Nakomelingen boerderijen Schoneveld in Overijssel » Jan Albert Schoneveld (1918-1990)

Persoonlijke gegevens Jan Albert Schoneveld 


Gezin van Jan Albert Schoneveld

Hij is getrouwd met (Niet openbaar).


Jan Albert Schoneveld is vernoemd naar zijn vader's broer.
Uit zijn aantekeningen heb ik het volgende overgenomen.
Opleiding: 2 jaar MULO in de Polstraat de Deventer.
2 jaar handels avondschool aan de Centuurbaan Deventer.
Diploma's: Kruideniers vak- en vestigingsdiploma
Middenstands diploma
Reclame schilderen kruideniersvak
Etaleren
Hotel-cafe-restauranthouder

Op 1 april 1940 ging ik in militaire dienst bij het 20-ste regiment infanterie, in de Palm kazerne in Laren (NH). Ik kreeg er de opleiding voor onderofficier.,
Op 30 april 1940 parade voor Koningin Wilhelmina, die voor het hotel-restaurant Hof van Holland in Hilversum stond.
Op 10 mei brak de oorlog uit.
Om 2 uur s' nachts met volle bepakking en scherpe munitie op appel (het lood kon uit de patroontassen).
Meteen op wacht ten noorden van de kazerne, de weg naar Amsterdam, waarlangs nog de tramlijn naar Amsterdam lag, de zogenoemde Gooische moordenaar.
Wij moesten zoeken/controleren op zgn. Duitse parachute springers, die zich met auto's vervoerden, zogenaamd 21-22 opletten.
In die zelfde nacht marcheerde de hele kazerne en het kamp Laren, totaal 7000 man, naar de Grebbeberg, waaronder al mijn kennissen. Wij moesten 2 dagen wachten.
De 12e mei gingen wij naar Oudewater en werden ingekwartierd bij boer Snoek in Willeskap. Wij waren met 10 man en reden in een mooie Chevrolet, gevorderd van een burger. We rijden zonder licht, en met een gedetailleerde kaart van de onderofficier, via allerlei weggetjes naar Linschoten en Oudewater.
In augustus ben ik als krijgsgevangene ontslagen. Ik had geen werk. Na een jaar werd ik in Amersfoort opgeroepen, maar ik zag het niet zitten en ben weer naar huis gegaan.
Daarna was het wel oppassen geblazen voor N.S.B.ers.
Na het geval van Rauter op de Woeste Hoeve, waar 100 mensen als repressaille werden doodgeschoten, werd het mij te warm onder de voeten. Mijn a.s. schoonvader Busser uit Beekbergen belde op om te waarschuwen. Ik had n.l. voor het verzet geweren schoongenaakt. Op de fiets vertrok ik met 6 pond roggebrood.........
Busser is door de bezetter uit huis gehaald, en er is nooit meer iets van hem vernomen.
Na omzwervingen ben ik in het krijgsgevangen kamp Warendorf terecht gekomen. Na enkele vergeefse ontsnappingspogingen , lukte het en belandde ik in oktober 1944 in de Keizer (hotel) te Deventer. Maar ik kon de Yssel niet over naar mijn huis in Twello.
Tot april 1945, voor de kost, in het hotel geholpen Duitse officieren 's nachts naar boven te brengen.Ik was, met valse papieren, in het hol van de leeuw.
In april, na de bevrijding, heb ik mij twee maanden bij de Belgiche stoottroepen aangesloten.
Daarna aan het werk in hotel de Keizer te Deventer en in 1947 getrouwd.

Het echtpaar maakt, namens hun wederzijdse ouders, in een advertentie (CBG) hun voornemen bekend van hun huwelijk op Zaterdag 4 oktober 1947 ten stadhuize van Deventer. De inzegeningsdienst in de Grote Kerk van Deventer wordt geleid door dr.A.Steenbeek. De receptie is om 5 uur in hotel de Keijzer. Het toekomstig adres is Keizerstraat 46 in Deventer.

Op 4 oktober wordt in een advertentie (CBG), mede namens de wederzijdse ouders, bedankt voor de vele blijken van belangstelling.

In een advertentie (CBG) delen J.A.Schoneveld en S. Hekkert de geboorte van 2 dochtertjes mee op 22 juni 1948: Johanna Christina en Astrid Geertruida.

In een advertentie (CBG) maakt het echtpaar en Astrid met vreugde en dankbaarheid bekend dat Jan Albert Schoneveld is geboren op 26 maart 1950 aan de Keizerstraat 42 te Deventer.

In een advertentie (CBG) deelt het echtpaar mee dat Gerrit Edwin op 10-02-1954 is geboren aan de Keizerastraat 42 te Deventer.

Vrouw en kinderen plaatsen een advertentie (Centr.Bureau v.Genealogie) om het plotselinge overlijden mee te delen van Jan Albert Schoneveld . Hij woonde op de Burg.v.d.Feltzweg 15 in Twello. Gelegenheid tot condoleren en afscheid nemen op donderdag 15 februari van 19.00 tot 19.30 uur in de aula van het uitvaartcentrum ZV en BF aan de Oude Rijksstraatweg 4a te Twello.

