Stamboom Hulst » Jantje Ottens (< 1690-????)

Persoonlijke gegevens Jantje Ottens 


Gezin van Jantje Ottens


Notities over Jantje Ottens

Bij het tweede huwelijk moesten er mombers worden aangesteld over de minderjarige kinderen uit het eerste huwelijk.
In 1716 werd Berent Tonnis tot hoofdmomber en werden Jan Alberts en Claes Ottens tot medemombers benoemd. Berend Tonnis overleed echter al in juli 1718, terwijl enige jaren later ook Claes Ottens stierf. Derhalve moesten er nieuwe mombers worden aangesteld. Op 13 februari 1726 legden Tonnis Berents (111~) en Jan Ottens de mombereed af. Jan Ottens was een neef van Jantien Ottens. Ook in haar tweede huwelijk kwam Jantien de financiële problemen niet te boven. Wellicht was dit ook de drijfveer voor de boeldag, die op 23 april 1720 ten huize van Harm Poelman werd gehouden. Harm was van plan om zo'n dertien, voornamelijk roodbonte koeien te verkopen, alsmede een oude kast en twee ketels, een koperen en een ijzeren. De meeste koeien bleven echter onverkocht. De boeldag leverde Harm Poelman ruim 120 gulden op. Maar ook dit bleek niet voldoende. Steeds vaker leenden Harmen en Jantien geld.
Op 22 en 23 september 1728 werd uiteindelijk hun failliete boedel verkocht. Weliswaar geven de drie bewaard gebleven momberrekeningen een positief eindbedrag, maar ook dat was niet voldoende om een faillissement tegen te houden.
Na de dood van haar tweede man had Jantien weinig andere keus dan aankloppen bij de diaconie. Vanaf 7 oktober 1736 komen wij haar dan ook regelmatig tegen in de uitgaven van de diaconie. Elk kwartaal kreeg Jantien 3 gulden en 10 stuivers. Daarnaast kreeg zij diverse malen geld, rogge en andere goederen. Verder naaide ze het een en ander in opdracht van de diaconie, waarmee ze nog iets verdiende. Op 31 oktober 1736 verkocht ze nog enkele vaste goederen voor 607 gulden en 10 stuivers. Op 31 maart 1743 liet zij een acte opmaken door D. Pothoff, waarin deze verklaarde dat jaren geleden de boedel van Harmen Poelman en Jantien Ottens failliet was verklaard. Hijzelf had uit de boedel een aandeel in het zogenaamde Gallegat te Bonnen gekocht, welk aandeel hij later weer had doorverkocht aan den heer Drossaard, Baron van Dongen tot Entinge. Tevens had hij een aandeel in het Oosterholt te Gieten gekocht, hetgeen hij later weer had doorverkocht aan Jan Mensinge. Wat de reden van deze verklaring is geweest, blijkt niet uit het stuk.
Op 5 juli 1750 kreeg zij voor het laatst iets van de diaconie. Kort daarop zal zij zijn overleden, want ze wordt niet meer vermeld in de lijst van oktober.
Gehuwd voor de kerk (1) voor 1709 te Gieten met Willem Tonnis, geboren circa 1675 te Bonnerveen, overleden 1714 te Bonnerveen, zoon van Tonnis Willems.
Willem Tonnis werd omstreeks 1670/5 geboren, vermoedelijk te Bonnerveen. In 1711 deed hij belijdenis in de kerk van Gieten. In 1712 en 1713 diende hij de kerk van Gieten als diaken, voor welk werk hij op 1 januari 1714 werd bedankt. Hij is vóór 1706 gehuwd met Jantien Ottens, afkomstig van Gieten. Zij werd aldaar vóór 1678 geboren als dochter van Otto Ottens en Elisabeth van Holle. Op 2 april 1702 deed zij belijdenis in de kerk van Gieten. Bij haar naam staat geen vermelding omtrent haar eventuele echtgenoot, zodat we kunnen concluderen, dat zij na 1702 met Willem Tonnis is gehuwd. Willem en Jantien leenden veel geld.
SP 266 Deel 2 Folio 33 dd. 13-2-1726
Mombereed
Ouders:wijlen Willem Tonnis en Jantje Poelmans
Kinderen:
h.m.:Tonnis Berents van Bonnerveen i.p.v Berent Tonnis, de vorige hoofdmomber die overleden was
m.m.:Jan Ottens van Gieten i.p.v. Claas Ottens (overleden)

Gehuwd voor de kerk (2) op 06-09-1716 te Anloo met Harm Poelmans, geboren te Eexterveen, gedoopt op 01-11-1685 te Anloo, overleden op 05-06-1733 te Gieten, zoon van Geert Poelmans en Aaltje Willems.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jantje Ottens?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jantje Ottens

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jantje Ottens

Jan Ottens
1599-1680
Otto Ottens
± 1646-1702
Elisabeth van Holle
± 1649-< 1721

Jantje Ottens
< 1690-????


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Over de familienaam Ottens

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Ottens.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Ottens.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Ottens (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Hulst is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Rob Hulst, "Stamboom Hulst", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/hulst-stamboom/I1834.php : benaderd 7 mei 2024), "Jantje Ottens (< 1690-????)".