Stamboom Kroon en Telleman » Neeltje Huijgen (????-1652)

Persoonlijke gegevens Neeltje Huijgen 

  • Vermelding vanaf 1647: een groot schandaal te Ridderkerk (ingekort), aanrader om de lange versie te lezen (zie bron).Bron 1
    In december 1647 begon in de Ridderkerkse dorpsgemeenschap het gerucht de ronde te doen dat Aeltge, de dochter van oud-heemraad Pieter Hendricksz. Bijkerck, zwanger was geraakt van haar dorpsgenoot Gillis Hendricksz. van Gameren. Hierdoor was de naam van Aeltge behoorlijk bezoedeld geraakt en dit nam vader Bijkerck niet. Op 23 januari 1648 trok hij met notaris Engelbrecht Cornelissen van der Grijp en de Ridderkerkse heemraden Jacob Gerritsen van der Zegen en Bastiaen Willemsen van der Nes naar de woning van Maertgen Jacobsdr., de weduwe van Teunis Aerts Heymansen,' aan de Pruymendijck aldaar. Haar zoon Aryen Tennissen en dochter Grietge Teunis werden daar aan de tand gevoeld of zij 'de schandelicke ende ontijdelicke injurie alsnoch willen gestant doen' die zij in bijzijn van Jan Teunissen Snijer, Lijsbeth Pieters, de huisvrouw van mr. Pieter Eynhout (= de plaatselijke schoolmeester), en Teuntje Willems omtrent een maand of zes weken daarvoor over zijn dochter Aeltge hadden geuit. Zij zouden toen gezegd hebben dat Aeltge zwanger zou zijn geworden van Gillis Henricxsen van Gameren en dat zij een drank ingenomen had 'omme dunder daeraff te worden', maar in plaats daarvan was zij dikker geworden. De meester (= de Ridderkerkse chirurgijn Mr. Antony Koeck of een chirurgijn elders?) zou haar onder andere gezegd hebben dat het te laat was 'ende andere meer schandelicke injurien, die hier niet behoorlick sijn te verhaelen'. Pieter Henricxsen Bijkerck verklaarde 'wel expresselick van wegen sijn dochter die selve injurien ter herte neemt ende protesteert van alle costen, schaden, schande ende injurien alreede daer door geleden ende hij en die sijn insinuants dochter naemaels daer door soude mogen comen te lijden, ende dat hij insinuant hen daarover sail beklagen'. Aryen Teunissen, geconfronteerd met de gedane uitspraken, antwoordde: 'ick weet van Aeltgen Pieters ander niet te seggen, noch ick hebbe aen haer noyt ander bevonden, noch sij aen mijn oock niet, hadt sij geswegen ick soude wel geswegen hebben'. ( Dit verhaal wordt uitgebreid beschreven, leuk omdat er veel namen uit mijn stamboom bij betrokken waren, verhaal is te lang om hier op te nemen, hieronder hoe dit afliep)
    Uit de voorgaande op schrift gestelde verklaringen blijkt wel dat rond de jaarwisseling 1647-1648 Aeltge Pietersdr. Bijkerck in de Ridderkerkse dorpsgemeenschapveelvuldig over de tong ging, uiteraard zeer tot ongenoegen van vader Bijkerck en de zijnen. De opmerkelijke wending in deze zaak kwam op 6 februari 16484 toen Aryen Teunissen, de persoon die de hele zaak in Ridderkerk in de openbaarheid had gebracht, zijn verklaringen introk en deze door de notaris liet vastleggen. En daarmee scheen de kous af te zijn!
    (...)
    Ik (Dhr Slijkerman) heb het sterke vermoeden dat de vork precies zo in de steel zat als Aryen Teunissen aanvankelijk had rondverteld; Aeltge was wel degelijk door Gillis aangerand en zwanger geraakt. Zij zal haar moeder hebben ingelicht, maar niet haar vader, want op de bewuste avond had zij hem immers gezegd dat er bij de kerkdeur niets aan de hand was geweest. Vader Bijkerck zal zijn dochter op haar woord hebben geloofd - zij zal er uit angst voor hem niet op hebben durven terugkomen - furieus zijn geworden over de praatjes die over zijn dochter de ronde gingen doen en genoegdoening van Aryen Teunissen hebben geëist, waarbij het tot een zaak voor schout en heemraden van Ridderkerk kan zijn gekomen.
    (...)
    Het blijft een feit dat er van Aeltge Bijkerck begin 1648 geen kind te Ridderkerk ten doop werd gehouden. Indien zij dan inderdaad toch zwanger was geweest kan dit kind ook nog voor, of ongedoopt, kort na de geboorte, zijn gestorven, dan wel buiten Ridderkerk ten doop zijn gehouden.
    (...)
    Gillis van Gameren trouwde op 22 december 1647 te Ridderkerk - nadat hij haar omstreeks oktober of november 1647 zwanger had gemaakt! - met Ariaentgen Pietersdr. de Raedt. Dat was ongeveer ten tijde dat de roddels over de zwangerschap van Aeltgen Pietersdr. Bijkerck in Ridderkerk de kop op begonnen te steken. Wellicht ook was de door Gillis zwanger gemaakte Ariaentgen de Raedt, weduwe van één der grootste boeren van Ridderkerk met maar één zeer jong dochtertje uit haar voorgaande huwelijk, ogenschijnlijk in financieel opzicht een veel betere partij dan Aeltge Bijkerck, hoewel Cornelis Baes, de eerste man van Ariaentgen de Raedt, ondanks zijn omvangrijke aardse goederen een insolvente boedel bleek te hebben nagelaten.
    (Hierna blijkt dat de van Gameren bepaalt geen lievertjes waren, er was al eerder sprake geweest van een vete tussen de van Gameren (ook Hendrick, de vader van Gillis) en Pieter Hendricks Bijkerck, toen over een versnapering na koop/verkoop van een paard, waarbij vader van Gameren Pieter Bijkerck geslagen had.)
    Kort na zijn huwelijk verhuisde Gillis Hcndricksz. van Gameren naar Katendrecht, ver weg van de Ridderkerkse roddels, alwaar hij op 4 februari 1675 nog leefde toen zijn vrouw ten grave werd gedragen.
    Aeltje huwde Pieter Danen van Driel en omstreeks 1651 gaf Aeltge het leven aan een dochter Marytie, die op haar beurt een grote boer trouwde en waarvan thans nog zeer talrijk nageslacht leeft, die dus kunnen bogen op afstamming van Aeltge Bijkerck, het meisje dat eens het middelpunt was van een fiks Ridderkerks dorpsschandaal. Aeltge is niet oud geworden.
  • Zij is overleden op 7 augustus 1652 in Ridderkerk.Bron 2
    Hier leyt begraven Neeltgen... dochter huisvrouwe van Pieter Hendriksen Bijkercken sterf den 7 Augustus met haren soon Huych Pietersen Bijkercken sterf den 9 Augustus anno 1652
  • Zij is begraven in Ridderkerk, in de kerk met grafzerk.Bron 2
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 24 augustus 2023.

