Stamboom Donders-Antonis » Judocus Theodorus Bloemen (1733-1779)

Persoonlijke gegevens Judocus Theodorus Bloemen 

Bronnen 1, 2, 3, 4, 5Bronnen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Gezin van Judocus Theodorus Bloemen

Hij is getrouwd met Aeltie van Schalkwijk.

Ten tijde van hun huwelijk woonde hij in de Kerkstraat en zij in de Noorderstraat.

Zij zijn op 6 juni 1755 te Amsterdam, Noord-Holland, Nederland in ondertrouw gegaan.Bron 3

getuigen: zijn vader Gerrard Bloemen en haar moeder Hendrina Ebbink
Plaats: (Commissarissen voor Huw.)
Zij zijn getrouwd op 22 juni 1755 te Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.Bron 1

Plaats: (stadhuis - schepenen)

Kind(eren):

  1. Alida Maria Bloemen  1767-????

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Judocus Theodorus Bloemen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Judocus Theodorus Bloemen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Judocus Theodorus Bloemen

Voorouders (en nakomelingen) van Judocus Theodorus Bloemen


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Judocus Theodorus Bloemen



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Trouwboek Amsterdam 1749-1758 (Stadhuis), T000077, 253, 22 juni 1755 Er zijn gekoppelde afbeeldingen
    2. Doopboek Amsterdam 1752-1774 (Moses en Aäronkerk), D000106, 79, 16 maart 1756
      In 1641 stichtten franciscanen een statie in huis 'Mozes' aan de Jodenbreestraat. In 1680 werd het belendende pand 'Aäron' aangekocht. In 1691 kreeg men toestemming van het stadsbestuur voor de bouw van een kerk: de Mozes- en Aäronkerk. In 1841 werd de huidige kerk over de oude kerk gebouwd.
      Er zijn gekoppelde afbeeldingen
    3. Trouwboek Amsterdam 1754-1757 (aan de pui), T000076, 78, 6 juni 1755
      "Intekenboek van de Puij", dat wil zeggen dat de huwelijksaankondiging geschiedde aan de pui van het Stadhuis. Het gaat dus om ondertrouw.

      TROUWEN IN AMSTERDAM
      (Bron: https://archief.amsterdam/inventarissen/overzicht/5001.nl.htm,
      geraadpleegd 4 december 2017)
      Na de Alteratie in 1578 werd in Amsterdam aanvankelijk alleen de Oude Kerk door de gereformeerden in gebruik genomen. In mei van dat jaar vonden hier de laatste katholieke en de eerste gereformeerde huwelijksinzegeningen plaats. In augustus 1578 registreerden de Commissarissen van de huwelijkse zaken, die waren aangesteld door het stadsbestuur, de eerste paren, die in ondertrouw gingen.

      De gang van zaken rond het huwelijk werd officieel vastgelegd door de _Politieke Ordonnantie_ van 1 april 1580 van de Staten van Holland en West-Friesland. Op 28 augustus 1586 heeft Amsterdam een eigen ordonnantie afgekondigd, die gestoeld was op die van de Staten uit 1580. De ordonnantie verplichtte onder meer om bij een voorgenomen huwelijk voor de magistraat te verschijnen. De Commissarissen van de huwelijkse zaken kregen een werkruimte in de sacristie van de Oude Kerk toegewezen; in 1655 verhuisden zij naar het nieuwe stadhuis op de Dam. Wanneer het huwelijk voor de Commissarissen aangekondigd werd moest het aanstaande echtpaar een aantal vragen beantwoorden over bijvoorbeeld leeftijd, ouderlijke toestemming en verwantschap. Vooral dit laatste was van belang: de politieke ordonnantie van 1580 had een aantal 'verboden graden' vastgesteld. Hoewel de politieke ordonnantie van 1580 uitvoerige voorschriften bevat omtrent de strekking van de vragen, was de naleving hiervan in de praktijk minder nauwkeurig.

      De secretaris van de Commissarissen van de huwelijkse zaken hield vanaf 28 januari 1581 twee registers bij: een voor de kerk en een voor de pui. (…) In de huwelijksintekenregisters vindt men de geboorteplaats, leeftijd en de naam van de straat (eventueel met nadere aanduiding) van de bruid en bruidegom vermeld. De bruidegom moest 25 jaar oud zijn en de bruid 20 jaar. Wanneer men toestemming van de ouders had, golden deze regels niet. Daarnaast worden de namen genoemd van de ouders of getuigen, die aanwezig waren. Tot ongeveer 1715 wordt het beroep van de bruidegom vermeld; na omstreeks 1755 wordt ook het kerkgenootschap van bruid en bruidegom vermeld.

