Stamboom Hans Meijer » Prins Willem V van Oranje-Nassau (1748-1806)

Persoonlijke gegevens Prins Willem V van Oranje-Nassau 

Bron 1
  • Alternatieve naam: Prins Willem Batavus van Oranje-Nassau
  • Hij is geboren op 8 maart 1748 in 's-Gravenhage.
  • (Adelijke titel) in het jaar 1800.
    Prins van Oranje, vorst van Nassau-Dietz, enerfstadhoudervan de Republiek der Verenigde Nederlanden.
  • (tekst) in het jaar 1805.
    Van Willem V wordt gezegd dat hij een goed geheugen hadengoed van aard was, echter ook besluiteloos, legalistischendetaillistisch. Hij was een stevige drinker, liep mankenmiste waarschijnlijk een of twee voortanden, nadat hijvanzijn paard was gevallen.

    Willem V begon met voorstellen tot verkleining vandevroedschappen in de Friese steden Stavoren (1768),Workum(1772) en Bolsward (1773). De stadhouder beschikteovergoede contacten ("premiers") in Friesland, onderdeelvanhet stadhouderlijk stelsel. Ook in Gelderland enOverijsselhadden kleine steden moeite om hunvroedschapszetels op tevullen en waren aanpassingengewenst. De voorstellen diewillekeurig kunnen wordengenoemd, omdat hij niet overalover dezelfde bevoegdheden eninvloed beschikte, werden hemniet in dank afgenomen. Nogvoor de patriottentijd inBolsward, toen een klein stadjemet 2600 inwoners, maar meteen aanzienlijke katholiekebevolking (30%), ontstond in1778 protest, waarop destadhouder besloot het voorstel telaten rusten.

    De patriottentijd
    In 1781 - de Republiek was in oorlog met deEngelsen,vanwege wapensmokkel naar de opstandige VerenigdeStaten -kwam er steeds meer kritiek op het functioneren vanWillemV, die beschuldigd werd van een affaire metfreuleConstantia van Lynden. Het pamflet "Aan het VolkvanNederland" waarin een aantal zaken op een rijtjewarengezet vond gretig aftrek. Willem V werd beschuldigdvanheulen met de vijand: zijn oom George III, de koningvanEngeland. In Overijssel had baron Joan Derk vanderCapellen tot den Pol, de schrijver van het pamflet,zichuitgesproken voor steun aan de opstandige VerenigdeStatenen voor versterking van de verwaarloosde vloot.

    Van der Capellen tot den Pol was in 1778 alsafgevaardigdeuit de Provinciale Staten gezet, maar wisteind 1782opnieuw een zetel te behalen. Tot zijn doodinspireerde derepublikein Van der Capellen tot den Pol depatriotten. DeVierde Engels-Nederlandse Oorlog wasdesastreus verlopen,op de Slag bij de Doggersbank na, en alin 1783 is eenwapenstilstand gesloten. De in het slopgeraakte economiewerd bedreigd toen Jozef II, en heer vande ZuidelijkeNederlanden, opening van de Schelde eiste. DeKeteloorlogdie daarop volgde was aanleiding voor depatriotten tot hetoprichten van nog meerexercitiegenootschappen.

    De patriotten bij monde van Pieter Paulus steldeninmiddelsvoor een raad in te stellen, waarin ook zijnvrouw, die hemal sinds 1776 terzijde stond inzake politiekekwestieszitting zou hebben. De besluiteloze prins lietniets vanzich horen of voerde een beleid dat uitging vanhandhavingvan de oude, gevestigde posities. Begin september1785enkele dagen nadat het dragen van oranje wasverbodenverloor Willem V zijn militaire positie in 'sGravenhage.De stadhouder raakte in een steeds zwaarderecrisis endronk veel wijn. Een wanhopige Willem vertrok naarde grensbij Breda om de troepen te inspecteren. Het liefsthad hijechter afstand gedaan en zich teruggetrokken op eenvanzijn Duitse bezittingen. Hij schreef: "Ik wenschte datikdood waere, dat mijn vader nimmer stadhouder wasgeworden.Ik voel ik ben daertoe niet bekwaem. 't Hooftloopt mij om."

