Stamboom Kroon en Telleman » Leendert Pieter Woutersz Welhoeck (Welhouck) (± 1590-????)

Persoonlijke gegevens Leendert Pieter Woutersz Welhoeck (Welhouck) 

  • Hij is geboren rond 1590 in IJsselmonde.
    Heeft zich -kennelijk- als volwassene laten dopen, doopdatum komt van De Nederlandsche Leeuw
  • Hij werd gedoopt op 9 januari 1628 in IJsselmonde.Bron 1
  • Functie: bouwman, leenman, kerkmeester.Bron 2
    Bouwman op de hoeve van zijn schoonvader nabij de kerk te Poortugaal. Leenman van de hofstad Spangen te Poortugaal, kerkmeester 1643, schepen van Poortugaal 1645-1646.
  • Functie vanaf 28 mei 1646: leendert erft van (mij onbekende) fam. Poortugaal.Bron 3
    fol. 72. 28-05-1646:
    comp. Willem Jacobsz. Poortugaal, wonende Strijen, voor zich zelf en als procuratie hebbende van Jacob Ariensz. Poortugaal, zijn vader, van Baartje Jacobs Poortugaal, zijn bejaarde zuster en gerechte voogd in deze van Leendert Jacobsz. Poortugaal, zijn broeder en mede namens de minderjarige kinderen van de voorn. Jacob Ariensz. Poortugaal, verwekt bij Judith Bastiaans, en geeft gifte aan Leendert Pietersz. Welhoek, wonende Poortugaal, van 1½ gemet zaailand, gelegen in Poortugaal in de polder Welhoek aan het Molenwegje achter de kerk, belend: W. het voorsz. wegje, N. Leendert Pietersz. Welhoek voorsz., O. de boomgaard van Pieter Huijgensz., schipper en Z. de boomgaard van Ariaantje Claasse van Driel.
  • Functie vanaf 1657.Bron 3
    fol. 6, 28 april 1657:
    Comp. Leendert Pietersz. Welhoeck, onze confrere [schepen], transp. aan Pieter Cornelisz. Vermaet, zijn schoonzoon, een woning of landstede als huis, hof, erve, bargenscguur, plantagie en geboomte, waaronder zowel fruitbomen als andere bomen op de erve, gelegen in Poortugaal tegenover de kerk in de polder Welhoeck in het block genaamd Janverkreeck, zoals hij, de eerste comparant, de woning atc. zelf bewoond heeft en bezat. Belend Z. ende ter zijde ten W. het zaailand van de voorn. Leendert Pietersz., achter ten N. het eiland, O. de boomgaard van Leendert Pietersz. en de boomgaard van Willem Dircxse Goetbier genaamt Vliechuijt, vrij en onbelast. Door Pieter Cornelisz. verkocht in de zomer van 1647, te aanvaarden meijedach daaraanvolgende 1648 voor 5000 gld. De verpachting kwam vanaf 1648 t.l.v. de koper
  • Vermelding: gelijkgesitueerde boeren trouwden onderling.Bron 4
    De familie Welhouck was zeer nauw verwant met de geslachten Coijer, Couwenhoven, Van Driel, Fonckert, Hoogewerf, Jongebroer, Koele en Loosje, alle landbouwersfamilies die deel uitmaakten van de plaatselijke regering.
  • Vermelding vanaf 1615.Bron 4
    Ten slotte komen wij bij het geslacht Welhouck in de contreien van Poortugaal. Leden van deze familie hebben zich ook: Van der Laen, Groenendijck en Kooier (Coijer) genoemd. De uit (de omgeving van) het dorp IJsselmonde afkomstige stamvader Leendert Pietersz. huwde in 1615 te Poortugaal met Hilletje Huijge, een afstammelinge van Doen Beijensz. (ovl 1515), fondateur van een partij memorielanden te Poortugaal en in genealogische kringen bekend vanwege de
    hiervoor eeuwenlang bijgehouden parenteelstaat van zijn nakommelingen, welke in het begin van de zeventiende eeuw nog grotendeels behoorden tot de gegoede boerenstand op IJsselmonde en in de Hoeksche Waard. Voornoemde Leendert werd in later jaren met de geslachtsnaam Welhouck aangetroffen.
    Of hij van huis-uit een Welhouck was, dan wel zijn naam ontleende aan de polder in het Land van Poortugaal - hetgeen mij zeer waarschijnlijk voorkomt - is niet geheel zeker. Dat hij bij mijn weten pas in later jaren met zijn familienaam vermeld werd, hoeft zeker niet te duiden op ontbreken van een
    reeds lang voordien gefixeerde geslachtsnaam.
