Familienstammbaum Buijtendijk, Eelkema, Suers, van Bemmel, van Osenbruggen » Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk (1887-1974)

Persönliche Daten Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk 

  • Spitzname ist Frits.
  • Er wurde geboren am 29. April 1887 in Breda.
  • Er wurde getauft in Breda.
  • Titel: Prof.dr.
  • Berufe:
    • Arts. Hoogleraar Fysiologie Groningen. Hoogleraar Psychologie Utrecht Nijmegen.
    • .
      Na 1909 Specialisatie Fysiologie.
      1918. Promotie cum laude RU Utrecht "Proeven over gewoontevorming bij dieren"
      1914:Lector algemene Biologie VU
      1919: Hoogleraar Fysiologie en Algemen Biologie VU
      1925: Hoogleraar Algemene Fysiologie RUG.
      1946: Hoogleraar Algemene en Theoretisch Psychologie RU Utrecht.
      1946: Tevens: Buitengewoon Hoogleraar Algemene Psychologie Nijmegen en Leuven.
      1957: Emeritaat Utrecht
  • Ausbildung: HBS in Breda en Alkmaar, eindexamen 1904. 1904-1909 Geneeskunde UVA.21-10-1909 Artsexamen..
  • Glaube: NH gedoopt te Breda. 1937 Rooms Katholiek gedoopt 'sub conditione'.
  • Er ist verstorben am 21. Oktober 1974 in Nijmegen, er war 87 Jahre alt.
  • Er wurde beerdigt in Kekerdom.
  • Ein Kind von Antonie Buijtendijk und Ida Thérèse Bodenthal
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 3. Oktober 2016.

Familie von Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk

Er ist verheiratet mit Henriëtte Wilhelmina van Bemmel.

Sie haben geheiratet am 15. Juni 1911 in Amsterdam, er war 24 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk

Geboren met behulp van de forceps. NH gedoopt te Breda. 1937 Rooms Katholiek gedoopt 'sub conditione'. Als kind zwierf hij graag in de omgeving van Breda en met behulp van het boek "In sloot en plas "van de veldbiologen I.P.Thijsse en E.Heijmans werd hij een goed observator.Rijks- HBS in Breda en Alkmaar, eindexamen 1904 op zijn 17de (hij sloeg een klas over). Hij ging medicijnen studeren aan de UvA en deed het zelfde jaar 1904 zijn propaedeuse zonder een enkel college te volgen. Zijn familie was niet welvarend en hij wilde hard en snel studeren, eigenlijk had hij net als zijn vader officier willen worden maar hij werd om een doof linker oor afgekeurd . 1904-1909: Studie Geneeskunde UVA. 17 sept 1906 kreeg hij de gouden medaille van de universiteit vanwege zijn experimenten over het effect van adrenaline op de bloedvaten. 21-10-1909 Artsexamen.Vervolgens studeerde hij aan het "Stazione Zoölogica" in Napels, als student wetenschappen in het buitenland. Hij was gefascineerd door de tastcellen van cephalopoden. Terug in Nederland werd hij assistent bij prof. Zwaardemaker in Utrecht.
1913-1914: Assistent Biologisch Laboratorium VU Amsterdam.
Tijdens de eerste Wereldoorlog werd hij als officier van gezondheid in psychiatrische dienst gemobiliseerd.
1914: Lector algemene Biologie VU.
1918: Cum laude promotie " Over gewoontevorming bij dieren" bij prof.H. Zwaardemaker in Utrecht.
1919-1925: Hoogleraar Fysiologie en Algemene Biologie VU
1925-1946: Hoogleraar Algemene Fysiologie RUG.Inaugurale rede:"Over het verstaan der levensverschijnselen".
Van Juli tot October 1940 gegijzeld in Haaren door de Duitse bezetters. Van 1944-1945 was hij ondergedoken in Utrecht.
5-6-1945: Lid van de KNAW.
1946-1957: Hoogleraar Algemene en Theoretisch Psychologie RU Utrecht.
1946: Tevens: Buitengewoon Hoogleraar Algemene Psychologie Nijmegen en Leuven.
1957: Emeritaat Utrecht.
Op 15 juni 1911 trouwde hij met Henriëtte van Bemmel, zij kregen drie zonen en een dochter. In de jaren dertig tijdens de lange academische vacanties maakte het gezin lange wandeltochten door de Alpen (Haute Savoye), Corsica, de Pyreneeën en Noord Spanje, en door de Atlas in Algerije.
Hij was een autodidact in het veld van de psychologie, zoals in veel gebieden waar hij over schreef. Hij verklaarde met zekere trots dat hij nooit een handboek over psychologie had ingezien. De medische wetenschap beschouwde hij eens als een subwetenschap van de biologie. Hij bezat een nieuwsgierig onderzoekende geest en schreef essays over van alles: de psychologie van het voetbal, Dostojevski, de vrouw, de pijn, criminaliteit, het leven van dieren en mieren. Hij correspondeerde met filosofen als Binswanger, Guardini, Merleau-Ponty, Sartre en Simone de Beauvoir om inzichten te delen. Als filosofisch georienteerd fenomenoloog en anthropoloog geloofde hij in een integrale benadering van het leven. In 1937 werd hij katholiek gedoopt 'sub conditione'. Hij was toen al lid van de Pauselijke Academie van Wetenschappen. Hij betreurde de rationele en dogmatische blik van Gereformeerde kerk, met weinig ruimte voor het menselijk hart. Hij was een vriend van de katholieke schrijver Anton van Duinkerken, en werd geinspireerd door mensen als Guardini en zijn oude hoogleraar fysiologie prof. Thomas Place die hem stimuleerde de Confessiones van Augustinus te lezen en vele andere grote filosofen van het leven.
Hij was actief in de Katholieke Centrale Vereniging voor Geestelijke Volksgezondheid samen met medestanders als Fortmann, Ruygers en Trimbos. Sinds 1948 was hij voorzitter. Tot aan zijn dood in 1974 was hij de grand old man van deze vereniging. Na zijn emeritaat in 1957 kwam hij iedere dinsdag naar het bureau van de vereniging aan het Wilhelminapark in Utrecht. Hij organiseerde veel lezingen voor de KCV-leden, die dan later weer gepubliceerd werden in de reeks ‘geestelijke volksgezondheid’, zoals een themadag en brochure over lichamelijke opvoeding (1964). Daarnaast was hij van 1957 tot 1974 hoofdredacteur van de door Het Spectrum gepubliceerde wetenschappelijke Aulareeks.
Hij was zeer betrokken bij de wereld van de lichamelijke opvoeding. Hij bezocht de ‘algemene vergaderingen’ van de vakvereniging en hield veel lezingen en toespraken voor de vakwereld. Voor zijn verdiensten werd hij in 1957 benoemd tot erelid van de KVLO.
Hij sprak en schreef veel voor een niet-wetenschappelijk publiek, tussen 1925 en 1940 in de vorm van krantenartikelen en reisverslagen, in De Telegraaf (vanaf 1926) en De Tijd (na 1935). Bij het laatstgenoemde dagblad raakte hij bevriend met Anton van Duinkerken en ging hij deel uitmaken van de Amsterdams-katholieke kring rond Van Duinkerken. Vanuit zijn antropologische en katholieke visie verzette Buijtendijk zich openlijk tegen het opkomend nationaal-socialisme en de rassentheorie die daarvan deel uitmaakte. In de jaren vijftig en zestig pleitte hij voor culturele emancipatie en in het bijzonder een meer onbevangen beleving van seksualiteit binnen de katholieke geloofsgemeenschap.
Hij overleed op 21 october 1974 in de kliniek van zijn vriend J.J.G.(Jef) Prick (Hoogleraar Neurologie) te Nijmegen, precies 65 jaar na zijn artsexamen.Hij ligt begraven op het schilderachtige kerkhofje achter de kerk in Kekerdom (gemeente Ubbergen), naast zijn vrouw, zijn dochter en hun trouwe Roelfje, met uitzicht op het huis van zijn vriend Jef Prick, met wie hij zo vaak in de Ooypolder ging vissen.
Hij voelde zich een "vlinder die wordt gedreven door de hartstochtelijke wens iets van de natuur en geest te begrijpen".
(Voor wie meer wil weten over zijn rol aan de Groninger Universiteit tijdens het opkomend fascisme en tijdens de oorlog, zie: "Academische Illusies" 2005, Klaas van Berkel, Uitgeverij Bert Bakker Amsterdam, ISBN 90 351 2684 x )