Zij zijn getrouwd op 4 oktober 1947 te Deventer, hij was toen 29 jaar oud.Bron 5

Zij zijn getrouwd op 4 oktober 1947 te Deventer, hij was toen 29 jaar oud.Bron 6


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Albert Schoneveld?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Albert Schoneveld

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Albert Schoneveld


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Jan Albert Schoneveld



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Burgerlijke Stand, akte 190
    2. p.m.
    3. advertentie (CBG)
    4. advertentie (CBG)
    5. advertentie CBG
    6. advertentie CBG

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:
    • Stamboom Peet, beide auteurs hebben bevestigd dat het om dezelfde persoon gaat

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 23 augustus 1918 lag tussen 13,7 °C en 21,8 °C en was gemiddeld 17,9 °C. Er was 6,6 uur zonneschijn (46%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1918: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,6 miljoen inwoners.
      • 13 maart » Verheffing van de Apostolische prefectuur Nederlands-Borneo in Nederlands-Indië tot Apostolisch vicariaat Nederlands-Borneo.
      • 3 juli » Suze Groeneweg treedt als eerste vrouwelijke lid toe tot de Tweede Kamer.
      • 31 juli » Oprichting van AZC Zutphen, een Nederlandse amateurvoetbalclub uit Zutphen.
      • 28 oktober » Tsjecho-Slowakije wordt onafhankelijk van Oostenrijk-Hongarije.
      • 12 november » Nederland verleent asiel aan de gevluchte Duitse keizer Wilhelm II.
      • 1 december » Oprichting van het Koninkrijk Joegoslavië
    • De temperatuur op 4 oktober 1947 lag tussen 2,0 °C en 18,4 °C en was gemiddeld 9,5 °C. Er was 9,4 uur zonneschijn (82%). De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
    • In het jaar 1947: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,5 miljoen inwoners.
      • 10 februari » Oprichting NRU, voorloper van de NTS.
      • 14 maart » José Happart, Belgisch politicus
      • 15 april » Jackie Robinson maak zijn debuut voor het honkbalteam van de Los Angeles Dodgers, en doorbreekt daarmee de rassensegregatie in die sport.
      • 21 juli » Begin van de eerste politionele actie in Nederlands-Indië.
      • 20 oktober » De Commissie voor on-Amerikaanse activiteiten (House Committee on Un-American Activities) begint met haar activiteiten.
      • 28 december » Het Argentijns voetbalelftal wint voor de negende keer de Copa América door twee speelronden voor het einde met 3-1 te winnen van Uruguay.
    • De temperatuur op 13 februari 1990 lag tussen 2,6 °C en 9,6 °C en was gemiddeld 5,3 °C. Er was 8,3 mm neerslag gedurende 7,2 uur. Er was 1,2 uur zonneschijn (12%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1990: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,9 miljoen inwoners.
      • 24 februari » Bij de eerste meerpartijenverkiezingen in de Sovjetrepubliek Litouwen behaalt het Litouwse volksfront Sąjūdis de meerderheid.
      • 27 mei » In Roermond pleegt de IRA een aanslag op vier Australische toeristen.
      • 16 juli » De Sovjetdeelstaat Oekraïne wordt door zijn parlement soeverein verklaard.
      • 13 oktober » De leider van de Libanese christelijke milities, generaal Michel Aoun, vlucht naar de Franse ambassade nadat hij werd verdreven uit zijn hoofdkwartier in Oost-Beiroet.
      • 28 oktober » In België verliezen de christendemocraten twee zetels en de Partij van de Duitstalige Belgen één zetel bij verkiezingen voor het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap. De groenen winnen drie zetels en de socialisten één. De liberalen blijven status quo.
      • 30 oktober » In België wordt voor het eerst sinds 20 augustus 1990 weer een haard van varkenspest vastgesteld. Het gaat om een landbouwbedrijf in Denderwindeke.
    • De temperatuur op 16 februari 1990 lag tussen -1.6 °C en 7,8 °C en was gemiddeld 3,1 °C. Er was 8,8 uur zonneschijn (88%). Het was vrijwel onbewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1990: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,9 miljoen inwoners.
      • 2 maart » In de Roemeense stad Timișoara verschijnen 22 leden van de Securitate voor een militaire rechtbank.
      • 10 april » De Angolese verzetsgroep UNITA stelt de regering in Luanda voor om spoedig onderhandelingen over een vredesregeling te beginnen.
      • 14 april » Tanks en pantservoertuigen trekken de straten in van Jerevan, hoofdstad van de Sovjet-republiek Armenië, nadat een ongeveer duizendkoppige menigte had geprobeerd het hoofdkwartier van de KGB te bestormen.
      • 7 augustus » De Verenigde Staten besluiten troepen naar het Golfgebied te sturen. In eerste instantie worden troepen naar Saoedi-Arabië gestuurd om dat land tegen een mogelijke inval te beschermen.
      • 8 oktober » Er vallen 21 Palestijnse doden en 300 gewonden bij schermutselingen op de Tempelberg in Jeruzalem.
      • 22 november » Golfoorlog - De Amerikaanse president George Bush brengt op Thanksgiving Day een bezoek aan de Amerikaanse troepen in de Perzische Golf.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Schoneveld


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jan Schoneveld, "Nakomelingen boerderijen Schoneveld in Overijssel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/nakomelingen-boerderij-schoneveld-colmschate/I130.php : benaderd 29 april 2024), "Jan Albert Schoneveld (1918-1990)".