Helsloot genealogie » Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten (1908-1979)

Persönliche Daten Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten 

  • Spitzname ist Dolf.
  • Er wurde geboren am 16. März 1908 in Rotterdam.
  • Geburtsregistrierung am 17. März 1908.
  • Berufe:
    • Medewerker douaneafdeling Ford Amsterdam.
    • bis vor 7. Dezember 1932 Parlevinker.
    • von vor 1937 bis nach 1941 Wachtsman.Quelle 1
    • Ab vor 1968 Assistent declar..Quelle 1
    • bis 1973 Fordfabriek.
  • Auszeichnung Ab 25. August 1972: Bronzen eremedaille Orde van Oranje-Nassau.
  • Wohnhaft:
  • (Overig) Ab 1929.
    Lid Centrale Bond van Transportarbeiders
  • (Overig) von 1933 bis 1979.
    Lid van de Algemeene Nederlandsche Metaalbewerkerbond (ANMB), later genoemd Algemene Nederlandse Bedrijfsbond voor de Metaalnijverheid en de Elektrotechnische Industrie.
  • Er ist verstorben am 7. Oktober 1979 in Zaandam, er war 71 Jahre alt.
  • Er wurde beerdigt am 10. Oktober 1979 in Zaandam Algemene Begraafplaats Zuid.
  • Die leiblichen Eltern sind Jan van Oosten und Jennigje Buter
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 3. Dezember 2023.

Familie von Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten

Er ist verheiratet mit Johanna Maria van der Torre.

Sie haben geheiratet am 7. Dezember 1932 in Hillegersberg, er war 24 Jahre alt.Quelle 3


Kind(er):

  1. (Nicht öffentlich)
  2. (Nicht öffentlich)


Notizen bei Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten

Van de kindertijd van Dolf, geboren 16 maart 1908 te Rotterdam, is niets bekend. Hij heeft natuurlijk de lagere school doorlopen. Maar heeft hij geen technische of andere vervolgopleiding gekregen?
Hij is altijd een gesloten mens geweest en heeft later nauwelijks wat verteld over zijn jeugd. Wel staat vast dat hij gewerkt heeft in de motorzaak van zijn vader. Ook dat hij diegene was in het gezin die moeder Jennigje hielp met kunstmatige voeding (zij had sinds haar jeugd een beschadigde slokdarm). Omdat Dolf nog thuis woonde en de rest van de familie er geen zin in had verzorgde Dolf zijn moeder tot aan haar dood. Hij trouwde dan ook pas naar het overlijden van zijn moeder.
De fijnste periode in zijn jonge jaren was wellicht die van de dienstplichtige zeemilicien, ver van Rotterdam. Heel wat foto's geven een beeld van zijn matrozenleven in Willemsoord bij Den Helder. Ook zeilend op zee. Dit moet in 1928-29 zijn geweest.
Daarna begon het serieuze arbeidsleven. Eerst op de kleine vaart (o.a. parlevinker), na zijn huwelijk een baan op de wal (dat was een voorwaarde van zijn vrouw) bij de Amerikaanse Fordfabriek in Rotterdam die een keus bleek voor het leven.

