Stamboom Derikx, Derksen en Heijnen » Antonius Theodorus "Antoon" Derksen (1828-1869)

Persoonlijke gegevens Antonius Theodorus "Antoon" Derksen 

  • Roepnaam is Antoon.
  • Hij is geboren op 29 februari 1828 in Arnhem.Bron 1
    Tijdstip: 18:30
    Wonende binnen deze stad achter Rodenburg.
  • Hij werd gedoopt.
    Geloof: RK
  • Beroep: kleermaker.
  • Woonachtig tussen 1862 en 1880: N° 79K, Randwijk.
  • Hij is overleden op 25 november 1869 in Randwijk, hij was toen 41 jaar oud.Bron 2
    Tijdstip: 16:00
    De overlijdensoorzaak is tuberculose. In de overlijdensakte heet de vader van Antonius Theodorus Derksen: Willem Derksen. En is Catharina Loock in Arnhem geboren. De aangever is zijn zwager Alexander Broekman. De beide comparanten zullen wel niet precies geweten hebben hoe de ouders van de overledene heetten!
  • Een kind van Gerhardus Derksen en Catharina Loock
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 14 januari 2023.

Gezin van Antonius Theodorus "Antoon" Derksen

Hij is getrouwd met Theodora Broekman.

Zij zijn getrouwd op 28 april 1853 te Nijmegen, hij was toen 25 jaar oud.Bron 3

Ten tijde van het huwelijk woont Antonius Theodorus Derksen in Randwijk en werkt daar als kleermaker en Theodora Broekman in Nijmegen waar ze werkt als dienstbode.
Getuigen: Wilhelmus Gijsbertus Derksen, schoenmakersknecht, 29 jaar, broer van de bruidegom, Anthonius Peters, kleermaker, Daniel Janssen Ketelaars, schoenmaker,

Kind(eren):

  1. Catharina Derksen  1854-1934 
  2. Johannes Derksen  1864-1865


Notities over Antonius Theodorus "Antoon" Derksen

Antonius Theodorus Derksen is vernoemd naar zijn grootmoeder paternel, Antonia de Locht.

Antonius Theodorus is volgens Willem, zijn zoon, 'een dorpskleermaker, met weinig meer vakkennis als nodig was, om de gewone boerenarbeider van kleederen te voorzien. Werkende voor een loon zoo armzalig laag, dat hij niet in staat was om daarvan, ook maar op bescheiden wijze in de behoefte van zijn gezin te voorzien. Mijne Moeder, een brave, eenvoudige vrouw, steeds zorgzaam voor haar gezin, zeer dikwijls bij haar huiselijk werk, nog werk verrichtend in het kleermakersvak, en teneinde eenige stuivers bovendien te verdienen, dikwijls bij de boeren ging werken op t land, zoo als korenwieders, enz. enz. Wij waren met ons drieën kinderen. Een oudere en een jongere zuster! Ook wij moesten al zeer jong mede helpen om de schamele verdiensten onzer Ouders eenigszins aan te vullen.'
Bron: Derksen, Willem, Mijn Leven, maart 1921.

Opvallend is dat bij de geboorte en bij het overlijden van de jongste kinderen Derk Vermeer een van de getuigen is. Derk Vermeer is een tapper casu quo een kastelein van het Veerhuis te Heteren. Alexander Broekman, een oudere broer van Theodora Broekman, is veelal de andere getuige.

Nationale Militie: lengte 1 el 5 palmen 8 duimen 0 strepen (1 m 58 cm), aangezigt ovaal, voorhoofd gebogen, ogen grijs, neus breed, mond dik, kin rond, haar bruin en wenkbraauwen idem.
Bron: Militieregister.

In het certificaat van de Nationale Militie dat behoort tot de huwelijksbijlagen staat een lengte van 1 el 343 strepen, ofwel van 1,343 cm. Vrijgesteld van dienst d.d. 17 maart 1853.
Bron: Huwelijksbijlagen.

Antonius Theodorus Derksen en Theodora Broekman woonden in Randwijk op huisnummer 79K (met Gerhardus Stroux, haar tweede echtgenoot verhuist Theodora naar Randwijk huisnummer 66). Welk modern adres daarbij hoort is mij niet bekend.
GA, 2953 Secretarie Gemeente Heteren, 1811-1928, inv. nr. 304 Bevolkingsregisters 1862-1880, volgnummer 47 en 149.
GA, 2953 Secretarie Gemeente Heteren, 1811-1928, inv. nr. 334 Huizenregisters, z.j.