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 29. April 1887 war um die 13,7 °C. Es gab 2 mm Niederschlag. Der Winddruck war 6 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 81%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 23. April 1884 bis 21. April 1888 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1887: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
    • 4. März » Als George Hearst sein Amt als Senator antritt, übergibt er seinem Sohn William Randolph Hearst das Management seiner Zeitung San Francisco Examiner. Damit beginnt der allmähliche Aufbau des Zeitungsimperiums der Hearst Corporation.
    • 16. März » Die Uraufführung der Oper Proserpine von Camille Saint-Saëns findet an der Grand Opéra Paris statt.
    • 19. Juni » Uraufführung der komischen Oper Die Musikanten von Friedrich von Flotow in Mannheim.
    • 26. September » Emil Berliner aus Hannover meldet ein Grammophon zum Patent an, das als Tonträger Schallplatten benutzt.
    • 11. November » In Chicago werden die Anarchisten August Spies, Albert Parsons, George Engel und Adolph Fischer, die im Vorjahr den mehrtägigen Streik mitorganisiert haben, bei dem am 4. Mai eine Bombe Richtung Polizei geworfen wurde, trotz internationaler Proteste gehängt. Eine Verbindung zum Bombenanschlag konnte den Angeklagten zuvor jedoch nicht nachgewiesen werden.
    • 22. Dezember » In der Enzyklika Officio sanctissimo äußert sich Papst LeoXIII. über die Kirche im Königreich Bayern.
  • Die Temperatur am 15. Juni 1911 lag zwischen 7,1 °C und 18,5 °C und war durchschnittlich 12,5 °C. Es gab 9,4 mm Niederschlag. Es gab 8,7 Stunden Sonnenschein (52%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Nord-nord-west. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 12. Februar 1908 bis 29. August 1913 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. Th. Heemskerk (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1911: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 6,0 Millionen Einwohner.
    • 13. Januar » Ein arbeitslos gewordener Marinekoch sticht im Amsterdamer Rijksmuseum auf Rembrandts Gemälde Die Nachtwache mit einem Messer ein.
    • 27. Januar » In Pistian wird die letzte Schiffmühle auf der Elbe abgerissen.
    • 15. Mai » Der Oberste Gerichtshof der Vereinigten Staaten befindet auf Antrag der Regierung Theodore Roosevelts, dass das Unternehmen Standard Oil von John D. Rockefeller gegen den Sherman Antitrust Act verstößt, und ordnet die Zerschlagung des Unternehmens an.
    • 30. Mai » Auf der Rundstrecke in Speedway (Indiana) wird das erste 500-Meilen-Rennen von Indianapolis für Automobile ausgetragen. Ray Harroun gewinnt auf einem Marmon Wasp.
    • 1. Juli » Das nach Agadir beorderte deutsche Kriegsschiff SMS Panther löst die Zweite Marokkokrise mit Frankreich aus.
    • 16. November » Eines der historisch stärkeren Erdbeben in Deutschland richtete in Ebingen große Zerstörungen an. Dem Hohenzollerngraben wird oft fälschlicherweise ein Zusammenhang nachgesagt.
  • Die Temperatur am 21. Oktober 1974 lag zwischen 1,9 °C und 11,0 °C und war durchschnittlich 5,6 °C. Es gab 7,2 mm Niederschlag während der letzten 3,9 Stunden. Es gab 2,2 Stunden Sonnenschein (21%). Es war Halb- bis Schwerbewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von Freitag, 11 Mai, 1973 bis Montag, 19 Dezember, 1977 regierte in den Niederlanden das Kabinett Den Uyl mit Drs. J.M. den Uyl (PvdA) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1974: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 13,5 Millionen Einwohner.
    • 25. Februar » Erstmals wird eine Autobahnanschlussstelle mit nur einer einzigen Kreuzung auf der Zubringerstraße in den USA fertiggestellt.
    • 27. Mai » Valéry Giscard d’Estaing wird französischer Staatspräsident, Jacques Chirac Regierungschef.
    • 23. Juni » Rudolf Kirchschläger wird zum österreichischen Bundespräsidenten gewählt.
    • 19. Juli » Bei einer Explosion in der Chemiefabrik Záluží der CHZ ČSSP sterben 17 Menschen, 124 werden verletzt.
    • 3. Dezember » Die Raumsonde Pioneer 11 fliegt am Jupiter vorbei und setzt ihren Flug Richtung Saturn fort.
    • 8. Dezember » In einem Referendum entscheiden sich in Griechenland nahezu 70 Prozent der Wähler für das Abschaffen der konstitutionellen Monarchie zu Gunsten der Staatsform einer Republik.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Buijtendijk

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Buijtendijk.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Buijtendijk.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Buijtendijk (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Frits Buijtendijk, "Familienstammbaum Buijtendijk, Eelkema, Suers, van Bemmel, van Osenbruggen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-buijtendijk/I14.php : abgerufen 6. Mai 2024), "Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk (1887-1974)".