    Leendert was vermoedelijk een zoon van Pieter Woutersz., denkelijk landbouwer te IJsselmonde en hoogstwaarschijnlijk dezelfde als de naamgenoot, die de volgende fukties aldaar bekleedde: heemraad/schepen ( 1577-1626), laagheemraad ( 1577-1626), penningmeester van het hoge- en lage bestuur (1608-1609) van Oost-IJsselmonde, penningmeester van Varkensoord (1591-1592), penningmeester van Varkensoord en Karnemelksland ( 1602-1603), hoogheemraad van het gemene land van Oost-IJsselmonde (1613-1626) Qb. In jaargang 1981 van het tijdschrift Ons Voorgeslacht publiceerde de heer F. Kwekel uit Hellevoetsluis op blz. 69 gegevens uit een akte, gedateerd 24 jan. 1646, welke hij heeft aangetroffen in het rechterlijk archief van IJsselmonde 4c: Bastiaen Wouters en Jacob Gerrits, als getrouwd hebbende Neeitgen Wouters, kinderen van wijlen Wouter P( iete) r Wouters, zegden de voogdij op van hun oom Lenert P( iete) rs over de erfenis van hun grootmoeder Aefgen Corn (eli)sdr. Deze Lenert Pieters woonde te Poortugaal en de heer Kwekel meende hem te mogen identificeren met Leendert Pietersz, Welhouck, de persoon waarmee de hiervolgende genealogie aanvangt. Volgens hem zou hij mede een zoon zijn geweest van Pieter Woutersz. en Aefge Cornelis. Het is echter een feit dat de namen Wouter, Aeffgen en Cornelis niet onder de kinderen en kleinkinderen van Leendert Welhouck voorkomen,hoewel dit op
    zichzelf geen belletsel hoeft te zijn hen als de ouders van Leendert in aanmerking te laten komen. Met de heer Kwekel ben ik geneigd - mede op aanwijzing van de genoemde akte van 24 januari 1646 - in hen de ouders te zien van ,de stamvader van het *geslacht Welhouck alias Van der Laen alias Groenendijck alias Koojer te Poortugaal en omstreken.
  • Vermelding vanaf 1644: aktes.Bron 4
    Leendert en Hilletje worden genoemd in de Geslachtboom van Doen Begensx.; zij was in de vijfde generatie een nazaat van Doen.
    Op 27 aug. 1643 werd Leendert Pieters. Welhouck, wonende te Poortugaal, als man en voogd van Hilletge
    Huiigen beleend met 9% gemeten van de hofstad Spangen in het ambacht van Poortugaal “vanouds van den Conicebreurs tot Schiedam”. Hilletie had het leen van haar vader geërfd, wiens enige nágelaten dochter zij was .
    Blijkens een akte dd. 1 en 2 dec. 1644 was Hilletje Huijge (en ook haar vader Huijch Jacobsx.) toen overleden. Willem Heijndricxs Hooghwerff, schout van Poortugaal, compareerde uit naam van Aert Heijndricks Groenendijck, wonende te Culenburch, en transporteerde aan Jacob Leenderts van der Laen, zoon van Hilletjen Huijge, dochter van Huijch Jacobs, die beiden overleden
    waren, 8 gemeten 40 roeden in de polder Deijffel. In de zomer van 1631 had Aert Groenendgck dit perceel aan Huijch Jacobsx. verkocht. Na het overlijden van laatstgenoemde was dit perceel vererfd op diens kleinzoon
    Jacob van der Laen. Er is sprake van een akte van kaveling dd. 11 dec. 1642 tussen Jacob van der Laen en zijn broers en zusters 13. Blijkbaar was het bedrag van 4800 car. gld. bij het overlijden van Huiich Jacobsz. nog niet geheel aak Aert Groenendijck betäald en was dit bedrag pas in 1644 ingelost. Men krijgt de indruk dat Hilletje Huijge al vóór 11 dec. 1642 was overleden.
    Haar kinderen, en niet zijzelf, waren erfgenamen van haar vader. Dit is echter weer in tegenspraak met de eerder genoemde leenakte uit 1643, waaruit ik meen op te maken dat zij toen nog in leven was.
    Op 29 okt. 1660 testeerde Leendert Welhouck en stelde
    zijn kinderen tot erfgenamen: Jacob Leenderss. Welhoeck, Neeltge Leendërs Welhouck, huisvrouw van Jan Janss. Vriilandt, Geertoe Leenders Welhouck, huisvrouw van Basiaenn Dircxs van. Driel schout van Hoogvliet,
    Maertge Leenders Welhouck, huisvrouw van Pieter Corneliss. Vermaet, Pieter Leenderss. Welhouck en Heijndrick Leenderss. Welhouck, allen wonende in Poortugaal.
    Om na zijn overlijden onenigheid onder zijn kinderen te voorkomen, verdeelde hij de 10 percelen en zeker 15 gemeten, gelegen onder Poortugaal en Hoogvliet en in Smalland. Men krijgt de indruk dat het niet altijd Pais en vree was tussen zijn kinderen.
