Stamboom Hobers » Hendrich Jacob Chrijstoph Frauenhoff (1796-> 1816)

Persoonlijke gegevens Hendrich Jacob Chrijstoph Frauenhoff 

  • Hij werd gedoopt op 19 juni 1796 in Amsterdam.Bron 1
    Hendrich Jacob Chrijstoph is vernoemd naar zijn vader.
    Gedoopt door pastor "Gerhardus de Haas" in de Oude Kerk.
  • Beroepen:
    • van 1811 tot 1813 Soldaat in het leger van Napoleon.Bron 2
      "Fransche Dienst bij het 8 Bataillon Pupilles in Junij 1811"
    • in het jaar 1813 Soldaat.Bron 2
      "in het 18 Regiment Infanterie van Linie"
    • in het jaar 1814 Krijgsgevangene.Bron 2
      "bij de Pruissen"
    • in het jaar 1816 "Kanonnier der 2e Klasse".Bron 2
  • Vermelding: Inventaris Nieuwe Stadsherberg .Bron 3
    Van zijn ouderlijk huis "de Nieuwe Stadsherberg" bestaat een uitgebreide boedelbeschrijving. Zo ontstaat een goed beeld van de omgeving waarin hij opgroeit. De complete beschrijving staat bij vader Hendrik Jacob Chrijstoph Frauenhoff.
  • Geloof: Gereformeerd.Bron 2
  • Woonachtig van juni 1796 tot na 1808: Amsterdam "in de Nieuwe Stadsherberg bij de Pakkerij aan 't Eij".Bron 4
  • Hij is overleden na 13 juni 1816.Bron 2
    "Den 13 Junij 1816 vermist den 26 dito als deserteur afgevoerd"


    Na zijn desertie ontbreekt van hem ieder spoor.
  • Een kind van Hendrik Jacob Chrijstoph Frauenhoff en Susanna Gesina (Susanna) Hobers
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 5 oktober 2023.

Gezin van Hendrich Jacob Chrijstoph Frauenhoff


Notities over Hendrich Jacob Chrijstoph Frauenhoff

"IN FRANKRIJK GEWOND DOOR MUSKETKOGEL AAN HET LINKER BEEN"

Amsterdam
Hendrich Jacob Chrijstoph (Hendrik) Frauenhoff wordt geboren in de "Nieuwe Stadsherberg" in het IJ. Inderdaad "in" het IJ, want vader Hendrik en moeder Susanna Hobers zijn "casteleijn in de Nieuwe Stadsherberg". Ze hebben deze in Amsterdam beroemde herberg kunnen kopen van de erfenis van Susanna's vader Dirk Hobers. De herberg is gebouwd op palen in het IJ en ter hoogte van de Martelaarsgracht door een lange steiger verbonden met de vaste wal (afb.1 en 2). Als 's avonds de "Boomklok" in de toren van de Oude Kerk luidt, wordt de boom voor de ingang van het Damrak gesloten en kan er geen enkel schip meer de stad in- of uitvaren. Schippers en opvarenden die na sluitingstijd over het IJ aankomen, kunnen overnachten in één van de 30 kamers in de op het water gelegen Nieuwe Stadsherberg. Deze herberg is later afgebroken bij de aanleg van het eiland waarop het Centraal Station werd gebouwd.

De Oude Kerk is ook de kerk waar Hendrik op zondag 3 februari 1798 gedoopt wordt en als voornamen de namen van zijn vader krijgt. Hendrik is het 9e kind in het gezin van Susanna Hobers en haar man Hendrik Frauenhoff. Van deze negen kinderen waren er echter al vijf overleden als Hendrik geboren wordt. Het zal dus een blije dag geweest zijn als de doop van dit kleine jongetje gevierd wordt in de herberg. Moeders zus Johanna Hobers die vlakbij woont en de voorname broer Abraham Hobers uit Muiden zullen ook een drankje zijn komen halen; de kroeg is aan huis. Niemand van de aanwezige familieleden zal ook maar een ogenblik hebben kunnen bevroeden dat dit kleine jongetje al op zijn 11e jaar wees wordt en al op zijn 15e soldaat wordt in het leger van Napoleon bij het "Bataillon Pupilles", een bataljon dat uitsluitend uit weeskinderen ("pupilles") bestond.

