Stamboom Derikx, Derksen en Heijnen » Gerhardus "Gradus" Derksen (1790-1856)

Persoonlijke gegevens Gerhardus "Gradus" Derksen 

  • Roepnaam is Gradus.
  • Hij werd gedoopt op 25 augustus 1790 in Huissen.Bron 1
    Geloof: RK
    Getuigen: Wilhelm Salemink, zijn oom,,
  • Beroep: meester-bakker (huwelijksakte d.d. 29-05-1821), bakkersknecht (geboorteakte van Maria Catharina d.d. 26-02-1834), logementhouder.
  • Woonachtig op 25 augustus 1858: Aan de Waal, Wijk D N° 722 (Waalkade 8), Nijmegen.
  • Hij is overleden op 24 augustus 1856 in Nijmegen.Bron 2
    Tijdstip: 22:30
    Aangifte van het overlijden geschiedt door Wilhelmus Gijsbertus, oudste zoon van de overledene.
  • Een kind van Jacobus Derix (Derksen) en Antonia de Locht
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 14 januari 2023.

Gezin van Gerhardus "Gradus" Derksen

Hij is getrouwd met Catharina Loock.

Zij zijn op 23 mei 1821 te Valburg in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 29 mei 1821 te Nijmegen.Bron 3

Ten tijde van het huwelijk woont Gerhardus in Valburg en Catharina in Nijmegen.
Getuigen: Peter Mulder, fabrikant in wol, Antoon Gerrits, boekverkooper, Pieter Theodorus Reijnen, kasteleijn,

Kind(eren):



Notities over Gerhardus "Gradus" Derksen

Gradus Derksen is geboren op 25 augustus 1790. Hij is de oudste zoon en het derde kind van Gradus en Tönja Derksen. Het lijkt erop dat Gerhardus (Gradus) is vernoemd naar zijn grootmoeder maternel.

Op 29 juni 1807 schoot Gerhardus Derksen zich tot koning van het jonggezellengilde van Sint Laurentius. Hij was toen 16 jaar en werd vergezeld door Johanna Stevens als koningin. Van haar is niet meer te ontdekken, dan dat zij Gradus begeleidde bij alle plichtplegingen verbonden aan de status van de nummer één van het niet onbelangrijke gezelschap. Zij werd in ieder geval niet voor een langere periode de geliefde van Gradus Derksen. Van enige kennis van de geschiedenis en mogelijk enige vaardigheid in het maken van sinterklaasrijmpjes getuigen de tekst op zijn schild, dat zijn regnum markeert. En, opvallend, hij schrijft zijn achternaam met een z.

Lodewijk Napolion is ons gegeeven
Door de gracie Gods voor onsen Koning Verheeven
Dien tijd toen ik was dertien Jaar
Schonk ik dit Schild aan De Broeders van S' Laurens te gaar
Daar ik ben Koning van ben geworde
Ik hoop God hem zeegend dat het blijft in order
Gerhs Derkzen Koning
Joha Stevens Koningin
Huijssen Den 29e Junij 1807
Driessen, P.G.M. Mededelingen H. K. H., jrg. 36 (2011), nr. 3, p. 114 - 117.

Gerhardus Derksen trouwt op 23 mei 1821 met Catharina Lock uit Kleve. Uit de huwelijksakte van Gerhardus Derksen en Catharina Lock blijkt dat Gerhardus in 1814 en 1815 dienst heeft gedaan in het Pruissische leger. Huissen maakt op dat moment deel uit van een Kleefse enclave van het koninkrijk Pruissen. Van 1804 tot 1808 valt Huissen onder het gezag van 's-Heerenberg. In 1808 werd Huissen ingelijfd door Napoleon. In 1813 namen de Pruissen echter Huissen weer in. Huissen behoort vanaf 1816 tot het koninkrijk der Nederlanden. Gradus Derksen tekent de akte zelf; hij kan dus lezen en schrijven. Maar dat wisten we al.