In een 'gelegenheid' in de Witte de Withstraat te Rotterdam ontmoette Dolf (met een vriend) op een gelukkige dag Ans met een vriendin. Het kontakt was spoedig gelegd en ze verloofden zich.
Het huwelijk van de 24-jarigen werd gesloten in het gemeentehuis van Hillegersberg op 7 december 1932. De foto toont Ans in het zwart wegens het overlijden van moeder Jennigje van Oosten. Kerkelijke bevestiging werd niet gevraagd. Vier volgwagens werden gehuurd voor de trouwerij waarover verder niets bekend is.
Vader Van der Torre bood aan om voor Ans evenals voor Dit was gebeurd de overname van een comestibleswinkel in Hillegersberg te financieren. Ans wist al genoeg van Dolf om te weten dat hij niet geschikt was voor de handel, en sloeg het af.
Ford verplaatste de autofabriek naar Amsterdam aan het Noordzeekanaal, tegenover de stad Zaandam. Dit maakte verhuizing noodzakelijk, een ingrijpende stap. Er werd daar andere tongval gesproken dan ze gewend waren. De keus voor huisvesting in Zaandam werd gedaan wegens de korte afstand via de pont naar de fabriek. Een aardige woning werd gevonden (gehuurd) op het Dampad in hartje Zaandam.
Bij Ford had Dolf de functie van wachtman; hij maakte deel uit van een ploeg voor 24-uurs bewaking van terrein en gebouwen. Hij heeft dus nooit aan de montagelijn gestaan.
Dolf is altijd lid geweest van de vakbeweging en stemde links. In 1929 sloot hij zich al aan bij de Centrale Bond van Transportarbeiders. Vanaf 1933 werd hij lid van de Algemene Nederlandse Metaalbewerkersbond ANMB, later genoemd de Alg.Ned.Bedrijfsbond voor de Metaalnijverheid en Elektrotechnische Industrie. Nog later als Industriebond FNV. Aan de bond werd wekelijks stipt de contributie betaald. In het ledenboekje werd dan een zegeltje geplakt.met het bedrag erop. En gouden speldje van het NVV werd uitgereikt bij het veertigjarig lidmaatschap. In oktober 1979 zou hij geëerd worden wegens het vijftigjarig lidmaatschap, maar zijn overlijden maakte de bijeenkomst onmogelijk. Een vervangend eerbewijs voor de weduwe kon er ondanks aandrang door derden niet vanaf.
Vreugdevol waren de jaren '30 door de geboorte van de drie kinderen. In het huis op het Dampad kwam in 1933 de eerste dochter ter wereld, die traditioneel de voornamen Johanna Maria kreeg. In 1937 werd Rudolfine Reni geboren, vernoemd naar vader Dolf. De derde dochter zag het licht in 1939; haar namen Willy Jennigje verwezen naar grootvader Van der Torre en grootmoeder Van Oosten.
Inmiddels vond verhuizing plaats naar een moderne woning in de Mozartstraat (1934-1939, huur), terwijl in 1939 een huis met tuin werd betrokken in de Burgemeester ter Laanstraat. (eerst huur, in 1960 aangekocht voor de som van ƒ 8500). Zuster Marie Veenman kwam met man en zoon naast hen wonen. Eerst in 1989 werd afstand gedaan van deze prettige woning waar de kinderen waren opgegroeid.
Dolf ging zes dagen per week naar de Fordfabriek, Ans verzorgde als huisvrouw de kinderen. Er waren nog vele uitstapjes naar en logeerpartijen in het Rotterdamse. Familieleden van daaruit kwamen af en toe eens kijken hoe het ging in de Zaanstreek. Het leven leek zonnig.

Oorlog 1939-1945
In september 1939 brak de wereldoorlog uit en volgde de mobilisatie. Dolf was tot zijn 40ste dienstplichtig en hij moest onmiddellijk opkomen. Tot zijn spijt was niet de marine zijn bestemming maar werd hij ingedeeld bij KMD, dat voor pontonverbindingen moest zorgen ('de rijdende pontonniers', Korps Pontonniers en Torpedisten). Toch werk op het water.
Tot mei 1940 was de militaire dienst dragelijk. Diverse foto's tonen soldaat Dolf in uniform in aangename stemming met zijn kameraden. Hij was gelegerd bij de grote rivieren (Zaltbommel). Toen werd hij plotseling in de beruchte strijd bij de Grebbelinie betrokken, waar zijn onderdeel in actie moest komen, althans in de buurt.
De Grebbelinie diende het hart van het land te dekken. Het zuidelijkste punt ervan lag aan de Rijn bij Rhenen. Daar is de hevigste strijd in de vijfdaagse oorlog gevoerd tegen fanatieke SS-troepen. Het is een verhaal van angst, honderden doden, krijgskundige chaos, slechte bewapening en wilde vlucht. 'Dertigjarige huisvaders moesten opeens vechten op leven en dood' (L. de Jong). De val van de linie op 13 mei betekende in feite een verloren oorlog.
Zijn ervaringen moeten vreselijk zijn geweest. Op de Waaldijk werd de auto die hij bestuurde getroffen waarbij vier collega's sneuvelden. Aan gevechtshandelingen nam hij geen deel. Dolf heeft na terugkeer in Zaandam er psychisch veel last van gehad, maar ook in dit geval zweeg hij er liever over
Een wonder was dat het dienstverband bij Ford gedurende vijf oorlogsjaren werd voortgezet, met de wachtdienst, zodat.het salaris werd doorbetaald. De bezettingsjaren leverden verder voor het gezin met drie kinderen niet anders dan de algemene problemen op.