Hendrik groeit op met zijn enige zusje Susanna Gesina en zijn broers Johann en Dirk. Als hij twee jaar is krijgt hij er nog een broertje bij: Abram Hobers. Inderdaad, dit broertje krijgt de naam Hobers als voornaam. Hij is vernoemd naar moeders broer Abraham Hobers. Wat zullen de kinderen in de "Nieuwe Stadsherberg" veel beleefd hebben. De herberg telt naast de 30 gastenkamers en de eetzalen de nodige ruimtes waar kinderen kunnen spelen en zich verstoppen zoals een turfzolder en een mangelzolder. (Voor uitgebreide beschrijving van de "Nieuwe Stadsherberg" en de complete beschrijving van de inventaris, zie: vader Hendrik Frauwenhoff; deze geeft een gedetailleerd beeld van de rijke omgeving waarin Hendrik opgroeit).

Aan zijn onbezorgde jeugd komt een eind als moeder Susanna Gesina Hobers vlak voor Kerst 1803 onverwacht ("subiet") overlijdt. Uit een op 24 december 1803 geplaatste overlijdensadvertentie in de Amsterdamse Courant blijkt dat moeder zwanger was. Wellicht is ze overleden aan de extreme vorm van zwangerschapsvergiftiging. Hierbij kan een zwangere vrouw "subiet" bij een aanval overlijden.
"Heden trof my de gevoeligste slag in mijn leven ! daar het God behaagde,
myne dierbaare en geliefde Huijsvrouw SUZANNA GESIENA HOBERS, op het onverwachtst,
in haare hoogzwangeren staat van my wegteneemen, in de ouderdom van circa 40 Jaaren
Allen, die haar gekend hebben, zullen het verlies dat ik en myne vyf nog jonge Kinderen
door dit sterfgeval gevoel wel beseffen, en houde my van de deelneeming myner Vrienden en
Bekenden overtuigd, zonder Brieven van Rouwbeklag"

Hendrik is nog maar zeven jaar oud als hij de dag na Kerst achter de baar met het zwarte lijkkleed naar de Noorderkerk loopt; het begraafregister vermeldt:
"Suzanna Gesiena Hobers, Huijsvrouw van Henrich Jacob Christof Vrauenhoff in de Nieuwe Stads Herberg bij de Pakkerij ..N:V: 21 K"

Ook in de jaren die volgen wordt Hendrik geconfronteerd met de dood. Als hij 8 jaar is, overlijdt de in de buurt wonende tante Alida Hobers; een jaar later tante Johanna Hobers. Tante Johanna was al weduwe en nu zijn haar kinderen dus wees. Ze worden liefdevol opgenomen in het kinderloze gezin van oom Abraham Hobers en zijn vrouw Maria van Hoeven in Muiden.

Drie jaar later wordt Hendrik zelf ook wees; hij is nog maar 9 jaar oud als ook zijn vader overlijdt. Dit keer zal de familie het overlijden hebben zien aankomen; vader overlijdt "na eene langduurige uitterende Ziekte". Zwager Pieter van Swieten (man van Hendriks oudere zus Susanna) plaatst ook namens Hendrik een advertentie:
Op heden overleed, na eene langduurige uitterende Ziekte, onze waarde en zeer geliefde Vader
HENDRIK JACOB CHRISTOF FRAUWENHOFF, in den ouderdom van 56 jaaren.
Geven hiervan kennis aan Naastbestaanden en vrienden,
verzoekende van Condoleantie-brieven verschoond te blyven
                                            PIETER VAN SWIETEN.
   Amsterdam,                        S.G. VAN SWIETEN, Geboren FRAUWENHOFF
19 December 1807
                                             En mede uit Naam van onze Broeders.

