Stamboom Kroon en Telleman » Neeltje Leenderts Welhoeck (Welhouck) (1618-????)

Persoonlijke gegevens Neeltje Leenderts Welhoeck (Welhouck) 

  • Zij is geboren.Bron 1
    ongedateerde doop in 1618 wrs zelfde datum als voorgaande doopnotering; 22-2-1618, laatste doopnotering dat jaar.
    Lenaert Wouters woons buijt as wijck (?) sijn kint gedoopt Neeltge get Jacob Arijens, Aeltge Wouters Dirck Dircks doghter
  • Ze werd gedoopt op 22 februari 1618 in Poortugaal.Bron 2
  • Vermelding.Bron 3
    De kinderen uit het huwelijk Van Driel-Welhoeck waren voor 1/8 part erfgenamen van hun grootmoeder van vaderszijde: Adriaentgen Bastiaens, weduwe van Dirck Dircksx. van Driel.
  • Vermelding vanaf 5 augustus 1631: 694 testament 05-aug-1631.Bron 4
    Heyndrick Dircksz, weduwnaar wonend op het dorp Portugael, maakt zijn testament.
    Hij vermaakt 600 gld aan de Armen van Poortugael en Hoochvliet; elk 100 gld aan de Armen van Pernis en Roon; aan de lasterije van Poortugael 100 gld.
    Hij vermaakt verschillende stukken weiland en zaailand aan:
    - zijn broer Doe Dircksz en zijn kinderen Willem Doensz, Emmeken Doenen en Lambrecht Doensz;
    - zijn broer Pieter Dircksz en zijn kinderen Willem Pietersz, Cornelis Pietersz, Floris Pietersz en Trijntge Pietersdr;
    - zijn zuster Lysbeth Dircksdr;
    - zijn broer Dirck Dircksz.
    Aan zijn broer Jan Dircksz van Driel, brouwer te Dordrecht, vermaakt hij zijn huis, werf, boomgaard, duifhuis etc.
    Tot zijn erfgenamen benoemt hij zijn broer Jan Dircksz van Driel voor 1/3e deel; Willem Doensz en Emmeken Doenen voor 1/3e deel en de kinderen van Dirck Dircksz voor het resterende derde deel.
    Tot executeurs van zijn testament benoemt hij Jan Dircksz van Driel, zijn broer, Willem Doensz en Bastiaen Dircksz, zijn neef.

