Stamboom De Koning/Koningen » Suzanna "San" de Koning (1906-1982)

Persoonlijke gegevens Suzanna "San" de Koning 


Gezin van Suzanna "San" de Koning


Notities over Suzanna "San" de Koning

Op 15 september 1926 verklaarde de directrice van de modevakschool te Buitenveldert dat: "Een cursus in het vervaardigen van lingerie en costumes is gevolgd door Susanna de Koning en dat in overleg met de inspectrice der vereeniging aan haar kan worden uitgereikt het getuigschrift van bekwaamheid."
Vanaf die tijd ging Suzanna de Koning, San, uit naaien bij verschillende families thuis. Ze was er bedreven in en deed het graag. Ze zou het ook haar leven lang doen, van jongensbroeken tot en met fabeltjeskrantfiguren als meneer de uil. Suzanna de Koning woonde in het ouderlijk huis aan de Dorpsstraat 69 te Amstelveen. Na het overlijden van haar moeder in 1943 deed zij het huishouden voor haar vader. Aan het einde van een rijk leven raakte hij tenslotte gedementeerd en zag hij Suzanna aan als zijn vrouw. Zij verzorgde hem tot aan z'n dood in 1954. Ze erfde het pand aan de Dorpsstraat 69.
Suzanna de Koning voorzag in haar onderhoud door verhuur van een deel van het pand als "de werkplaats" en door koffie en thee te zetten voor de timmerlieden. Vanaf het eind jaren vijftig had ze regelmatig kostgangers in huis, die tegen betaling kost en inwoning hadden. Zo was er wat gezelligheid in huis.
Het grote huis aan de Dorpsstraat waar het nooit stil was. Het huis was altijd in beweging, het piepte, kraakte en kreunde. Het was niet gebouwd op palen maar had een fundering van gestapelde turven, gebruikelijk in die tijd. De bussen van Maarsen & Kroon denderden op een afstand van 60 cm aan de voorgevel voorbij. Het gehele huis stond te schudden. `s Morgens rond koffietijd als twee tegemoet rijdende bussen elkaar ter hoogte van nr 69 passeerden was koffie met voetbad meer regel dan uitzondering. Vreemdelingen voor het eerst aan de koffie bij Suzanna de Koning doken verschrikt onder tafel en vermoedden "de dag des oordeels" nabij. De aanschaf van een bronzen Christus Koningbeeld bij de firma Merdix en de plaatsing aan de voorgevel op een door vaardige timmermanshand gemaakte console van Slavonisch eikenhout, deed het ergste vermoeden. Christus Koning heeft één uur los gestaan en is daarna van het plankier gedonderd. De volgende dag werd de holle bronzen sculptuur voorzien van een gestoomd beuken stuk rondhout, dat stevig in de console verlijmd werd. De beeldenaar heeft hier nog tot aan de sloop van het huis gestaan met 1 of 2 vingers opgeheven als het wilde het zeggen; "Gij zult niet morsen". Suzanne de Koning was klein van stuk rond de 1,55 meter met een enigszins hoge rug. Bij opwinding, vreugde, afkeuring, teleurstelling of plezier liet ze altijd een kenmerkend gefluit horen. Iedereen herkende haar hieraan. Misschien wel juist door haar geringe lichaamslengte dwong ze respect af en kreeg ze van alles van iedereen gedaan. Toen in 1967 de zeer bekende schilder Schreinder langs de Poel zat te tekenen, keek Suzanne de Koning over zijn schouder en zij: "Och, meneer wat tekent u mooi. Zou ik dat van u mogen hebben". Schreinder glimlachte en zei: "Deze aquarel niet, mevrouw, maar ik maak iets anders voor u." Hij hield woord. De anekdoten zijn talrijk rond Suzanne de Koning, zoals: De verjaardag, 13 augustus, waarbij vaak zoveel mensen bleven eten, dat de lange tafel door het raam naar buiten stak zodat men in de tuin verder aan kon schuiven. Alle anekdoten zijn echter onlosmakelijk verbonden aan de Dorpsstraat 69. Voor velen het ouderlijk huis, dat na de dood van de ouders nog steeds een ontmoetingspunt bleef.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Suzanna "San" de Koning?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Suzanna "San" de Koning

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Suzanna de Koning

Suzanna de Koning
1906-1982


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Suzanna "San" de Koning



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. https://familysearch.org/
    2. BS Nieuwer-Amstel, aktenummer 148, tienjaren tafel

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 13 augustus 1906 lag tussen 15,0 °C en 26,7 °C en was gemiddeld 21,2 °C. Er was 2,1 mm neerslag. Er was 5,5 uur zonneschijn (37%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • In het jaar 1906: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,5 miljoen inwoners.
      • 7 april » Kurt Wegener en Alfred Wegener landen na met een luchtballon 52 uur in de lucht gebleven te zijn; een record.
      • 7 april » Uitbarsting van de Vesuvius.
      • 19 april » Maurice Brébart en Fernand Oedenkoven stichten de krant La Dernière Heure.
      • 31 mei » Koning Alfons XIII van Spanje trouwt met Victoria Eugénie van Battenberg, kleindochter van Victoria van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens een rijtoer door Madrid wordt een bomaanslag gepleegd, waarbij doden vallen in het gevolg van het bruidspaar.
      • 22 september » Oprichting Wassenaarse hockeyclub HGC.
      • 22 november » Naast de bestaande, radiografische noodkreten als het Engelse "CQD" wordt een nieuwe, internationale noodkreet ingevoerd: "S.O.S.".
    • De temperatuur op 17 mei 1982 lag tussen 10,7 °C en 23,6 °C en was gemiddeld 17,7 °C. Er was 8,7 uur zonneschijn (55%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van vrijdag 11 september 1981 tot zaterdag 29 mei 1982 was er in Nederland het kabinet Van Agt II met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA).
    • Van zaterdag 29 mei 1982 tot donderdag 4 november 1982 was er in Nederland het kabinet Van Agt III met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA).
    • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1982: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,3 miljoen inwoners.
      • 10 maart » De Verenigde Staten starten een olie-embargo tegen Libië.
      • 29 augustus » Bezoek van Paus Johannes Paulus II aan de Republiek San Marino en de Italiaanse stad Rimini.
      • 1 september » De start van de EK-kwalificatiereeks begint in mineur voor het Nederlands voetbalelftal, dat in Reykjavik met 1-1 gelijkspeelt tegen IJsland. Dick Schoenaker redt de eer.
      • 9 november » Paus Johannes Paulus II sluit zijn tiendaagse rondreis door Spanje af in Santiago de Compostella.
      • 2 december » De Turkse autoriteiten leggen zonder opgaaf van reden het grootste dagblad van Turkije, Günaydın, voor onbepaalde tijd een verschijningsverbod op.
      • 8 december » In Suriname worden 15 critici van het bewind van Desi Bouterse - voornamelijk journalisten, vakbondsmensen en advocaten - vermoord (zie Decembermoorden).
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De Koning


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    D. Dijst, "Stamboom De Koning/Koningen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-koning-koningen/I287.php : benaderd 10 november 2024), "Suzanna "San" de Koning (1906-1982)".