Vader Hendrik wordt begraven bij de Noorderkerk, waar ook zijn vrouw Susanna Hobers ligt:
Den 24 Decembr 1807
Hendrik Jacob Christopf Frauenhoff in de Nieuwe Stadsherberg NV: 23 K

Hendrik is op 9-jarige leeftijd wees en zijn lot ligt in de handen van zijn familie. Zijn 12 jaar oudere zus en haar man besluiten het ouderlijk huis "de Nieuwe Stadsherberg" en de herberg "Stadwijk" die buiten de Muiderpoort ligt en ook eigendom van de familie is te verkopen. Daartoe moet  de complete inventaris beschreven worden, een werk dat meerdere dagen in beslag neemt. De opbrengst van de veiling zal enorm geweest zijn en Hendrik zal dus recht hebben op een behoorlijke som geld. Het is echter de vraag of dat opweegt tegen het verdriet van een 9-jarig jongetje. Waar moet hij gaan wonen? Neemt zus Susanna de zorg voor haar jongere broertjes op zich? Gaat hij naar het weeshuis? Het is (nog) niet duidelijk waar Hendrik van zijn 9e tot zijn 15e woont.
Hoewel (nog) niet te bewijzen is het aannemelijk dat ook Hendrik en zijn broertjes bij oom Abraham Hobers in Muiden een liefdevol nieuw tehuis vinden. Als Hendrik een paar later wordt ingeschreven in het Militieregister noemt hij als naam van zijn moeder "Maria Hobers". Heeft hij tante Maria van Hoeven, vrouw van oom Abraham Hobers, als nieuwe moeder geaccepteerd. Het lijkt er wel op.

Het contact tussen de broertjes onderling en hun oudste wordt minder. In de jaren die volgen gaan ze namelijk elk een totaal andere kant op; letterlijk naar verschillende werelddelen. Zus Susanna vertrekt met haar gezin naar de Oost en wordt  "Binnen-regentesse van het Gereformeerd weeshuis te Samarang". Broer Johann Wilhelm wordt apotheker in Suriname. Broertje Abram Hobers meldt zich in Hardewijk bij het Oost-Indisch Bataljon, maar zal Indië nooit bereiken. Hij springt   in de Indische Oceaan overboord en verdrinkt. Hendrik zelf dient vanaf zijn 15e jaar jarenlang tot aan zijn desertie in verschillende legers.
De wederwaardigheden van de zus en broers van Hendrik kan je bij hen lezen.

Soldaat
Hendrik Frauenhoff is 20 jaar oud als hij zich in 1816 meldt als "kanonnier" bij het Regiment Rijdende Artillerie. Hij is dan al een zeer ervaren soldaat. Vijf jaar eerder in juni 1811 vocht hij al in het leger van Napoleon; hij is dan nog maar 15 jaar oud. Hij maakt deel uit van het "8e Bataillon Pupilles". Een bataljon dat Napoleon speciaal voor weeskinderen "Pupilles" had opgericht. In de jaren die volgen raakt hij gewond door een musketkogel aan zijn linkerbeen, wordt hij krijgsgevangen genomen, loopt hij over naar de Pruisen. Kortom het moeten voor hem gevaarlijke jaren geweest zijn. Nu in maart 1816 is hij terug in Nederland en meldt hij zich aan als kanonnier bij het Regiment Rijdende Artillerie. Hij houdt het er niet lang vol: drie maanden later deserteert hij.

Dankzij dit Militieregister weten we nu wat meer van hem (afb. 3 en 4); de naam van zijn moeder en zijn geboortedatum kloppen niet. Bewust?
NAMEN en VOORNAMEN|
Frauenhof | Hendrik Jacob Christoffel

NAMEN DER OUDERS, DATUM VAN GEBOORTE, GEBOORTEPLAATS, LAATSTE WOONPLAATS EN SIGNALEMENT|
Vader Hendrik Jacob Christoffel
Moeder Maria (!) Hoobers
Geboren te Amsterdam den 10 Julij 1797
Laatst gewoond te Hasselt in Overijssel
Godsdienst Gereformeerd
Bij zijne aankomst bij het Korps Lang 5 voeten 5 duim 1 streek

Hendriks SIGNALEMENT luidt:
Aangezigt Rond; Voorhoofd Bedekt; Oogen Bruin; Neus Ordinair; Mond Klein; Kin Kort; Haar donkerbruin; Wenkbraauwen idem; Merkbare teekenen Geene.

Wanneer en op welke wijze bij het Corps gekomen en op omschrijving van zijn aangegaan accoord|
Den 13 Maart 1816 aangenomen als Kanonnier der 2e Klasse
voor den tijd van zes jaren.