Ford - Huwelijken van de dochters
Bij Ford Amsterdam ging de productie in stijgende lijn na de oorlog, toen de auto aan de grote opmars begon. Voor Dolf was er een nieuwe taak weggelegd, als zgn. 'kontaktman douane'. Voor het bedrijf was de relatie met de douane in Amsterdam, gebaseerd op goede verstandhouding en nauwkeurigheid, van belang. Dolf heeft deze vertrouwensfunctie, behorend tot de 'staf', met grote inzet vervuld. Het gaf hem bewegingsvrijheid en beschikking over auto's.
Als goede werkgever besteedde N.V.Ford Nederland aandacht aan jubilea. Dit gebeurde toen hij er 25 jaar had opzitten in 1957, en na 40 jaren dienstverband in 1972. Met diners, toespraken en zilveren aandenken werden ze gevierd. Ter gelegenheid van het laatste feit werd bij Koninklijk.Besluit van 25 aug.1972 aan Rutger Rudolf van Oosten toegekend de Eremedaille in brons verbonden aan de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door wethouder A.Stoffels van de gemeente Zaandam.
De drie dochters trouwden vlak na elkaar. Will (Willy) met Jan Kroonenberg uit Zaandam (1963), Annet (Johanna Maria) met Pieter Helsloot uit Amsterdam (1964) en Ruud (Rudolfina) met Hans Jense uit Zaandam (1966). Zij vestigden zich alle in de Zaanstreek.
In 1966 en volgende jaren werden zes kleinkinderen geboren tot groot geluk van de nieuwe grootouders. De komst naar de Zaan had een voltooiing gevonden!

De laatste fase
In de Zaanse familiekring werd de echtverbintenis van Dolf en Ans gememoreerd toen zij 25 en 40 jaar getrouwd waren. Het bleef in 1957 beperkt tot een feest thuis met vele logerende familieleden uit Rotterdam, en in 1972 tot de Zaanse familie in Loggen's Eethuisje aan de Zaan in Zaandijk.
Toen hij in 1973 65 jaar werd ging Dolf met pensioen en nam hij afscheid van de Ford automobielfabriek, die een deel van zijn leven was geworden.
Geheel onverwacht overleed hij thuis op 71-jarige leeftijd op 7 oktober 1979. Hij was sterk en gezond geweest, maar nu faalde plotseling het lichaam.
Overeenkomstig zijn wens vond de begrafenis in familiekring plaats en wel op de algemene begraafplaats van Zaandam. De grafsteen vermeldde de tekst 'Ik heb u bij uw naam genoemd. Gij zijt mijne' (Jesaia 43:1).

