Arbre généalogique Hagens-Bakker » Karel (953-995)

Données personnelles Karel 


Famille de Karel

Il est marié avec Adelheid.

Ils se sont mariés en l'an 978, il avait 25 ans.Source 1


Enfant(s):



Notes par Karel

Karel van Nederlotharingen neemt in 976 deel aan de vergeefse poging van Reinier IV van Henegouwen en diens broer Lambert I van Leuven om hun vaderlijk erfdeel terug te veroveren. Karel wordt verbannen door zijn oudste broer Lotharius IV nadat hij diens echtgenote Emma ervan beschuldigd had een verhouding te hebben met bisschop Adalbero van Laon. Hij wendt zich dan tot Keizer Otto II van Duitsland, die hem in 977 aanstelt tot Hertog van Lotharingen. Otto II hoopt met deze aanstelling een dam op te werpen tegen de Westfrankische aanspraken op het Karolingische stamland.
Karel neemt deel aan de vergeldingsactie van Otto II tegen West-Francië in 978. Hij wordt daarbij, zonder dat dit overigens veel gevolgen heeft, door bisschop Theudebert van Metz tot koning van Lotharingen uitgeroepen. In de dan volgende jaren treedt hij weinig in de openbaarheid en gebruikt deze tijd om een castrum (= versterkt kamp met een bestuurscentrum) op te trekken op het St. Gorikseiland in Bruocsella tussen de armen van de rivier de Zenne. Dit gebied had Keizer Otto II in 977 op het Hertogdom Nederlotharingen veroverd. Karel kiest Bruocsella (het huidige Brussel) in 979 als hoofdstad. Dit jaar wordt dan ook beschouwd als de stichtingsdatum van de stad Brussel, en Karel als de grondlegger ervan.
Als Keizer Otto II op 7 december 983 overlijdt, breekt er in het Duitse rijk een troonstrijd uit. Gedurende deze strijd wisselt Karel herhaaldelijk van partij met als gevolg dat het Duitse hof hem als een baksteen laat vallen en er van die kant geen steun meer is te verwachten voor zijn Westfrankische aspiraties. Mede daardoor wordt hij, na de plotselinge dood van zijn neefje Lodewijk V in 987, niet gekozen tot troonopvolger in de vergadering die geleid wordt door aartsbisschop Adalbero van Reims. In plaats daarvan wordt Hugo Capet op 3 juli 987 gekroond tot koning van het Westfrankische rijk.
Dit is voor Karel, die zich beroept op het erfrecht, reden om de strijd aan te gaan met Hugo Capet. Aanvankelijk verloopt de strijd voorspoedig. In mei 988 krijgt hij door zijn bastaardneef Arnulf de Koningsstad Laon in handen. gespeeld. Hij neemt daar zijn schoonzuster, de Koningin-weduwe Emma, en bisschop Adalbero gevangen en weet de stad te behouden. Eveneens door toedoen van Arnulf krijgt hij in 989 de kroningsstad Reims in handen. Op Palmzondag 29 maart 991 zweert Arnulf hem onder ede nogmaals trouw maar deze eed blijkt van weinig waarde want in de daarop volgende nacht levert Arnulf hem uit aan Hugo Capet die karel en zijn gezin gevangen zet in Orléans. Zijn echtgenote, Adelheid ook wel Agnes genoemd, deelt zijn gevangenschap. Zij is mogelijk een dochter van de rond 980 gestorven Heribert van Vermandois (zie KdG 1991, blz 363/683) of anders van onbekende herkomst.
Karel overlijdt in 995 in gevangenschap. Zes jaar later, in het jaar 1001, worden zijn stoffelijke resten bijgezet in de St. Servaeskerk te Maastricht.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Karel?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Karel

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Karel

Karel III
879-929
Odgiva van Wessex
± 896-> 951

Karel
953-995

978

Adelheid
969-± 993


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Nakomelingen van Karel de Grote www.kareldegrote.nl, Nakomelingen van Karel de Grote

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Mark Hagens, "Arbre généalogique Hagens-Bakker", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hagens-bakker/I5338.php : consultée 22 juin 2024), "Karel (953-995)".