Kwartierstaat Stolk

Foto van M.A. Stolk
De publicatie Kwartierstaat Stolk is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 2.318 personen. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 25 september 2021.


Adrianus Stolk groeide op in Schiedam en leerde daar ook zijn latere vrouw Hendrika Goris kennen. Hij studeerde rechten in Amsterdam aan de VU en promoveerde daar in 1921 op een proefschrift "Enkele beschouwingen over het gezinsloon". Aanvankelijk had hij samen met Mr.J.de Wilde en Mr.P.Wessels een advocatenkantoor in den Haag. Later vestigde hij zich zelfstandig als advocaat en procureur in Voorburg. Tijdens de mobilisatie in 1939-1940 diende hij als reserve-officier in Rockanje. Na de oorlog werkte hij nog enige tijd in de rang van majoor bij de Krijgsraad. In de jaren rond 1930 richtte hij samen met enige andere notabelen uit Voorburg de woningbouwvereniging "Patrimonium Woningen" op. Daarnaast bekleedde hij nog enkele andere sociale functies en was hij meermalen diaken en ouderling bij de Gereformeerde Kerk van Voorburg. **** Adrianus Stolk was altijd zeer geïnteresseerd in geschiedenis in het algemeen en in die van zijn geboorteplaats Schiedam en zijn latere woonplaats Voorburg in het bijzonder. Daarnaast had hij veel belangstelling voor zijn familiegeschiedenis. In zijn spaarzame vrije tijd naast zijn drukke werkzaamheden en zijn rol als vader van een groot gezin was hij o.a. graag bezig om zijn stamboom en die van zijn vrouw uit te pluizen. In die tijd was er nog geen sprake van de gemakken van internet en voor het afreizen naar en het onderzoek in archieven was geen tijd. Dus moest hij aan zijn informatie komen met de beperkte middelen van zijn tijd. Dat deed hij door het aanschrijven van archieven en het navragen bij familie. Van mooie computerprogramma's om de informatie op te slaan was nog geen sprake. Alles werd zorgvuldig uitgetypt en de vellen werden samengevoegd tot grote schema's, die een plaatsje kregen voorin de grote Statenbijbel. Een monnikenwerk waarmee de basis werd gelegd voor deze kwartierstaat. Zijn onderzoek naar zijn voorouders liep dood in Alphen ad Rijn rond 1750 bij ene Pieter Cornelisz.Stolk. **** Bij verder onderzoek door ondergetekende bleek dat voornoemde Pieter Cornelisz.Stolk en zijn broer Cornelis Cornelisz.Stolk ("den Ouden") in Overschie geboren waren en tot een tak uit Hillegersberg/Overschie behoorden. De oudste bekende voorvader van het geslacht was ene Maerten Dircks Stolck geb. ca 1490.**** De namen Stolk, Stolck, Stolkman, Stolwijk etc. komen in Zuid Holland en met name in de regio Groot Rotterdam veel voor en zijn ongetwijfeld afgeleid van een gezamenlijke oorsprong Stolwijk.

 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie



Vandaag in het verleden


Andere publicaties van M.A. Stolk

Bekijk de complete lijst van genealogische publicaties van M.A. Stolk





Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!