Stamboom Hans Meijer » Prinses Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen (1751-1820)

Persoonlijke gegevens Prinses Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen 

Bron 1
  • Alternatieve naam: Prinses Wilhelmina van Pruisen
  • Zij is geboren op 7 augustus 1751 in Berlijn, Duitsland.
  • (Adelijke titel) in het jaar 1740.
    Prinses van Pruisen.
  • (tekst) in het jaar 1800.
    Prinses Wilhelmina overtrof haar man indoortastendheid.Haar invloed op het beleid was dan ook nietgering.

    De prins raakte steeds meer in moeilijkheden vanwegehetstadhouderlijk stelsel, dat was gebaseerd op kuiperijenvriendjespolitiek. Frederik de Grote bood aan doormiddelvan zijn gezant Friedrich Wilhelm von Thulemeiertebemiddelen. Van diverse kanten werd vervolgensgesuggereerddat de koppige Willem V privileges zou moetenafstaan endat de prinses meer invloed zou krijgen, o.a.door PieterPaulus en Laurens Pieter van de Spiegel, diehaar haddengevraagd met de Patriotten in overleg treden.(JoanCornelis van der Hoop was haar adviseur encorrespondeerdeook jaren later nog met haar). De prinsvolhardde in zijnstarheid en bleek wars van iedereconcessie. In september1785 werd Willem V gedwongen DenHaag te verlaten, toendaar rellen waren ontstaan. Destadhouder was ten einderaad en dreigde al zijn functies opte geven. Blijkbaarwist zij hem te overreden niet op tegeven. Wilhelminareisde met haar kinderen per boot naarFriesland om op tijdaanwezig te zijn bij de viering van het200-jarig bestaanvan de Hogeschool van Franeker, maar ookom steun te zoekenbij de Friese adel en gedeputeerden, dieinmiddels ookkonden constateren dat de zaak uit de handdreigde telopen. De stadhouder kwam twee weken later inFriesland aan.

    Na een bezoek aan Groningen betrok destadhouderlijkefamilie Het Loo bij Apeldoorn, maar zeverhuisde november1786 naar Nijmegen. Onmiddellijkversterkte zij het contactmet haar broer, Frederik Willem,die in augustus van datjaar op de troon was gekomen. Haarechtgenoot was door alleverwikkelingen niet meer in staatcorrespondentie weg tewerken. Ondanks dat bleef de prinsestrouw achter haar manstaan.

    Op een bijeenkomst in Amersfoort op vrijdag 22 juni 1787hadzij voorgesteld, dat haar aanwezigheid in Den Haagdeminderheid in de Staten van Holland ertoe kon brengenhunmoed bijeen te rapen de prins een opdracht tevertrekkentot herstel van de orde in de provincie. Destadhouderwilde er in eerste instantie niets van weten,maar naconsultatie en actie van de Oranjegezinde GijsbertKarelvan Hogendorp, stemde hij toe. Op 28 juni 1787 trokdefiere prinses om 5.30 uur van Nijmegen naar DenHaag,misschien als provocatie, maar naar haar eigen zeggenomaan de heersende onenigheid een einde te maken. Deprinseswerd 's middags om half vier bij Bonrepas aan deVlist doorenkele leden van het Goudse vrijcorpsaangehouden,eengebeurtenis die bekendstaat als "deaanhouding bij deGoejanverwellesluis". De voorman van deGoudse patriottenCornelis Johan de Lange was op de hoogtegebracht via devriend van het kamermeisje van de prinsesdie schriftelijkhaar verloofde haar komst had aangekondigd.Bovendien warener paarden besteld in Tiel, Nieuwpoort enHaastrecht. Oppaleis Huis Ten Bosch in Den Haag warenlevensmiddelenbesteld: het was duidelijk dat er hoog bezoekop komst was.

