Stamboom Kroon en Telleman » Abraham Arijens Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) (± 1604-1671)

Persoonlijke gegevens Abraham Arijens Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) 

  • Hij is geboren rond 1604 in Kijfhoek.Bron 1
    Is 67 jaar bij overlijden in 1671, zal dus ca 1604 geboren zijn
  • Vermelding.Bron 2
    boer op ‘t klooster’ te Kijfhoek, kerkmeester(1639, 1645), schout (zeker in de periode 1649-1671), secretaris (1665) van Kijfhoek, hoogdijkheemraad van de Zwijndrechtse Waard (1668, 1669, 1671),man van den hove en hogevierschaar van Zuid-Holland (1659) (1659), overl. 5-1-1671, begr. Kijfhoek (in de kerk onder een zerk metwapen), tr. naar schatting ca. 1625 Eva (Yfken)Pietersdr. van Dalem, geb. Groote Lindt naar schatting ca. 1605, woonde als weduwe te Heeroudelandsambacht (1683), overl. tussen 13-5-1683 en1-8-1687, dochter van Pieter Cornelisz., boer, schepen, heemraad, stedehouder van Groote Lindt, en Maritgen Stevensdr.
    Met de op 's-Gravendeel wonende Jacob Jansen Boer stelde Abraham Aryensen Jeyskoot, schout vanKijfhoek, zich op 26-3-1649 als borg voor de in Heeroudelandsambacht gedomicilieerde Jan Jacobsen, toen deze 100 car. gld. had geleend.
    Op 8-3-1650 was Jeyscoot, schout van Kijfhoek, te Zwijndrecht getuige bij het opmaken van een notariële akte voor ene Cornelis Symonsen.
    Abraham Aryensen Jeyskoot, schout van Kijfhoek, en Comelis Willemsen Leenheer, wonende in Sandelingenambacht, stelden zich bij akte van 12-5-1650 als borgen voor de op Zwijndrecht wonende Willem Cornelissen Leenheer voor diens schuld van 600 gld.
    De heer van Slyngelant deed op 23-12-1651 transport aan Abram Arensen Jieschoet en (zijn zwager) Aryen Pyetersen (Van Dalem, van Dalen) van een stuk land in Groote Lindt, zoals aan laatstgenoemde belend lag. Noordelijk grensde dit aan de Devel.
    Op 6-1-1653 maakte Cornells Adriaensen van Dalem akte van huwelijkse voorwaarden met Dircxken Cornelisdr., waarbij hij werd geassisteerd met zijn oom Abraham Aryens Jeyskoot, schout van Kijfhoek.
    Op 14-5-1653 assisteerde Abraham Arienss. Jeiskoot als gekoren voogd Niesken Pouwels, weduwe en boedelhoudster van Pluen Pouwelss., bij landtransport voor het gerecht van West-Barendrecht en Carnisse. Was deze vrouw mogelijk een verwant van Jeiskoot ? Zij droeg immers dezelfde voornaam als zijn moeder.
    Een akte gedateerd 20-3-1654 spreekt van Jeyskoot als man van Eva Pieters van Dalem, mede-erfgenaam van haar 'oem ende moeye' Dirck Stevensen en Emmeken Symons.
    Schout Jeyskoot stelde zich bij akte van 5-6-1654 borg voor de in de Lindt wonende Aryen Pietersen van Dalem vanwege diens schuld van 1100 Car. gld. aan Barent Geerisen te Lekkerkerk.
    Op 5-3-1655 assisteerde Abraham Aryensen Jeyskoot als oom en voogd Daem Cornelissen (= Dammis Cornelisz. van der Giessen, zoon van Geertgen Jeyskoot), jongman van Jeronimusambacht, bij het opstellen van diens akte van huwelijkse
    voorwaarden te Dordrecht met Aryaentgen Joris, die werd geassisteerd met haar moeder Grietgen Leenderts van Dryell, weduwe van Joris Jansen, en ook Fop Leendertsenn van Dryel, allen wonende onder Ridderkerk.
    Op 20-7-1658 was schout Jeyskoot aanwezig ten huize van de Groote Lindtse gerechtsbode Jan Aryen Pauwelsen bij 'den Broecxen Veerdam' toen hij met hem in onenigheid geraakte over een uit de schutskooi te laten stier, waartoe Jeyskoot het verzoek had gekregen van de huisvrouw van de baljuw van Zuid-Holland. Dit alles aldus een op 29-7-1658 op schrift gestelde verklaring.
    De te Zwijndrecht wonende Geertien Jans, weduwe van Joris Dircxsen Waterman, stelde in haar testament van 17-3-1659 s(injeu)r Abraham Ariensen Jeyskoot, 'schout opt clooster', tot voogd over haar minderjarige erfgenamen.
    Op 30-4-1659 stelde schout Jeyskoot zich borg voor Jan Ariensen van Wingerde die vee op een openbare verkoop op het huis Nederhoven te Groote Lindt had gekocht.
    Onder andere schout Abraham Aryensen Jeyskoot en (zijn zwager) Wouter Gerritsen van Gameren, 'wegens ende mit diaconie' van het dorp Kijfhoek, legden op 21-6-1660 een verklaring af over de vanouds bestaande bediening van de kerk van Kijfhoek door de predikant van Heerjansdam.
    Op 22-8-1664 testeerden Abraham Jeyscoot, 'out mansman' van het hof en de hoge vierschaar van Zuid-Holland, en zijn huisvrouw Eva Pieters op de langstlevende.
