Stamboom Hobers » Albert Hobers (1907-1971)

Persoonlijke gegevens Albert Hobers 

De auteur van deze publicatie heeft toestemming van de persoon in kwestie (voor zover het een levende persoon betreft) voor het vermelden van de gegevens.


Gezin van Albert Hobers

Hij is getrouwd met Fenna Lok.

Zij zijn getrouwd op 17 april 1934 te Emmen, hij was toen 27 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):

  1. Jantje Hobers  1936-2021 
  2. NN Hobers  1940
  3. Jurrie Hobers  1945-2014 


Notities over Albert Hobers

Alberts jeugd
Albert Hobers wordt geboren op maandag 11 maart 1907. Elf jaar daarvoor in het voorjaar van 1896 zijn zijn ouders Jurrie Hobers (24 jaar) en Jetiena Veldhuis (20 jaar) getrouwd. Moeder Jetiena heeft haar eigen moeder Hilligje Wisman nooit gekend. Als ze nog maar net twee jaar is, overlijdt haar moeder in het kraambed bij de geboorte van Jetiena's zusje Hilligje. Een dag later, op 23 september 1878 doet vader Remmelt in Emmen aangifte van het overlijden van zijn vrouw Hilligje en de geboorte van zijn dochter Hilligje.

Als Jurrie en Jetiena een krap jaar na hun trouwdag hun eerste dochtertje krijgen noemen ze dit meisje dan ook Hilligje, naar Jetiena's moeder en zus. De andere kinderen worden daarna met de regelmaat van de klok tweejaarlijks geboren: Margrietha, Willemina Henderika en Remmelt. Na de geboorte van Remmelt verhuist het gezin; was de keet te klein geworden? Het wordt tijd voor een grotere veenkeet; de nieuwe woning meet zo'n 3.5 bij 4.5 meter (!).

Adressen
Het is erg moeilijk (anno 2010) uit te zoeken waar Alberts geboortehuis precies stond. Er zijn drie bronnen die een indicatie geven:
Er is een briefje uit 1902 waaruit de onderhandse verkoop van een woning door Jan Knorren aan vader Jurrie Hobers blijkt. Dit briefje is in bezit van kleinzoon Jurrie Hobers, Ridderkerk.

"De ondergetekenden Jan Knorren arbeider wonende te Nieuw-Amsterdam, verklaart: de woning thans door hem bewoond, te hebben verkocht aan Jurrie Hobers, arbeider wonende te Nieuw Amsterdam voor de som van twintig gld en verklaar door ondertekening dezes dezelfde te hebben ontvangen en verbind zich mij de woning voor of op den 16 April 1902 te ontruimen en ter vrije beschikking van Jurrie Hobers te stellen.
Tevens neemt Jurrie Hobers op zich de achterstallige huur zijnde vijftien gld voor of op den eersten Mei 1902 in handen van de Wed. J. Vos Hz. te betalen."
Aldus gedaan te Nieuw-Amsterdam den 15 April 1902.
J. Knorren Jurrie Hobers

Jurrie Hobers en Jetiena Veldhuis met hun kinderen Hilligje (5 jaar), Margrietha (4 jaar), Rika (2 jaar) en de 2 maanden oude baby Remmelt, hebben vanaf 16 april 1902 een eigen woning. De totaalprijs van 35 gulden betekent dat het een eenvoudige keet is, wat ook blijkt uit de beschrijving hieronder.

Uit een nota van de "Emmer Courant" d.d. derde kwartaal 1906 ten laste van Jurrie Hobers blijkt het gezin aan de Heerendijk te wonen.

EMMER COURANT
Nieuws- en advertentieblad voor den Zuidoosthoek van Drenthe
ONTVANGEN van den Heer Jurrie Hobers te Nieuw-Amsterdam Heerendijk
de somma van vijf en vijftig cent voor ABONNEMENTSGELD over het derde kwartaal 1906
Emmen , 1 Oct 1906

Omstreeks dezelfde tijd (1903 tot 1906) vindt er in Nieuw-Amsterdam door een "gezondheidscommissie" een woningonderzoek plaats, waarbij alle hutten, veenketen en arbeiderswoningen in Nieuw-Amsterdam zeer nauwkeurig worden beschreven, als ook de "zindelijkheid" van de bewoners. Ik concludeer dan ook dat Albert in de hieronder beschreven keet aan of in de directe omgeving van de Heerendijk is geboren. Hij woont hier tot zijn 15e jaar.

