Family tree Donders-Antonis » Judocus Theodorus Bloemen (1733-1779)

Personal data Judocus Theodorus Bloemen 

Sources 1, 2, 3, 4, 5Sources 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Household of Judocus Theodorus Bloemen

He is married to Aeltie van Schalkwijk.

Ten tijde van hun huwelijk woonde hij in de Kerkstraat en zij in de Noorderstraat.

Their notice of marriage was on June 6, 1755 in Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.Source 3

getuigen: zijn vader Gerrard Bloemen en haar moeder Hendrina Ebbink
Plaats: (Commissarissen voor Huw.)
They got married on June 22, 1755 at Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.Source 1

Plaats: (stadhuis - schepenen)

Child(ren):

  1. Alida Maria Bloemen  1767-????

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Judocus Theodorus Bloemen?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Judocus Theodorus Bloemen

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Judocus Theodorus Bloemen

Ancestors (and descendant) of Judocus Theodorus Bloemen


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Judocus Theodorus Bloemen



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Trouwboek Amsterdam 1749-1758 (Stadhuis), T000077, 253, June 22, 1755 There are linked images
    2. Doopboek Amsterdam 1752-1774 (Moses en Aäronkerk), D000106, 79, March 16, 1756
      In 1641 stichtten franciscanen een statie in huis 'Mozes' aan de Jodenbreestraat. In 1680 werd het belendende pand 'Aäron' aangekocht. In 1691 kreeg men toestemming van het stadsbestuur voor de bouw van een kerk: de Mozes- en Aäronkerk. In 1841 werd de huidige kerk over de oude kerk gebouwd.
      There are linked images
    3. Trouwboek Amsterdam 1754-1757 (aan de pui), T000076, 78, June 6, 1755
      "Intekenboek van de Puij", dat wil zeggen dat de huwelijksaankondiging geschiedde aan de pui van het Stadhuis. Het gaat dus om ondertrouw.

      TROUWEN IN AMSTERDAM
      (Bron: https://archief.amsterdam/inventarissen/overzicht/5001.nl.htm,
      geraadpleegd 4 december 2017)
      Na de Alteratie in 1578 werd in Amsterdam aanvankelijk alleen de Oude Kerk door de gereformeerden in gebruik genomen. In mei van dat jaar vonden hier de laatste katholieke en de eerste gereformeerde huwelijksinzegeningen plaats. In augustus 1578 registreerden de Commissarissen van de huwelijkse zaken, die waren aangesteld door het stadsbestuur, de eerste paren, die in ondertrouw gingen.

      De gang van zaken rond het huwelijk werd officieel vastgelegd door de _Politieke Ordonnantie_ van 1 april 1580 van de Staten van Holland en West-Friesland. Op 28 augustus 1586 heeft Amsterdam een eigen ordonnantie afgekondigd, die gestoeld was op die van de Staten uit 1580. De ordonnantie verplichtte onder meer om bij een voorgenomen huwelijk voor de magistraat te verschijnen. De Commissarissen van de huwelijkse zaken kregen een werkruimte in de sacristie van de Oude Kerk toegewezen; in 1655 verhuisden zij naar het nieuwe stadhuis op de Dam. Wanneer het huwelijk voor de Commissarissen aangekondigd werd moest het aanstaande echtpaar een aantal vragen beantwoorden over bijvoorbeeld leeftijd, ouderlijke toestemming en verwantschap. Vooral dit laatste was van belang: de politieke ordonnantie van 1580 had een aantal 'verboden graden' vastgesteld. Hoewel de politieke ordonnantie van 1580 uitvoerige voorschriften bevat omtrent de strekking van de vragen, was de naleving hiervan in de praktijk minder nauwkeurig.

      De secretaris van de Commissarissen van de huwelijkse zaken hield vanaf 28 januari 1581 twee registers bij: een voor de kerk en een voor de pui. (…) In de huwelijksintekenregisters vindt men de geboorteplaats, leeftijd en de naam van de straat (eventueel met nadere aanduiding) van de bruid en bruidegom vermeld. De bruidegom moest 25 jaar oud zijn en de bruid 20 jaar. Wanneer men toestemming van de ouders had, golden deze regels niet. Daarnaast worden de namen genoemd van de ouders of getuigen, die aanwezig waren. Tot ongeveer 1715 wordt het beroep van de bruidegom vermeld; na omstreeks 1755 wordt ook het kerkgenootschap van bruid en bruidegom vermeld.

      Wanneer de Commissarissen van de huwelijkse zaken geen beletsel zagen, kreeg het bruidspaar toestemming om de drie zondaagse geboden af te laten kondigen. (…) De afkondiging van de geboden van de niet-gereformeerde bruidsparen werden geplakt tegen de pui van het stadhuis. De kosters van de Oude en de Nieuwe Kerk, die ook dienst deden als boden van de Commissarissen, hielden de gebodenboeken, ook wel proclamatieregisters genoemd, bij: niet alleen voor de kerk, maar ook voor de pui. Drie streepjes betekenden dat de geboden zonder verhindering waren afgekondigd. Geschillen over trouwbeloften werden opgetekend in de _krakeelregisters_. (5)

      Wanneer de geboden zonder verhindering driemaal waren afgekondigd, waren de partijen formeel met elkaar verbonden, ook al was het huwelijk nog niet voltrokken of ingezegend. Het bruidspaar moest binnen de maand officieel huwen: bij uitstel volgde een boete. De secretaris van de Commissarissen van huwelijkse zaken had de taak te controleren of een huwelijk inderdaad doorgang had gevonden. De huwelijksinzegeningen werden door de kosters in trouwboeken opgetekend. Omdat de kosters dit deden in hun functie van bode van de Commissarissen van huwelijkse zaken, werden de boeken niet tot de kerkelijke archieven gerekend.