Gradus Derksen en Catharina Loock woonden in 1837 in Wijk C74, de Steenstraat.
RAN, 679, inv.nr. 32834, evolkingsregisters van de gemeente Nijmegen, 1820-1850

Gradus Derksen werkte als meester-bakker of als bakkersknecht en Catharina Loock runde een logement met de naam 'Het Rode Hert' langs de Waal aan de Waalkade 8, te Nijmegen. Hij overlijdt op 24 augustus 1856. Aangifte van het overlijden doet Wilhelmus Gijsbertus, oudste zoon van Gradus.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerhardus "Gradus" Derksen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerhardus "Gradus" Derksen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Gerhardus "Gradus" Derksen



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Doopboek RK parochie Onze-Lieve-Vrouwe-Tenhemelopneming Huissen, akte 981.1/137
    Die 25 augusti baptizatus est Gerhardus Derksen parent(es) Jacobus Derksen et Antonia de Logt suscep(tores) Wilhelm Salemink et Hendrina de Logt
  2. Overlijdensakte BS gemeente Nijmegen, akte 315
    N°. 315
    Het jaar achttien honderd zes en vijftig, den vijfen twintigsten augustus, zijn voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand van de Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland, verschenen Wilhelmus Gijsbertus Derksen schoenmaker wonende te Nijmegen oud tweeëndertig jaren, die zich heeft opgegeven te zijn zoon van de overledene; en Johannes Antonius Steenkist draager, wonende te Nijmegen oud tweeendertig jaren, die zich heeft opgegeven te zijn getuige van de dood van de overledene; die ons hebben verklaard, dat Gerhardus Derksen zonder beroep, echtgenoot van Catharina Lock, zoon van wijlen Jacobus Derksen en van wijlen Antonia de Logt oud zesenzestig jaren, geboren te Huissen laatstelijk gewoond hebbende te Nijmegen, is overleden den vierentwintigsten Augustus achttien honderd zes en vijftig te Nijmegen aan de Waal wijk D N° 722 des avonds om half elf uur. Na gedane voorlezing van de tegenwoordige Dood-Akte aan de deklaranten, hebben zijn hier geteekend.
    w.g. W.G. Derksen
    w.g. J.A Steenkist De Ambtenaar der Burgerlijken Stand
    w.g. N.J.S. Triebels
  3. Huwelijksakte BS gemeente Nijmegen, akte 58
    Nº. 58
    Het jaar achttien honderd en een en twintig den negen en twintigsten Mei ten elf ure des voormiddags, zijn voor ons BURGEMEESTER, Ambtenaar van den Burgerlijken Staat der Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland, en in tegenwoordigheid 1º. van Peter Mulder, fabrikant in wol, oud twee en veertig jaren, wonende te Nijmegen, Provincie Gelderland, die gezegd heeft te zijn getuige des Bruidegoms; 2º. Antoon Gerrits, boekverkooper, oud vijf en dertig jaren, wonende te Nijmegen, Provincie Gelderland, die gezegd heeft te zijn getuige des Bruidegoms; 3º. Pieter Theododrus Reijnen, kastelein, oud twee en dertig jaren, wonende te Nijmegen, Provincie Gelderland, die gezegd heeft te zijn getuige der Bruid; 4º. van Hendrik Mulder, wolkammer, oud acht en twintig jaren, wonende te Nijmegen, Provincie Gelderland, die gezegd heeft te zijn getuige der Bruid, erscheenen, om eene Huwelijksverbintenis aan te gaan: ter eenre Gerhardus Derksen, meester bakker, ongehuwd, oud ruim dertig jaren, wonende te Valburg, Provincie Gelderland en ter andere zijde Catharina Lock, dienstmaagd, ongehuwd, oud vijf en twintig jaren, wonende te Nijmegen, Provincie Gelderland; na alvorens, ingevolge de wet, te hebben opgelezen 1º. de Akte van doop van Gerhardus Derksen Bruidegom, in dato den negenden Mei éénduizend acht honderd een en twintig waaruit blijkt, dat hij gedoopt is den vijf en twintigsten Augustus éénduizend zeven honderd en negentig, te Huissen, Provincie Gelderland, geboren van Jacobus Derksen, tabaksplanter, en van Antonia de Logt, Ehelieden, wonende te Huissen; 2º, Akte van geboorte van Catharina Lock, Bruid, in dato den vierden Mei éénduizend acht honderd een en twintig waaruit blijkt, dat zij geboren is den drie en twintigsten februari éénduizend zeven honderd zes en negentig, te Cleve, lande van Cleve, van Wilhelmus Lock, voerman, en van Elisabetha Jacobs, wonende te Cleve; 3º. Aktens van Huwelijksafkondiging tusschen de aanstaande Echtgenooten gedaan voor het Gemeente-huis te Nijmegen de eerste den dertienden Mei achttienhonderd één en twintig, de tweede den twintigsten Mei achttienhonderd één en twintig, acht dagen na elkaar, ingevolge de wet; 4º. een certificaat den drie en twintigsten Mei l.b. afgegeven door den Schout, officier van den burgerlijken stand des Schouts Ambt Valburg waaruit blijkt, dat gelijke afkondigingen mede aldaar op de zondagen van denzelfden datum zonder verhindering hebben plaats gehad. De vader des Bruidegoms en de van vader der Bruid persoonlijk tegenwoordig zijnde, hebben mondeling hunne toestemming tot het huwelijk gegeven; (onleesbaar) uit een certificaat van den heere Schout van Huissen d.d. negenden Mei mede l.b. gebleken is, dat de Bruidegom in den jaren achttienhonderd veertien en achttienhonderd vijftien Pruissisch onderdaan geweest en als zoodanig voor de Pruissische landweer is opgeschreeven geweest.

