Mannen van Croy » Verhalen » Emigranten

De mannen van Croy hebben ook nakomelingen in het buitenland. In de negentiende en twintigste eeuw zijn familieleden geëmigreerd naar de Verenigde Staten, Australië en Engeland. Destijds trokken veel mensen naar het buitenland, in de hoop daar onder betere omstandigheden te kunnen leven. 

 Van Horst naar Amerika

In 1869 vertrok Hendrik Croijmans uit Horst, op 71-jarige leeftijd, naar Amerika met zijn dochter en haar gezin. De vrouw van Hendrik was toen al overleden. Zijn neef Jacob (foto) ging ook mee. Zij waren niet de enige landverhuizers in de negentiende eeuw. Meestal gedreven door de armoede zochten veel Europeanen hun heil in de Verenigde Staten. Uit Limburg emigreerden tussen 1851 en 1877 maar liefst 1764 personen. Vooral in de periode 1862-1864 lieten velen hun geboortegrond achter. Dat kwam door een wet, de Homestead Act, die inhield dat iedere Amerikaanse burger of genaturaliseerde emigrant gratis een stuk land van 65 hectare kreeg, onder de enige voorwaarde dat hij zich verplichtte deze grond vijf jaar lang te bebouwen.

bron: Oud Horst in het nieuws

 


 

Van Blerick naar Australië

In 1955 emigreerde de familie Crooijmans uit de Fort St. Michielstraat in Blerick naar Australië. In die tijd had Australië mensen nodig en werd er veel geadverteerd. 'Come to the land of milk and honey...' was een bekende slogan. En omdat het er in Europa zo kort na de Tweede Wereldoorlog allemaal niet zo rooskleurig uitzag besloot Cornelis Crooijmans met zijn gezin een nieuwe toekomst tegemoet te gaan. Na alle formaliteiten te hebben vervuld vertrokken ze eind 1955 met de Johan van Oldenbarnevelt naar Australië. 

 


Van Heerlen naar Australië

Hendrikus Johannes Croymans is met zijn gezin in 1952 geëmigreerd naar Australië. Hendrikus is geboren op 9 oktober 1922 in Maastricht. Op 14 juli 1944 trouwde hij met Virginie Barbara Van den Broek, geboren op donderdag 23 juli 1925 in Borgharen. Het echtpaar had in 1952 twee kinderen:

1. Helena Johanna Croymans, geboren op 9 mei 1946 in Heerlen.
2. Joseph Anna Hendrik Croymans, geboren op 26 maart 1949 in Heerlen.

Van Hendrikus blijkt uit het dossier dat hij zijn jeugd heeft doorgebracht in het "Voogdijgesticht Harreveld", omdat zijn ouders waren gescheiden. Ook heeft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland gewerkt als dwangarbeider. Zijn laatste adres in Nederland was Roebroekweg 44 C in Heerlen. 


Van Neerpelt naar Engeland

Adrianus Crooymans, op 16 mei 1890 geboren in het Belgische Neerpelt, emigreerde naar Engeland. Wanneer is niet meer precies te achterhalen. In de bevolkingsregisters staat vermeld "Engeland", maar zonder datum van vertrek. Ook het waarom is moeilijk te achterhalen, maar er is wel een aanvaardbare verklaring te geven. Voor de Eerste Wereldoorlog was er in Neerpelt een belangrijke aanwezigheid van de tabak- en sigarenindustrie die in volle expansie was. Daardoor was er een bepaalde welstand gegroeid. Maar dan kwam de oorlog, die men in het Engels niet voor niets de "Great War" noemde. De impact van de oorlog weegt het zwaarst op luxe goederen zoals bijvoorbeeld tabak. Tijdens de oorlog werd de productie in België overgenomen door de moederfabrieken in Nederland. Nederland was namelijk niet betrokken bij de oorlog. Na de oorlog werden de fabrieken niet heropend en was de kans op werk in de streek sterk verminderd. Adrianus Crooymans is vlak na de oorlog met twee vrienden naar Engeland vertrokken om daar werk te zoeken. De twee vrienden, van wie de namen onbekend zijn, keerden later terug naar België, maar Adrianus bleef in Engeland. Hij vestigde zich in Seaton Carew en werkte daar in de scheepsindustrie als "rivetteer". Dat is iemand die grote stalen platen vasthecht met klinknagels. Op 28 juli 1920 trouwde hij met Alice Maud Williamson (zie foto). Bij zijn huwelijk veranderde hij zijn achternaam in Croymans. De dubbele o lag wat moeilijk voor de Engelsen. Het echtpaar woonde in Seaton Carew in het district Hartlepool en kreeg drie zonen en een dochter. Adrianus overleed op 5 november 1977, zijn vrouw overleed op 23 februari 1981. 

met dank aan Robert Croes

Andere verhalen


De publicatie Mannen van Croy is opgesteld door .neem contact op