Petrus Nicolaas Helsloot - 2005
Lennart Helsloot -2011

------------------
Lijst militaire voorouders Koninklijke Marine (geboren 1850-1908):
Oosten R.R. van ; 16.03.1908 ; Stamboeknr: 1241 ; Doos 1432

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten

Vorfahren (und Nachkommen) von Rutger Rudolf van Oosten

Jozina Spies
1829-1904
Piet Buter
1840-1922

Rutger Rudolf van Oosten
1908-1979

Rutger Rudolf van Oosten

1932

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Gemeentearchief Zaanstad
    2. Stadsarchief Rotterdam
    3. Digitale Stamboom

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 16. März 1908 lag zwischen -0.7 °C und 5,7 °C und war durchschnittlich 1,6 °C. Es gab 3,6 Stunden Sonnenschein (30%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 17. August 1905 bis 11. Februar 1908 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Meester mit Mr. Th. de Meester (unie-liberaal) als ersten Minister.
    • Von 12. Februar 1908 bis 29. August 1913 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. Th. Heemskerk (AR) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1908: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 5,7 Millionen Einwohner.
      • 13. Januar » In einem wissenschaftlichen Fachvortrag in Stuttgart unter dem Titel „Über den Nachweis der Vererbung beim Menschen“ formuliert der Arzt und Vererbungsforscher Wilhelm Weinberg das später nach ihm und dem Mathematiker Godfrey Hardy benannte Hardy-Weinberg-Gleichgewicht der Populationsgenetik.
      • 12. Februar » In New York startet das Große Rennen rund um die Welt nach Paris. Teilnehmer an dem bekannten Automobilrennen sind unter anderem der Deutsche Hans Koeppen und der Amerikaner George Schuster. Das Rennen dauert bis Ende Juli und führt durch ganz Amerika, Asien und Europa.
      • 25. Mai » Mit Verdis Aida wird das Opernhaus Teatro Colón in Buenos Aires eröffnet.
      • 13. Juli » Zu Beginn der beiden „Stadionwochen“ der IV. Olympischen Sommerspiele in London, die eigentlich schon am 27. April begonnen haben, findet eine feierliche Eröffnungsfeier statt.
      • 27. September » Das erste Auto der Marke Ford Modell T wird in Detroit gebaut. Die Tin Lizzy entwickelt sich rasch zum meistverkauften Kraftfahrzeug der Welt und wird erst 1972 vom VW Käfer in der produzierten Stückzahl übertroffen.
      • 11. Dezember » Der Schwedische Skiverband wird ins Leben gerufen.
    • Die Temperatur am 7. Dezember 1932 war durchschnittlich 2,3 °C. Es gab 2,4 Stunden Sonnenschein (30%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Norden. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 10. August 1929 bis 26. Mai 1933 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck III mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1932: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 8,1 Millionen Einwohner.
      • 12. Januar » In Arkansas gewinnt Hattie Caraway die Wahl zum Senat der Vereinigten Staaten. Sie wird Amtsnachfolgerin ihres gestorbenen Mannes Thaddeus H. Caraway und ist die erste eine volle Wahlperiode dem Gremium angehörige Frau.
      • 22. Januar » Ein Volksaufstand der hauptsächlich aus dem indigenen Volk der Pipil stammenden Bauern in El Salvador unter der Führung von Farabundo Martí wird von Staatschef Maximiliano Hernández Martínez blutig niedergeschlagen. Rund 30.000 Menschen werden vom Militär getötet.
      • 26. März » Im Teatro Calderón in Madrid wird die Zarzuela Luisa Fernanda uraufgeführt, die zu Federico Moreno Torrobas bekanntestem Werk werden wird.
      • 28. Mai » Die Fertigstellung des Abschlussdeichs macht die niederländische Zuiderzee zum Binnengewässer, das fortan IJsselmeer genannt wird.
      • 18. August » Als Erster Operntonfilm – Welturaufführung angekündigt hat der Film Die verkaufte Braut, entstanden unter der Regie von Max Ophüls, in München Premiere.
      • 23. Dezember » Am Theater an der Wien in Wien wird die Operette Sissy von Fritz Kreisler uraufgeführt.