De algemene oplossing voor het opzoeken van een modern adres ligt in principe in het zoeken naar omnummeringstabellen, 'concordans' of 'register van wijziging van huisnummering' genoemd, die vaak - niet altijd - in gemeente- of regionale archieven bewaard zijn gebleven. Als dat inderdaad zo is, vormen zij meestal geen collectie op zichzelf, maar zijn zij te vinden in archiefcollecties (van een bepaalde gemeente) met een vrij algemene benaming, zoals: "Gemeentebestuur -- " , "Secretarie-archief" , "Bevolking en burgerlijke stand" , "Bevolkingsadministratie" of "Oud archief". Begin bij de zoektocht met de plaatsnaam of gemeentenaam, en ga dan verder met dat onderwerp als trefwoord (huisnummer* als vervangende zoekterm voor huisnummer, huisnummers, huisnummering enz. ). Tot nu toe heb ik zulke omnummeringstabellen voor Randwijk niet gevonden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Antonius Theodorus "Antoon" Derksen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Antonius Theodorus "Antoon" Derksen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Antonius Theodorus Derksen

Wilhelm Loock
1763-1829

Antonius Theodorus Derksen
1828-1869

1853

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Antonius Theodorus "Antoon" Derksen



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorteakte BS gemeente Arnhem, akte 99
      N° 99.
      Op heden den eersten Maart Achtienhonderdachtentwintig des namiddags ten half één uren compareerde voor ons Hr Willem Engelbert Engelen wethouder der stad Arnhem Provincie Gelderland Ambtenaar van den Burgerlijke Staat Gradus Derksen oud achten dertig jaren zonder beroep wonende binnen deze stad achter Rodenburg en verklaarde in tegenwoordigheid van Bernardus Terweeg oud zeven en twintig jaren smitsknecht (sic) en Coenraad Kan oud vijfentwintig jaren dagloner wonende eerste achter Rodenburg en tweede aan de Rhijnpoort dat zijne huisvrouw Catharina Loock oud negenentwintig jaren den negenentwintigsten februarij jongsleden des avonds half zeven uren ten zijnen huize is bevallen van een zoon aan welke hij de voornaamen geeft van Antonius Theodorus.
    2. Overlijdensakte BS gemeente Heteren, akte 55
      N°. 55
      Het jaar achttien honderd negen en zestig den zes en twintigsten november zijn voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand de Gemeente Heteren provincie Gelderland verschenen Alexander Broekman kleermaker oud negen en veertig jaren wonend te Heteren die zich heeft opgegeven te zijn de zwager van de overledende en Jan Goedvriend arbeider drie en twintig jaren wonende te Randwijk die ons hebben verklaard dat Antonius Theodorus in leven kleermaker echtgenoot van Theodora Broekman zoon van wijlen Willem Derksen en van Catharina Look herbergiertser te Nijmegen oud een en veertig jaren geboren te Arnhem, laatstelijk gewoond hebbend te Randwijk is overleden den vijf en twintigsten November achttien honderd negen en zestig, te Randwijk des namiddags ten vier uren. Na gedane voorlezing van de tegenwoordige Dood-Akte aan de deklaranten is dezen door hen met ons alhier getekend. w.g. A. Broekman, Jan Goedvriend.
    3. Huwelijksakte BS gemeente Nijmegen, akte 65
      Nº 65.
      Het jaar achttien honderd en drie en vijftig, den achtentwintigsten April zijn voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand van de Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland, in het Gemeentehuis, in tegenwoordigheid van 1º Wilhelmus Gijsbertus Derksen schoenmakersknecht, oud negenentwintig jaren, wonende te Nijmegen, die gezegd heeft te zijn broeder des bruidegoms; 2º Anthonius Peters kleermaker, oud zesenzestig jaren, wonende te Nijmegen, die gezegd heeft te zijn getuige des bruidegoms; 3º Daniël Janssen Ketelaars, geurenmaker, oud negenentwintig jaren, wonende te Nijmegen, die gezegd heeft te zijn getuige des bruids; 4º Johannes Janssen Ketelaar, behanger, oud zesentwintig jaren wondende te Nijmegen, die gezegd heeft te zijn getuige des bruids;
