeltelijk door bij zijn ouders in Rotterdam. Daar werd hij door zijn werkgever (Droogdok Rotterdam) naar Duitsland gestuurd: arbeitseinsatz. Na een verlof dook hij onder op een boerderij te Borculo waar hij op de boerderij van de familie Pelgrum verbleef. Vanwege heimwee naar zijn meisje 'Lenie" keerde hij tijdens de hongerwinter terug. Gab hield dagboeken bij in de oorlogsjaren zodat we daar nog veel over weten, een kopie er van ligt bij het NIOD. Na de oorlog wilde hij niet meer bij het Droogdok werken, was voor korte tijd politie agent maar wilde weer tekenen. Hij was inmiddels getrouwd met Lenie en had 2 kinderen toen hij in Vlissingen op de tekenkamer van de Schelde solliciteerde. Het gezin verhuisde naar Vlissingen. Woonde eerst in de Kasteelstraat 101 (bovenverdieping, foto bijgesloten) en verhuisde vervolgens naar een nieuwbouwflat in de Hendrick Berckmanstaart 4 te Vlissingen. (Deze flats zijn afgebroken en er staan nu eensgezinswoningen 2012).
Gabriel was ouderling van de Hervormde kerk (Johanneskerk, inmiddels afgebroken) en bestuurslid van de Christelijke ULO.
Gabriel overleed op 37 jarige leeftijd na een ziekte en liet zijn vrouw Lenie en 4 kinderen achter.

Op foto: familie Telleman en fam. Kroon;
van links naar rechts: Gré (op grond), Bep (op stoel), Cor, Lenie (op schoot), Gab (met Lenie op schoot), staand erachter; Jan Telleman (vader Lenie), rechts daarvan Jan Jannetje Kroon (vader en moeder Gab). Op voorgrond zittend, Leen Roos, echtgenoot Gré.

De oorlogsdagboeken van Gab zijn door nicht Ems Zuidgeest in 2021 getranscribeerd, ze zijn aangekoppeld aan Aldfaer als transcriptie G.S.Kroon 1 en 2 (Word en PDF), het mapje foto's G.S. Kroon zijn als illustratie van de oorlogsjaren (foto's van Bochum en Borculo) gekoppeld. In het geheel is het bij het NIOD digitaal afgeleverd. De feitelijke dagboeken zijn nog in bezit van de familie maar zullen tzt aan het NIOD gegeven worden. 5-7-2021 Contactpersoon bij het NIOD is Rene Pottkamp.

In zijn vrij tijd hield Gab er van potloodtekeningen te maken, 2 voorbeelden zijn bijgesloten

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gabriel Stephanus "Gab" Kroon?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gabriel Stephanus "Gab" Kroon

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Gabriel Stephanus "Gab" Kroon

Voorouders (en nakomelingen) van Gabriel Stephanus Kroon

Gabriel Stephanus Kroon
1922-1960

Gabriel Stephanus Kroon

1947

Lena Telleman
1924-2012

Lena Telleman

Jan Kroon
1950-2000

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Dochter Ineke Kroon
    2. familie en de Schelde
    3. Dochter Ineke
    4. Divers, familie en archief
    5. familie, archief
    6. familie en archief

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 2 november 1922 lag tussen 2,7 °C en 8,7 °C en was gemiddeld 5,0 °C. Er was 5,3 uur zonneschijn (55%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1922: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,0 miljoen inwoners.
      • 6 februari » Kardinaal Achille Ratti wordt gekozen tot Paus Pius XI.
      • 15 februari » In Den Haag wordt het Internationaal Gerechtshof - gevestigd in het Vredespaleis - geopend.
      • 16 februari » Het Rotterdams Nieuwsblad begint als eerste dagblad met een strip, Nieuwe Oostersche Sprookjes, van de hand van Henk Backer.
      • 24 juli » Palestina wordt formeel een Brits mandaatgebied.
      • 22 oktober » Het Braziliaans voetbalelftal wint voor de tweede keer de Copa América door in de finale met 3-0 te winnen van titelhouder Paraguay.
      • 4 november » De Britse archeoloog Howard Carter ontdekt het graf van de Egyptische farao Toetanchamon.
    • De temperatuur op 2 april 1947 lag tussen 0.7 °C en 10,1 °C en was gemiddeld 4,3 °C. Er was 0.2 mm neerslag gedurende 0.4 uur. Er was 1,4 uur zonneschijn (11%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
    • In het jaar 1947: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,5 miljoen inwoners.
      • 14 maart » Jean-Marie Happart, Belgisch politicus
      • 14 maart » José Happart, Belgisch politicus
      • 16 april » Tijdens een grote brand op 16 april en 17 april ontploffen twee schepen met ammoniumnitraat (en zwavel), de Grand Camp en de High Flyer, in de haven van Texas City. Zeshonderd personen komen om.
      • 11 juli » De Exodus 1947 vertrekt uit Frankrijk naar Palestina.
      • 14 augustus » India en Pakistan worden onafhankelijk van Groot-Brittannië.
      • 6 december » Everglades National Park in Florida toegewezen.
    • De temperatuur op 7 juli 1960 lag tussen 13,0 °C en 18,9 °C en was gemiddeld 15,2 °C. Er was 7,6 mm neerslag gedurende 3,2 uur. Er was 4,7 uur zonneschijn (28%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
    • In het jaar 1960: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 11,4 miljoen inwoners.
      • 24 januari » Oprichting van de Togolese voetbalbond.
      • 29 februari » De oude stad Agadir in Marokko wordt verwoest door twee aardbevingen. Alhoewel de kracht beperkt is (5,7 op de schaal van Richter), blijft vrijwel geen steen op de andere. 15.000 mensen verliezen het leven.
      • 7 mei » Premier Nikita Chroesjtsjov verklaart dat de Sovjet-Unie U-2 piloot Gary Powers gevangen houdt.
      • 24 mei » De PTT verricht in Nederland de miljoenste telefoonaansluiting.
      • 5 september » Bokser Clement Quartey behaalt de zilveren medaille in de klasse tot 63,5 kilogram bij de Olympische Spelen in Rome en wint daarmee de allereerste plak uit de olympische geschiedenis van zijn West-Afrikaanse vaderland Ghana.
      • 9 november » John F. Kennedy wordt tot president van de Verenigde Staten gekozen.
    • De temperatuur op 12 juli 1960 lag tussen 11,1 °C en 20,0 °C en was gemiddeld 16,0 °C. Er was 0.7 mm neerslag gedurende 0.6 uur. Er was 9,8 uur zonneschijn (60%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
    • In het jaar 1960: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 11,4 miljoen inwoners.
      • 21 maart » Bloedbad van Sharpeville, Zuid-Afrika, politie opent vuur op ongewapende zwarte demonstranten, er vallen 69 doden en 180 gewonden.
      • 18 mei » Oprichting van twee autonome omroepinstituten: BRT en RTB
      • 5 juni » Oprichting van het Secretariaat voor de Eenheid onder de Christenen door Paus Johannes XXIII en benoeming van kardinaal Augustin Bea tot president.
      • 11 juli » Katanga scheidt zich af van Congo.
      • 21 september » Oprichting van de Ivoriaanse voetbalbond.
      • 14 december » De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wordt opgericht in Parijs.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Kroon

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Kroon.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Kroon.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Kroon (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I8259.php : benaderd 8 mei 2024), "Gabriel Stephanus "Gab" Kroon (1922-1960)".