    Na diens overlijden zouden hun kinderen in egale porties erfgenaam van hun goederen zijn, maar eerst na verrekening van hetgeen elk der kinderen sedert hun huwelijk uit de ouderlijke boedel hadden genoten, waaronder betaalde borgtochten. Dochter Maeycken Abrahams en haar man Cornelis Willemsz. Leenheer zouden echter niet meer delen in de erfenis daar zij reeds meer dan hun erfdeel hadden ontvangen. Bij hertrouwen van de langslevende zouden de kinderen de helft der ouderlijke boedel ontvangen. Tot executeurs-testamentairs en voogden over de minderjarige erfgenamen benoemden zij zoon Arie Abrahamsz. Jeyscoot en 'swaeger' (= schoonzoon) Cornelis Jacobsz. van Proyen. Beide testateurs plaatsten hun handtekening."
    De te Dordrecht wonende bejaarde ongehuwde dochter Janneken Jans IJserman
    maakte op 6-10-1664 aldaar haar testament, waarin zij testeerde op de kinderen van haar overleden zuster Cathalijntken Jansdr. Tot hun voogden benoemde zij Abraham Adriaensen Jeyskoot, schout van Kijfhoek, en Willem Jacobsen Lems, wonende onder Ridderkerk.120 Op verzoek van de voorgenoemde voogden werd reeds op 17-10-1664 de inventaris van haar goederen gemaakt.
    De heer Abraham Ariensen Jeyskoot, schout van Kijfhoek en man van de hove en hoge vierschaar van Zuid-Holland, verklaarde op 23-7-1659 900 Car. gld. schuldig te zijn aan Caspar van Cantelbeeck, getrouwd hebbende juffr. Adriana van Aken. Het betrof de overgifte van een obligatie ten bedrage van 1000 Car. gld., die op 21-3-1655 voor de Dordtse notaris Johan Schoormans was verleden ten laste van Jacob Willemsen Leenheer en waarvoor Jeyskoot en Bastiaen Leendertsen (moet zijn: Cornelissen!) Besemer zich als borgen hadden gesteld. De Ridderkerkse boer Jacob Leenheer was een broer van Jeyskoot's schoonzoon Cornelis Leenheer. Met betrekking tot Jacob's financiële ondergang is Jeyskoot nog in diverse akten genoemd.
    In een akte opgemaakt te Ridderkerk en gedateerd 16-7-1665 trad Abraham Jeyskoot, schout en secretaris van Kijfhoek, op als voogd over Neeltgen Pleunen de Hen, innocente dochter en erfgenaam van Pleun Cornelissen de Hen en Stijntge Pieters.
    Omstreeks 2 uur in de middag van 3-1-1671 kwam de Rijsoordse notaris Pieter van Gilst op 't klooster', de hofstede van de familie Jeyscoot te Kijfhoek, en trof daar de zieke Abram Jeskoot, hoogdijkheemraad en schout van Kijfhoek, bij de haard zittend, en diens vrouw Yva Pieters, ziek in bed liggend aan.
    Zij deden hun voor notaris Gualtery Gualtery te Dordrecht gemaakte testament teniet en testeerden vervolgens op de langstlevende. Na zijn of haar overlijden zou hun boedel komen aan hun kinderen en kleinkinderen. Alvorens tot deling van de boedel over te gaan diende eerst verrekend te worden hetgeen kinderen bij hun huwelijk meer dan de anderen hadden meegekregen. Tevens werd gestipuleerd dat de twee nagelaten weeskinderen van hun zoon Isack Abramsz. Jeyskoot bij Maeyken Aryens: Aryen en Isack Isacksz., niet eerder dan bij de leeftijd van 25 jaar over hun grootouderlijk erfdeel zouden mogen beschikken. Bij hun vooroverlijden zou hun portie komen aan de overige kinderen en kleinkinderen. Degenen die het hier niet mee eens zouden zijn, dienden slechts de legitieme portie te ontvangen en werden verder van de erfenis uitgesloten. De langstlevende zou voogd over de minderjarigen zijn en na overlijden hun zoon Ary Abramsz. en hun schoonzoon Cornelis Jacobsz. van Proyen. De testateuren plaatsten hun handtekening onder de wilsbeschikking. Twee dagen later kwam Jeyskoot te overlijden en werd in het kerkje te Kijfhoek onder een zerk met (later uitgekapt) wapen bijgezet. Het opschrift luidt: 'Hier leyt begraven / abraham adriaensen / ieyskoot in syn leeven / schout en secretaris van / kyfhouck sterff den 5 en / ianuary Ao 1671 out 67 / iaren'.28 Eva Pieters, weduwe van Abraham A. Jeyscoot, in leven schout van Kijfhoek, geassisteerd met haar schoonzoon Cornelis Jacobsz. van Proeyen als haar voor de gelegenheid gekoren voogd, transporteerde op 7-10-1671 aan haar schoondochter Maeyken Adriaensdr., in huwelijk gehad hebbende Isaack Abrahamsz. Jeiscoot, in leven gewoond hebbende op het dorp van Heeroudelandsambacht, 4 morgen 5 hont 6 roeden met een huis met boomgaard en schuur etc. in het hoofdambacht van Heeroudelandsambacht. Dit moet de hofstede zijn geweest waar eerstijds Cornelis Simonsz. van der Giessen en zijn vrouw Geertgen Adriaensdr. Jeyskoot (generatie 1-6) op boerden.
