genealogieonline

Stamboom Buijtendijk, Eelkema, Suers, van Bemmel, van Osenbruggen » Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk (1887-1974)

Persoonlijke gegevens Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk 


Afbeelding(en) Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk


Verwantschap Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Frederik Jacobus Johannes Buijtendijk


Gezin van Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk

Hij is getrouwd met Henriëtte Wilhelmina van Bemmel.

Zij zijn getrouwd op 15 juni 1911 te Amsterdam, hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):

 1. Antonie Frederik Jacobus Buijtendijk  1913-2002 
 2. Frederik Jacobus Antonie Buijtendijk  1913-2004 
 3. Henriëtte Ida Thérèse Buijtendijk  1915-2006
 4. Hermanus Johannes Buijtendijk  1918-2004 


Notities over Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk

Geboren met behulp van de forceps. NH gedoopt te Breda. 1937 Rooms Katholiek gedoopt 'sub conditione'. Als kind zwierf hij graag in de omgeving van Breda en met behulp van het boek "In sloot en plas "van de veldbiologen I.P.Thijsse en E.Heijmans werd hij een goed observator.Rijks- HBS in Breda en Alkmaar, eindexamen 1904 op zijn 17de (hij sloeg een klas over). Hij ging medicijnen studeren aan de UvA en deed het zelfde jaar 1904 zijn propaedeuse zonder een enkel college te volgen. Zijn familie was niet welvarend en hij wilde hard en snel studeren, eigenlijk had hij net als zijn vader officier willen worden maar hij werd om een doof linker oor afgekeurd . 1904-1909: Studie Geneeskunde UVA. 17 sept 1906 kreeg hij de gouden medaille van de universiteit vanwege zijn experimenten over het effect van adrenaline op de bloedvaten. 21-10-1909 Artsexamen.Vervolgens studeerde hij aan het "Stazione Zoölogica" in Napels, als student wetenschappen in het buitenland. Hij was gefascineerd door de tastcellen van cephalopoden. Terug in Nederland werd hij assistent bij prof. Zwaardemaker in Utrecht.
1913-1914: Assistent Biologisch Laboratorium VU Amsterdam.
Tijdens de eerste Wereldoorlog werd hij als officier van gezondheid in psychiatrische dienst gemobiliseerd.
1914: Lector algemene Biologie VU.
1918: Cum laude promotie " Over gewoontevorming bij dieren" bij prof.H. Zwaardemaker in Utrecht.
1919-1925: Hoogleraar Fysiologie en Algemene Biologie VU
1925-1946: Hoogleraar Algemene Fysiologie RUG.Inaugurale rede:"Over het verstaan der levensverschijnselen".
Van Juli tot October 1940 gegijzeld in Haaren door de Duitse bezetters. Van 1944-1945 was hij ondergedoken in Utrecht.
5-6-1945: Lid van de KNAW.
1946-1957: Hoogleraar Algemene en Theoretisch Psychologie RU Utrecht.
1946: Tevens: Buitengewoon Hoogleraar Algemene Psychologie Nijmegen en Leuven.
1957: Emeritaat Utrecht.
Op 15 juni 1911 trouwde hij met Henriëtte van Bemmel, zij kregen drie zonen en een dochter. In de jaren dertig tijdens de lange academische vacanties maakte het gezin lange wandeltochten door de Alpen (Haute Savoye), Corsica, de Pyreneeën en Noord Spanje, en door de Atlas in Algerije.
Hij was een autodidact in het veld van de psychologie, zoals in veel gebieden waar hij over schreef. Hij verklaarde met zekere trots dat hij nooit een handboek over psychologie had ingezien. De medische wetenschap beschouwde hij eens als een subwetenschap van de biologie. Hij bezat een nieuwsgierig onderzoekende geest en schreef essays over van alles: de psychologie van het voetbal, Dostojevski, de vrouw, de pijn, criminaliteit, het leven van dieren en mieren. Hij correspondeerde met filosofen als Binswanger, Guardini, Merleau-Ponty, Sartre en Simone de Beauvoir om inzichten te delen. Als filosofisch georienteerd fenomenoloog en anthropoloog geloofde hij in een integrale benadering van het leven. In 1937 werd hij katholiek gedoopt 'sub conditione'. Hij was toen al lid van de Pauselijke Academie van Wetenschappen. Hij betreurde de rationele en dogmatische blik van Gereformeerde kerk, met weinig ruimte voor het menselijk hart. Hij was een vriend van de katholieke schrijver Anton van Duinkerken, en werd geinspireerd door mensen als Guardini en zijn oude hoogleraar fysiologie prof. Thomas Place die hem stimuleerde de Confessiones van Augustinus te lezen en vele andere grote filosofen van het leven.
Hij was actief in de Katholieke Centrale Vereniging voor Geestelijke Volksgezondheid samen met medestanders als Fortmann, Ruygers en Trimbos. Sinds 1948 was hij voorzitter. Tot aan zijn dood in 1974 was hij de grand old man van deze vereniging. Na zijn emeritaat in 1957 kwam hij iedere dinsdag naar het bureau van de vereniging aan het Wilhelminapark in Utrecht. Hij organiseerde veel lezingen voor de KCV-leden, die dan later weer gepubliceerd werden in de reeks ‘geestelijke volksgezondheid’, zoals een themadag en brochure over lichamelijke opvoeding (1964). Daarnaast was hij van 1957 tot 1974 hoofdredacteur van de door Het Spectrum gepubliceerde wetenschappelijke Aulareeks.
Hij was zeer betrokken bij de wereld van de lichamelijke opvoeding. Hij bezocht de ‘algemene vergaderingen’ van de vakvereniging en hield veel lezingen en toespraken voor de vakwereld. Voor zijn verdiensten werd hij in 1957 benoemd tot erelid van de KVLO.
Hij sprak en schreef veel voor een niet-wetenschappelijk publiek, tussen 1925 en 1940 in de vorm van krantenartikelen en reisverslagen, in De Telegraaf (vanaf 1926) en De Tijd (na 1935). Bij het laatstgenoemde dagblad raakte hij bevriend met Anton van Duinkerken en ging hij deel uitmaken van de Amsterdams-katholieke kring rond Van Duinkerken. Vanuit zijn antropologische en katholieke visie verzette Buijtendijk zich openlijk tegen het opkomend nationaal-socialisme en de rassentheorie die daarvan deel uitmaakte. In de jaren vijftig en zestig pleitte hij voor culturele emancipatie en in het bijzonder een meer onbevangen beleving van seksualiteit binnen de katholieke geloofsgemeenschap.
Hij overleed op 21 october 1974 in de kliniek van zijn vriend J.J.G.(Jef) Prick (Hoogleraar Neurologie) te Nijmegen, precies 65 jaar na zijn artsexamen.Hij ligt begraven op het schilderachtige kerkhofje achter de kerk in Kekerdom (gemeente Ubbergen), naast zijn vrouw, zijn dochter en hun trouwe Roelfje, met uitzicht op het huis van zijn vriend Jef Prick, met wie hij zo vaak in de Ooypolder ging vissen.
Hij voelde zich een "vlinder die wordt gedreven door de hartstochtelijke wens iets van de natuur en geest te begrijpen".
(Voor wie meer wil weten over zijn rol aan de Groninger Universiteit tijdens het opkomend fascisme en tijdens de oorlog, zie: "Academische Illusies" 2005, Klaas van Berkel, Uitgeverij Bert Bakker Amsterdam, ISBN 90 351 2684 x )