Van te voren gediend, waar en hoe lang, en op welke wijze afgegaan|
Fransche Dienst bij het 8 Bataillon Pupilles in Junij 1811
overgegaan bij het 18 Regiment Infanterie van Linie in 1813
Krijgsgevangen bij de Pruissen in 1814
Bij de Pruissen Dienst genomen bij het 26 Reg(imen)t Inf(anterie) van Linie
overgegaan bij het 26 Reg(imen)t Landwehr
gedeserteerd 2 maart 1816

Gedane Veldtochten, bekomen Wonden, uitstekende Daden|
1814 in Frankrijk gewond door een musketkogel aan het linker been

Wanneer en op welke wijze afgegaan|
Den 13 Junij 1816 vermist 26 dito als deserteur afgevoerd.

Dit Militieregister beschrijft Hendriks militaire loopbaan tot het moment dat hij zich op 13 maart 1816 aanmeldt als Kanonnier. Drie maanden later (13 juni 1816) deserteert hij echter al. Het is dus goed mogelijk dat hij helemaal niet van plan was de zes jaar bij de Rijdende Artillerie uit te dienen. Daarmee kunnen ook vraagtekens gezet worden bij b.v. zijn krijgsgevangenschap in 1814. Uit een ander Militieregister blijkt namelijk dat hij zich in dat jaar (28 oktober 1814) als soldaat heeft dienst genomen bij het "5e regiment Oost-Indische Infanterie 1e bataljon". Hier houdt hij het iets langer vol. Hier deserteert hij 'pas' na vier maanden (22 februari 1815). Dat aanmelden en deserteren kon in het computerloze tijdperk natuurlijk gemakkelijk. Hij noemt weer als zijn moeder Maria Hobers en weer geeft hij een andere geboortedatum op. Zeker is dat hij (donker)bruin haar en bruine ogen had.
NAMEN en TOENAMEN|
Frauenhof | Hendr. Jacob Christof

NAMEN DER OUDERS, DATUM VAN GEBOORTE, GEBOORTEPLAATS,
LAATSTE WOONPLAATS EN SIGNALEMENT|
Vader Hendr. Jacob Christoffel
Moeder Maria (!) Hobers
Geboren te Amsterdam den 15 November 1796
Laatst gewoond te Hasselt in Overijssel
Godsdienst Gereformeerd
Lengte op kousen 5 v[oe]ten


Hendriks SIGNALEMENT luidt
Aangezigt Rond; Voorhoofd Rond; Oogen Bruin; Neus Ordinair; Mond Middelmatig; Kin Klein & rond; Haar Bruin; Wenkbraauwen Bruin; Merkbare teekenen Geene.

Wanneer en op welke wijze bij het Corps gekomen en op omschrijving van zijn aangegaan accoord|
Dienstgenomen als Soldaat te Haarlem voor den tijd van acht jaren
aan handgeld of premie onf. 30 Gulden

Bevordering bij het Korps tot den graad van Officier|
Soldaat 28 Oct. 1814

Wanneer en op welke wijze afgegaan|
22 febr. 1815 gedeserteerd


Na zijn desertie is er geen spoor meer van hem te vinden.

Onderzoek Den Haag:
Het lijkt erop dat Hendrik zich in september 1814 ook nog eens heeft aangemeld bij de marine:

B, ONDEROFFICIEREN EN MANSCHAPPEN
B.1, Werving van schepelingen
148-162, Lijsten van aangenomen manschappen ten kantore van de Commissaris van aanneming van het Departement Amsterdam. 1814-1829 16 banden
148, 1814 sep. - dec.

Achternaam Frauenhoff H.J.C.
Bronverwijzing Nummer toegang: 2.12.14, inventarisnummer: 148, folionummer: 326

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrich Jacob Chrijstoph Frauenhoff?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrich Jacob Chrijstoph Frauenhoff

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Hendrich Jacob Chrijstoph Frauenhoff

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrich Jacob Chrijstoph Frauenhoff


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Doopregister Amsterdam
    2. Militieregister
    3. Notarieel Archief
    4. Utrechtse Courant

    Over de familienaam Frauenhoff


    De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I655.php : benaderd 24 april 2024), "Hendrich Jacob Chrijstoph Frauenhoff (1796-> 1816)".