Stamboom Gruwel-Reesink » Johannes Adamus Riekel (1869-1949)

Persoonlijke gegevens Johannes Adamus Riekel 


Gezin van Johannes Adamus Riekel

Hij is getrouwd met Antje ter Burg.

Zij zijn getrouwd op 18 september 1895 te Den Haag, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Johanna Riekel  1897-????
  2. Elisabeth Riekel  1906-1965


Notities over Johannes Adamus Riekel

(Research):Registratie (in het jaar 1869-1872)
Geregistreerden:
Johannes Adamus Riekel, geboren op 30 juli 1869 te Groningen
Antje ter Burg, geboren op 8 februari 1872 te Woudenberg
Bronvermelding: Gemeentearchief Zaanstad - Gemeentearchief Zaanstad, Bevolkings­register - Nadere toegang bevolkingsregister op archieftoegang OA-0141, inv.nr. 374, Zaanstad, archief OA-0141, inventaris­num­mer 374, folio 41a

Huwelijk op 18 september 1895 te 's-Gravenhage
Vader van de bruidegom: Joannes Casparus Riekel, kleermaker van beroep
Moeder van de bruidegom: Margaretha Helena Monica Beekman, zonder beroep
Bruidegom: Johannes Adamus Riekel, 26 jaar oud, arbeider van beroep
Bruid: Antje ter Burg, 23 jaar oud, dienstbode van beroep
Vader van de bruid: Evert ter Burg, arbeider van beroep
Moeder van de bruid: Jannigje van Doorn, zonder beroep
Bronvermelding: Haags Gemeentearchief - Haags Gemeentearchief te Den Haag, BS Huwelijk Ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente 's-Gravenhage, 's-Gravenhage, archief 335-01, inventaris­num­mer 740, 18-09-1895, Huwelijksakten Den Haag, aktenummer 1006

Overlijden op 7 maart 1949 te Naarden
Vader: Joannes Casparus Riekel - Moeder: Margaretha Helena Monica Beekman
Overledene (mannelijk): Johannes Adamus Riekel, geboren te Groningen, 79 jaar oud
Weduwnaar: Antje ter Burg

Uit het Reformatorisch Dagblad geciteerd:

Ds. Riekel schuwde ook het preken onder de Verstrooide Grieken' niet.
SLIEDRECHT - Dominee Riekel hield graag wat kippetjes. Dat kon; men timmerde een hok en liet een stel flinke 'leggers' aanrukken. Maar dat viel tegen. Als dominee kwam kijken, vlogen de beesten bijna tegen het gaas op en eieren waren er nooit te vinden. Uiteindelijk werd de kippenleverancier op het matje geroepen. Hij keek eens in het hok en vroeg wie de beesten voerde. Verbaasd keken de predikant en zijn vrouw elkaar aan. Jij toch...?
Riekel, de koperslager, is van huisuit rooms-katholiek. Het huwelijk met een gereformeerd meisje zal van grote betekenis zijn voor het verdere leven van deze in 1869 geboren Groninger. Door zijn omgang met haar komt Riekel in contact met het protestantisme en langs deze weg werkt God op krachtdadige wijze in zijn leven. Samen mogen zij de Heere vrezen en elkaar en anderen tot steun zijn.

Pas op latere leeftijd voelt de koperslager zich geroepen tot het predikambt. Gewapend met een attest van de gemeente waartoe hij behoort, reist hij naar het Zuidhollandse Rijswijk en verschijnt voor het curatorium. Na het onderzoek merkt een der curatoren, ds. Hector Jansen, op: ..Wij hebben weer eens een lesje gehad in de godgeleerdheid en in de roeping tot het predikambt". Riekel wordt toegelaten tot de theologische studie en doet op veertigjarige leeftijd intrede in zijn eerste gemeente.

Beeldspraak
Riekel beperkt zijn preekbeurten niet tot alleen christelijke gereformeerde gemeenten. Met de trein reist hij het land door en spreekt bij voorbeeld ook wel tot groepjes oud-gereformeerden, die hij dan „verstrooide Grieken" noemt.
Eenmaal wordt de dominee zelfs verwaardigd te spreken voor een gezelschap predikanten. Met veel vuur en verve houdt hij daar een redevoering over „de dood in de pot". Voor een dergelijke gelegenheid is hij later nooit meer gevraagd.
Onbekend is met hoeveel gave de oudere predikant het woord bediende. Wel spreken zijn redevoeringen de eenvoudige luisteraars zeer aan. De door hem gebruikte beeldspraak is simpel en duidelijk. Op zekere dag spreekt hij over mensen die na hun bekering vol vuur en ijver zijn, maar waar dit vuur na korte tijd dooft en waar uiteindelijk zo weinig meer van die gloed te merken is. „Zulke mensen zijn als de koeien die voor het eerst de wei in rennen. Ze springen en dollen maar voort, maar verlopen zodoende al de melk".
Bel, Bel...

