Groningse doopsgezinden » Steven Abrahams Cremer (1660-< 1734)

Persoonlijke gegevens Steven Abrahams Cremer 

  • Hij is geboren in het jaar 1660 in Deventer (de Brink).Bron 1
    Spellingvariant: Steven Abrahams Kremer of Steeven Abraham Creemer.
  • (Levensloop) van 1682 tot rond 1721.Bron 2
    Steven Abrahams Cremer (1660 - ca. 1733). Steven Cremer was de enige zoon van de al eerder genoemde Abraham Willems Cremer, en een broer van Grietje Abrahams Cremer. Opgegroeid aan de Brink (te Deventer), trouwde hij in 1682 met de uit de omgeving van Heerenveen afkomstige Tjitske Jeipes ( ?- 1693), dochter van de aldaar als doopsgezinde leraar actieve Jeip Annes. Mogelijk heeft Steven eerst enige tijd in het koopmanschap van zijn vader gewerkt; pas in 1693 verwierf hij een bierbrouwerij, 'de Toren' genaamd, aan de Brink, thans nummer 16. De brouwerij was daarvoor eigendom geweest van de weduwe van Hendrik van Calker, vader van de ook al vaker genoemde Jan Hendriks van Calker.

    Steven Cremer trouwde driemaal. Uit zijn eerste huwelijk werden geboren de reeds vermelde kinderen Grietje, Andries, Webbeken en een zoon Abraham, over wie later meer. In 1693 trad Steven Cremer voor de tweede maal in het huwelijk, nu met zijn stiefzuster Oedeken Gerrits van Delden (1668-1705), dochter van Gerrit Berends van Delden, koopman en eigenaar van een spinnerij in de Rijkmanstraat, en van Hester Hindriks Bolte. Gerrit van Delden was kort voor het huwelijk van Steven hertrouwd met de weduwe van Abraham Cremer. Uit het tweede huwelijk van Steven werden de kinderen geboren die met Steven zelf zouden meevertrekken, te weten Fenneke, Hester, Willem en Izaak. Voorts werd er nog een zoon Gerrit geboren, over wie hieronder eveneens meer. In 1705 werd Steven Cremer voor de tweede maal weduwnaar. Hij hertrouwde ditmaal met de uit de stad Groningen afkomstige Grietje Tammes. In 1706 werd het huwelijk in Groningen voltrokken door de leraar Alle Derks. Gedurende zijn tweede huwelijk was Stevens welstand flink toegenomen: naast zijn onroerende zaken bezat hij nog eens ruim f 30.000,-. Tussen 1 juni 1719 en 31 mei 1720 droegen Geerd Pieters en zijn echtgenote Weelme de beklemde meierrechten van hun boerderij 'De Koningslaagte', gelegen in Harssens, een buurtschap onder Adorp, iets ten noorden van de stad Groningen, over aan Steven Cremer en zijn vrouw. Steven Abrahams Cremer huurde grond bij de boerderij te Harssens, Adorp. Over 1734 werd de huur nog betaald door Steven Abrahams Cremer en zijn vrouw Grietje Tammes, maar op 27 maart 1734 waren de huurders Willem Stevens Cremer en zijn vrouw Aafke Claasen. Op 4 juni 1720 werd de verkoop geregistreerd van het woonhuis met brouwerij aan de Brink (te Deventer), alsmede van de melterij en twee naast en aan elkaar gelegen huisjes in de Golstraat. De panden (in Deventer) werden overgedragen aan Sake de Vries.

    Deze rijke brouwer was vele jaren lang de leidsman van de Deventer Groninger Oude Vlamingen. Dertig jaar lang was hij hun leraar; daarnaast is hij een tijd diaken geweest. In 1711 was hij de drijvende kracht achter de opvang van zo'n 340 doopsgezinde Zwitserse vluchtelingen in ons land. Visser typeert zijn positie in de strenge doopsgezinde gemeenschap van Noord- en Oost-Nederland heel treffend door hem 'de Deventer "Godfather der Amischen" ' te noemen. Tot nu toe was het onduidelijk hoe het in 1721 met Steven Cremer zelf zat. Leefde hij nog of was hij al overleden? Mevrouw Rademaker gaat ervan uit dat hij in dat jaar als leraar van de Deventer Oudvlaamse gemeente werd opgevolgd door Steven Berends van Delden.

    Steven Abrahams Cremer woonde aan De Brink te Deventer. Hij was bierbrouwer van beroep en werd opgevolgd door Sake de Vries, die eveneens aan de Brink te Deventer woonde.

    Uit archiefonderzoek is komen vast te staan, dat Steven Abrahams Cremer met zijn vrouw en vier kinderen omstreeks 1720 Deventer heeft verlaten. Het ging hier om: Steven Abrahams Cremer, diens derde echtgenote Grietje Tammes, de dochters Fenneke en Hester en de zonen Willem en Izaak. Ook de 'verloofde' van Hester, Jan Berends Cremer, eveneens afkomstig uit Deventer, voegde zich bij hen in Harssens. In totaal ging het dus om zeven personen.

