Helsloot genealogie » Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten (1908-1979)

Persoonlijke gegevens Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten 

  • Roepnaam is Dolf.
  • Hij is geboren op 16 maart 1908 in Rotterdam.
  • Registratie van geboorte op 17 maart 1908.
  • Beroepen:
    • Medewerker douaneafdeling Ford Amsterdam.
    • tot voor 7 december 1932 Parlevinker.
    • van voor 1937 tot na 1941 Wachtsman.Bron 1
    • vanaf voor 1968 Assistent declar..Bron 1
    • tot 1973 Fordfabriek.
  • Onderscheiding vanaf 25 augustus 1972: Bronzen eremedaille Orde van Oranje-Nassau.
  • Woonachtig:
  • (Overig) vanaf 1929.
    Lid Centrale Bond van Transportarbeiders
  • (Overig) van 1933 tot 1979.
    Lid van de Algemeene Nederlandsche Metaalbewerkerbond (ANMB), later genoemd Algemene Nederlandse Bedrijfsbond voor de Metaalnijverheid en de Elektrotechnische Industrie.
  • Hij is overleden op 7 oktober 1979 in Zaandam, hij was toen 71 jaar oud.
  • Hij is begraven op 10 oktober 1979 in Zaandam Algemene Begraafplaats Zuid.
  • De biologische ouders zijn Jan van Oosten en Jennigje Buter
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 3 december 2023.

Gezin van Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten

Hij is getrouwd met Johanna Maria van der Torre.

Zij zijn getrouwd op 7 december 1932 te Hillegersberg, hij was toen 24 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)


Notities over Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten

Van de kindertijd van Dolf, geboren 16 maart 1908 te Rotterdam, is niets bekend. Hij heeft natuurlijk de lagere school doorlopen. Maar heeft hij geen technische of andere vervolgopleiding gekregen?
Hij is altijd een gesloten mens geweest en heeft later nauwelijks wat verteld over zijn jeugd. Wel staat vast dat hij gewerkt heeft in de motorzaak van zijn vader. Ook dat hij diegene was in het gezin die moeder Jennigje hielp met kunstmatige voeding (zij had sinds haar jeugd een beschadigde slokdarm). Omdat Dolf nog thuis woonde en de rest van de familie er geen zin in had verzorgde Dolf zijn moeder tot aan haar dood. Hij trouwde dan ook pas naar het overlijden van zijn moeder.
De fijnste periode in zijn jonge jaren was wellicht die van de dienstplichtige zeemilicien, ver van Rotterdam. Heel wat foto's geven een beeld van zijn matrozenleven in Willemsoord bij Den Helder. Ook zeilend op zee. Dit moet in 1928-29 zijn geweest.
Daarna begon het serieuze arbeidsleven. Eerst op de kleine vaart (o.a. parlevinker), na zijn huwelijk een baan op de wal (dat was een voorwaarde van zijn vrouw) bij de Amerikaanse Fordfabriek in Rotterdam die een keus bleek voor het leven.