Na Veenendaal, Zaandam en Maarssen te hebben gediend, neemt ds. Riekel een beroep aan naar de gemeente van Sliedrecht, waar hij in 1925 wordt bevestigd door zijn schoonzoon, ds. Reesink. Onder de woordbediening van de oud-koperslager komt de gemeente tot grote bloei. Vooral onder de jeugd is hij zeer gezien. De schoolkinderen krijgen ''s woensdagsmiddags catechisatie, de oudere meisjes komen ''s woensdagsavonds. De jongens krijgen zaterdagsavonds pas catechisatie. Zij moeten in de week tot ''s avonds laat op het land helpen.
Humor is de christelijke gereformeerde predikant niet vreemd. Eenmaal laat thuisgekomen van een preekbeurt vindt de dominee nog wat brood op tafel, dat zijn vrouw klaarzette voor zij naar bed ging. Het gebed duurt schijnbaar nogal lang. Om zijn baas tot wat meer haast te manen, legt de hond. die ook best trek heeft, zijn poot op de eerwaarde knie.
Ds. Riekel bestraft het beest op gepaste wijze: „Bel, Bel, hoe durf je. Heb ik je daarvoor nu een christelijke gereformeerde opvoeding gegeven?"
In 1934 vertrekt ds. Riekel naar de veel kleinere gemeente van Delft. Veel moet hij daar meemaken, de jaren van de oorlog zijn moeilijk en zijn vrouw wordt er door de dood weggenomen. De laatste jaren van zijn leven brengt ds. Riekel door in het Noordhollandse Huizen. Na zijn emeritaat helpt hij nog veel mee in het pastoraat ter plaatse. Enige jaren later, in 1949, overlijdt de trouwe herder.

Van ds. Riekel bestaat geen geschreven werk.

Tijdens de perioden dat ds. Riekel predikant te Sliedrecht was werd door 225 personen belijdenis afgelegd een teken dat hij op zijn plaats was.
Maar toch voorgangers zijn voor(bij)gangers eind december 1933 nam hij een beroep aan naar Delft. Met weemoed werd 15 maart 1934 afscheid van hem genomen. Een zeer betrokken predikant voor de gehele gemeente. Ook in het Sliedrechtse dorpsbeeld was hij geen onbekende, hij trok er dagelijks op uit en alles lopend. De iet wat gebogen houding, de wandelstok met zilveren knop in de hand en groetend iedereen die hij tegen kwam verdween uit het dorpsbeeld.Bron 1

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Adamus Riekel?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Adamus Riekel

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Johannes Adamus Riekel

De toegang tot de afbeeldingen van de publicatie is door de auteur beperkt.

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Adamus Riekel


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Gruwel in de Parel van de Achterhoek, Genealogisch onderzoek, Henk Reesink

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 juli 1869 lag rond de 24,4 °C. De winddruk was 8 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 57%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
  • In het jaar 1869: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Ulysses S. Grant wordt beëdigd als 18e president van de Verenigde Staten
    • 6 maart » Dmitri Mendelejev presenteert het periodiek systeem.
    • 6 april » Eerste octrooi op een plastic: celluloid.
    • 3 november » Eerste verschijning van het Britse wetenschappelijk vakblad Nature.
    • 8 december » Paus Pius IX opent het Eerste Vaticaans Concilie.
    • 28 december » William Semple verkrijgt octrooi op kauwgom.
  • De temperatuur op 18 september 1895 lag rond de 15,4 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 98%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
  • In het jaar 1895: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 8 februari » Benoeming van Henricus van de Wetering tot hulpbisschop van Utrecht.
    • 24 maart » Bisschopswijding van Henricus van de Wetering, hulpbisschop van Utrecht, in de Sint Vituskerk te Hilversum.
    • 16 april » Hockey en Bandy Club "Haarlem & Omstreken" wordt opgericht, een van de voorlopers van het huidige HC Bloemendaal.
    • 25 mei » Iers toneelschrijver en dichter Oscar Wilde wordt schuldig bevonden aan sodomie en moet voor twee jaar de gevangenis in.
    • 26 juli » Huwelijk van Marie Sklodowska en Pierre Curie.
    • 10 november » Eerste voorstelling van de cinematograaf van de gebroeders Lumière in Brussel.
  • De temperatuur op 7 maart 1949 lag tussen -4.8 °C en 4,7 °C en was gemiddeld -0.7 °C. Er was 6,1 uur zonneschijn (54%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In het jaar 1949: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,9 miljoen inwoners.
    • 8 mei » De nieuwe grondwet van West-Duitsland wordt goedgekeurd. Ze zal op 23 mei in werking treden.
    • 11 mei » De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verleent met resolutie 273 het lidmaatschap van de VN aan Israël.
    • 11 mei » Het Braziliaans voetbalelftal wint voor de derde keer de Copa América door in de finale met 7-0 te winnen van Paraguay.
    • 14 juli » Rusland doorbreekt het Amerikaanse monopolie op kernwapens met een atoomexplosie in Siberië.
    • 22 september » Minister van financiën Piet Lieftinck laat de Nederlandse gulden met 30% devalueren.
    • 15 december » West-Duitsland wordt deelnemer van het Marshallplan.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Riekel

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Riekel.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Riekel.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Riekel (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Henk Reesink, "Stamboom Gruwel-Reesink", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gruwel-reesink/I560.php : benaderd 26 april 2024), "Johannes Adamus Riekel (1869-1949)".