    • Die Temperatur am 7. Oktober 1979 lag zwischen 9,5 °C und 17,8 °C und war durchschnittlich 13,4 °C. Es gab -0.1 mm Niederschlag. Es gab 0.8 Stunden Sonnenschein (7%). Es war Halb- bis Schwerbewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Quelle: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von Montag, 19 Dezember, 1977 bis Freitag, 11 September, 1981 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Agt I mit Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1979: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 14,0 Millionen Einwohner.
      • 5. März » Die amerikanische Raumsonde Voyager 1 fliegt am Jupiter vorbei und liefert viele Fotos des Planeten und seiner Monde.
      • 3. Mai » Der teuerste deutsche Spielfilm der 1970er-Jahre, Die Blechtrommel von Volker Schlöndorff nach dem gleichnamigen Roman von Günter Grass mit David Bennent in der Hauptrolle gelangt zur Erstaufführung.
      • 11. August » Im indischen Bundesstaat Gujarat ereignet sich bei der Stadt Morvi ein Bruch der Machhu-II-Talsperre nach schweren Regenfällen. Die ausströmenden Wassermassen der Stauanlage kosten zwischen 2.000 und 2.500 Menschen das Leben. Unwetter und Stürme in jener Zeit verursachen in dieser Region etwa 30.000 Tote insgesamt.
      • 29. September » Acht Wochen nach dem gewaltsamen Ende seiner Terrorherrschaft wird Francisco Macías Nguema, erster Präsident von Äquatorialguinea, hingerichtet.
      • 2. November » Der französische Gewaltverbrecher Jacques Mesrine wird von der französischen Polizei nach langer Flucht auf offener Straße mit 19 Schüssen getötet.
      • 18. Dezember » Die Generalversammlung der Vereinten Nationen nimmt das Übereinkommen zur Beseitigung jeder Form von Diskriminierung der Frau (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women – CEDAW) an.
    • Die Temperatur am 10. Oktober 1979 lag zwischen 13,2 °C und 24,1 °C und war durchschnittlich 18,1 °C. Es gab 6,3 Stunden Sonnenschein (57%). Es war halb bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Quelle: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von Montag, 19 Dezember, 1977 bis Freitag, 11 September, 1981 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Agt I mit Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1979: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 14,0 Millionen Einwohner.
      • 19. März » Der US-amerikanische TV-Sender C-SPAN, der ausschließlich über die Regierung der Vereinigten Staaten berichtet, nimmt seine Tätigkeit auf.
      • 4. Mai » Nach dem Sieg der Conservative Party bei den Parlamentswahlen vom Vortag wird Margaret Thatcher die erste Premierministerin Großbritanniens und Nordirlands.
      • 16. Juli » Ahmad Hasan al-Bakr erklärt seinen Rücktritt als Staats- und Regierungschef des Irak und ernennt Saddam Hussein zu seinem Nachfolger.
      • 6. September » Mit Chemikalien experimentierende Kinder lösen in Hamburg ein Explosionsunglück aus. Ein Kind stirbt, zwei werden verletzt. Die Stoffe hatten sie sich vom Firmenareal der Chemischen Fabrik Stoltzenberg besorgt. Sofort einsetzende Untersuchungen decken den zweiten Stoltzenberg-Skandal auf, der behördliche Mängel vor Augen führt.
      • 29. September » Acht Wochen nach dem gewaltsamen Ende seiner Terrorherrschaft wird Francisco Macías Nguema, erster Präsident von Äquatorialguinea, hingerichtet.
      • 16. Dezember » San Francisco 49ers Runningback O. J. Simpson spielt gegen die Atlanta Falcons sein letztes Spiel in der NFL.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Van Oosten

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Oosten.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Oosten.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Oosten (unter)sucht.

    Die Helsloot genealogie-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Lennart Helsloot, "Helsloot genealogie", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/helsloot-genealogie/I8.php : abgerufen 30. April 2024), "Rutger Rudolf "Dolf" van Oosten (1908-1979)".