In een 'gelegenheid' in de Witte de Withstraat te Rotterdam ontmoette Dolf (met een vriend) op een gelukkige dag Ans met een vriendin. Het kontakt was spoedig gelegd en ze verloofden zich.
Het huwelijk van de 24-jarigen werd gesloten in het gemeentehuis van Hillegersberg op 7 december 1932. De foto toont Ans in het zwart wegens het overlijden van moeder Jennigje van Oosten. Kerkelijke bevestiging werd niet gevraagd. Vier volgwagens werden gehuurd voor de trouwerij waarover verder niets bekend is.
Vader Van der Torre bood aan om voor Ans evenals voor Dit was gebeurd de overname van een comestibleswinkel in Hillegersberg te financieren. Ans wist al genoeg van Dolf om te weten dat hij niet geschikt was voor de handel, en sloeg het af.
Ford verplaatste de autofabriek naar Amsterdam aan het Noordzeekanaal, tegenover de stad Zaandam. Dit maakte verhuizing noodzakelijk, een ingrijpende stap. Er werd daar andere tongval gesproken dan ze gewend waren. De keus voor huisvesting in Zaandam werd gedaan wegens de korte afstand via de pont naar de fabriek. Een aardige woning werd gevonden (gehuurd) op het Dampad in hartje Zaandam.
Bij Ford had Dolf de functie van wachtman; hij maakte deel uit van een ploeg voor 24-uurs bewaking van terrein en gebouwen. Hij heeft dus nooit aan de montagelijn gestaan.
Dolf is altijd lid geweest van de vakbeweging en stemde links. In 1929 sloot hij zich al aan bij de Centrale Bond van Transportarbeiders. Vanaf 1933 werd hij lid van de Algemene Nederlandse Metaalbewerkersbond ANMB, later genoemd de Alg.Ned.Bedrijfsbond voor de Metaalnijverheid en Elektrotechnische Industrie. Nog later als Industriebond FNV. Aan de bond werd wekelijks stipt de contributie betaald. In het ledenboekje werd dan een zegeltje geplakt.met het bedrag erop. En gouden speldje van het NVV werd uitgereikt bij het veertigjarig lidmaatschap. In oktober 1979 zou hij geëerd worden wegens het vijftigjarig lidmaatschap, maar zijn overlijden maakte de bijeenkomst onmogelijk. Een vervangend eerbewijs voor de weduwe kon er ondanks aandrang door derden niet vanaf.
Vreugdevol waren de jaren '30 door de geboorte van de drie kinderen. In het huis op het Dampad kwam in 1933 de eerste dochter ter wereld, die traditioneel de voornamen Johanna Maria kreeg. In 1937 werd Rudolfine Reni geboren, vernoemd naar vader Dolf. De derde dochter zag het licht in 1939; haar namen Willy Jennigje verwezen naar grootvader Van der Torre en grootmoeder Van Oosten.
Inmiddels vond verhuizing plaats naar een moderne woning in de Mozartstraat (1934-1939, huur), terwijl in 1939 een huis met tuin werd betrokken in de Burgemeester ter Laanstraat. (eerst huur, in 1960 aangekocht voor de som van ƒ 8500). Zuster Marie Veenman kwam met man en zoon naast hen wonen. Eerst in 1989 werd afstand gedaan van deze prettige woning waar de kinderen waren opgegroeid.
Dolf ging zes dagen per week naar de Fordfabriek, Ans verzorgde als huisvrouw de kinderen. Er waren nog vele uitstapjes naar en logeerpartijen in het Rotterdamse. Familieleden van daaruit kwamen af en toe eens kijken hoe het ging in de Zaanstreek. Het leven leek zonnig.

Oorlog 1939-1945
In september 1939 brak de wereldoorlog uit en volgde de mobilisatie. Dolf was tot zijn 40ste dienstplichtig en hij moest onmiddellijk opkomen. Tot zijn spijt was niet de marine zijn bestemming maar werd hij ingedeeld bij KMD, dat voor pontonverbindingen moest zorgen ('de rijdende pontonniers', Korps Pontonniers en Torpedisten). Toch werk op het water.
Tot mei 1940 was de militaire dienst dragelijk. Diverse foto's tonen soldaat Dolf in uniform in aangename stemming met zijn kameraden. Hij was gelegerd bij de grote rivieren (Zaltbommel). Toen werd hij plotseling in de beruchte strijd bij de Grebbelinie betrokken, waar zijn onderdeel in actie moest komen, althans in de buurt.
De Grebbelinie diende het hart van het land te dekken. Het zuidelijkste punt ervan lag aan de Rijn bij Rhenen. Daar is de hevigste strijd in de vijfdaagse oorlog gevoerd tegen fanatieke SS-troepen. Het is een verhaal van angst, honderden doden, krijgskundige chaos, slechte bewapening en wilde vlucht. 'Dertigjarige huisvaders moesten opeens vechten op leven en dood' (L. de Jong). De val van de linie op 13 mei betekende in feite een verloren oorlog.
Zijn ervaringen moeten vreselijk zijn geweest. Op de Waaldijk werd de auto die hij bestuurde getroffen waarbij vier collega's sneuvelden. Aan gevechtshandelingen nam hij geen deel. Dolf heeft na terugkeer in Zaandam er psychisch veel last van gehad, maar ook in dit geval zweeg hij er liever over
Een wonder was dat het dienstverband bij Ford gedurende vijf oorlogsjaren werd voortgezet, met de wachtdienst, zodat.het salaris werd doorbetaald. De bezettingsjaren leverden verder voor het gezin met drie kinderen niet anders dan de algemene problemen op.