    - IIIx 84 fol.247v – 20 april 1707 – Steven Abrahams Cremer en Grietien Tammes (ehel.) zien af van hun recht op redemptie van een halve behuizing voor de Heerepoort, alwaer de brandende Toorn uithangt, die zij aan Tamme Jacobs en Martien Jansen hadden verzet, conform verzegelde pachtbrief d.d. 25 september 1706. Zij cederen deze halve behuizing in volle eigendom. Koopsom 1.000 car. gld., zijnde hetzelfde bedrag als pachtsom vermeld in de pachtbrief. Frans Harmens en Geesijn Cornelissen (ehel.) zien af van hun recht van naarkoop.

    Bierbrouwers waren toen Grietje Abrahams Cremer, weduwe van Jan Hendriks van Calker, in de Polstraat (te Deventer) en haar broer Steven aan de Brink.
  • Hij is overleden voor 27 maart 1734 in Harssens, Adorp.Bron 1
  • Een kind van Abraham Willems Cremer en Grietje Stevens ten Cate
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 18 september 2023.

Gezin van Steven Abrahams Cremer

(1) Hij is getrouwd met Tjitske Jeipes.

Toestemming voor het huwelijk is 15 april 1682 verkregen te Deventer.Bron 3

Ze zijn in de kerk getrouwd op 6 mei 1682 te Deventer (attestatie en huwelijksvoltrekking), hij was toen 22 jaar oud.Bron 3

15-4-1682 Steven Abrahams Kremer, sone van Abraham Kremer aan de Brink, met [? Geske seps ] in de Knijpe. att. geg.op ‘t raethuijs te trouwen den 6 mei 1682.

6-5-1682 Steven Abrahams Kremer (tekent Cremer) sone van Abraham Kremer aen den Brinck met [? Geske Tjeps ?] in de Knijpe. Den 15 april is de att.geg. op ’t Raethuis te trouwen 6 Meij 1682.

Kind(eren):

  1. Grietje Stevens Cremer  1683-± 1755 
  2. Andries Stevens Cremer  1684-> 1728


(2) Hij is getrouwd met Oedeken Gerrits van Delden.

Toestemming voor het huwelijk is 4 november 1693 verkregen te Deventer.Bron 3

Ze zijn in de kerk getrouwd op 29 november 1693 te Deventer (attestatie), hij was toen 33 jaar oud.Bron 3

4-11-1693 Steven Kremer (tekent Cremer), weduwnaar van Tjetske Zips (Lips ?) aan den Brinck met Oudeken Gerrits, dogter van Gerrit Berents in de Rijkmanstraat. Att.geg. aan het raadhuis dezer stede den 29 nov. 1693.

Kind(eren):

  1. Gerrit Stevens Cremer  1696-1755 
  2. Willem Stevens Cremer  1697-1777 
  3. Hester Stevens Cremer  1699-< 1724


(3) Hij is getrouwd met Grietjen Tammes.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 12 september 1706 te Groningen, hij was toen 46 jaar oud.Bron 4

"Steven Abrahams Kremer, Weduwenaer van Oedeken Gerrits, aan den Brink, ende Grietjen Tammes, weduwe tot Groeningen. Steven Abrahams Cremer, als Bruijdegom. De Bruijt was niet tegenwoordig. Den 21. Aúgti. Attestatie gegeeven op Groningen, 6. Sept. 1706."
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Registratie datum: 12-09-1706
Huwelijksplaats: Kerkelijke gemeente - Groningen
Bruidegom Steeven Abraham Creemer, van Deventer

Bruid Grietjen Tammes, van Groningen

-

Bron Ondertrouwboek 1705-1711 Kerkelijke gemeente - Groningen
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 174, folio 47

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Steven Abrahams Cremer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Steven Abrahams Cremer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Steven Abrahams Cremer


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. "Doopsgezinde Bijdragen, nieuwe reeks 24", geredigeerd door S. Zijlstra
  2. DTB Deventer; Menno Bennema Geerlings; "Doopsgezinde Bijdragen, nieuwe reeks 24" geredigeerd door S. Zijlstra; Akte van verkoop 20-4-1707
  3. DTB Deventer; Menno Bennema Geerlings
  4. Ondertrouwboek 1705-1711 Kerkelijke gemeente - Groningen, DTB 124, inv. nr. 174

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Cremer

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Cremer.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Cremer.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Cremer (onder)zoekt.

De publicatie Groningse doopsgezinden is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I26045.php : benaderd 14 mei 2024), "Steven Abrahams Cremer (1660-< 1734)".