Stamboom Kroon en Telleman » Marijcken Wijtens (Maergie) van den Nes (1570-< 1654)

Persoonlijke gegevens Marijcken Wijtens (Maergie) van den Nes 

  • Zij is geboren in het jaar 1570 in Sandelingenambacht.Bron 1
  • Vermelding.Bron 2
    Franck moet zijn vader zijn opgevolgd in het leen te Hendrik-Ido Ambacht, hoewel er geen belening van is terug te vinden. Hij woonde op een boerderij in Sandelingenambacht; de in later eeuwen aan de Dorpsstraat 13 gelegen vlasserij genaamd 'De Nijverheid". Deze hofstede werd in het midden van de zestiende eeuw bewoond door Aert Heyndrick Thonisz., die mogelijk zijn grootvader van moederszijde was.
    Francks zuster had een zoon Aert Jacobsz. Sandeling, die zijn oom Franck van den Nes op deze boerderij opvolgde. Of Francks vader Wijt ook daar gewoond heeft is niet duidelijk.
    In het in 1626 opgestelde kohier der 1000e penning van Sandelingenambacht staat schout Franck Wijten geboekt voor 11 pond, zodat hij met een grondbezit van 11.000 pond de op een na rijkste inwoner was.
    In het kohier der 200e penning over 1638 werd hij aangeslagen voor 50 pond, dus voor een grondbezit van 10.000 pond. Hiermee was hij toen de rijkste inwoner.
    Tussen 1617 en 1645 werd Franck tal van keren vermeld gevonden als belender van land in Hendrik-Ido-Ambacht. Ook zal hij tevens in Sandelingenambacht gegoed zijn geweest.
    Neeltien Pieters, wonende aan den Oostendam, weduwe van Pieter Ariense met haar broeder Geerit Pieterse, transporteerde op 20 juni 1631 aan Franck Wijt van den Nes, schout van Sandelingenambacht, 3 morgen 5 hond in Hendrik-Ido-Ambacht, land dat aan de oostzijde aan land van Franck was belend. Het perceel was belast met 400 Car.gld. hoofdgeld t.b.v. Mr.Adriaen van Blijenborch, schout van Dordrecht, welke Franck overnam.
    Franck Wijtenss., schout tot Hendrik-Ido-Ambacht (!), assisterde op 4 juli 1621 als oom de onder Klaaswaal wonende Cornelis Jacobs, toen deze te Maasdam land transporteerde aan zijn halfbroers Heyman, Arie, Aert en Cornelis, kinderen van Jacob Cornelisz. bij Maritge Wijttens.
    Op 12 september 1638 werden Gerrit Jorissen en zijn huisvrouw Maertje Teunis te Hendrik-Ido-Ambacht aangenomen als lidmaten. Zij woonden in't Achterambacht (=Sandelingenambacht) naest den schoudt Franck. De rekening van de boedel van wijlen Jan Evertsen van der Mast en zijn vrouw wijlen Maritie Geritsdr. uit april 1639 spreekt van een van schout Franck gekocht beest.
    Pieter Geeritsen, wonende in't volgerland van Sandelingenambacht, transporteerde op 28 mei 1642 3 morgen in Schilmanskinderenambacht aan de 'Hendrick Yden Steeg' (=Ambachtsesteeg, nu Reeweg) aan Franck Wijten van Nes, schout van Sandelingenambacht.
    Franck Wijten, schout van Sandelingenambacht, compareerde op 6 oktober 1647 - acht dagen voor zijn overlijden- op zijn ziekbed aldaar voor een Dordtse notaris in gezelschap van de mede in Sandelingenambacht wonende (volle neef) Aryen Bastiaenss. van Nes en verklaarde dat hij de kwitantie van 6 mei 1644 ter somme van 1000 Car.gld. door zijn zwager Aryen Leendertsen had zien tekenen, toen Franck in Aryens huis op Maasdam dit bedrag aan zijn zwager had gegeven. Hij verklaarde dan ook dat de kwitantie 'deuchel(ijck) ende oprecht' was.
    Franck werd in de kerk van Hendrik-Ido-Ambacht begraven onder een zerk met het opschrift:' Hier leyt Begraven \ (V)ranck Wyten van de (N)es geweest in syn\
    (l)even Schovt van Sa(nd)elings ambacht end\ (h)y sterff den 14 oct\(ob)er anno 1647'. Boven de tekst een wapen voorstellend een huismerk, met als helmteken een vlucht. Het leen van Honingen werd op 11 november dat jaar overgeboekt op Aert Jacobsz., zoon van Vrancks zuster.
    Een akte gedateerd 22 april 1653 noemt Aerdt Jacobsen, wonende in Sandelingenambacht, testamentaire erfgenaam van Franck Wijtte. Het betreft de afhandelingen van de borgstelling in 1644 door Franck voor Heijndrick Heijsfelt(Hiesvelt), de te 's-Gravendeel wonende gaarder der verponding van Sandelingen- en Hendrik-Ido-Ambacht, die insolvent raakte.
  • Vermelding.Bron 3
    In het boek ‘Het geslacht Maasdam’ wordt Mariken Wijten ten onrechte een dochter genoemd van Cornelis Fransse Wijtte, dijkgraaf van Moerkerken. Zie verder het voornoemde boek voor meer bijzonderheden over Mariken en haar tweede man. Een kleinzoon van Mariken was de omstreeks 1643 te Maasdam geboren Wijt Heymensz. Cappetijn, zoon van de Maasdamse schout Heymen Jacobsz. Capteyn alias Boerin bij Barber Gelven, die zich met de naam Van Esch ging tooien. Deze naam was echter niet ontleend aan die van zijn grootmoeder van vaderszijde Mariken Wijten van den Nes, doch aan zijn stiefvader Aert Jansz. van Esch.