Ford - Huwelijken van de dochters
Bij Ford Amsterdam ging de productie in stijgende lijn na de oorlog, toen de auto aan de grote opmars begon. Voor Dolf was er een nieuwe taak weggelegd, als zgn. 'kontaktman douane'. Voor het bedrijf was de relatie met de douane in Amsterdam, gebaseerd op goede verstandhouding en nauwkeurigheid, van belang. Dolf heeft deze vertrouwensfunctie, behorend tot de 'staf', met grote inzet vervuld. Het gaf hem bewegingsvrijheid en beschikking over auto's.
Als goede werkgever besteedde N.V.Ford Nederland aandacht aan jubilea. Dit gebeurde toen hij er 25 jaar had opzitten in 1957, en na 40 jaren dienstverband in 1972. Met diners, toespraken en zilveren aandenken werden ze gevierd. Ter gelegenheid van het laatste feit werd bij Koninklijk.Besluit van 25 aug.1972 aan Rutger Rudolf van Oosten toegekend de Eremedaille in brons verbonden aan de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door wethouder A.Stoffels van de gemeente Zaandam.
De drie dochters trouwden vlak na elkaar. Will (Willy) met Jan Kroonenberg uit Zaandam (1963), Annet (Johanna Maria) met Pieter Helsloot uit Amsterdam (1964) en Ruud (Rudolfina) met Hans Jense uit Zaandam (1966). Zij vestigden zich alle in de Zaanstreek.
In 1966 en volgende jaren werden zes kleinkinderen geboren tot groot geluk van de nieuwe grootouders. De komst naar de Zaan had een voltooiing gevonden!

De laatste fase
In de Zaanse familiekring werd de echtverbintenis van Dolf en Ans gememoreerd toen zij 25 en 40 jaar getrouwd waren. Het bleef in 1957 beperkt tot een feest thuis met vele logerende familieleden uit Rotterdam, en in 1972 tot de Zaanse familie in Loggen's Eethuisje aan de Zaan in Zaandijk.
Toen hij in 1973 65 jaar werd ging Dolf met pensioen en nam hij afscheid van de Ford automobielfabriek, die een deel van zijn leven was geworden.
Geheel onverwacht overleed hij thuis op 71-jarige leeftijd op 7 oktober 1979. Hij was sterk en gezond geweest, maar nu faalde plotseling het lichaam.
Overeenkomstig zijn wens vond de begrafenis in familiekring plaats en wel op de algemene begraafplaats van Zaandam. De grafsteen vermeldde de tekst 'Ik heb u bij uw naam genoemd. Gij zijt mijne' (Jesaia 43:1).

Petrus Nicolaas Helsloot - 2005
Lennart Helsloot -2011

------------------
Lijst militaire voorouders Koninklijke Marine (geboren 1850-1908):
Oosten R.R. van ; 16.03.1908 ; Stamboeknr: 1241 ; Doos 1432

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten

Voorouders (en nakomelingen) van Rutger Rudolf van Oosten

Jozina Spies
1829-1904
Piet Buter
1840-1922

Rutger Rudolf van Oosten
1908-1979

Rutger Rudolf van Oosten

1932

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Gemeentearchief Zaanstad
    2. Stadsarchief Rotterdam
    3. Digitale Stamboom

