Stamboom Hagens-Bakker » Karel (953-995)

Persoonlijke gegevens Karel 


Gezin van Karel

Hij is getrouwd met Adelheid.

Zij zijn getrouwd in het jaar 978, hij was toen 25 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):



Notities over Karel

Karel van Nederlotharingen neemt in 976 deel aan de vergeefse poging van Reinier IV van Henegouwen en diens broer Lambert I van Leuven om hun vaderlijk erfdeel terug te veroveren. Karel wordt verbannen door zijn oudste broer Lotharius IV nadat hij diens echtgenote Emma ervan beschuldigd had een verhouding te hebben met bisschop Adalbero van Laon. Hij wendt zich dan tot Keizer Otto II van Duitsland, die hem in 977 aanstelt tot Hertog van Lotharingen. Otto II hoopt met deze aanstelling een dam op te werpen tegen de Westfrankische aanspraken op het Karolingische stamland.
Karel neemt deel aan de vergeldingsactie van Otto II tegen West-Francië in 978. Hij wordt daarbij, zonder dat dit overigens veel gevolgen heeft, door bisschop Theudebert van Metz tot koning van Lotharingen uitgeroepen. In de dan volgende jaren treedt hij weinig in de openbaarheid en gebruikt deze tijd om een castrum (= versterkt kamp met een bestuurscentrum) op te trekken op het St. Gorikseiland in Bruocsella tussen de armen van de rivier de Zenne. Dit gebied had Keizer Otto II in 977 op het Hertogdom Nederlotharingen veroverd. Karel kiest Bruocsella (het huidige Brussel) in 979 als hoofdstad. Dit jaar wordt dan ook beschouwd als de stichtingsdatum van de stad Brussel, en Karel als de grondlegger ervan.
Als Keizer Otto II op 7 december 983 overlijdt, breekt er in het Duitse rijk een troonstrijd uit. Gedurende deze strijd wisselt Karel herhaaldelijk van partij met als gevolg dat het Duitse hof hem als een baksteen laat vallen en er van die kant geen steun meer is te verwachten voor zijn Westfrankische aspiraties. Mede daardoor wordt hij, na de plotselinge dood van zijn neefje Lodewijk V in 987, niet gekozen tot troonopvolger in de vergadering die geleid wordt door aartsbisschop Adalbero van Reims. In plaats daarvan wordt Hugo Capet op 3 juli 987 gekroond tot koning van het Westfrankische rijk.
Dit is voor Karel, die zich beroept op het erfrecht, reden om de strijd aan te gaan met Hugo Capet. Aanvankelijk verloopt de strijd voorspoedig. In mei 988 krijgt hij door zijn bastaardneef Arnulf de Koningsstad Laon in handen. gespeeld. Hij neemt daar zijn schoonzuster, de Koningin-weduwe Emma, en bisschop Adalbero gevangen en weet de stad te behouden. Eveneens door toedoen van Arnulf krijgt hij in 989 de kroningsstad Reims in handen. Op Palmzondag 29 maart 991 zweert Arnulf hem onder ede nogmaals trouw maar deze eed blijkt van weinig waarde want in de daarop volgende nacht levert Arnulf hem uit aan Hugo Capet die karel en zijn gezin gevangen zet in Orléans. Zijn echtgenote, Adelheid ook wel Agnes genoemd, deelt zijn gevangenschap. Zij is mogelijk een dochter van de rond 980 gestorven Heribert van Vermandois (zie KdG 1991, blz 363/683) of anders van onbekende herkomst.
Karel overlijdt in 995 in gevangenschap. Zes jaar later, in het jaar 1001, worden zijn stoffelijke resten bijgezet in de St. Servaeskerk te Maastricht.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Karel?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Karel

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Karel

Karel III
879-929
Odgiva van Wessex
± 896-> 951

Karel
953-995

978

Adelheid
969-± 993


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Nakomelingen van Karel de Grote www.kareldegrote.nl, Nakomelingen van Karel de Grote

    De publicatie Stamboom Hagens-Bakker is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Mark Hagens, "Stamboom Hagens-Bakker", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hagens-bakker/I5338.php : benaderd 25 mei 2024), "Karel (953-995)".