genealogieonline

Stamboom Hagens-Bakker » Karel III "de Eenvoudige" (879-929)

Persoonlijke gegevens Karel III "de Eenvoudige" 


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Karel III

Karel II
823-877

Karel III
879-929

± 918

Odgiva van Wessex
± 896-> 951


Gezin van Karel III "de Eenvoudige"

Hij is getrouwd met Odgiva van Wessex.

rond 918.Bron 1


Kind(eren):

  1. Lodewijk IV  921-954 


Notities over Karel III "de Eenvoudige"

Karel III wordt 5 maanden na de dood van zijn vader geboren. Na het overlijden van zijn twee oudere broers Lodewijk en Carloman in respectieveliek 882 en 884 zou Karel krachtens erfopvolging in aanmerking komen voor het koningsschap. Omdat hij te jong (pas 5 jaar oud) en te zwak is, geven de West-Frankische edelen de voorkeur aan Graaf Odo van Parijs (een niet-Karolinger). Karel berust hier echter niet in en laat zich in Reims op 28 januari 893 (13 jaar oud) door aartsbisschop Fulco van Reims kronen tot koning van West Francië. Hij wordt echter pas algemeen erkend nadat Odo van Parijs hem op zijn sterfbed officieel tot zijn opvolger benoemt.
De regeringsperiode van Karel III verloopt niet zonder problemen. Net als zijn voorgangers, wordt hij voortdurend geconfronteerd met invallen van de Noormannen die naar hartelust roven en plunderen. Na vredesonderhandelingen in 911, staat hij, bij het verdrag van Saint-Clair sur Epte, de Seine monding (het huidige Normandië) af aan hun hoofdman Rollo. De Noormannen passen zich al snel aan bij de plaatselijke bevolking en er komt een einde aan de onrust. De beslissing om de Noormannen een eigen territorium te geven, zal later het enige succes uit zijn regeringsperiode blijken te zijn.
In de verwarring die ontstaat na de vroegtijdige dood van Oost-Frankische koning Lodewijk 'het kind' in 911, weet Karel zich meester te maken van Lotharingen. Vanaf dat moment voert hij de titel Koning der Franken. Hij krijgt echter al snel ruzie met de Lotharingse edelen met name Giselbert van Lotharingen die de Duitse Koning Hendrik I overhaalt om te in te grijpen. In 920 komt er aldus een einde aan Karel's poging om Lotharingen in te lijven bij het West Frankische rijk.
Aanvankelijk regeert Karel III onder supervisie van Robert (de broer van de overleden graaf Odo). Als hij zich probeert te onttrekken aan diens invloed ontstaat er een conflict. In 922 laat Robert zich, met steun van de edelen, in plaats van Karel, tot koning uitroepen. Hij wordt gezalfd in Reims. De regeringsperiode van Robert I zal echter niet lang duren. In 1923 sneuvelt hij te Soissons in een veldslag met Karel III die zijn afzetting niet accepteert. Het overlijden van Robert I betekent echter niet dat Karel uit de problemen is. Hij wordt gevangen genomen door diens schoonzoon Rudolf van Bourgondië die Robert als koning opvolgt. Karel III overlijdt een jaar later in gevangenschap te Péronne. Hij wordt aldaar begraven (Saint-Fursy).
Karel III trouwde tweemaal. Uit zijn eerste huwelijk worden zes dochters geboren. Zijn tweede vrouw was de dochter van Koning Edward I de Oudere van Engeland en diens tweede vrouw Aelfleda van Bernicia. Na het overlijden van haar echtgenoot vlucht Odgiva in 923 met haar zoontje Lodewijk II naar Engeland. Zij keert echter in 936 terug en wordt abdis van de abdij Notre Dame de Laon. Karel 'de Eenvoudige' had naast zijn echtgenotes en wettig geboren kinderen, diverse concubines en drie onechte zonen (Arnulf, Drogo, Rorico) en een onechte dochter.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Karel III "de Eenvoudige"?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. Nakomelingen van Karel de Grote www.kareldegrote.nl, Nakomelingen van Karel de Grote

Tijdbalk Karel III "de Eenvoudige"

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

    

De publicatie Stamboom Hagens-Bakker is samengesteld door (neem contact op).