  • Vermelding.Bron 4
    Jacob is getrouwd rond 1600 voor de kerk (2) met Mariken Wijten van den Nes ook genaamd Maergie, geboren te Sandelingenambacht in het jaar 1570, overleden tussen 10 maart 1648 en 28 januari 1664, dochter van Wijt Vranckenz. van den Nes en waarschijnlijk N.N. Aertsdr..
    Mariken is later getrouwd te Maasdam op 29 maart 1615 met Arien Lenerse Maasdam, landbouwer, heemraad en schepen, geboren te Maasdam rond 1570, overleden aldaar op 25 maart 1646, zoon van Leendert Jansz. en Ingen (Digna,IK) Jacobs Staesdr.. Arien was weduwnaar van Maggelt Pieters, geboren rond 1575, overleden te Maasdam voor maart 1615.
    http://www.familiemolema.nl/kaptein.htm
  • Vermelding vanaf 1639: getuige bij doop.Bron 1
    Getuige bij: Willem Jacobsz VERHOUCK Gedoopt 17 Jun 1640 Sint-Anthoniepolder (Meer...)
    Zij was in Puttershoek op 26 Jun 1639 doopgetuige bij Neeltje POLDERMAN.
  • Vermelding vanaf 25 maart 1647: Arien Leenderts is overleden.Bron 5
    Fol. 112 vs. e.v.
    Cavelcedulle tussen Marijken Wijten, weduwe van Aryen Leendertss., en haar behoude kinderen.
    - 25 maart 1647: de weduwe en gemene erfgenamen van zaliger Adriaen Leendertss., in zijn leven gewoond hebbende op het dorp van Maasdam, te weten Marijken Wijten, voor haar zelf, geassisteerd met Franck Wijten, schout van sandelingenambacht, haar broeder en gekoren voogd in dezen, Pieter Aryenss., voor hem zelf, Jacob A., voor hem zelf, Jan A., voor hem zelf, ......Arienss., voor hem zelf, Isaack Arienss., voor hem zelf, kinderen van Adriaen Leendertss., scheiden en kavelen met elkander de landen. Marijken Wijten zal hebben het ‘huys, berch, schuyer’, waarin Adriaen gedurende zijn leven heeft gewoond, belend O den heer wech, Z Jacob Leendertss., W de Mase en N het school huys van Maesdam. Nog blijfr de weduwe aangekaveld de ‘huysinge en schuyer’ waarin Jacob Corn(elis), in zijn leven schout van Maasdam, heeft gewoond, voorts nog een stuk van 6 mergen in Nieuw-Bonaventud.d.ra, belend O den eersten Cruys Wech, Z den Maesen Wech, W ... Gerritss. in de Polder met bruikwaar en N Jan Arienss. voord.d.noemd, nog 2 mergen in Nieuw-Bonaventura, belend O Isaack Aryenss., Z......Flooriss in Bonaventura met bruikwaar, en nog .....700 roeden in het Oudeland van Maasdam, belend O Joost Dirckxss. op Maesdam Z den Maese, W Aert Jacobss., wonende in Hendrik Ido Ambacht, nog 4 mergen 200 roeden in het Oudeland van Maasdam genaamd den hoeff, belend Z den Maesdamsen Wech, W Willem Maertss. met bruikwaar, N. ‘dochterlanxen’, nog 3 mergen 475 roeden in het Oudeland van Maasdam, belend O de bosem cae, Z de boomgaerden, N. Jacob Leendertss. op
    Maasdam met bruikwaar, nog 5 mergen 5 hondt in St. Anthonispolder, belend Z den Suyt Dijck,N. den Molevliet. Nog het land van Spyesse groot 5 mergen , gelegen int Oudeland van Maasdam, belend Z en W den Maesdamsen Wech, O Jan A. Nog aan de waeld.d.cant bij de kerck wech ten oosten kerckhoff en Z en W het [huys ?] van Montaen. De kinderen krijgen 5 mergen in Bonavend.d.tura, belend O den eersten Cruys Wech, ZJacob Leendertss. op Maesdam, W joffrou van der Burch. Nog 3 mergen genaamd ltant van Oole in Bonaventura, belend O den eersten Cruys Wech, Z Marijken Wijten, W Jacob Leendertss. Nog 1 mergen 300 roeden in Bonaventura, belend O. Hyere ? Creeck, N. Willempye Gijsbrechts, weduwe van Pouwels Jacobss., Z Heyn(drik) Jad.d.cobss., W den eersten Cruys Wech. Nog 11 hondt weiland aent poldersveer, belend Z en W de Maes en N en O den Maesdamsen Wech. Nog 2 mergen 400 roeden in Maasdam, belend O Corn(elis) Jacobss. Snokelaer, Z den Maesdamse Wech, N Marijken Wijten. Nog 2 mergen 236 roeden in het Oudeland van Maasdam in het Heilige Geestblok onder Mijnheerenland van Moerkerken, belend O den groenen Wech, Z de Weyde toebehorende het H. Geest huys binnen Dordrecht, WCorn(elis) Dircxss. tgreyn. Nog ‘aende kae (?) van het Oude Lant van Maesdam’ een wei groot 2 mergen, belend Nde kercke wey van.........(?), belend O de bosem kade, Z Jacob Leendertss. [de naam lambrecht........= doorgehaald] voornoemd. Nog 1 merge 3 hondt in het Oudeland van Maasdam genaamd ‘het groote heck’ in de H. geestblok, belend Z en W de Maese, O [ en N ?] de Maesdamse Wech. Nog 2 mergen 243 roeden in Bonaventura, belend Z de Bonaventuyrse Dijck [daarna een aantal regels verbleekt en onleesbaar op microfilm].[in de marge genoteerd:] dat de kinderen nog aangekaveld zijn 2 mergen in Nieuw-Bonaventura, belend O Corn(elis) Dirckxss. Gout met bruikwaar, W Marijken Wijten voornoemd, N den Maesen Wech.
