Stamboom Helmantel » Hendrik Wormser (1810-1887)

Persoonlijke gegevens Hendrik Wormser 

  • Hij is geboren op 10 februari 1810 in Amsterdam.Bron 1
    Hendrik Wormser werd op 21-2-1810 in de Lutherse Kerk te Amsterdam gedoopt door ds. Gerrit Noordenhout. Er zijn geen getuigen vermeld.
    _________________________________________________________________________________________________________

    ind:
    , Hendrik
    geboortedatum:
    10-02-1810
    doopdatum:
    21-02-1810
    kerk:
    Kerk aan huis
    godsdienst:
    Evangelisch-Luthers
    vader:
    Wormser, Adam
    moeder:
    Korink, Catharina
    bron:
    293 p. 61 (folio 31) nr. 7
    Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)
    Doopregister: NL-SAA-23549868
  • Hij werd gedoopt op 21 februari 1810 in Lutherse Kerk, Amsterdam.Bron 2
  • (Levensloop) van 1835 tot 1887.Bron 3
    Hendrik Wormser werd op 10 februari 1810 te Amsterdam geboren als vierde kind van Georg Adam Wormser en Catharina Korink. In 1835 vestigde Hendrik Wormser zich in Noetsele bij Hellendoorn. Hij was werknemer bij de Nederlandse Handelsmaatschappij. Op 27-7-1836 trouwde hij met Magdalena Arends. Na haar overlijden in 1854 trouwde hij op 30-11-1855 met Maria Arends, een halfzuster van zijn overleden vrouw Magdalena Arends. Voor dit tweede huwelijk moest toestemming worden gevraagd. Bij Koninklijk Besluit 25-10-1855 werd hem dispensatie verleend. In Hellendoorn was Hendrik Wormser de leider van de plaatselijke Afscheidingsbeweging. Hij is nooit geëmigreerd naar Amerika. Dat is wel opmerkelijk, aangezien de helft van de Afgescheidenen in Hellendoorn met ds. Seine Bolks op 18 augustus 1847 naar Michigan vertrok.

    Hendrik Wormser trad in 1835 bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) te Amsterdam in dienst als boekhouder. In datzelfde jaar werd hij boekhouder bij Thomas Ainsworth en J. P. Freijss, de agent van NHM op de Eversberg nabij Hellendoorn. De directie van de NHM gaf toestemming tot aankoop van woeste gronden ten westen van de Regge, die toebehoorden aan eigengeërfde boeren in de marke Noetsele en aan andere particulieren in de omgeving. Voorts werden in het gebouw van de agent en later in nieuwe gebouwen te Nijverdal onder andere katoenen stoffen in ontvangst genomen, gekeurd, verpakt en verzonden, veelal naar Nederlands Oost-Indië.

    Toen hij zich in 1835 in Hellendoorn vestigde, behoorde Wormser tot de Hervormde Kerk, maar de prediking van de ds. Coninck Liefsting te Hellendoorn gaf hem geen voldoening. Hij besloot zich aan te sluiten bij de jonge Christelijk Afgescheiden Gemeente te Hellendoorn, waar ook de bewoners van de marke Noetsele konden kerken. In deze kring kreeg Wormser al snel groot gezag en in 1838, op achtentwintigjarige leeftijd, werd hij gekozen tot ouderling. Aangezien de gemeente meestal niet in staat was een predikant te bekostigen, zou hij bijna veertig jaar lang voorganger zijn.

    Opmerkelijk is, dat de gemeente van Hellendoorn de eerste veertig jaar van haar bestaan geen (landelijke) Afgescheiden Kerk erkende en kerkvisitaties weigerde. Toen op grond daarvan de predikanten uit de naburige gemeenten weigerden hier de sacramenten te bedienen, werd aan de ouderling Wormser die taak opgedragen. Reeds in 1844 vroegen Wormser en zijn vrienden het gemeentebestuur van Hellendoorn machtiging tot het stichten van een bijzondere school der eerste klasse. Het gemeentebestuur weigerde. Een tweede verzoek, waarschijnlijk opgesteld door Wormser zelf, had evenmin succes en ook een adres aan de koning (1846) bood geen uitkomst.