    Genoemde weilanden liggen in Poortugael, Albrantswaert, aan de Pernissewech genaamd den Brootkiste, Verrelewech, Hoochvliet, Sweerdijck, 's-Heerendijck, Weertsendijck, 's Heerenwech.
    Als belendende personen en plaatsen worden genoemd:
    - Neeltgen de Raet, de weduwe van Couwenhoven, Bastiaen Claesz Spruyt, de erfgenamen van Coen Leendertsz en Leendert Dircxsz, Willem Smith, Pieter de Raet, Pieter Adriaensz Hoogendijck, Willem Henricxsz Hogewerff, Cornelis Claesz Ketting, Leendert Dircxsz, Doen Jansz, Pernissewech, Pernisseheul, Bastiaen Hendricxsz, Jan de Wercker, Cornelis Aertsz Beaumont, Jan Coyer, Willem Pietersz, Sluyssewech, Cathuysers, Bastiaen de Wercker, Meulewech, de Culck, Meulewech, Cornelis Pietersz Vermaet, 't huys Valckesteyn, 's Heerendijck, Molewech, Cornelis Jan Elantsz, Leendert Waddesz, Leendert Dircxsz, Weertsewech.
  • Vermelding vanaf 1645: Hendrick is gestorven voor 31-3-1647.Bron 5
    In 1645 kocht Hendrick Dircksz. van Driel wonende in de noord-oosthoek van het Vrijland tegen de Vrijlandsedijk, een woning en ruim 8 gemeten in het Vrijland van Gerrit Cornelisz. Vrijlandt. Een taxatie dd. 3 juli spreekt van een bedrag van 8325 ponden 22.
    Op 1 sept. 1646 maakten Heijndrick Dircxss. van Driel huisman, en Neeltgen Lenerts Welhouck, wonende in Pernis, een mutueel testament. De man was toen ziek. De kinderen zouden op 17-jarige leeftijd gezamenlijk 2 percelen van elk 5 gemeten, gelegen in Smalland, verkrijgen Op 6 juni 1647 was Hendrick van Driel reeds dood.
    Zijn weduwe en boedelhoudster, Neeltjen Leendertsdr. Welhoeck, wonende in het Vrijland, werd door Gerrit Cornelijss. Vrijlandt gifte gedaan van de woning met landerijen in het Vrijland. Deze overdracht vond plaats van wege haar vader Leendert Pieterss. Welhoeck. Het eerste gebod dateert van 31 maart 1647, zodat Heindrick van Driel vóór die datum gestorven zal zijn.
    Spoedig ging Neeltje Welhouck een nieuw huwelijk aan. Op 12 maart 1648 maakte zij, vergezelschapt met haar vader Leendert Pieterss. Welhouck en haar broeder Jacob Leenclerss. van der Laen, huwelijkse voorwaarden met Jan Janss. Comejan, jongman, wonende op de Hijde. Hij werd geassisteerd met zijn stiefvader Feijs Meess. Pabrock, een vooraanstaand man, o.a. schout van Deiiffelsbroek en Madroel, van Rhoon en van ‘s-Gravenambacht. Jan zou 4100 car. gld. in het huwelijk brengen, de nakomende mei 2000 en in mei 1649 2100 car. gld., of in plaats hiervan zekere 4 gemeten in het Oudeland van Poortugaal. Neeltje bracht al haar goederen in. Als hij zonder nakomelingen zou komen te overlijden, zou zijn weduwe 4000 car. gld. aan zijn erfgenamen ab intestato moeten uitkeren. Bij haar vooroverlijden zou hun gezamenlijke boedel in twee parten worden gescheiden en de helft daarvan zou aan haar kinderen-uit het eerste huwelijk komen.
  • Vermelding vanaf 7 juli 1645.Bron 6
    R.A. Poortugaal no. 1, 7 juli 1645:
    Taxatie van land, gekocht door Heyndrick Dircks van Driel
    Not.. Schiedam 741, 1 september 1646:
    Testament van Hendrick Dirxs van Driel, wonende te Pernis.
    R.A. Poortugaal no. 1, 11 december 1655:
    Jan Jans Vrijlandt, getr. met Neeltjen Leenderts Welhoeck, wonende in het Vrijlant, weduwe van Heyndrick Dirczs van Driel, verkoopt aan Bastiaan Dircks
    van Driel schout van Hoogvliet.
  • Vermelding vanaf 23 mei 1646: 201 schuldbekentenis 23-mei-1646.Bron 7
    Hendrick Dircxsz van Driel, wonend in 't Vrijlandt onder Pernis, bekent 1.000 gulden schuldig te zijn aan Pieter Hendricxsz Roonaer, wonende te Delft wegens geleende gelden.
    Leendert Pietersz Welhoeck en Bastiaen Dircxsz van Driel, beiden wonend in Poortegael stellen zich borg voor Hendrick Dircxsz van Driell.