    Leendert Welhouck wordt nog in diverse transportakten genoemd. In 1662 trad zijn zoon Jacob als borg voor hem op. Hij wordt genoemd: Jacob Leendertss.
    Welhouck anders genaamd van. d(e)r Laen.
  • Vermelding vanaf 5 mei 1652: Leendert woont Poortugaal, zoon Jacob Hoogvliet.Bron 5
    G.A.Schiedam ONA inv.nr.758,akte dd. 5 mei 1652:
    Leendert Pietersz. Welhouck,wonende in Poortugaal,zijn zoon Jacob Leendersz. van der Laen, wonende onder de ban van Hoogvliet en Huijbrecht Gerritsz. Ole, wonende binnen Schiedam,verklaren 2000 Car. guldens schuldig te zijn aan Jan Arijensz. Rleijcker,wonende buiten de overschiesche poort in Oud-Mathenes
  • Vermelding vanaf 1655.Bron 3
    fol. 344. 13-11-1655:
    comp. Jan Jansz. Vrijlandt, dijkgraaf van Smalland en Oosterbranck, getrouwd hebbende Neeltje Leenderts Welhoek, weduwe van Hendrik Dirksz. van Driel, wonende in het Vrijlandt, en geeft gifte aan Leendert Pietersz. Welhoek, zijn schoonvader, wonende Poortugaal van 10 gemet land (te weten 6 gemet zaailand en 4 gemet weiland) in de polder de Roon aan de noordzijde van de Verleweg, belend Z. de voorsz. weg, W. Philips Cornelisz. Vermaat, N. de gemenelandswetering en O. Dirk Maartensz. op het Princeland. Zijn comparants huisvrouw al in haar minderjarigheid aanbestorven door het overlijden van haar bestemoeder Maartje Aarts van Driel.
  • Vermelding vanaf 1658: albrandswaard, akte.Bron 6
    fol. 48. 23-11-1658:
    comp. Pieter Leendertsz. Welhoek, wonende Hoogvliet, en geeft gifte aan Leendert Pietersz. Welhoek, zijn vader, van 13 gemet zaailand, waarvan 9 gemet vrij vroonland aan de noordzijde van de Albrandswaardseweg, belend ZW de voorsz. weg, NW PieterHendriksz. Roonaar, NO Neeltje Ariens, de weduwe van Leendert Ariensz. ’t Hoosje en ZOAart van Driel, dijkgraaf.
    fol. 49v. 21-11-1658:
    comp. Pieter Leendertsz. Welhoek, wonende Hoogvliet, en geeft gifte aan Pieter Cornelisz. Vermaat, zijn zwager, van 1½ gemet en een vierde part roede weiland, liggende gemeen met 1½ gemet en een vierde part roede van Leendert Jansz. Roobol aan de oostzijde van de kade, liggende langs de Poortugaalse haven, belend NW de voorsz. haven, NO Philips Cornelisz. Vermaat, ZO heer Adriaan Ramp cs en ZW Hendrik Leendertsz. Welhoek.
  • Vermelding vanaf 29 oktober 1660: Leenderts testament, namen van (levende) kinderen en hun echtgenoten genoemd.Bron 5
    G.A. Schiedam ONA inv.nr. 760,fol. 1019 e.v. ,akte dd. 29 okt.1660:
    Leendert Pietersz. Welhouck,wonende in Poortugaal, testeert en benoemd zijn kinderen tot erfgenamen. De kinderen zijn:Jacob Leendersz.Welhouck,wonende
    in Poortugaal, Neeltge Leenders Welhouck, huisvrouw van Jan Jansz. Vrijlandt, wonende in Poortugaal, Geertge Leenders Welhouck,huisvrouw van Bastiaen Dircxs van Driel, schout van Hoogvliet,wonende in Poortugaal, Maertge Leenders Welhouck, huisvrouw van Pieter Cornelisz. Vermaet, wonende in Poortugaal, Pieter Leendersz. Welhouck,wonende in Poortugaal, Heijndrick Leendersz. Welhouck,wonende in Poortugaal.
    Om te voorkomen dat er onenigheid ontstaat over zijn na te laten landerijen,verdeelt hij deze als volgt: .
    Aan Jacob komen 4 percelen, waarvan 3 onder Poortugaal en 1 onder de ban van Hoogvliet, aan Neeltge 15 gemeten in Smalland, aan Geertge 2 percelen,waarvan 1 onder Poortugaal is gelegen, aan Maertge 2 percelen onder Poortugaal en aan Pieter en Heijndrick elk 2 percelen(onder Poortugaal 1 )
  • Vermelding vanaf 7 december 1663: albrandswaard, akte.Bron 6
    fol. 70. 07-12-1663:
    comp. Leendert Pietersz. Welhoek en geeft gifte aan Jacob Leendertsz. van der Laan, zijn zoon, van 100 roeden land, gelegen in het buiten Kijfland, gemeen met zijn andere broeders en zusters, belend O Claas Leendertsz. Roobol, Z Bastiaan Andriesz. van der Waal, w de heer Kijfvelt en N de kade
  • Hij is overleden.
  • Hij is begraven op 20 april 1674 in Poortugaal, in de kerk.
  • Een kind van Pieter Woutersz Oostdorp en Aefje Cornelis
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 30 maart 2022.