    En eindelijk lektuur gegeven zijnde van het zesde Hoofdstuk van het Burgerlijk Wetboek, geintituleerd van de Huwelijken, hebben wij aan Bruidegom en Bruid afgevraagd, of Zijlieden elkander tot Echtgenoten wilden nemen, en elk van hen afzonderlijk met ja beantwoord hebbende, hebben wij Burgemeester voornoemd, in naam van de wet verklaard dat Gerhardus Derksen en Catharina Lock door den Echt zijn vereenigd.

    Van al het welk zij de tegenwoordige Huwelijks Akte hebben opgemaakt, en na dat dezelve voor de tegenwoordig zijnde partijen is voorgelezen, hebben zij getekend, uitgezonderd de vader des Bruidegoms die verklaard heeft niet te kunnen schrijven.

    Aldus gedaan en beteekend te Nijmegen, ten dage als voren.

    De Burgemeester voornoemd
    w.g. P. Mulder w.g. W. Lock w.g. J. W. Pelk
    w.g. A. Gerrits
    w.g. P.T. Reijnen w.g. G. Derksen
    w.g. H. Mulder w.g. C. Lock (sic!)

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 25 augustus 1790 lag rond de 19,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1790: Bron: Wikipedia
    • 11 januari » Naar Amerikaans voorbeeld wordt in de Zuidelijke Nederlanden de "Republiek van de Verenigde Nederlandse Staten" of de "République des États belgiques unis" uitgeroepen.
    • 26 januari » Première van de opera Così fan tutte van Wolfgang Amadeus Mozart in het Burgtheater in Wenen.
    • 29 mei » Rhode Island sluit zich als laatste aan bij de groep van Amerikaanse kolonies die de Britse overheersing bestrijden.
    • 5 juni » Het eerste nummer van het Overijsselsch Weekblad verschijnt.
    • 6 oktober » Introductie van het kunstmatige mineraalwater van Jacob Schweppe, later bekend onder de handelsnaam Schweppes.
    • 6 december » Het Amerikaans Congres verhuist van New York naar Philadelphia in Pennsylvania.
  • De temperatuur op 29 mei 1821 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt bui. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1821: Bron: Wikipedia
    • 5 maart » James Monroe wordt beëdigd voor een tweede termijn als 5e President van de Verenigde Staten
    • 25 maart » Griekenland verklaart zich onafhankelijk.
    • 24 juli » Slag om Carabobo.
    • 28 juli » Peru verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
    • 27 september » Mexico's onafhankelijkheid wordt erkend na 11 jaar oorlog.
    • 1 december » De Republiek Santo Domingo verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
  • De temperatuur op 24 augustus 1856 lag rond de 14,5 °C. De winddruk was 0.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 77%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • In het jaar 1856: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 30 maart » Verdrag van Parijs: einde van de Krimoorlog.
    • 3 juni » Lewis Carroll maakt voor het eerst foto's van Alice Liddell en haar zusjes Edith en Lorina.
    • 4 juni » In Nederland vindt de laatste meervoudige executie plaats in vredestijd als Adriaan de Klerk en Cornelis de Jong worden opgehangen
    • 31 oktober » Vorming van de Oblast Primorski van het Russische Rijk
    • 2 december » Frankrijk en Spanje bereiken een overeenkomst over het verloop van hun gezamenlijke grens.
    • 14 december » Het casino in Monte Carlo wordt geopend.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Derksen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Derksen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Derksen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Derksen (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Frits Derksen, "Stamboom Derikx, Derksen en Heijnen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/parenteel-derksen/I83.php : benaderd 3 mei 2024), "Gerhardus "Gradus" Derksen (1790-1856)".