    N.B.: dezelfde akte als ONA 272, aktenr. 100.
  • Vermelding vanaf 13 maart 1648: huwelijkse voorwaarden Neeltje en Jan.Bron 1
    C.A. Schiedam ONA inv.nr. 757,fol 673 e.v. , a k t e dd. 13 maart 1648:
    Neeltge Leenders Welhouck,weduwe van Heijndrick Dircxsz. van Driel, wonend
    onder Pernis en Jan Jansz. Comejan, wonende op de Hijde,maken huwelijkse
    voorwaarden.
  • Vermelding vanaf 1655.Bron 8
    fol. 344. 13-11-1655:
    comp. Jan Jansz. Vrijlandt, dijkgraaf van Smalland en Oosterbranck, getrouwd hebbende Neeltje Leenderts Welhoek, weduwe van Hendrik Dirksz. van Driel, wonende in het Vrijlandt, en geeft gifte aan Leendert Pietersz. Welhoek, zijn schoonvader, wonende Poortugaal van 10 gemet land (te weten 6 gemet zaailand en 4 gemet weiland) in de polder de Roon aan de noordzijde van de Verleweg, belend Z. de voorsz. weg, W. Philips Cornelisz. Vermaat, N. de gemenelandswetering en O. Dirk Maartensz. op het Princeland. Zijn comparants huisvrouw al in haar minderjarigheid aanbestorven door het overlijden van haar bestemoeder Maartje Aarts van Driel.
  • Vermelding vanaf 7 juni 1657: erfenis.Bron 3
    Op 7 juni 1657 stelden Jan Janss. Vrijlandt en de zieke Neeltge Leenders Welhouck, wonende in het Vrijland onder Pernis, voogden over hun na te laten (gezamenlijke) kinderen. Van de manszijde zijn stiefvader Feijs Meuss. Pabrock en zijn broer Leendert Janss. (Coomans), van de vrouwskant haar broer Jacob Leenderss. van der Laen en (haar zwager) Bastiaen Dircxss. van Driel, schout van Hoogvliet.
    Op 1’7 juni 1676 was Neeltje Welhouck dood en haar man en kinderen kwamen tot scheiding van de boedel:
    Jan Janss. Vrijland, wonende onder Pernis, weduwnaar van Neeltge Leenders Welhouck, aan de ene zijde, en Dirck Hijndricxss. e n Heìjndrick Hendricxss. van Driel meerderjarige voorkinderen van Neeltje Welhouck bij Heijndrick-Dirxss. van Driel, en Jacob Leenderss.van der Laen, oom en gestelde voogd over de zes nog onmondige kinderen van Neeltje Welhouck bij Jan Vrijland: Trijntje, ca. 23 jaar, Leendert, ca. 21 jaar, Cornelis, ca. 17 jaar, Pieter, ca. 16 jaar, Leijchje, ca. 13 jaar en Aart Jans Vrijland, ca. 11 jaar, aan de andere zijde. Voorts waren er nog de meerderjarige Jan Janss. Vrijland de jonge en Hilletje Jansdr. Vrijland, gehuwd met Crijn Witte. Er werd overeengekomen dat vader Vrijland zijn vier jongste kinderen tot de leeftijd van 20 jaar, of eerder huwelijk, zou onderhouden en opvoeden en een uitzet meegeven naar gelang zijn vermogen. De stiefzoons Van Driel verkregen 3 gemeten in het oudeland van Poortugaal. Zijn acht kinderen ontvingen 3 gemeten in Madroel en 2 gemeten 55 roeden (gemeen bezit met jonker Thielman Grijp van Valckesteijn in een perceel van 4 gemeten 150 roeden). De laatste twee percelen zouden echter door vader Vrijland worden gebruikt totdat zijn jongste kind Aert de leeftijd van 20 jaar
    zou hebben bereikt. Trijntje en Leijchje verkregen al het zilverwerk dat door hun moeder gedragen werd; zijn overige vier kinderen: vier gouden ringen van hun moeder. De stiefzoons Van Driel ontvingen “een goude wapenringh” (met het wapen Van Driel? ). De rest van de boedel zou in het bezit van Jan Vrijland de oude blijven. Het is opmerkelijk dat zijn stiefdochter Hillegont van Driel niet in deze akte genoemd wordt. Wellicht was zij toen reeds met haar stiefvader in het huwelijk getreden.
    Op 8 okt. 1678 werd de inventaris opgemaakt van de nagelaten boedel van Jan Janss. Vrijland. Zijn nalatenschap bestond uit een boerderij in het Vrljland, alwaar hij overleden was, en ruim 10 gemeten in het Vrijland (waaronder 4 lijnen memorieland) en in de heerlijkheid Langebakkersoord. Verder maakt de inventaris melding van beddegoed, meubelen, zilverwerk (o.a. “een silver schepensegel”), linnengoed, kleding (de dagelijkse kleren had hij vermaakt aan de armen), bouwgereedschap en beesten (o.a. zeven paarden, waarvan één aan de armen van Pernis was vermaakt, drie veulens, twaalf koeien, vijf ossen, tien kalveren, acht lammeren en vier varkens) en landbouwprodukten.
