Stamboom Diederen Gielen Schinveld » Joannes Mathias "Mathieu" Dohmen (1829-1894)

Persoonlijke gegevens Joannes Mathias "Mathieu" Dohmen 


Gezin van Joannes Mathias "Mathieu" Dohmen


Notities over Joannes Mathias "Mathieu" Dohmen

"Sedert 1861 was hij onafgebroken lid van de gemeenteraad en meer dan een kwart eeuw Wethouder van den Gemeenteraad; gedurende al dien tijd heeft hij al het mogelijke gedaan om de godsdienstige en stoffelijke belangen der gemeente te bevorderen" zegt zijn bidprentje. .
Jean Diederen [1960 Historisch Overzicht van de Watermolen de Onderste Molen te Schinveld], van wie Joannes Mathias een oudoom was, vertelt het volgende verhaal: Mathieu (zo werd Jan Mathijs ook wel genoemd) had veel omgang met de toenmalige burgemeester Gabr. Beckers van Schinveld. Samen dronken zij nogal wat borrels. Bij het café van Offermans, thans [in 1960] huis van Frans Mols (op de hoek Brunssummerstraat/Merkelbekerstraat [dat er nu (in 2013) niet meer staat] stond een leunstoel van de burgemeester en daar werd op geregelde tijden gebitterd. Het bitteren duurde vrij lang en als oom Mathieu rond een uur of twee namiddag naar huis ging (naar de Onderste Molen) en men hem dan al van verre zag aankomen, klonk het prompt: "Oom Mathieu heeft weer een vlieg in het oog". In 1894 stierf oom Mathieu. Dit was voor de kinderen van zijn nicht Mieke (Maria Agnes Diederen-Dohmen) een groot verlies. Ik, die met mijn tien jaren de oudste was, kreeg met Nieuwjaar steeds 1 Mark van hem. Na mijn zenuwachtige Nieuwjaarswens zei hij volgens traditie:" Noe mot ich 'ns goa kieke wat de botter giljt" en tastte diep in de beurs. Ik kreeg dan 1 Mark, wat in die tijd een fortuin was.
Joannes Mathias wordt door A.Scherpenzeel [ in 1870 Schets over den Politieken Toestand der Gemeente Schinveld 1849-1869] "een geheel ontaarde zoon van zijn vader" genoemd, "een man zonder principen, maar een dwarsboomer overal en altijd (par principe)". Scherpenzeel argumenteert als volgt: Joannes Mathias hoorde aanvankelijk tot de (anti-pastoor Joors-)partij van burgemeester J.P.Buijsers, net als Scherpenzeel zélf, maar liep over naar de pastoorspartij in de hoop dan wel wethouder te worden, omdat immers de burgemeester hem zijn stem onthield omdat hij een nieuweling in de gemeenteraad was, met de woorden: "men moet eerst koelkop zijn, eer men kwakkert wordt". Scherpenzeel vertelt ook dat in 1865 een loterij georganiseerd wordt tot instandhouding van de "harmoniesocieteit", maar dat Joannes Mathias een van de zeer weinigen was die daar niet aan meededen, dit in tegenstelling tot zijn broer Martin, die 15 loten kocht (Martin was toen kennelijk over uit Japan, waar hij werkzaam was). Scherpenzeel betitelt Jan Mathias/Mathijs Dohmen nog een keer als pastoorsman, omdat hij als stemopnemer een raadsverkiezing in 1869, die in het voordeel van de burgemeesterspartij dreigt uit te vallen, vervalst verklaart. Een van de kandidaten van de burgemeesterspartij is Scherpenzeel zélf en zijn zoon zou de stembusfraude hebben gepleegd, vandaar Scherpenzeel's uitval.
Hij was voogd over de minderjarige kinderen Joannes Franciscus Antonius en Maria Paulina Dohmen van zijn broer Joannes Antonius Dohmen en diens vrouw Anna Elizabeth Verhooren na het ovelijden van dit echtpaar in 1880. In 1881 werd hij in deze hoedanigheid gedechargeerd van de opbrengst van de verkoop van meubelen uit de nalatenschap van het echtpaar Dohmen-Verhooren, samen met ene Jan Andries Diederen. Met deze laatste persoon is w.s. bedoeld Andreas Adamus Diederen, de man van de toen meerderjarige dochter Maria Agnes van het echtpaar Dohmen-Verhooren. .
In 1881 vindt ook een openbare verkoop plaats van "opstamstaande boomen uitgewassen in den Ruischer onder Schinveld op verzoek van en behoorende aan Jan Mathis Dohmen molenaar te Schinveld". Het betrof 28 kanadassen (canadese populieren) en 1 belboom (abeel) voor in totaal dfl 81,65. Ook Andries Diederen (w.s. zijn aangetrouwde oomzegger) koopt een kanadas voor dfl 8,50.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Joannes Mathias "Mathieu" Dohmen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Joannes Mathias "Mathieu" Dohmen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Joannes Mathias "Mathieu" Dohmen

Voorouders (en nakomelingen) van Joannes Mathias Dohmen

Joannes Mathias Dohmen
1829-1894

Joannes Mathias Dohmen


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Joannes Mathias "Mathieu" Dohmen



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 24 april 1829 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: regen. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1829: Bron: Wikipedia
      • 4 maart » Andrew Jackson wordt beëdigd als 7e president van de Verenigde Staten.
      • 31 maart » Kardinaal Francesco Saverio Castiglioni wordt gekozen tot Paus Pius VIII.
      • 10 juni » Eerste Boat Race tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge.
      • 29 september » Londens georganiseerde politiekorps gaat aan de slag. Zij worden later bekend als Scotland Yard.
    • De temperatuur op 17 augustus 1894 lag rond de 17,3 °C. Er was 0.8 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 88%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
    • In het jaar 1894: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 6 februari » Een officieel bondselftal komt voor de eerste maal in een internationale voetbalwedstrijd in actie. Op het exercitieterrein der dienstdoende schutterij aan de Linker Rottekade in Rotterdam wordt met 1-0 verloren van Felixtowe Club.
      • 12 maart » Coca-Cola wordt voor het eerst in flessen verkocht.
      • 14 april » Thomas Edison geeft een demonstratie met de kinetoscoop, een soort voorloper van de filmprojector.
      • 23 juni » Het Internationaal Olympisch Comité wordt opgericht in de Sorbonne in Parijs, op initiatief van baron Pierre de Coubertin.
      • 28 juni » Lieven Gevaert richt in Mortsel een firma op van fotografische producten.
      • 4 juli » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC La Chaux-de-Fonds.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Dohmen

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Dohmen.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Dohmen.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Dohmen (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jacques Diederen, "Stamboom Diederen Gielen Schinveld", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diederen/I125.php : benaderd 26 april 2024), "Joannes Mathias "Mathieu" Dohmen (1829-1894)".