      verschenen: ter eenre Antonius Theodorus Derksen kleermaker, oud agten twintig jaren, wonende te Randwijk, gemeente Heteren, meerderjarige zoon van Gradus Derksen zonder beroep en van Catharina Loock wonende te Angeren en ter andere zijde Theodora Broekman dienstbode, oud dertig jaren, wonende te Nijmegen, meerderjarige dochter van wijlen Johan Broekman en van wijlen Aleijda Hell; welke ons verzocht hebben tot het voltrekken van hun voorgenomen huwelijk over te gaan, daartoe aan ons ter hand stellende: 1º de akte van geboorte van den bruidegom voornoemd, waaruit blijkt dat hij geboren is den negenentwintigsten Februari een duizend acht honderd acht en twintig te Arnhem; 2º de akte van geboorte van de bruid voornoemd, waaruit blijkt dat zij geboren is den vier en twintigsten Junij een duizend acht honderd twee en twintig te Millingen; 3º een Certificaat afgegeven door den Staatsraad, Commissaris des Konings in de Provincie Gelderland zonder dat de bruidegom zijne verplichting omtrent de nationale militie heeft voldaan; 4º eene verklaring van den Ambtenaar van den Burgerlijken Stand des gemeente Heteren waaruit blijkt dat de huwelijke afkondigingen aldaar zonder stuiting hebben plaats gehad op zondag den zeventienden en drieëntwintigsten deser maand, na gezien te hebben de akten van huwelijksafkondiging gedaan voor het gemeentehuis alhier op zondagen den tweeden en zeventienden April jongstleden en gehoort te hebben de verklaring van den vaders des bruidegoms hier tegenwoordig dat hij zijn toestemming tot het huwelijk verleent en dat ook de toestemming der moeder is gevraagd.
      Nadat eindelijk de bruidegom en bruid, elk afzonderlijk aan ons, in tegenwoordigheid der bovenvermelde getuigen, hadden verklaard, dat zij elkander aannemen tot echtgenooten, en dat zij getrouwelijk al die plichten zullen vervullen, welke door de wet aan den Huwelijken Staat verbonden zijn, hebben wij Ambtenaar van den Burgerlijken Stand, in naam der wet verklaard, dat
      Antonius Theodorus Derksen
      en Theodora Broekman
      door den echt zijn vereenigd.
      Van al hetwelk wij dadelijk deze akte hebben opgemaakt, welke wij, na gedane voorlezing, met tegenwoordig zijnde partijen geteekend hebben.
      De ambtenaar van den Burgerlijke Stand.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 29 februari 1828 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: betrokken regen bui. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1828: Bron: Wikipedia
      • 5 januari » De eerste editie van het Algemeen Handelsblad komt in Amsterdam van de persen.
      • 14 april » Eerste editie van Noah Websters woordenboek.
      • 22 mei » In Zeeland wordt begonnen met geregelde veerdiensten.
      • 26 mei » De mysterieuze Kaspar Hauser duikt op in Neurenberg.
      • 11 augustus » Ranavalona I wordt koningin van het Koninkrijk Madagaskar.
    • De temperatuur op 28 april 1853 lag rond de 7,5 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 66%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • In het jaar 1853: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 19 januari » Giuseppe Verdi's opera Il Trovatore beleeft zijn première in Rome.
      • 19 februari » Eerste uitgave van het Nieuwsblad van Geel
      • 14 maart » Verheffing van het apostolisch vicariaat Breda tot vijfde rooms-katholiek bisdom in Nederland.
      • 18 april » In Azië rijdt de eerste trein tussen Bombay en Tanna.
      • 23 oktober » Spoorwegstation Valkenburg wordt in Nederland in gebruik genomen.
      • 30 december » Gadsdenaankoop: De Verenigde Staten kopen voor 10 miljoen dollar grondgebied van Mexico.
    • De temperatuur op 25 november 1869 lag rond de 3,8 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 93%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
    • In het jaar 1869: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Ulysses S. Grant wordt beëdigd als 18e president van de Verenigde Staten
      • 10 mei » Goedkeuring van de Congregatie van de Religieuzen van Sint Vincentius a Paolo door paus Pius IX.
      • 15 juni » John Wesley Hyatt Jr. en zijn broer Isaiah vinden celluloid uit
      • 3 november » Eerste verschijning van het Britse wetenschappelijk vakblad Nature.
      • 22 november » In Dumbarton, Schotland wordt de klipper Cutty Sark te water gelaten. Het was een van de laatste klippers, en het is de enige klipper die nog bestaat.
      • 28 december » William Semple verkrijgt octrooi op kauwgom.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Derksen

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Derksen.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Derksen.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Derksen (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Frits Derksen, "Stamboom Derikx, Derksen en Heijnen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/parenteel-derksen/I81.php : benaderd 7 mei 2024), "Antonius Theodorus "Antoon" Derksen (1828-1869)".