Stamboom Kroon en Telleman » Jacob Claesz Stoop (± 1615-????)

Persoonlijke gegevens Jacob Claesz Stoop 

  • Hij is geboren rond 1615 in Hoogvliet.
  • Vermelding: broers en zussen genoemd.Bron 1
    De bekende, te Poortugaal gedoopte, kinderen uit het eerste huwelijk van Claes Cornelis en Trijntje Cornelis zijn: Cornelis, ged. 1-2-1609; Martijntge, ged. 1-1-1612; Trijntge, ged. 29-6-1614; Willem, ged. 20-8- 1623, Annetie, ged. 5-12-1627 en Arij, ged. 7-1-1629. De grote ‘pauze’ tussen de kinderen Trijntge en Willem is erg opvallend en het is ongeveer in die periode dat we het geschatte geboortejaar van Jacob menen te moeten plaatsen.
    Bovendien zou de in 1614 gedoopte Trijntje identiek kunnen zijn met de Trijntje Claesdr. die op 3-1-1644 als doopgetuige wordt genoemd van Jacobs dochter Kniertje. Onder de kinderen van de andere mogelijke vaders bevinden zich geen Trijntjes.
    Gebaseerd op andere onderzoekingen menen wij de meergenoemde Claas Cornelisz. te moeten houden voor de (voorlopige) stamvader van het Poortugaals-Hoogvlietse geslacht Knegt. Het geval wil dat Claas Cornelisz. als laatste kind uit zijn eerste huwelijk en als eerste kind uit zijn tweede huwelijk een zoon Arij (ged. Poortugaal 5-6-1632) had. Eén van hen moet ons inziens de Hoogvlietse visser, veerman en schepen Arij (Arijen) Claasz. (Klaasz.) Visscher (Visser) alias Knegt zijn. Uit het tweede huwelijk werd op 5-6-1632 (gelijk met Arij II) ook een zoon Jacob gedoopt die niet identiek kan zijn met ‘onze’ Jacob en van wie geen nageslacht bekend is, maar wiens bestaan geen verwondering behoeft te wekken als we weten dat er mogelijk ook twee Arij’s waren. Tenslotte zou het bestaan van twee zonen met de naam Jacob de keuze voor een andere familienaam meer voor de hand liggend maken hoewel in deze moet worden opgemerkt dat Jacob Claasz. zelf nimmer werd aangetroffen met de door enkele van zijn kinderen gebezigde familienaam Stoop.
  • Vermelding vanaf 24 november 1630: Mogelijk was Jacob lid van het Grootschippersgilde, 214 verhuur 24-nov-1630, wat leeftijd betreft is hij te jong, familie?.Bron 2
    De hoofdmannen van het Grootschippersgilde verhuren aan Jan Janss van Doren een huis en erf genaamd het Schippershuis, gelegen op het Oude Hooft, gedurende 2 jaar voor 350 gulden per jaar, met de bepaling dat de hoofdmannen de achterkamer boven de keuken mogen gebruiken. De hoofdlieden die ondertekenen zijn. Jan Janss Visscher, Melijs Stoffelsz, Cornelis Aeriaens Jonas, Frans Samson, Jacob Clasen Stoop, Thomas Jacobsz Cley.

    NB Over deze Jacob Claesz zijn veel andere aktes te vinden, hij is verwant aan deze jongere Jacob maar hoe is onduidelijk. Veel van de namen uit de familie van de oudere Jacob Claesz komen ook in deze jongere generatie voor. (i.k.)
  • Geloof: Nederduits-gereformeerd.Bron 3
    Jacob en zijn vrouw Maartje worden samen vermeld als lidmaat te Hoogvliet op 10 juli 1688. (op het aanvullende gedeelte met inkomende lidmaten)
  • Een kind van Claes Cornelisz (Stoop) en Trijntge Cornelis
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 29 april 2023.

Gezin van Jacob Claesz Stoop

Hij is getrouwd met Maertje Ariens Sloof.

Toestemming voor het huwelijk is november 1636 verkregen te Poortugaal.Bron 4

Zij zijn getrouwd te Pernis.

Jacob Claes j.g. op Hoogvliet met Maertje Arents j.d. in Poortugaal
kantlijn: de 30 november getrouwt in Pernis
Ze zijn in de kerk getrouwd op 30 november 1636 te Pernis.Bron 5


Kind(eren):

  1. Arij Jacobsz Stoop  1639-???? 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacob Claesz Stoop?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacob Claesz Stoop

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jacob Claesz Stoop


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. DE GESLACHTEN SLOOF(F) en SLOOF alias VAN DER IJP (VAN DER RIJP) TE POORTUGAAL, PERNIS, RHOON EN HOOGVLIET door J.H. van der Boom en K.J. Slijkerman Eerder gepubliceerd in Ons Voorgeslacht jrg. 51 (December 1996, no. 477)
  2. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=128&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=visscher&miaet=1
  3. HOOGVLIET door J.H. Brakke , Hogenda
  4. FS 188/687 Poortugaal https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89QJ-Y22D?i=187&cc=2037907
  5. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89QJ-Y22D?i=187&cc=2037907

Historische gebeurtenissen


Over de familienaam Stoop

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Stoop.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Stoop.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Stoop (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I13562.php : benaderd 10 mei 2024), "Jacob Claesz Stoop (± 1615-????)".