    Twee weken later reisde Willem V af naar Friesland,zijnvrouw en de stadhouderlijke spruiten achterna, die alwarenvertrokken om aanwezig te zijn bij hettweehonderdjarigbestaan van de Universiteit van Franeker.Onder de regentenen aristocraten sloeg de stemming om,velen kozen nu voorde stadhouder om het land van deondergang te redden: deregeringsreglementen zouden inFriesland wordenaangescherpt. Via Groningen trok destadhouder naar hetjachtverblijf Het Loo bij Apeldoorn.

    Escalatie
    De Amsterdamse burgemeester Joachim Rendorp legde op1februari 1786 de Staten van Holland een plan voorwaarmeede terugkeer van de prins naar Den Haag weermogelijk zouworden, maar het plan leed schipbreuk. Depatriotten in destad Utrecht gingen nu op 2 augustus 1786over tot het zelfop democratische wijze benoemen vannieuwevroedschapsleden, d.w.z. dan maar zonder degoedkeuring vande stadhouder. De prinsgezinde statenledenverlegden daaropde vergaderingen naar Amersfoort. Daarmeewaren deProvinciale Staten van Utrecht opgedeeld. Op 27augustus1786 besloten de Staten van Holland met eenkrappemeerderheid (negen tegen tien stemmen) de prinsdefinitiefhet commando over het Haags garnizoen teontnemen. Beginseptember 1786 werd een poging gedaan om depatriotten eenhalt toe te roepen, want er dreigde eenburgeroorlog teontstaan. Hattem en Elburg, waar de24-jarige H.W. Daendelshet excercitiegenootschap aanvoerdeen zijn benoeming in devroedschap opeiste, werden enigedagen bezet doorstadhouderlijke troepen. Enkele weken laterwerd het aan deexercitiegenootschappen en de vrijkorpsen inGelderland enFriesland verboden petities in te dienen enelkaar steun tebieden. In november 1786 verhuisde destadhouderlijkefamilie van Apeldoorn naar Nijmegen, om ingeval vanlijfelijke bedreiging over de grens naar Pruisentevluchten.

    De vlucht naar Engeland
    Bij aankomst van de Franse troepen onder PichegruvluchtteWillem V op 18 januari 1795 naar Engeland. InScheveningenlag de pink 'Johanna Hoogenraaddë' van rederijMichel deHeijer klaar om hem mee te nemen. Over deScheveningse wegreden achttien vrachtwagens met porselein,schilderijen,zilver, kunstvoorwerpen en kisten met goudnaar het strand,om de vissersschepen te bevoorraden die destadhouderzouden begeleiden. Op zondag 18 januari 1795voeren deschepen naar Engeland; de stadhouder, met tweezwartebedienden in zijn gevolg, was in ballingschap.

    De periode na 1795
    De gevluchte stadhouder nam eerst voor enkele wekenzijnintrek in Kew Palace (ook wel Dutch House genoemd).Vrijwelzijn eerste actie was de uitvaardiging van debrieven vanKew (7 februari 1795). Volgens sommigen gebeurdedat opadvies van de Britse premier William Pitt. AlleHollandsekoloniale bezittingen werden nu onder Britsebescherminggesteld. Hij beval de bestuurders zich over tegeven aan deBritten, waarna Britse militaire bezettingvolgde. Ditleidde uiteraard tot grote woede van zijntegenstanders inde Bataafse Republiek. Het latereKoninkrijk derNederlanden kreeg na 1815 een aantal van dein 1795 onderBritse bescherming gestelde gebieden nooitmeer terug. DeKaapprovincie en Ceylon bleven Britskoloniaal bezit; Javawerd door de Britten met grote moeiteweer teruggegeven,evenals Sumatra. Nadat Willem V dezebrieven haduitgevaardigd namen de Fransen deprivébezittingen vanWillem in beslag.