Veenkeet van Albert Hobers
De commissie geeft zo'n nauwkeurige beschrijving van de keet waarin Albert opgroeit, dat deze tot op de centimeter nauwkeurig is te reconstrueren:
(met dank aan Wim Visscher en het Gemeente Archief Emmen, doos 51):

In de hut (Nieuw-Amsterdam, Wijk GA, huisnummer 179a) van Jurrie Hobers wonen 2 volwassenen en 5 kinderen. Vader Jurrie huurt de keet niet, hij is "zelf eigenaar". De keet kent slechts 1 vertrek. Dit vertrek heeft een hoogte van 2.24 meter, een inhoud van 35.480 kubieke meter (dit is weinig in vergelijking met de omringende keten). Het aantal kubieke meters luchtruimte is nog minder dan in andere keten: 8. In de woning zitten 2 ramen van 1.10 vierkante meter, die niet open kunnen. De vloer is van hout en heeft een oppervlakte van 15.84 vierkante meter. Bij andere keten is de vloer soms van steen of leem. De ambtenaar heeft keurig berekend dat dit 3.4 kub. meter per persoon is. Als privaat ( wc) wordt "een ton" genoemd. Buurman H. Volkers heeft geen ton, maar "een beerput". Er zijn 2 slaapplaatsen in "1" vertrek: "Hoeveel personen daar slapen is 7". Er is geen afvoer naar buiten voor afval water. Het gezin haalt het drinkwater uit een put. "Kleur, smaak en bruikbaarheid van het water is goed". De put is voor gemeenschappelijk gebruik en ligt slechts 4 meter van de keet. Sommige buren hebben geen put maar "halen uit kanaal". Het onderhoud aan de hut is "goed". Ook met de "zindelijkheid" van het gezin is het "goed" gesteld, waar anderen soms met "matig" aangeduid worden. De muur is van steen met de aantekening: "deels een zodenmuur". Andere keten hebben soms een turfmuur . Het dak is "pannen". In de omgeving vind je nog geregeld "stro of plaggen".

In 1904 woont dus aan de Heerendijk in hun veenkeet van zo'n 3.5 bij 4.5 meter, in één ruimte het gezin van Jurrie en Jetiena Hobers-Veldhuis met hun kinderen Hilligje, Margrietha, Willemina Henderika, Remmelt en Willem, het eerste kind dat hier in 1903 geboren is. Ze slapen met z'n zevenen in twee bedsteden. Het daglicht kan binnenkomen door twee ramen van zo'n 30 bij 35 centimeter. Tussen de ramen tegen de stenen voorgevel zal de turfkachel gestaan hebben. Hier las vader 's avonds bij de olielamp de Emmer Courant.

Dan overlijdt in 1904 op 6-jarige leeftijd het oudste meisje Hilligje. Het eerste meisje dat daarna geboren wordt (1905) wordt dan ook vanzelfsprekend weer Hilligje genoemd.
Er worden daarna nog vijf kinderen geboren, waarvan er twee overlijden. De kinderen die blijven leven zijn Albert, Johanna en Jurrie Jetienus.
Als de jongste van de acht in 1920 geboren wordt, is Margrietha 22 jaar. Het is intussen overvol in de veenkeet : acht kinderen tussen de 0 en 22 jaar en beide ouders. Het wordt tijd dat de kinderen uitvliegen.

De kinderen vliegen uit
In het voorjaar van 1921 heeft vader Jurrie een stukje grond gekocht met de bedoeling daar een nieuw huis op te bouwen. Het lapje grond ligt aan de andere kant van het kanaal dat Nieuw-Amsterdam doorsnijdt, aan het Akkermansdijkje, de latere Wijkstraat. Het gezin zal de veenkeet verlaten en naar een echte woning verhuizen. Dit moment is voor een aantal kinderen waarschijnlijk de reden hun toekomst ergens anders op te bouwen.

De gezinskaart van het bevolkingsregister (Gemeentearchief Emmen) vermeldt wanneer de kinderen zijn uitgeschreven en naar welk 'adres' ze zijn vertrokken. De uitschrijfdatum hoeft niet de exacte vertrekdatum te zijn, maar geeft een prima indicatie.
Margrietha Hobers wordt uitgeschreven op 19 september 1921 naar Sleen Veenoord. Ze is in juni van dat jaar getrouwd met Johannes Brand en zal dus toen al het huis verlaten hebben.
Haar broer Willem is een maand eerder vertrokken. Kort na de koop van de grond aan het Akkermansdijkje vertrekt hij naar Hoogeveen. Hij laat zich uitschrijven op 17 mei 1921 en als adres geeft hij op de familie Bover in Hoogeveen. Hij zal daar zijn toekomstige vrouw Geesje Knol ontmoeten.
Hilligje vertrekt eerst naar een andere woning in Nieuw-Amsterdam en later naar de Beilerstraat 6 in Assen. In het voorjaar 1933 komt ze nog een maand terug naar huis, maar op 15 mei 1933 (trouwdag met Jo Gerritsen) wordt ze definitief uitgeschreven naar de Anreeperstraat 93 in Assen.

