Arbre généalogique Buijtendijk, Eelkema, Suers, van Bemmel, van Osenbruggen » Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk (1887-1974)

Données personnelles Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk 

  • Le surnom est Frits.
  • Il est né le 29 avril 1887 dans Breda.
  • Il a été baptisé dans Breda.
  • Titre: Prof.dr.
  • Professions:
    • Arts. Hoogleraar Fysiologie Groningen. Hoogleraar Psychologie Utrecht Nijmegen.
    • .
      Na 1909 Specialisatie Fysiologie.
      1918. Promotie cum laude RU Utrecht "Proeven over gewoontevorming bij dieren"
      1914:Lector algemene Biologie VU
      1919: Hoogleraar Fysiologie en Algemen Biologie VU
      1925: Hoogleraar Algemene Fysiologie RUG.
      1946: Hoogleraar Algemene en Theoretisch Psychologie RU Utrecht.
      1946: Tevens: Buitengewoon Hoogleraar Algemene Psychologie Nijmegen en Leuven.
      1957: Emeritaat Utrecht
  • Éducation: HBS in Breda en Alkmaar, eindexamen 1904. 1904-1909 Geneeskunde UVA.21-10-1909 Artsexamen..
  • Religion: NH gedoopt te Breda. 1937 Rooms Katholiek gedoopt 'sub conditione'.
  • Il est décédé le 21 octobre 1974 dans Nijmegen, il avait 87 ans.
  • Il est enterré dans Kekerdom.
  • Un enfant de Antonie Buijtendijk et Ida Thérèse Bodenthal
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 3 octobre 2016.

Famille de Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk

Il est marié avec Henriëtte Wilhelmina van Bemmel.

Ils se sont mariés le 15 juin 1911 à Amsterdam, il avait 24 ans.


Enfant(s):