    Willem V verhuisde naar Hampton Court Palace. Toen hijsamenmet zijn zoon, de erfprins, in augustus 1799 eenproclamatieuitvaardigde waarin de Nederlanders werdenopgewekt steun tegeven aan de Engels-Russische landingleidde dit tot groteverontwaardiging in de BataafseRepubliek. De militaireinval mislukte. Na 1801 trok WillemBatavus zich terug opzijn Duitse buitenplaats Oraniensteinbij Dietz. Dit paleiswas al ruim een eeuw in bezit van deOranjes. In decembervan dat jaar schreef Willem V debrieven van Oranienstein,waarin hij de Bataafse Republiekals wettig erkende. Hiermeedeed hij afstand van al zijnrechten als erfstadhouder envoldeed de stadhouder aan dedoor Napoleon Bonapartegestelde voorwaarden voor hetverkrijgen van eenschadeloosstelling. De erfprins WillemFrederik aanvaarddevan Napoleon de soevereiniteit overFulda en Corvey alsschadeloosstelling voor de in 1795toegepasteverbeurdverklaringen in de Nederlanden. Willem Vdeed datpas na lange aarzeling.
  • (begrafenis) op 28 april 1958 in Delft.
    Tijdens zijn jaarlijkse bezoek aan zijn dochterLouiseoverleed Willem V in Brunswijk en werd daar begraven.Hetstoffelijk overschot is op 28 april 1958 bijgezet indeNieuwe Kerk (Delft). De voormalige koninginWilhelminaweigerde aanwezig te zijn: achter zo'n "sufferd"die hetland ontvluchtte wilde zij - naar eigen zeggen -nietaanlopen en de laatste groet brengen.
  • Hij is overleden op 9 april 1806 in Brunswijk, Duitsland, hij was toen 58 jaar oud.
  • Hij is begraven op 28 april 1958 in Nieuwe Kerk, Delft.
  • Een kind van Willem IV van Oranje-Nassau en Anna van Hannover
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 5 april 2010.

Gezin van Prins Willem V van Oranje-Nassau

Hij is getrouwd met Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen.

Zij zijn getrouwd op 4 oktober 1767 te Berlijn, Duitsland, hij was toen 19 jaar oud.


Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Prins Willem V van Oranje-Nassau?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Prins Willem V van Oranje-Nassau

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Prins Willem V van Oranje-Nassau


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. De vrije encyclopedie, Wikipedia / Wikipedia

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 9 april 1806 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1806: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » De Franse republikeinse kalender wordt afgeschaft. De gregoriaanse kalender wordt opnieuw ingevoerd.
    • 5 juni » De Bataafse Republiek wordt het Koninkrijk Holland.
    • 6 augustus » Het Heilige Roomse Rijk wordt ontbonden.
    • 25 augustus » Voor één jaar de nationale feestdag van het door Napoleon ingestelde Koninkrijk Holland.
    • 15 december » Het leger van Napoleon Bonaparte bezet Warschau.
  • De temperatuur op 28 april 1958 lag tussen 4,2 °C en 12,5 °C en was gemiddeld 7,5 °C. Er was 3,3 mm neerslag gedurende 1,9 uur. Er was 2,9 uur zonneschijn (20%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 13 oktober 1956 tot 22 december 1957 was er in Nederland het kabinet Drees III met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • Van 22 december 1957 tot 19 mei 1959 was er in Nederland het kabinet Beel II met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • In het jaar 1958: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 11,1 miljoen inwoners.
    • 3 januari » De West-Indische Federatie wordt opgericht.
    • 6 februari » Acht spelers van Manchester United verliezen het leven bij de vliegramp van München.
    • 14 maart » Eric Blom, Nederlands televisieregisseur
    • 14 maart » Prins Albert II van Monaco
    • 26 juli » Als negenjarige prins wordt Charles tot Prins van Wales benoemd.
    • 28 oktober » Angelo Giuseppe Roncalli wordt paus en neemt de naam paus Johannes XXIII.

Over de familienaam Van Oranje-Nassau


De publicatie Stamboom Hans Meijer is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans Meijer, "Stamboom Hans Meijer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hans-meijer/I8240.php : benaderd 26 april 2024), "Prins Willem V van Oranje-Nassau (1748-1806)".