    [vervolg tekst volgende pagina:] nog 2 mergen 300 roeden weiland in het oudeland van Maasdam genaamd ‘decker Campen’, belend O Lamberecht Hulsthoudt, W joost Dircxss. en Jacob de Wit, dijkgraaf van Mijnsheerenland van Moerkerken.
    De heemraden Vas Corneliss. ondertekend en Jacob Corneliss. Snokelaer plaatst handmerkje.
    Secretaris J.W. Hoffman plaatst handtekening
  • Vermelding vanaf 24 juni 1647: MARITGE, Marijken stelt zich (vaker) borg, nu samen met Vranck, haar broer.Bron 6
    Fol. 17 recto, 17 verso, 18 recto, d.d. 24 juni 1647:
    - Obligatie voor de armen van Maasdam houdende op Johanis Pijser wonende onder Cillaarshoek.
    - Vas Cornelissen en Jan Aryenss., heemraden.
    - Johanis Pijser, wonende onder de heerlijkheid van Cillarsghoek en Balliuschap van Strijen, is schuldig aan de armen van Maasdam 200 Car. gld. tot XL grooten tstuck vanwege opgenomen penningen. Hij belooft dit geld over een jaar met interest jegens de penning 16 terug te betalen onder verband van zijn persoon en roerende- en onroerende goederen. Marijken Wijten, onze inwoonster, weduwe van Aryen Leendertss., geassisteerd met haar broeder Franck Wijten, schout van Sandelingenambacht, stelt zich borg.
    Was getekend (in het orgineel) doot de twee heemraden en (tekent hier) secretaris J.W.
    Hoffman.
  • Vermelding vanaf 10 maart 1648.Bron 5
    Fol. 150.
    Quitantie voor Barber Geeloffuen.
    - 10 maart 1648: Vas Corneliss. en jan Dirckxss. van der Wier, heemraden.
    Marijken Wijten, weduwe van Aryen Leendertss., onze inwoond.d.ster, bekent voldaan en betaald te zijn uit handen van Barber Gelofuen, die houder is van de brief, van alzulke erf daar Jacob Corn(elis), in zijn leven schout tot Maasdam, heeft op gewoond. Zij scheldt Barber en haar nakomelingen hiervan vrij etc. Akte getekend door heemraad Vas en secretaris J.W. Hoffmd.d.an. Van der Wier plaatst handmerkje.
  • Vermelding vanaf 10 maart 1648: (groot)moeder Maritge Wijtte legateert.Bron 5
    Fol. 146 vs. e.v.
    Testament gemaakt bij Maryken Wijten, weduwe wijlen Aryen Leendertss.
    - 10 maart 1648: Vas Corneliss. en Jan Dirckxss. van der Wyer, heemraden, en Jacob Willemss. Hoffman, secretaris.
    Compareert ten haren huize Marijken Wijten, weduwe van Aryen Leendertss., omtrent 12 uur in de middag, gezond zijnde, testeert. Zij legateert aan de 9 kinderen van zaliger Heymen Jacobss., in zijn leven schout van Maasdam, met name: Jacob Heymanss., Maryken Heymansdr., Lijsabeth Heymans, Cornelya Heymans, Geertge Heymans, Annaken Heymens, Cornelis Heymenss., Wijt Heymenss. en Heymentge Heymensdr., 5 mergen in het Oude Land van Maasdam, bel. O Jan Aryenss, op Maesdam, W Vas Cornd.d.(elis), N en Z den Maesdamse Wech, nog 4 mergen 200 roeden in het voornoemde Oudeland, belendO Corn(elis) Jacobss. Snokelaer, Z den Maesdamse Wech, W Willem Maertenss. Schout, nog ca. 4 mergen in het voornoemde Oudeland, belend O de bosem cade, W de boomgaerden op Maesdam, nog 1 mergen 400 roeden gelegen achter de kerk van Maasdam, belend O het kerckhoff, Wde Mase, Nden maesdamsen Wech, nog 2 mergen in Nieuw-Bonavend.d.tura, belend Nden Maesen Wech O Isaack A, WWillem Maertss. Schout. Dit alles onder conditie dat Barber Geeloffuen, de weduwe van de voornoemde Heyman Jacobss. en de moeder van de voornoemde kinderen, levenslang hiervan de ‘proffijten’ mod.d.gen trekken en genieten.
    Zij legateert ook Aryen Jacobss., haar zoon, wonende inSandelingenambacht, 6 mergen in Nieuw-Bonaventura, belend O den eersten Cruys Wech, Z den Maesen Wech, en nog 2 mergen 200 roeden in Nieuw-Bonaventura, belend O de Vliet, Z Geerit Pieterss. inde Polder, Wden eerste Kruys Wech en N Pieter Flroiss.. Verder legetaeert zij aan haar zoon Aert Jacobss., mede wonende in Sandelingenambacht, 1 mergen ‘saeylant’ in het Oudeland van Maasdam ‘aende maescant’, belend O Joost Dirckxss. wonende op Maasdam, W de Mase N de voornoemde Aert Jacobss. Nog legeteert zij aan Jacob Corneliss., zijnde een weeskind van Cornelis Hacobss., haar gewezen zoon zaliger, 6 mergen in St. Anthonispolder, belend Zden Suyt Dijck, N de molevliet, onder de konditie dat indien het voornoemde kind kwam te overlijden zonder nakomelingen het land terug zou vallen aan de kant of erfgenamen vanwaar dit gekomen is. De rest van haar nalatenschap vermaakt zij in gelijke porties aan haar kinderen. Bij bezwaar hiertegen is degene zijn portie kwijt en dat zal door de andere erfgenamen gedeeld worden.
    Akte getekend door heemraad Vas en secretaris J.W. Hoffman. Van der Wier plaatst handmerkje