Gezin van Neeltje Huijgen

Zij is getrouwd met Pieter Hendricksz Bijkerck.

Ze zijn in de kerk getrouwd rond 1625.Bron 3


Kind(eren):

  1. Huigh Pietersz Bijkerck  ± 1624-1652

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Neeltje Huijgen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Neeltje Huijgen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Dhr.K.J. Slijkerman over Aeltje Pieters Bijkerck, OV jan.1999, pagina 6
  2. via Lucas van Heerden, GENEALOGISCHE EN HERALDISCHE GEDENKWAARDIGHEDEN IN EN UIT DE KERKEN DER PROVINCIE ZUID-HOLLAND BESCHREVEN DOOR Mr. P. C. BLOYS VAN TRESLONG PRINS DEEL IIB A. OOSTHOEK — UTRECHT — 1922
  3. Neeltje en Pieter dopen als echtpaar hun kinderen te Ridderkerk, haar naam is genoteerd in doopregister

Historische gebeurtenissen

  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1652: Bron: Wikipedia
    • 19 februari » Paus Innocentius X creëert twaalf nieuwe kardinalen, onder wie twee toekomstige pausen: Fabio Chigi en Pietro Ottoboni.
    • 6 april » Jan van Riebeeck sticht een verversingsstation bij Kaap de Goede Hoop. Dit station groeit uit tot Kaapstad en is het begin van de Europese kolonisatie van Zuid-Afrika.
    • 26 augustus » Slag bij Plymouth, zeeslag tijdens de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia



Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I24501.php : benaderd 17 mei 2024), "Neeltje Huijgen (????-1652)".