Kwartierstaat Dan van Lunsen en dochters » Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II (± 995-1030)

Persoonlijke gegevens Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II 


Gezin van Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II

Hij is getrouwd met Astrid van Zweden.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1019.


Kind(eren):

  1. Wulfhilde van Noorwegen  ± 1019-< 1070 


Notities over Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II

Olaf II van Noorwegen ook genaamd De Heilige Olaf was Koning van Noorwegen (1014-1028). Hij werd geboren rond 995 en sneuvelde te Stiklestad (Noorwegen) op 29 juli 1030. Hij werd begraven te Trondheim (Noorwegen) (later in de Nidaros domkerk herbegraven). Bij zijn overlijden was hij ongeveer 35 jaar oud.


Olaf II van Noorwegen werd postuum geboren en opgevoed aan het hof van Sigurd Syr, onderkoning van Ringerike, de tweede echtgenoot van zijn moeder. In zijn jonge jaren was hij actief met de gebruikelijke strooptochten en activiteiten als huurling. In 1012 was hij één van de aanvoerders van de aanval op Engeland die voor 48.000 pond werd afgekocht. Olaf reisde door heel Scandinavië en het Noordzee gebied. Hij werkte daarna als huurling in Spanje en Frankrijk. Olaf ontmoette de gevluchtte Ethelred II van Engeland in Normandië en hielp hem tegen de Denen in Engeland. In deze periode liet Olaf zich dopen in Rouen.


Toen Knoet de Grote van Denemarken zijn Noorse schepen opriep voor een nieuwe oorlog tegen Engeland, maakte Olaf van hun aanwezigheid gebruik om in Noorwegen de macht te grijpen. Hij zeilde met 260 man, en veel geld, in twee handelsschepen (geen langschepen) naar Noorwegen. Deze kleine expeditie suggereert dat Olaf eigenlijk met goedvinden van Knoet het bestuur in Noorwegen op zich nam, en dat Knoet jarenlang verwikkeld was in Engeland en Groenland en Olaf zodoende van de gelegenheid gebruik maakte om zich als onafhankelijk koning op te stellen. In 1016 versloeg hij zijn laatste tegenstanders bij Nesjar (bij de ingang van het Oslofjord) en riep zich uit tot de koning van Noorwegen. Hij stichtte de stad Sarpsborg die een tijd zijn hoofdstad zou zijn. Olaf probeerde een staatsorganisatie naar Normandisch en Engels voorbeeld op te zetten en bracht de buitengewesten (IJsland, Faeröer en de Schotse eilanden) onder het gezag van de kroon. Hij kreeg hulp van de bisschoppen van Hamburg en Bremen om een kerkorganisatie vorm te geven. Vooral aan de kust was een groot deel van de bevolking christelijk en Olaf dwong de rest van de bevolking ook tot bekering, vaak met grof geweld. Hij stichtte het bisdom van Trondheim.


Onder de Noorse edelen ontstond steeds meer verzet tegen de politiek van Olaf waardoor ze een deel van hun traditionele vrijheden moesten opgeven. Knoet zocht hun steun voor een oorlog tegen Olaf maar in 1026 nam Olaf het initiatief en viel Denemarken aan. De beslissende slag werd in 1028 uitgevochten in de monding van de Helgea in Zweden. Olaf en zijn Zweedse bondgenoten zouden de rivier hebben afgedamd en de dam hebben doorstoken toen de vloot van Knoet naderde. De vloedgolf zou grote schade hebben aangebracht aan Knoets vloot maar die had nog steeds de overmacht en wist de slag te winnen. Olaf moest vluchten naar zijn zwager Jaroslav de Wijze in Novgorod (Rusland). In 1029 stierf de nieuwe onderkoning van Noorwegen en Olaf probeerde opnieuw om in Noorwegen de macht te grijpen. Met een groep van 400 Zweedse huurlingen trok hij naar Trondheim maar even buiten de stad werd hij in de "Slag bij Stiklestad" door een lokaal leger verslagen en gedood. Olaf werd op het slagveld begraven en later herbegraven in de Nidaros domkerk in Trondheim. Bij zijn herbegravenis op 3 augustus 1031 werd Olaf door Bisschop Grimkell, door Olaf benoemd, als een heilige betiteld. In 1164 werd Olaf door Paus Alexander III heilig verklaard. Zijn feestdag is op 29 juli en hij is de patroon van Noorwegen en beeldhouwers en wordt aangeroepen bij moeilijke huwelijken. Te zijner eer stichtte Koning Oscar I van Noorwegen en Zweden in 1847 de "Orde van Sint Olaf" (Bron: Wikipedia).


Olaf had naast zijn vrouw Astrid van Zweden een bijvrouw met de naam Elfhildis. Vermoedelijk was zij een Engelse slavin.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Olaf van Noorwegen

Gudrød
± 915-± 965
Harald Grenske
± 947-± 995

Olaf van Noorwegen
± 995-1030

1019

Astrid van Zweden
± 1002-????


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Noorwegen


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Dan van Lunsen, "Kwartierstaat Dan van Lunsen en dochters", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-kinderen-dan-van-lunsen/I3934.php : benaderd 15 mei 2024), "Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II (± 995-1030)".