Wijkstraat
Er is een stukje land te koop aan het Akkermansdijkje, de latere Wijkstraat. Er mag een huis op gebouwd worden. Op 21 april 1921 tekent vader Jurrie een koopovereenkomst met Roelof Witvoet. De akte (Kadaster Groningen; dagregister 119 No 1086, afbeelding) vermeldt:
Koopcontract
De ondergetekende Roelof Witvoet, arbeider wonende te Nieuw-Amsterdam gemeente Emmen, verklaart verkocht te hebben aan de medeondergetekende Jurrie Hobers, arbeider wonende aldaar, die verklaart van eerstgenoemde gekocht te hebben de zuidelijke helft van een perceel grond aan het Akkermansdijkje te Nieuw-Amsterdam [.....] ter grootte van ongeveer dertien aren vijftien centiaren [....] dat deze koopovereenkomst is gesloten voor de som van drie honderd vijf en twintig gulden door den kooper op heden aan den verkoper voldaan, waarvoor deze verklaart te kwiteren.
Geteekend den 15 April 1922
R. Witvoet J. Hobers

Het jaar daarop heeft Jurrie Hobers al een woning op dit stukje land gebouwd. Het adres is geworden Wijkstraat 29. Op de foto uit 1923 (afbeelding) staat de trotse moeder Jetiena voor haar splinternieuwe woning met haar jongste kinderen Johanna en Jurrie Jetienus. De grond om het huis is nog vrijwel onbegroeid en wat er staat is nog maar net geplant. De kinderen die met hun ouders mee verhuizen naar de Wijkstraat zijn: Remmelt (20 jaar), Albert (15 jaar), Johanna (10 jaar) en Jurrie Jetienus (2 jaar).
Remmelt woont nog zo'n twee jaar op het nieuwe adres. Hij is de eerste die vandaar vertrekt. Op 29 augustus 1925 verlaat hij Nieuw-Amsterdam en gaat naar Borculo bij de familie H. Legters wonen.
Jurrie Hobers zal tot aan zijn dood in de Wijkstraat blijven wonen .

Advertentie
Op 24 juni 1932 plaatst Albert de volgende advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden:
Een beste Hit en een zoo goed als nieuwe wagen, geschikt voor groenten- of melkwagen.
Zondags niet. A. HOBERS, Akkermansdijkje, Nw- Amsterdam.


Herinneringen aan mijn vader
Door dochter Jantje Hobers

Vanaf zijn huwelijk met mijn moeder ( Fenna Lok ) in 1934 woonden mijn ouders aan de Wijkstraat te Nieuw- Amsterdam (afbeelding).
Hij had in het pand Wijkstraat 6 een schildersbedrijf, werkplaats en winkel met verf/behang en schildersartikelen. Hij had enkele schilders in dienst.
Mijn opa Pieter Hendriks Lok was getrouwd met Jantien Seigers. Oma Jantien, naar wie ik vernoemd ben, overleed op 11 november 1930. Mijn opa heeft vanaf de trouwdag van mijn vader en moeder tot zijn sterfdag bij mijn ouders in huis gewoond .
Ook woonde in die tijd mijn nichtje Janje Lok in huis. Jantje is de dochter van Lubbert, de broer van mijn moeder.
Vanaf ca. 1954 werd mijn vader ziekelijk. Na een operatie in 1956 werd de ziekte echter niet bedwongen.
Dit dwong hem, om zich toch nog goed te kunnen verplaatsen, een DAF met het "pientere pookje" aan te schaffen.
Zo kon hij toch nog z'n bedrijf voortzetten.
Hij heeft dit volgehouden tot 1963 en heeft toen z’n bedrijf moeten verkopen en zijn ze in Emmen gaan wonen.
Daar is hij in 1971 gestorven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Albert Hobers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Albert Hobers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Albert Hobers

Voorouders (en nakomelingen) van Albert Hobers

Willem Hobers
1833-1897
Willem Hobers
Jurrie Hobers
1872-1939
Jurrie Hobers

Albert Hobers
1907-1971

Albert Hobers

1934

Fenna Lok
1908-1979

Fenna Lok

Jantje Hobers
1936-2021
NN Hobers
1940-1940
Jurrie Hobers
1945-2014
Jurrie Hobers

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Albert Hobers



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Bevolkingsregister Emmen
    2. Archief Christelijk Gereformeerde Kerk Nieuw-Amsterdam
    3. Persoonlijke melding door familie
    4. Nota Emmer Courant
    5. Rouwkaart

    Over de familienaam Hobers

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hobers.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hobers.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hobers (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1024.php : benaderd 11 mei 2024), "Albert Hobers (1907-1971)".