    Omstreeks die tijd verlieten veel Afgescheidenen Nederland om in de Verenigde Staten van Noord-Amerika volkomen vrijheid van godsdienst en onderwijs te zoeken. Op 18 augustus 1847 volgden de Afgescheidenen van Hellendoorn dit voorbeeld. Het grootste deel der gemeente, tweeëntachtig zielen, trok onder leiding van ds. Seine Bolks naar Amerika en stichtte in de staat Michigan de nederzetting Overisel, in de eerste jaren Hellendoorn genoemd. De jeugdige leeftijd van zijn vele kinderen, de slechte gezondheid van zijn vrouw en zijn goede werkkring waren voor Hendrik Wormser voldoende redenen om zelf niet te emigreren. De overgeblevenen, vooral bestaande uit de Noetseler boeren, sloten zich weer aaneen tot een gemeente en Wormser werd wederom hun voorganger. Bijna onafgebroken tot 1878 heeft Wormser 's zondags in het Koersenkerkje gepreekt.

    Uit het feit dat Wormser, vader van een gezin met dertien kinderen, naast zijn betrekking als boekhouder bij het 'Agentschap', deze zware taak op zich nam en later ook nog tijd vond voor de werkzaamheden die het stichten en instandhouden van een school met zich mee brachten, blijkt dat hij een man van buitengewone werklust was, die in sterke mate zijn stempel drukte op zijn kerkelijke gemeente.
  • Hij is overleden op 25 maart 1887 in Leiden, hij was toen 77 jaar oud.Bron 4
  • Een kind van Georg Adam (Adam) Wormser en Catharina Korink
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 16 juni 2011.

Gezin van Hendrik Wormser

(1) Hij is getrouwd met Magdalena Arends.

Zij zijn getrouwd op 27 juli 1836 te Amsterdam, hij was toen 26 jaar oud.Bron 5


Kind(eren):

  1. Magdalena Wormser  1837-???? 
  2. Katharina Wormser  1840-> 1869
  3. Johanna Wormser  1842-1874 
  4. Johannes Wormser  1844-1915
  5. Maria Wormser  1848-1929 
  6. Elisabeth Wormser  1850-1929 
  7. Willem Wormser  1852-1922


(2) Hij is getrouwd met Maria Arends.

Zij zijn getrouwd op 30 november 1855 te Hellendoorn, Overijssel, hij was toen 45 jaar oud.Bron 6

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Historisch Centrum Overijssel
Algemeen Toegangnr: 123
Inventarisnr: 06578
Gemeente: Hellendoorn
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 33
Datum: 30-11-1855
Bruidegom Hendrik Wormser
Leeftijd: 45
Geboorteplaats: Amsterdam
Bruid Maria Arends
Leeftijd: 29
Geboorteplaats: Ommen, Ambt
Vader bruidegom Adam Wormser
Moeder bruidegom Catharina Korink
Vader bruid Jan Hendrik Arends
Moeder bruid Aleid Bolk
Nadere informatie beroep Bg.: kantoorbediende; beroep Bd.: huishoudster; weduwnaar van Magdalena Arends; dispensatie KB 25 10 1855

Kind(eren):

  1. Karel (Carl) Wormser  1856-1903 
  2. Alida Wormser  1860-1932
  3. Wilhelmina Wormser  1862-1930

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik Wormser?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik Wormser

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Hendrik Wormser

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik Wormser


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Hendrik Wormser



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Stadsarchief Amsterdam; Geneanet; Find A Grave
  2. "Amsterdamse Emigranten, onbekende brieven uit de prairie van Iowa" door dr. J. Stellingwerff; Stadsarchief Amsterdam; " Iowa letters: Dutch immigrants on the American frontier" van Johannes Stellingwerff en Robert P. Swierenga
  3. http://www.wieiswieinoverijssel.nl/details2.asp?Id=98; www.stamboomzoeker.nl; " Iowa letters: Dutch immigrants on the American frontier" van Johannes Stellingwerff en Robert P. Swierenga
  4. "Amsterdamse Emigranten, onbekende brieven uit de prairie van Iowa" door dr. J. Stellingwerff; " Iowa letters: Dutch immigrants on the American frontier" van Johannes Stellingwerff en Robert P. Swierenga; www.stamboomzoeker.nl; Geneanet
  5. "Amsterdamse Emigranten, onbekende brieven uit de prairie van Iowa" door dr. J. Stellingwerff; " Iowa letters: Dutch immigrants on the American frontier" van Johannes Stellingwerff en Robert P. Swierenga
  6. BS Hellendoorn 30-11-1855, aktenr. 33; www.stamboomzoeker.nl

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Wormser

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Wormser.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Wormser.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Wormser (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Helmantel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Stamboom Helmantel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-helmantel/I15064.php : benaderd 10 mei 2024), "Hendrik Wormser (1810-1887)".