    Diezelfde dag machtigden Jan Jans. Vrijland de jonge, Trijntje Jansdr. (Vrijland) en Crijn Witte, als man van Hilletje Jans (Vrijland), zijn meerderjarige kinderen, en Feijs Mees. Palsrock en Leendert Janss. Comans, voogden over de nog vijf onmondige kinderen van Jan Vrijland de oude, hun halfbroeder Heijndrick Heijndricxs. van Driel om hun huishouden en boerenbedrijf waar te nemen.
    Diverse akten hebben nog betrekking op het beheer van de boedel van Jan Vrijland de oude. Heijndrick Heijndrixss. van Driel kocht in 1679 de boerderij met bijbehoren voor een bedrag van 4100 gld.
    Over Jan Jansz. Vrijland de oude handelen nog verscheidene akten.
  • Vermelding vanaf 7 juni 1657: Neeltge is ziek, ze benoemt broer Jacob tot voogd van haar minderjarige kinderen.Bron 1
    G.A. Schiedam ONA inv.nr. 759,akte dd. 7 juni 1657, fol. 1279 :
    Neeltge Leenders Welhouck,ziek te bed liggend, huisvrouw van Jan Jansz. Vrijlandt,wonende in het vrijlant onder Pernis,benoemd haar broer Jacob Leendersz. van der Laen,wonende onder de ban van Hoogvliet , tot voogd over haar na te laten minderjarige kinderen.
  • Vermelding vanaf 23 november 1658: albrandswaard, akte.Bron 9
    fol. 48. 23-11-1658:
    comp. Pieter Leendertsz. Welhoek, wonende Hoogvliet, en geeft gifte aan Leendert Pietersz. Welhoek, zijn vader, van 13 gemet zaailand, waarvan 9 gemet vrij vroonland aan de noordzijde van de Albrandswaardseweg, belend ZW de voorsz. weg, NW PieterHendriksz. Roonaar, NO Neeltje Ariens, de weduwe van Leendert Ariensz. ’t Hoosje en ZOAart van Driel, dijkgraaf.
    fol. 49v. 21-11-1658:
    comp. Pieter Leendertsz. Welhoek, wonende Hoogvliet, en geeft gifte aan Pieter Cornelisz. Vermaat, zijn zwager, van 1½ gemet en een vierde part roede weiland, liggende gemeen met 1½ gemet en een vierde part roede van Leendert Jansz. Roobol aan de oostzijde van de kade, liggende langs de Poortugaalse haven, belend NW de voorsz. haven, NO Philips Cornelisz. Vermaat, ZO heer Adriaan Ramp cs en ZW Hendrik Leendertsz. Welhoek.
  • Vermelding vanaf 29 oktober 1660: Leenderts testament, namen van (levende) kinderen en hun echtgenoten genoemd.Bron 1
    G.A. Schiedam ONA inv.nr. 760,fol. 1019 e.v. ,akte dd. 29 okt.1660:
    Leendert Pietersz. Welhouck,wonende in Poortugaal, testeert en benoemd zijn kinderen tot erfgenamen. De kinderen zijn:Jacob Leendersz.Welhouck,wonende
    in Poortugaal, Neeltge Leenders Welhouck, huisvrouw van Jan Jansz. Vrijlandt, wonende in Poortugaal, Geertge Leenders Welhouck,huisvrouw van Bastiaen Dircxs van Driel, schout van Hoogvliet,wonende in Poortugaal, Maertge Leenders Welhouck, huisvrouw van Pieter Cornelisz. Vermaet, wonende in Poortugaal, Pieter Leendersz. Welhouck,wonende in Poortugaal, Heijndrick Leendersz. Welhouck,wonende in Poortugaal.
    Om te voorkomen dat er onenigheid ontstaat over zijn na te laten landerijen,verdeelt hij deze als volgt: .
    Aan Jacob komen 4 percelen, waarvan 3 onder Poortugaal en 1 onder de ban van Hoogvliet, aan Neeltge 15 gemeten in Smalland, aan Geertge 2 percelen,waarvan 1 onder Poortugaal is gelegen, aan Maertge 2 percelen onder Poortugaal en aan Pieter en Heijndrick elk 2 percelen(onder Poortugaal 1 )
  • Vermelding vanaf 7 juni 1685: Neeltje en haar vaders (Leendert) erfenis.Bron 1
    G.A.Schiedam ONA 767,fol 787 e.v. en fol.799,akten dd.7 juni 1685:
    Dirck Heijndricxsz . van Driel doet bewijs, rekening en reliqua ten behoeve van de voogden over de minderjarige kinderen uit de beide huwelijken van Neeltje Leenderts Welhouck betreffende aanbestorven goederen van hun grootvader Leendert Pieters Welhouck.
  • Een kind van Leendert Pieter Woutersz Welhoeck (Welhouck) en Hilletje Huijgen (alias van der Laen?) van Driel
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 29 oktober 2023.