    Fol. 208 vs. e.v.
    - 12 december 1651: Vas Corneliss. en Jan Dirckxss. van der Wier, heemraden.
    Marijken Wijtten, weduwe van Aryen Leendertss. zaliger, onze inwoonster, gezond zijnde, testeert. Zij prelagateerd aan de kinderen van Heyman Jacobss. zaliger, in zijn leven schout tot Maasdam, haar gewezen zoon, zekere 2 mergen 300 roeden weid.d.land in het Oudeland van Maasdam, ‘an comendemetten suyt eynde aenden Maesdamsen wech’, W Vas Corneliss. voornoemt, NO Jan Aryenss. Maesdam, met conditie dat Barbartye Geeloffuen, weduwe van wijlen de voornoemde schout, de 2 mergen 300 roeden land zal mogen gebruiken zo lang zij leeft zonder pacht ‘ofte beterschap te geven’. Al haar andere goederen vermaakt zij aan haar kinderen en kindkinderen.
    Akte getekend door de schout, heemraad vas en secretaris J.W. Hoffman. Heemraad van der Wier plaatst handmerkje
  • Zij is overleden voor 15 april 1654 in Maasdam.
    overl. tussen 10 maart 1648 en 28 januari 1664 (ca. 1654?)
  • Een kind van Wijt Francken van den Nes en Nn Aert Hendrick Thonis
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 30 april 2023.