    De daadwerkelijke aanhouding van prinses Wilhelmina indeVlist (ets van Matthias de Sallieth naar Karel laFargue)Deinzittenden van twee koetsen en een sjees werdenopgebrachtnaar Hekendorp, waar zich het hoofdkwartierbevond. De restvan de dag bracht de prinses door op deboerderij van ArieLeeuwenhoek, aanvankelijk zittend op eenstapel kazen;buiten stonden wachten, binnen iemand met eenontblotesabel. De Lange vroeg ondertussen toestemming aande Statenvan Holland of de prinses wel verder mocht reizen.Toen deStaten van Holland weigerden, omdat ze de rust ingevaarzou kunnen brengen, kreeg ze de gelegenheid terug tekerennaar Schoonhoven. Toen er twee dagen later alsnoggeentoestemming was, besloot ze onverrichte zake terug tekerennaar Nijmegen. Zij spoorde vervolgens haar broer aantotmilitair ingrijpen. Een verzoek aan de Staten omexcusesaan te bieden leidde tot een tweetal ultimatums, heteersteop 6 augustus en het tweede ingaande op 10 september.Toenhet gewest Holland niet reageerde volgde drie dagenlaterde Pruisische bezetting. (Engeland steunde debezetting enFrankrijk bleek financieel niet bij machte dezaak tekeren). Op zondag 23 september waren beide terug inDenHaag, hoewel de prinses niet had nagelaten door Goudatetrekken. Aan het einde van het jaar eiste zij devervangingvan een groot aantal regenten. Enkele Pruisischegeneraalshelden veel meer naar de kant van de Patriotten ensprakenmet minachting over de prins. Zijn macht en invloedzou aande prinses moeten worden overgedragen.
  • (overlijden) op 11 juni 1820 in Apeldoorn.
    Bron Burgerlijke stand - Overlijden ArchieflocatieGeldersArchief Algemeen Toegangnr: 0207
    Inventarisnr: 6506
    Gemeente: Apeldoorn
    Soort akte: overlijden
    Aktenummer: 67
    Aangiftedatum: 11-06-1820 Overledene FrederikaSophiaWilhelmina van Pruisen
    Geslacht: V
    Overlijdensdatum: 09-06-1820
    Overlijdensplaats: Apeldoorn Vader August WilhelmvanPruisen Moeder Louisa Amalia van BrunswijkBeverenBlankenberg Partner Nn van Oranje Nassau
    Relatie: weduwe Nadere informatie dooppl:Berlijn07-08-1751; beroep overl.: zonder beroep; beroepvader:geen beroep vermeld; beroep moeder: geen beroepvermeld
    akteno. 67
  • (begrafenis) in het jaar 1822 in Delft.
    Toen Wilhelmina van Pruisen, de weduwe van stadhouderWillemV, in 1820 overleed was de kelder vol en zij moestin eengrafkelder onder de kerk in Apeldoorn wordenbijgezet.

    Koning Willem I liet daarom in 1820 een tweedegrafkelderbouwen achter de reeds bestaande kelder. Omdathier degraven lagen van het Delftse Gasthuis, werdendezeaangekocht en geruimd. De ruime kelder met zevengrafnissenligt iets hoger dan de oude kelder. Daarom is hetachterstedeel van het koor ook opgehoogd. In 1822 was dekeldergereed en kon het lichaam van Wilhelmina van PruisenvanuitApeldoorn worden overgebracht naar de nieuwegrafkelder.
  • Zij is overleden op 9 juni 1820 in paleis Het Loo, Apeldoorn, zij was toen 68 jaar oud.
  • Zij is begraven op 27 november 1822 in Nieuwe Kerk, Delft.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 5 april 2010.

Gezin van Prinses Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen

Zij is getrouwd met Willem V van Oranje-Nassau.

Zij zijn getrouwd op 4 oktober 1767 te Berlijn, Duitsland, zij was toen 16 jaar oud.


Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Prinses Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Afbeelding(en) Prinses Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen

Voorouders (en nakomelingen) van Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. De vrije encyclopedie, Wikipedia / Wikipedia

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 9 juni 1820 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1820: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » Staatsgreep in Spanje door generaal Rafael del Riego.
    • 11 januari » In Frankrijk wordt het eerste roestvrij staal geproduceerd.
    • 30 januari » Edward Bransfield ontdekt Antarctica.
    • 14 maart » Victor Emanuel II van Italië, koning van Italië († 1878)
    • 15 maart » Het noordoostelijke deel van de Amerikaanse staat Massachusetts wordt afgesplitst, en vormt de staat Maine.
    • 11 mei » Tewaterlating van de HMS Beagle.
  • De temperatuur op 27 november 1822 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1822: Bron: Wikipedia
    • 9 juni » Octrooi wordt toegekend aan Charles Graham voor het kunstgebit.
    • 14 juni » Charles Babbage presenteert zijn ontwerp voor een automatische rekenmachine.
    • 7 september » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk
    • 27 september » Jean-François Champollion kondigt aan dat hij de Steen van Rosetta heeft ontcijferd.
    • 12 oktober » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk.
    • 1 december » Dom Pedro wordt gekroond tot keizer van Brazilië.

Over de familienaam Van Pruisen


De publicatie Stamboom Hans Meijer is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans Meijer, "Stamboom Hans Meijer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hans-meijer/I8299.php : benaderd 7 mei 2024), "Prinses Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen (1751-1820)".