Gezin van Neeltje Leenderts Welhoeck (Welhouck)

(1) Zij is getrouwd met Hendrick Dircksz van Driel.

Ze zijn in de kerk getrouwd rond 1642.Bron 3


Kind(eren):

  1. Dirck Hendricksz van Driel  ± 1647-< 1691 


(2) Zij is getrouwd met Jan Jansz Cooman alias van der Heijde, Vrijland.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 13 maart 1648 te Schiedam.Bron 10

de hier gegeven 'trouw'datum is de datum van hun huwelijkse voorwaarden te Schiedam.

Kind(eren):

  1. Leijgje Jans Vrijland  ????-1702 
  2. Pieter Jansz Vrijland  1645-1720 
  3. Hilletje Jans Vrijland  < 1653-????


Notities over Neeltje Leenderts Welhoeck (Welhouck)

122.131.4 in de parenteel van Doen Beijens

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Neeltje Leenderts Welhoeck (Welhouck)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Neeltje Leenderts Welhoeck (Welhouck)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/boeken/VerzamGenStud2.pdf
  2. https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/3.04.16.115/invnr/1.III/file/NL-HaNA_3.04.16.115_1.III_0007?query=
  3. De Nederlandsche Leeuw 1983, 178 / 314
  4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=92&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=driel&miej=1700&miaet=1
  5. De Nederlandsche Leeuw 1983, 178 / 314, Dhr Slijkerman
  6. Nederlandsche Leeuw 1966, vanaf 131/255
  7. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=380&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=driel&miej=1700&miaet=1
  8. Oud Rechterlijk Archief Poortugaal, inv.nr. 1 door J.J. Vervloet via Hogenda
  9. https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=2586&type=source
  10. HET GESLACHT COOMANS, waaruit rechtstreeks in mansstam een geslacht Vrijlandt door P.M. Vrijlandt Eerder gepubliceerd in ‘Ons Voorgeslacht’, jrg. 14 (1959

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1618: Bron: Wikipedia
    • 23 mei » Tweede Praagse Defenestratie. Enkele raadslieden van de Duitse keizer Ferdinand II worden uit het Koningspaleis in de Praagse Burcht gegooid, deze keer door een honderdtal protestantse edelen. De functionarissen overleven de val, maar dit incident is de aanleiding tot de Dertigjarige Oorlog.
    • 29 oktober » Zaligverklaring van Paschalis Baylon, Spaans Franciscaans broeder, door Paus Paulus V.
    • 13 november » Begin van de synode van Dordrecht. Deze veroordeelt uiteindelijk op 5 mei het arminianisme. Zie Jacobus Arminius en de remonstranten.
  • Stadhouder Prins Willem II (Huis van Oranje) was van 1647 tot 1650 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1648: Bron: Wikipedia
    • 30 januari » De tekst van het verdrag van de Vrede van Münster wordt vastgesteld, en ter ondertekening naar Den Haag en Madrid gestuurd.
    • 23 maart » Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tekenen het Verdrag van Concordia waarin de deling van het eiland Sint Maarten geregeld wordt.
    • 15 mei » Vrede van Münster.
    • 28 oktober » Eerstesteenlegging van het Stadhuis van Amsterdam.

Over de familienaam Welhoeck (Welhouck)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I15442.php : benaderd 27 april 2024), "Neeltje Leenderts Welhoeck (Welhouck) (1618-????)".