Stamboom I.D.M. de Vries » Lodewijk IX (de Heilige) van Frankrijk (Koning van Frankrijk) (1215-1270)

Persoonlijke gegevens Lodewijk IX (de Heilige) van Frankrijk (Koning van Frankrijk) 


Gezin van Lodewijk IX (de Heilige) van Frankrijk (Koning van Frankrijk)

Hij is getrouwd met Margaretha Berenger van Aragon Provence.

Zij zijn getrouwd op 27 mei 1234 te Sens, hij was toen 19 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Jan van Frankrijk  1248-1248
  2. Agnes van Frankrijk  1260-1327 


Notities over Lodewijk IX (de Heilige) van Frankrijk (Koning van Frankrijk)

Afstamm. K.d.Gr., uit het huis Capet, was koning van Frankrijk van 1226 tot zijn dood. In 1297 werd hij gecanoniseerd.
Hij was de tweede zoon van Lodewijk VIII en Blanca van Kastilië.
Nadat zijn vader op 12 november 1226 overleden was, werd hij reeds op 29 november, als jongen van 12, tot koning gekroond in de kathedraal van Reims, die op dat ogenblik nog in de stellingen stond.
Hij stond aanvankelijk onder voogdijschap van zijn moeder, Blanca van Kastilië, die erg beducht was voor een opstand van de feodale heren.
Op 11 april 1229 stond graaf Raymond VII van Toulouse hem, door het Verdrag van Meaux, de Languedoc af (het gebied van Agen, de Quercy en de Rouergue), waardoor voor Frankrijk een belangrijke opening naar de Middellandse Zee ontstond.
Lodewijk IX trad in 1234 in het huwelijk met Margarethavan Provence, de oudste dochter van graaf Raymond Berengar V van Provence.
In 1241 bestreed hij met succes een feodale revolte in de Poitou, dievanuit Engeland gesteund werd door koning Hendrik III.
In 1242 verordende hij de openbare verbranding van de Talmoed, die in karrenvrachten in vlammen opging. Slechts weinige handschriften ontsnapten aan de vernietiging.
De uitzonderlijke vroomheid van Lodewijk IX, die zijn politiek realisme soms in de weg stond, uitte zich o.m. in zijn deelname aan de rampzalige zevende kruistocht (1248–1250), waarin hij bij Damiate gevangen werd genomen.
Wat er in de Franse schatkist nog overbleef, werd toen besteed aande betaling van zijn losgeld.
Tegen de Franse belangen in, bleef hij na zijn vrijlating nog vier jaar in het oosten, en keerde niet naar Parijs terug vóór de fatale hartkwaal van zijn moeder, de regentes Blanca van Kastilië.
Niettemin wist Lodewijk het interne evenwicht van zijn koninkrijk te verzekeren, o.m. door de hervorming van de rechtspraak en het muntwezen.
Hij stelde een nieuw soort koninklijke ambtenaren aan, enquêteurs, die de albestaande baljuws moesten controleren.
Het beeld van de "Heilige" koningLodewijk, recht sprekend onder een eik in het bos van Vincennes, is totde collectieve verbeelding gaan behoren.
Hij stichtte hospitalen en andere liefdadigheidsinstellingen, en bevorderde kunsten en wetenschappen, voor zover die ten dienste van de religie stonden. Hij liet de Parijse universiteit uitgroeien tot één der intellectuele centra van de christenheid, en het was ook onder zijn regering dat de Gotiek in Frankrijk tot zijn volle bloei beleefde.
In 1239 verwierf hij uit handen van de Byzantijnse keizer de zgn. doornenkroon en daarna, in 1241, nog andere relikwieën, waaronder een zgn. fragment van het kruis van Christus. Voor deze voor het christendom waardevolle relieken liet hij in Parijs de beroemde Sainte Chapelle bouwen.
De territoriale expansie tijdens zijn regering was beperkt en werd slechts afgerond met de aankoop van de territoria Blois, Chartres en Mâcon.
Lodewijk IX trad verder zeer vaak op als scheidsrechter in de internationale Europese politiek, o.m. in de opvolgingsstrijd tussen de huizen van Avesnes en Dampierre in Vlaanderen en Henegouwen (tussen 1246 en 1256) enin het conflict (1264) tussen de Engelse koning Hendrik III en diens vazallen.
Tijdens zijn regeerperiode hield Lodewijk zich actief bezig met het bekeren van de Mongolen, waarbij hij meermaals een missie zond, die echter altijd onverrichte zaken terugkeerde.
Dit leverde veel informatie op over deze periode van het Mongoolse Rijk.
André de Longjumeau en Willem van Ruysbroeck werden er op uit gezonden omdat men dacht dat de khagan Möngke nog slechts enige overreding nodig had om christen te worden, waarna de weg vrij was voor priester Jan en de Mongolen om de kruistocht te komen versterken.
In de fanatieke overtuiging dat de islamitische heerser van Tunis zich tot het christendom zou bekeren bij de aanblik van een leger kruisvaarders dat aan land ging, lanceerde Lodewijk IX de achtste kruistocht, die hem echter fataal zou worden. Één maand na zijn landing, op 25 augustus 1270, overleed hij vóór de wallen van Tunis aan de pest (of was het tyfus?). Hij werd opgevolgd door zijn zoon Filips de Stoute.
Lodewijk IX werd in 1297 heilig verklaard door paus Bonifatius VIII, diedaarmee een poging ondernam om zich te verzoenen met Filips de Schone, Lodewijks kleinzoon. Zijn feest is op 25 augustus.
Lodewijk IX is de beschermheilige van San Luis Potosí in Mexico en staatook afgebeeld op het wapen van San Luis Potosí.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lodewijk IX (de Heilige) van Frankrijk (Koning van Frankrijk)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Lodewijk IX (de Heilige) van Frankrijk (Koning van Frankrijk)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Lodewijk IX (de Heilige) van Frankrijk (Koning van Frankrijk)



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Frankrijk (Koning van Frankrijk)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ger de Vries, "Stamboom I.D.M. de Vries", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I11759.php : benaderd 29 april 2024), "Lodewijk IX (de Heilige) van Frankrijk (Koning van Frankrijk) (1215-1270)".