      Wanneer de Commissarissen van de huwelijkse zaken geen beletsel zagen, kreeg het bruidspaar toestemming om de drie zondaagse geboden af te laten kondigen. (…) De afkondiging van de geboden van de niet-gereformeerde bruidsparen werden geplakt tegen de pui van het stadhuis. De kosters van de Oude en de Nieuwe Kerk, die ook dienst deden als boden van de Commissarissen, hielden de gebodenboeken, ook wel proclamatieregisters genoemd, bij: niet alleen voor de kerk, maar ook voor de pui. Drie streepjes betekenden dat de geboden zonder verhindering waren afgekondigd. Geschillen over trouwbeloften werden opgetekend in de _krakeelregisters_. (5)

      Wanneer de geboden zonder verhindering driemaal waren afgekondigd, waren de partijen formeel met elkaar verbonden, ook al was het huwelijk nog niet voltrokken of ingezegend. Het bruidspaar moest binnen de maand officieel huwen: bij uitstel volgde een boete. De secretaris van de Commissarissen van huwelijkse zaken had de taak te controleren of een huwelijk inderdaad doorgang had gevonden. De huwelijksinzegeningen werden door de kosters in trouwboeken opgetekend. Omdat de kosters dit deden in hun functie van bode van de Commissarissen van huwelijkse zaken, werden de boeken niet tot de kerkelijke archieven gerekend.

      De niet-gereformeerde bruidsparen trouwden een enkele keer in de kerk, maar - voor 1604 - vaker voor de Commissarissen of voor een notaris. Een ordonnantie van 2 juni 1604 bepaalde echter dat voortaan na de afkondiging op zondag om half twaalf of op dinsdag om half drie door twee schepenen, in aanwezigheid van een secretaris, werd getrouwd op het stadhuis. Vanaf die tijd hield men registers van de huwelijksvoltrekkingen op het stadhuis bij.
      Er zijn gekoppelde afbeeldingen
    4. Begraafboek Amsterdam 1763-1772 (Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof), B000043, 124, 7 augustus 1768 Er zijn gekoppelde afbeeldingen
    5. Doopboek Amsterdam 1764-1777 ('t Boompje), D000107, 41, 14 december 1767
      Kerk 't Boompje werd bediend door franciscanen. Het was een huiskerk in panden bij de Munt vanaf 1628; de kerk werd herbouwd in 1650. In 1676 en 1731 werd de kerk uitgebreid en vernieuwd. Het doopboek dateert uit 1628; het boek bevat de oudste katholieke doopinschrijving sinds de Alteratie.
      Er zijn gekoppelde afbeeldingen
    6. Doopboek Amsterdam 1721-1743 ('t VredeDuifje), D000108
      Kerk *De Duif* aan de Kerkstraat-Keizersgracht. In 1671 werden op deze plaats nieuwe huizen gebouwd voor kerk 'Het Vrede(s)duifje'. In 1795 werd grond van een voormalige suikerraffinaderij aangekocht op de hoek Prinsengracht-Reguliersgracht: hier werd in 1798 'De Duif' gebouwd. Doopboek sinds 1682. Van 1707 tot 1717 was de kerk gesloten vanwege problemen met jansenisten.
      Er zijn gekoppelde afbeeldingen
    7. Begraafboek Amsterdam 1765-1783 (St. Anthoniskerkhof), B000042 Er zijn gekoppelde afbeeldingen

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 19 mei 1779 lag rond de 12,0 °C. Er was 4 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1779: Bron: Wikipedia
      • 12 april » Spanje neemt deel aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog met het Verdrag van Aranjuez
      • 13 mei » Beierse Successieoorlog eindigt met het Verdrag van Teschen dat in Cieszyn gesloten wordt tussen Oostenrijk en Pruisen. Oostenrijk kreeg de Innviertel en deed afstand van de rest van Beieren.
      • 6 december » Première van de opera L'isola disabitata van Joseph Haydn.

    Over de familienaam Bloemen

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bloemen.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bloemen.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bloemen (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    D.F.A. Donders, "Stamboom Donders-Antonis", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-donders-antonis/I1317.php : benaderd 26 april 2024), "Judocus Theodorus Bloemen (1733-1779)".