    Op 6-2-1677 kwamen enerzijds de in Groote Lindt wonende Dircxken Cornelis, weduwe en boedelhoudster van Adriaen Pietersen van Dalem, die een zoon en mede-erfgenaam was van Pieter Cornelissen en Maritgen Stevens, geassisteerd met haar op het Zwijndrechtse Veer woonachtige zoon Cornelis Aryensen van Dalem, en anderzijds Adriaen Abrahamsen Jeyskoot, wonende tot Willemstad, en Cornelis Jacobsen van Prooyen, getrouwd met Annitgen Abrams Jeyskoot, zo voor hen zelf als voor hun (schoon-) moeder Yfken Pieters, weduwe en boedelhoudster van Abraham Adriaensen Jeyskoot, en voor hun 'swager' Cornelis Willemsen Leenheer, getrouwd met Maycken Abrahams Jeyskoot, tot een akkoord. Het betrof een onderlinge kwestie over een tweetal ten laste van Abraham Adriaensen Jeyskoot opgemaakte obligaties, te weten op 1-5-1638 van 200 Car. gld. en op 1-8-1647 van 100 Car. gld. De tweede partij zou aan de eerste over vier weken 150 Car. gld. betalen en de gemaakte kosten voor de hoge vierschaar van Zuid-Holland, en aan diens zoon 2 zilveren ducaten. De obligaties zouden worden overgeleverd en de deugdzaamheid daarvan worden getoetst.
    Blijkens een akte gedateerd 13-5-1683 was Eva Pietersdr. inwoonster van Heeroudelandsambacht. Toen werd er ter harer behoeve een schuldbrief opgemaakt ten bedrage van 1100 Car. gld., die de op Heerjansdam wonende Leendert Aryensz. Saley van haar geleend had. Deze akte is tevens haar laatste levensteken. Voor 1- 8-1687 bleek zij te zijn overleden: Aryen Abramsz. Jescoot, wonende in het land
    van Willemstad, en A. Isaackxz. Jeyscoot, wonende te Dordrecht, met zijn te Leiden wonende broeder Isaack Isaackxsz. Jeyskoot, als kinderen van Issack Abramsz. Jeyscoot, gaven bij akte van 15-7-1688 te kennen dat de boedel van Anneken Abrams Jeyscoot, getrouwd gehad hebbende Cornelis Craenendonckq, een bedrag van 695 gld. 4 st. 2 p. ten achter was aan hun moeder respektievelijk grootmoeder Evaa Pieters en dat blijkens de op 1-8-1687 opgemaakte inventaris. Zij verklaarden dit geld ontvangen te hebben van de te Zwijndrecht wonende Neeltie A(riens), weduwe van Pieter Jansz. Panne Boeter, die houder was van deze brief en verzekerd op een boerderij met 13 morgen 3 hont in Heeroudelandsambacht, waarop Craenendonckq woonachtig was geweest.
  • Vermelding vanaf 3 januari 1671: laatste testament van vader Abraham.Bron 3
    Omstreeks twee uur in de middag van de 3e jan. 1671 kwam de Rijsoordse notaris Pieter van Gilst op "'t Hooster", de hofstede van he familie Jeiskoot op het terrein van het voormalige klooster Eemstein te Kijfhoek. Daar trof hij de zieke Abram Jeskoot (Jeyskoot), hoogdijkheemraad en schout van kijfhoek, bij de haard zittend en diens vrouw Yva Pieters, eveneens ziek zijnde, in bed liggend aan. Hij maakte vervolgens hun laatste wilsbeschikking op, waarbij de echtelieden eerst hun testament voor notaris Gualtery Gualtery te Dordrecht te niet verklaarden (de datum waarop dit testament werd gepasseerd is niet ingevuld). Het echtpaar Jeyskoot testeerde vervolgens op de langstlevende en zij verklaarden dat na diens overlijden de boedel onder hun kinderen en kindskinderen verdeeld moest worden. Tevoren dienden deze echter te zorgen dat de kinderen die destijds bij hun huwelijk meer hadden ontvangen dan de andere kinderen, het tekort verrekend kregen. Tevens werd door de testateurs gestipuleerd dat de twee nagelaten weeskinderen van hun zoon Isack Abramsz. Jeyskoot bij Maeycken Aryens: Aryen en Isack Isacksz., niet eerder dan bij de leeftijd van 25 jaar over hun grootouderlijk erfdeel zouden mogen beschikken. Tevoren zou dit niet verteerd mogen worden, noch mocht er door hen over beschikt worden. Bij vooroverlijden van deze kleinkinderen zou hun deel komen aan de resterende kinderen en kleinkinderen. Degenen die het niet eens waren met dit testament zouden alleen de legitieme protie ontvangen en verder worden uitgesloten. De langstlevende van de echtelieden zou voogd over de minderjarigen zijn en na diens overlijden hun zoon Ary Abramsz. en hun schoonzoon Cornelis Jacobsz. van Proyen. De echtelieden bekrachtigden hun laatste wil met hun respektieve handtekening.lga
    Hoewel schout Jeyskoot die dag dus nog op de been was, kwam hij toch twee dagen later te overlijden, terwijl zijn te bed liggend vrouw herstelde en haar man nog vele jaren zou overleven!
  • Hij is overleden op 5 januari 1671 in Kijfhoek.
    begr. Kijfhoek (in de kerk onder een zerk met wapen)
    Het opschrift luidt:
    'Hier leyt begraven / abraham adriaensen / ieyskoot in syn leeven / schout en secretaris van / kyfhouck sterff den 5 en / ianuary Ao 1671 out 67 / iaren'.
  • Hij is begraven januari 1671 in Kijfhoek.Bron 4
  • Een kind van Adriaen Cornelisz Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) en Angenietje Pieters Jongkint (Jonckint)
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 14 maart 2023.