Gezin van Leendert Pieter Woutersz Welhoeck (Welhouck)

Hij is getrouwd met Hilletje Huijgen (alias van der Laen?) van Driel.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 7 juni 1615 te Poortugaal.Bron 7

361. 7 juni Leendert Pietersz., j.m. van IJsselmonde x Hilleken Huygedr., j.d. van Poortugaal

Kind(eren):



Notities over Leendert Pieter Woutersz Welhoeck (Welhouck)

sterk vermoeden dat dit de Leendert is die zich als eerste Welhoek is gaan noemen
bron: de Nederlandse Leeuw 1983, 177/314

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Leendert Pieter Woutersz Welhoeck (Welhouck)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Leendert Pieter Woutersz Welhoeck (Welhouck)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. De Nederlandsche Leeuw 1983, 178 / 314
  2. Rijerkerk-Bronner
  3. Oud Rechterlijk Archief Poortugaal, inv.nr. 1 door J.J. Vervloet via Hogenda
  4. De Nederlandsche Leeuw 1983, 178 / 314, Dhr Slijkerman
  5. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/boeken/VerzamGenStud2.pdf
  6. https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=2586&type=source
  7. De Nederlandsche Leeuw 1983, 178 / 314, trouwlijst Poortugaal via Hogenda

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1674: Bron: Wikipedia
    • 19 februari » Engeland en Nederland tekenen de Vrede van Westminster. Een onderdeel van deze overeenkomst was dat de kolonie Nieuw-Amsterdam onder Engels gezag komt. Zij hernoemen ze tot New York.
    • 1 augustus » Een tornado teistert de stad Utrecht; het schip van de Domkerk stort in waardoor de toren compleet los komt te staan van het koor. Ook de Pieterskerk heeft grote schade.
    • 11 augustus » Slag bij Seneffe tussen een Frans leger onder maarschalk Condé en een Nederlands - Spaans - Oostenrijks - Duits leger onder stadhouder Willem III.
    • 26 oktober » Walraad van Nassau-Usingen wordt benoemd tot gouverneur van Bergen op Zoom.
    • 10 november » Nederland draagt officieel Nieuw-Nederland over aan de Britten. De nieuwe naam wordt New York.

Over de familienaam Welhoeck (Welhouck)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I16567.php : benaderd 15 mei 2024), "Leendert Pieter Woutersz Welhoeck (Welhouck) (± 1590-????)".