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 16 maart 1908 lag tussen -0.7 °C en 5,7 °C en was gemiddeld 1,6 °C. Er was 3,6 uur zonneschijn (30%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1908: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,7 miljoen inwoners.
      • 7 februari » Op de rijksmarinewerf wordt de kiel gelegd van het pantserschip De Zeven Provinciën.
      • 18 juni » In Nature wordt door A. A. Campbell Swinton een volledig elektronisch televisiesysteem beschreven.
      • 13 juli » Vrouwen doen voor het eerst mee aan de moderne Olympische Spelen.
      • 20 juli » De Amerikaanse zwemmer Charles Daniels scherpt bij de Olympische Spelen in Londen het wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.05,6. Het oude (en eerste) record op het koningsnummer stond sinds 3 december 1905 op naam van de Hongaar Zoltán Halmay.
      • 5 oktober » Oostenrijk-Hongarije annexeert Bosnië, dat vanaf 1878 een condominium was, bestuurd samen met het Ottomaanse Rijk.
      • 28 december » In Messina (Italië) vallen als gevolg van een aardbeving en een tsunami meer dan 100.000 doden.
    • De temperatuur op 7 december 1932 was gemiddeld 2,3 °C. Er was 2,4 uur zonneschijn (30%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1932: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,1 miljoen inwoners.
      • 27 februari » James Chadwick verifieert experimenteel het bestaan van het neutron, dat hij al eerder vermoedde.
      • 20 mei » Amelia Earhart begint aan de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan door een vrouwelijke piloot.
      • 5 juli » Antonio de Oliveira Salazar wordt minister-president van Portugal.
      • 11 juli » Muhammad Ali Bey al-Abid wordt president van Syrië.
      • 3 oktober » Irak wordt onafhankelijk.
      • 25 december » Als eerste in de geschiedenis speelt de BBC een magnetische geluidsopname af in een radio-uitzending.
    • De temperatuur op 7 oktober 1979 lag tussen 9,5 °C en 17,8 °C en was gemiddeld 13,4 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Er was 0.8 uur zonneschijn (7%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
    • In het jaar 1979: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,0 miljoen inwoners.
      • 16 januari » Het voltallige Boliviaanse militaire kabinet biedt aan president David Padilla zijn ontslag aan.
      • 22 maart » De Britse ambassadeur Richard Sykes wordt in Den Haag vermoord door IRA-leden.
      • 25 maart » Nederland wordt in Roemenië wereldkampioen ijshockey in de B-poule en dwingt zo deelname af aan de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid.
      • 26 maart » Egypte en Israël tekenen een vredesverdrag, waarbij Egypte het eerste Arabische land is dat Israël erkent.
      • 4 april » Heftige protesten komen uit de hele wereld als bekend wordt dat de Pakistaanse oud-premier Zulfikar Ali Bhutto is opgehangen.
      • 25 september » Oprichting van de Poolse voetbalclub RKS Radomsko.
    • De temperatuur op 10 oktober 1979 lag tussen 13,2 °C en 24,1 °C en was gemiddeld 18,1 °C. Er was 6,3 uur zonneschijn (57%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
    • In het jaar 1979: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,0 miljoen inwoners.
      • 17 februari » Begin van de Chinees-Vietnamese Oorlog.
      • 14 maart » Nicolas Anelka, Frans voetballer
      • 16 maart » De Duitse bondspresident Roman Herzog opent te Heidelberg een documentatiecentrum voor Sinti in Duitsland.
      • 22 mei » In een herhaling van de WK-finale van 1978 blijven Nederland en Argentinië in Bern steken op een 0-0 gelijkspel. De Zuid-Amerikanen winnen het oefenduel na het nemen van strafschoppen (8-7). Jan Peters van AZ'67 en Jan Peters van Feyenoord missen allebei een penalty. Ajacied Simon Tahamata maakt zijn debuut voor Oranje.
      • 21 juni » Sony lanceert de eerste Walkman.
      • 5 november » De Dick Scherpenzeelprijs voor berichtgeving over ontwikkelingssamenwerking wordt toegekend aan Nico Kussendrager, redacteur van het dagblad Trouw.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Oosten


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Lennart Helsloot, "Helsloot genealogie", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/helsloot-genealogie/I8.php : benaderd 7 mei 2024), "Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten (1908-1979)".