Notes par Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk

Geboren met behulp van de forceps. NH gedoopt te Breda. 1937 Rooms Katholiek gedoopt 'sub conditione'. Als kind zwierf hij graag in de omgeving van Breda en met behulp van het boek "In sloot en plas "van de veldbiologen I.P.Thijsse en E.Heijmans werd hij een goed observator.Rijks- HBS in Breda en Alkmaar, eindexamen 1904 op zijn 17de (hij sloeg een klas over). Hij ging medicijnen studeren aan de UvA en deed het zelfde jaar 1904 zijn propaedeuse zonder een enkel college te volgen. Zijn familie was niet welvarend en hij wilde hard en snel studeren, eigenlijk had hij net als zijn vader officier willen worden maar hij werd om een doof linker oor afgekeurd . 1904-1909: Studie Geneeskunde UVA. 17 sept 1906 kreeg hij de gouden medaille van de universiteit vanwege zijn experimenten over het effect van adrenaline op de bloedvaten. 21-10-1909 Artsexamen.Vervolgens studeerde hij aan het "Stazione Zoölogica" in Napels, als student wetenschappen in het buitenland. Hij was gefascineerd door de tastcellen van cephalopoden. Terug in Nederland werd hij assistent bij prof. Zwaardemaker in Utrecht.
1913-1914: Assistent Biologisch Laboratorium VU Amsterdam.
Tijdens de eerste Wereldoorlog werd hij als officier van gezondheid in psychiatrische dienst gemobiliseerd.
1914: Lector algemene Biologie VU.
1918: Cum laude promotie " Over gewoontevorming bij dieren" bij prof.H. Zwaardemaker in Utrecht.
1919-1925: Hoogleraar Fysiologie en Algemene Biologie VU
1925-1946: Hoogleraar Algemene Fysiologie RUG.Inaugurale rede:"Over het verstaan der levensverschijnselen".
Van Juli tot October 1940 gegijzeld in Haaren door de Duitse bezetters. Van 1944-1945 was hij ondergedoken in Utrecht.
5-6-1945: Lid van de KNAW.
1946-1957: Hoogleraar Algemene en Theoretisch Psychologie RU Utrecht.
1946: Tevens: Buitengewoon Hoogleraar Algemene Psychologie Nijmegen en Leuven.
1957: Emeritaat Utrecht.
Op 15 juni 1911 trouwde hij met Henriëtte van Bemmel, zij kregen drie zonen en een dochter. In de jaren dertig tijdens de lange academische vacanties maakte het gezin lange wandeltochten door de Alpen (Haute Savoye), Corsica, de Pyreneeën en Noord Spanje, en door de Atlas in Algerije.
Hij was een autodidact in het veld van de psychologie, zoals in veel gebieden waar hij over schreef. Hij verklaarde met zekere trots dat hij nooit een handboek over psychologie had ingezien. De medische wetenschap beschouwde hij eens als een subwetenschap van de biologie. Hij bezat een nieuwsgierig onderzoekende geest en schreef essays over van alles: de psychologie van het voetbal, Dostojevski, de vrouw, de pijn, criminaliteit, het leven van dieren en mieren. Hij correspondeerde met filosofen als Binswanger, Guardini, Merleau-Ponty, Sartre en Simone de Beauvoir om inzichten te delen. Als filosofisch georienteerd fenomenoloog en anthropoloog geloofde hij in een integrale benadering van het leven. In 1937 werd hij katholiek gedoopt 'sub conditione'. Hij was toen al lid van de Pauselijke Academie van Wetenschappen. Hij betreurde de rationele en dogmatische blik van Gereformeerde kerk, met weinig ruimte voor het menselijk hart. Hij was een vriend van de katholieke schrijver Anton van Duinkerken, en werd geinspireerd door mensen als Guardini en zijn oude hoogleraar fysiologie prof. Thomas Place die hem stimuleerde de Confessiones van Augustinus te lezen en vele andere grote filosofen van het leven.
Hij was actief in de Katholieke Centrale Vereniging voor Geestelijke Volksgezondheid samen met medestanders als Fortmann, Ruygers en Trimbos. Sinds 1948 was hij voorzitter. Tot aan zijn dood in 1974 was hij de grand old man van deze vereniging. Na zijn emeritaat in 1957 kwam hij iedere dinsdag naar het bureau van de vereniging aan het Wilhelminapark in Utrecht. Hij organiseerde veel lezingen voor de KCV-leden, die dan later weer gepubliceerd werden in de reeks ‘geestelijke volksgezondheid’, zoals een themadag en brochure over lichamelijke opvoeding (1964). Daarnaast was hij van 1957 tot 1974 hoofdredacteur van de door Het Spectrum gepubliceerde wetenschappelijke Aulareeks.
Hij was zeer betrokken bij de wereld van de lichamelijke opvoeding. Hij bezocht de ‘algemene vergaderingen’ van de vakvereniging en hield veel lezingen en toespraken voor de vakwereld. Voor zijn verdiensten werd hij in 1957 benoemd tot erelid van de KVLO.
Hij sprak en schreef veel voor een niet-wetenschappelijk publiek, tussen 1925 en 1940 in de vorm van krantenartikelen en reisverslagen, in De Telegraaf (vanaf 1926) en De Tijd (na 1935). Bij het laatstgenoemde dagblad raakte hij bevriend met Anton van Duinkerken en ging hij deel uitmaken van de Amsterdams-katholieke kring rond Van Duinkerken. Vanuit zijn antropologische en katholieke visie verzette Buijtendijk zich openlijk tegen het opkomend nationaal-socialisme en de rassentheorie die daarvan deel uitmaakte. In de jaren vijftig en zestig pleitte hij voor culturele emancipatie en in het bijzonder een meer onbevangen beleving van seksualiteit binnen de katholieke geloofsgemeenschap.
Hij overleed op 21 october 1974 in de kliniek van zijn vriend J.J.G.(Jef) Prick (Hoogleraar Neurologie) te Nijmegen, precies 65 jaar na zijn artsexamen.Hij ligt begraven op het schilderachtige kerkhofje achter de kerk in Kekerdom (gemeente Ubbergen), naast zijn vrouw, zijn dochter en hun trouwe Roelfje, met uitzicht op het huis van zijn vriend Jef Prick, met wie hij zo vaak in de Ooypolder ging vissen.
Hij voelde zich een "vlinder die wordt gedreven door de hartstochtelijke wens iets van de natuur en geest te begrijpen".
(Voor wie meer wil weten over zijn rol aan de Groninger Universiteit tijdens het opkomend fascisme en tijdens de oorlog, zie: "Academische Illusies" 2005, Klaas van Berkel, Uitgeverij Bert Bakker Amsterdam, ISBN 90 351 2684 x )

