Ancêtres Dan van Lunsen en dochters » Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II (± 995-1030)

Données personnelles Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II 


Famille de Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II

Il est marié avec Astrid van Zweden.

Ils se sont mariés en l'an 1019.


Enfant(s):

  1. Wulfhilde van Noorwegen  ± 1019-< 1070 


Notes par Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II

Olaf II van Noorwegen ook genaamd De Heilige Olaf was Koning van Noorwegen (1014-1028). Hij werd geboren rond 995 en sneuvelde te Stiklestad (Noorwegen) op 29 juli 1030. Hij werd begraven te Trondheim (Noorwegen) (later in de Nidaros domkerk herbegraven). Bij zijn overlijden was hij ongeveer 35 jaar oud.


Olaf II van Noorwegen werd postuum geboren en opgevoed aan het hof van Sigurd Syr, onderkoning van Ringerike, de tweede echtgenoot van zijn moeder. In zijn jonge jaren was hij actief met de gebruikelijke strooptochten en activiteiten als huurling. In 1012 was hij één van de aanvoerders van de aanval op Engeland die voor 48.000 pond werd afgekocht. Olaf reisde door heel Scandinavië en het Noordzee gebied. Hij werkte daarna als huurling in Spanje en Frankrijk. Olaf ontmoette de gevluchtte Ethelred II van Engeland in Normandië en hielp hem tegen de Denen in Engeland. In deze periode liet Olaf zich dopen in Rouen.


Toen Knoet de Grote van Denemarken zijn Noorse schepen opriep voor een nieuwe oorlog tegen Engeland, maakte Olaf van hun aanwezigheid gebruik om in Noorwegen de macht te grijpen. Hij zeilde met 260 man, en veel geld, in twee handelsschepen (geen langschepen) naar Noorwegen. Deze kleine expeditie suggereert dat Olaf eigenlijk met goedvinden van Knoet het bestuur in Noorwegen op zich nam, en dat Knoet jarenlang verwikkeld was in Engeland en Groenland en Olaf zodoende van de gelegenheid gebruik maakte om zich als onafhankelijk koning op te stellen. In 1016 versloeg hij zijn laatste tegenstanders bij Nesjar (bij de ingang van het Oslofjord) en riep zich uit tot de koning van Noorwegen. Hij stichtte de stad Sarpsborg die een tijd zijn hoofdstad zou zijn. Olaf probeerde een staatsorganisatie naar Normandisch en Engels voorbeeld op te zetten en bracht de buitengewesten (IJsland, Faeröer en de Schotse eilanden) onder het gezag van de kroon. Hij kreeg hulp van de bisschoppen van Hamburg en Bremen om een kerkorganisatie vorm te geven. Vooral aan de kust was een groot deel van de bevolking christelijk en Olaf dwong de rest van de bevolking ook tot bekering, vaak met grof geweld. Hij stichtte het bisdom van Trondheim.


Onder de Noorse edelen ontstond steeds meer verzet tegen de politiek van Olaf waardoor ze een deel van hun traditionele vrijheden moesten opgeven. Knoet zocht hun steun voor een oorlog tegen Olaf maar in 1026 nam Olaf het initiatief en viel Denemarken aan. De beslissende slag werd in 1028 uitgevochten in de monding van de Helgea in Zweden. Olaf en zijn Zweedse bondgenoten zouden de rivier hebben afgedamd en de dam hebben doorstoken toen de vloot van Knoet naderde. De vloedgolf zou grote schade hebben aangebracht aan Knoets vloot maar die had nog steeds de overmacht en wist de slag te winnen. Olaf moest vluchten naar zijn zwager Jaroslav de Wijze in Novgorod (Rusland). In 1029 stierf de nieuwe onderkoning van Noorwegen en Olaf probeerde opnieuw om in Noorwegen de macht te grijpen. Met een groep van 400 Zweedse huurlingen trok hij naar Trondheim maar even buiten de stad werd hij in de "Slag bij Stiklestad" door een lokaal leger verslagen en gedood. Olaf werd op het slagveld begraven en later herbegraven in de Nidaros domkerk in Trondheim. Bij zijn herbegravenis op 3 augustus 1031 werd Olaf door Bisschop Grimkell, door Olaf benoemd, als een heilige betiteld. In 1164 werd Olaf door Paus Alexander III heilig verklaard. Zijn feestdag is op 29 juli en hij is de patroon van Noorwegen en beeldhouwers en wordt aangeroepen bij moeilijke huwelijken. Te zijner eer stichtte Koning Oscar I van Noorwegen en Zweden in 1847 de "Orde van Sint Olaf" (Bron: Wikipedia).


Olaf had naast zijn vrouw Astrid van Zweden een bijvrouw met de naam Elfhildis. Vermoedelijk was zij een Engelse slavin.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Olaf van Noorwegen

Gudrød
± 915-± 965
Harald Grenske
± 947-± 995

Olaf van Noorwegen
± 995-1030

1019

Astrid van Zweden
± 1002-????


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Van Noorwegen


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Dan van Lunsen, "Ancêtres Dan van Lunsen en dochters", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-kinderen-dan-van-lunsen/I3934.php : consultée 4 juin 2024), "Olaf "De Heilige Olaf" van Noorwegen II (± 995-1030)".