Gezin van Marijcken Wijtens (Maergie) van den Nes

(1) Zij is getrouwd met Jacob Cornelisz Boerin, Schouter alias Vaandrager.

Ze zijn in de kerk getrouwd rond 1600.Bron 7


Kind(eren):

  1. Arien Jacobsz Ros  ± 1604-< 1690
  2. Cornelis Jacobsz Boerin  1608-< 1642 


(2) Zij is getrouwd met Arien Leendertsz (Adriaen Lenaertsz) Maasdam (Maesdam).

Ze zijn in de kerk getrouwd op 29 maart 1615 te Maasdam, zij was toen 45 jaar oud.Bron 8


Notities over Marijcken Wijtens (Maergie) van den Nes

Onduidelijk is of de kinderen van Arien Leendert, allemaal genoemd in de akte van 25 maart 1647, ook haar kinderen zijn. Het gaat hier om Pieter Ariens, Jacob Ariens, Jan Ariens, Isaac Ariens en nog een?? Ariens.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marijcken Wijtens (Maergie) van den Nes?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Marijcken Wijtens (Maergie) van den Nes

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Marijcken Wijtens (Maergie) van den Nes


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Rijerkerk databank
    2. Onbekende bron, lijkt een Hogenda document, gevonden op https://gw.geneanet.org/adrie1943?n=van+den+nes&oc=&p=vranck+franck+wijtensz.
    3. VAN DEN NES (VAN NES, VAN ES) (Rijsoord) door K.J. Slijkerman Eerder gepubliceerd in ‘Kronieken’ 1999 en 2000,
    4. http://www.familiemolema.nl/kaptein.htm
    5. OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF MAASDAM INVENTARISNUMMER 2; BEWERKT VOOR HET STREEKMUSEUM DE HOEKSCHE WAARD TE HEINENOORD door Kees-Jan Slijkerman
    6. OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF MAASDAM INVENTARISNUMMER 1; BEWERKT VOOR HET STREEKMUSEUM DE HOEKSCHE WAARD TE HEINENOORD door Kees-Jan Slijkerman
    7. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/boeken/Duizend_jaar_Voorgeslacht.pdfhttps://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/boeken/Duizend_jaar_Voorgeslacht.pdf
    8. De Nederlandsche Leeuw 1986, 145/ 234

    Historische gebeurtenissen


    Over de familienaam Van den Nes


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I16063.php : benaderd 28 april 2024), "Marijcken Wijtens (Maergie) van den Nes (1570-< 1654)".