      De niet-gereformeerde bruidsparen trouwden een enkele keer in de kerk, maar - voor 1604 - vaker voor de Commissarissen of voor een notaris. Een ordonnantie van 2 juni 1604 bepaalde echter dat voortaan na de afkondiging op zondag om half twaalf of op dinsdag om half drie door twee schepenen, in aanwezigheid van een secretaris, werd getrouwd op het stadhuis. Vanaf die tijd hield men registers van de huwelijksvoltrekkingen op het stadhuis bij.
      There are linked images
    4. Begraafboek Amsterdam 1763-1772 (Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof), B000043, 124, August 7, 1768 There are linked images
    5. Doopboek Amsterdam 1764-1777 ('t Boompje), D000107, 41, December 14, 1767
      Kerk 't Boompje werd bediend door franciscanen. Het was een huiskerk in panden bij de Munt vanaf 1628; de kerk werd herbouwd in 1650. In 1676 en 1731 werd de kerk uitgebreid en vernieuwd. Het doopboek dateert uit 1628; het boek bevat de oudste katholieke doopinschrijving sinds de Alteratie.
      There are linked images
    6. Doopboek Amsterdam 1721-1743 ('t VredeDuifje), D000108
      Kerk *De Duif* aan de Kerkstraat-Keizersgracht. In 1671 werden op deze plaats nieuwe huizen gebouwd voor kerk 'Het Vrede(s)duifje'. In 1795 werd grond van een voormalige suikerraffinaderij aangekocht op de hoek Prinsengracht-Reguliersgracht: hier werd in 1798 'De Duif' gebouwd. Doopboek sinds 1682. Van 1707 tot 1717 was de kerk gesloten vanwege problemen met jansenisten.
      There are linked images
    7. Begraafboek Amsterdam 1765-1783 (St. Anthoniskerkhof), B000042 There are linked images

    Historical events

    • The temperature on December 11, 1733 was about 9.0 °C. Wind direction mainly west. Weather type: geheel betrokken. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • In the year 1733: Source: Wikipedia
      • February 12 » Georgia Day: Englishman James Oglethorpe founds Georgia, the 13th colony of the Thirteen Colonies, by settling at Savannah.
      • May 29 » The right of settlers in New France to enslave natives is upheld at Quebec City.
      • July 30 » The first Masonic Grand Lodge in the future United States is constituted in Massachusetts.
      • November 23 » The start of the 1733 slave insurrection on St. John in what was then the Danish West Indies.
    • The temperature on June 22, 1755 was about 22.0 °C. Wind direction mainly south east. Weather type: geheel betrokken regen. Source: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1759 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1755: Source: Wikipedia
      • January 25 » Moscow University is established on Tatiana Day.
      • February 13 » Treaty of Giyanti signed by VOC, Pakubuwono III and Prince Mangkubumi. The treaty divides the Javanese kingdom of Mataram into 2: Sunanate of Surakarta and Sultanate of Yogyakarta.
      • April 15 » Samuel Johnson's A Dictionary of the English Language is published in London.
      • July 25 » British governor Charles Lawrence and the Nova Scotia Council order the deportation of the Acadians.
      • September 8 » French and Indian War: Battle of Lake George.
      • November 25 » King Ferdinand VI of Spain grants royal protection to the Beaterio de la Compañia de Jesus, now known as the Congregation of the Religious of the Virgin Mary.
    • The temperature on May 19, 1779 was about 12.0 °C. There was 4 mm of rainWind direction mainly west-southwest. Weather type: zeer betrokken. Source: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1779: Source: Wikipedia
      • February 14 » American Revolutionary War: The Battle of Kettle Creek is fought in Georgia.
      • June 16 » Spain declares war on the Kingdom of Great Britain, and the Great Siege of Gibraltar begins.
      • July 6 » Battle of Grenada: The French defeat British naval forces during the American Revolutionary War.
      • July 16 » American Revolutionary War: Light infantry of the Continental Army seize a fortified British Army position in a midnight bayonet attack at the Battle of Stony Point.
      • August 13 » American Revolutionary War: The Royal Navy defeats the Penobscot Expedition with the most significant loss of United States naval forces prior to the attack on Pearl Harbor.
      • October 18 » American Revolutionary War: The Franco-American Siege of Savannah is lifted.

    About the surname Bloemen

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Bloemen.
    • Check the information Open Archives has about Bloemen.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Bloemen.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    D.F.A. Donders, "Family tree Donders-Antonis", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-donders-antonis/I1317.php : accessed May 7, 2024), "Judocus Theodorus Bloemen (1733-1779)".