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 29 avril 1887 était d'environ 13,7 °C. Il y avait 2 mm de précipitation. La pression du vent était de 6 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 81%. Source: KNMI
  • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • En l'an 1887: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
    • 18 février » chute du Royaume du Bénin devant l'armée britannique.
    • 20 avril » un commissaire de police français est enlevé par des policiers allemands, ce qui mène les deux pays au bord de la guerre (affaire Schnæbelé).
    • 18 juin » traité de réassurance entre l'empire allemand et l'empire russe.
    • 11 septembre » Bernardino Caballero fonde le Parti colorado au Paraguay.
    • 7 octobre » le scandale des décorations éclate, entraînant la démission du président de la République Jules Grévy et la chute du cabinet Rouvier.
    • 3 décembre » Sadi Carnot est élu président de la République française.
  • La température au 15 juin 1911 était entre 7,1 et 18,5 °C et était d'une moyenne de 12,5 °C. Il y avait 9,4 mm de précipitation. Il y avait 8,7 heures de soleil (52%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • En l'an 1911: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,0 millions d'habitants.
    • 4 mai » le Reichstag vote au sujet de la querelle Antiqua-Fraktur.
    • 1 novembre » le pilote italien Giulio Gavotti largue en Tripolitaine une bombe de son avion dans le cadre de la guerre italo-turque. Il s'agit du premier bombardement de l'histoire par un avion.
    • 5 novembre » par décret, le royaume d'Italie annexe la Libye, pendant la guerre italo-turque.
    • 25 novembre » publication du plan d'Ayala par Emiliano Zapata.
    • 21 décembre » premier braquage, au monde, avec utilisation d'une automobile par Jules Bonnot, Octave Garnier et Raymond Callemin, membres de la bande à Bonnot, au 148 rue Ordener 75018 - Paris contre la Société générale.
    • 30 décembre » Sun Yat-sen devient le premier président de la République de Chine.
  • La température au 21 octobre 1974 était entre 1,9 et 11,0 °C et était d'une moyenne de 5,6 °C. Il y avait une précipitation de 7,2 mm pendant 3,9 heure(s). Il y avait 2,2 heures de soleil (21%). Il faisait partiellement nuageux ou couvert. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
  • Du vendredi, mai 11, 1973 au lundi, décembre 19, 1977 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Den Uyl avec comme premier ministre Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
  • En l'an 1974: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 13,5 millions d'habitants.
    • 14 février » le F.L.B. (Front de Libération de la Bretagne) prive de télévision une partie de la région en faisant sauter un émetteur qui tue également le sous-directeur du centre, Pierre Péron.
    • 17 février » aux États-Unis, les auteurs de l'enlèvement de Patricia Hearst, veulent que la rançon soit utilisée à l'achat de denrées alimentaires pour les vieux et les nécessiteux de Californie.
    • 5 mars » Israël retire ses troupes à l'ouest du canal de Suez à la suite de la guerre du Kippour.
    • 10 mars » la Roumanie devient championne du monde de handball pour la quatrième fois en battant la R.D.A. 14 à 12.
    • 2 avril » Mort du président en exercice Georges Pompidou.
    • 27 mai » Jacques Chirac est nommé Premier ministre de la France.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Buijtendijk


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Frits Buijtendijk, "Arbre généalogique Buijtendijk, Eelkema, Suers, van Bemmel, van Osenbruggen", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-buijtendijk/I14.php : consultée 12 mai 2024), "Frederik Jacobus Johannes "Frits" Buijtendijk (1887-1974)".