Gezin van Abraham Arijens Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)

Hij is getrouwd met Eva Pieters (Yefken) van Dalem.

Ze zijn in de kerk getrouwd rond 1625.Bron 2

tr. naar schatting ca. 1625 Eva (Yfken) Pietersdr. van Dalem, geb. Groote Lindt naar schatting ca. 1605, woonde als weduwe te Heeroudelandsambacht (1683), dochter van Pieter Cornelisz., boer, schepen, heemraad, stedehouder van Groote Lindt, en Maritgen Stevensdr.

Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Abraham Arijens Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Abraham Arijens Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Is 67 jaar bij overlijden in 1671, zal dus ca 1604 geboren zijn
  2. DE OUDERE GENERATIES VAN HET GESLACHT JEYSKOOT (JISKOOT) UIT KIJFHOEK door K.J. Slijkerman Eerder gepubliceerd in ‘Ons Voorgeslacht’, jrg. 57
  3. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/ijsselmonde/IJSSELMONDE_07.pdf
  4. DE OUDERE GENERATIES VAN HET GESLACHT JEYSKOOT (JISKOOT) UIT KIJFHOEK (deel 2) door K.J. Slijkerman, ONS VOORGESLACHT - 57eJAARGANG (2002) - No. 541 vanaf pag. 385

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I17140.php : benaderd 29 april 2024), "Abraham Arijens Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) (± 1604-1671)".