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Buijtendijk


Historische context


 • De temperatuur op 29 april 1887 lag rond de 13,7 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 6 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 81%. Bron: KNMI
 • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
 • In het jaar 1887: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
  • 26 januari » Slag bij Dogali: Abessinië verslaat de Italianen.
  • 8 mei » Het Leger des Heils start zijn evangelisatiewerk in Nederland met de eerste openbare bijeenkomst in Amsterdam.
  • 3 juni » Oprichting van de Argentijnse gymnastiek- en schermclub Club de Gimnasia y Esgrima de La Plata.
  • 4 juni » In Parijs wordt het Institute Pasteur opgericht.
  • 21 augustus » Oprichting van de Noorse sociaaldemocratische partij genaamd Det Norske Arbeiderpartiet.
  • 1 september » Oprichting van de Elektrotechnische Fabriek N.V., later Getronics genaamd, door Groeneveld en van der Pol.

 • De temperatuur op 15 juni 1911 lag tussen 7,1 °C en 18,5 °C en was gemiddeld 12,5 °C. Er was 9,4 mm neerslag. Er was 8,7 uur zonneschijn (52%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
 • In het jaar 1911: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
  • 11 maart » Oprichting van de Franse voetbalclub US Concarneau uit de gelijknamige plaats in Bretagne.
  • 8 april » In Leiden ontdekt Heike Kamerlingh Onnes supergeleiding.
  • 31 mei » De Britse fysicus Ernest Rutherford presenteert een nieuw atoommodel.
  • 24 juli » Hiram Bingham vindt de Incastad Machu Picchu terug.
  • 23 oktober » Italiaans-Turkse Oorlog: Kapitein-Vlieger Carlos Piazza steeg op 23 oktober 1911 om 06:19 uur met zijn Blériot XI op voor een verkenningsvlucht, om zo de Turks-Arabische opmars te lokaliseren. Hierdoor legde Kapitein-Vlieger Carlos Piazza de eerste oorlogsvlucht af in de geschiedenis en was de Blériot XI het eerste militaire vliegtuig dat ingezet werd tijdens een oorlog. Gevolgd door Kapitein-Vlieger Ricardo Moizo in een Nieuport.
  • 29 oktober » Luxemburg speelt de eerste voetbalinterland uit zijn geschiedenis en verliest met 4-1 van Frankrijk.

 • De temperatuur op 21 oktober 1974 lag tussen 1,9 °C en 11,0 °C en was gemiddeld 5,6 °C. Er was 7,2 mm neerslag gedurende 3,9 uur. Er was 2,2 uur zonneschijn (21%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
 • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van vrijdag 11 mei 1973 tot maandag 19 december 1977 was er in Nederland het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
 • In het jaar 1974: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 13,5 miljoen inwoners.
  • 13 april » Gerrie Knetemann wint de negende editie van de Amstel Gold Race.
  • 12 mei » Excelsior wint met 5-1 van Vitesse en is daarmee kampioen van de eerste divisie.
  • 19 mei » Valéry Giscard d'Estaing wint de presidentsverkiezingen in Frankrijk van François Mitterrand met 50,8 tegen 49,1%.
  • 10 juli » Arabische landen heffen hun olieboycot tegen Nederland op.
  • 25 september » In de tweede interland sinds het WK 1974 wint het Nederlands voetbalelftal in Helsinki met 3-1 van Finland in de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap voetbal 1976. Johan Cruijff scoort tweemaal, nadat Timo Rahja de thuisploeg na zestien minuten op voorsprong heeft gezet.
  • 4 december » Onderweg naar Mekka raakt een DC-8 vliegtuig van Martinair een bergwand op Sri Lanka. Alle 191 inzittenden komen om: 184 Indonesische pelgrims en 7 Nederlandse bemanningsleden.


Bron: Wikipedia


Bron: Wikipedia