Gezinsreconstructies (Ambt-)Vollenhove en Beulake » Pieter Douwes Houtsma (1914-1970)

Persoonlijke gegevens Pieter Douwes Houtsma 


Gezin van Pieter Douwes Houtsma

(1) Hij is getrouwd met Femmigje Hermans Kwast.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. Renske Houtsma  ± 1951-2019 


(2) Hij is getrouwd met Margaretha Fredriks Soeters.

Zij zijn getrouwd op 19 juni 1946 te Vollenhove, hij was toen 31 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. Douwe Pieters Houtsma  1947-2022 


Notities over Pieter Douwes Houtsma

Bakkerij Houtsma
Piet(er) Houtsma kwam in 1938 als bakkersknecht naar Blokzijl, in dienst van bakker Glastra. Kort daarna kreeg hij verkering met Femmigje Kwast, bakkersdochter uit Vollenhove. In 1939 ging hij werken voor haar vader, Herman Kwast, die de bakkerij op de splitsing Kerkstraat-Bisschopstraat had: de Voorpoort. Piet de Bakker, zoals hij zichzelf ook noemde, werd geboren in 1914 en is overleden in 1970. Op 25 september 1940 is hij getrouwd met Femmigje Kwast (1924-1945). Zijn vrouw is gestorven bij of vlak na de bevalling van hun dochter Klaasje. Kort daarna, in 1946, hertrouwde Piet. Zijn tweede vrouw Margaretha (Greta) Soeters is een dochter van F. Anton Soeters, winkelier (en broer van Hendrik C. Soeters, ook winkelier, samen hadden ze een tijdlang twee winkels). In 1947 werd hun zoon Douwe geboren. Zakelijk ontstond er een probleem met de familie Kwast, eigenaar van pand en bakkerij. De huur werd zo sterk verhoogd dat er geen droog brood meer was te verdienen. Met name dochter Lutien (1911-1990), getrouwd met Frits de Wit-Boers (1905-1984, ze hadden een garage en sigarenwinkel aan de overkant) was de kwade genius. Piet besloot om voor zichzelf te beginnen en kon dat realiseren door een snelle verbouwing van een boerderij uit de familie, een voormalige stadsboerderij, van Klaas Boes en Harmpje ten Napel. Er is een relatie met Soeters: Klaas Boes, bijgenaamd “de Dreuge” ventte voor Soeters op het ambt, met een wagen (zie ook Bij ’t Schuttegien, met foto).

Op 1 november 1951 werd de bakkerij in het huidige pand aan de Kerkstraat geopend.

Zoals ook andere bakkers in Vollenhove hield Piet een paar varkens achter de bakkerij, om van het oude brood af te komen. Een paar jaar dreef Piet ook een automatiek naast de zaak, maar dat was geen doen qua werktijden. Piet had succes met zijn recept voor ‘Vollenhoofse brok’, door sommige klanten nog steeds besteld als ‘een stukkien van Piet’. In de tijd voor- en na de oorlog was het werk van een bakker – naast bakken – vooral venten van brood, voor brood kwam men nog niet in een winkel.

Hieronder de foto uit 1955 van Piet voor de eerste auto, genomen bij het bezorgen van brood bij de ‘ziekenbarakken’.

Al in de jaren ’60 begon Piet te sukkelen, had last van zijn hart, en overleed in 1970. Zoon Douwe was al direct vanaf de lagere school in de zaak gekomen, naast bakkersknecht Tönjan uit Kampen. De zaak draaide dus gewoon door, maar pas op 1-1-1980werd deze formeel op zijn naam gezet. Al ergens rond die tijd bedacht Douwe het ‘Vollenhoofse meisje’, waarmee hij niet alleen in vakkringen maar vooral bij klanten veel succes had. Het is in feite een variant op het ‘Haarlemse meisje’ of ook wel appelmeisje. Sinds kort is men ook in het bezit van het originele recept van de beroemde (bruine) amuletten van Hendrik Jaap van Doesburg, maar dat is zo cryptisch met oude ingrediënten dat namaken nog een probleem vormt.

Inmiddels (vanaf 2018) zwaait de derde generatie de scepter in de bakkerij. [Bron: Henk van Heerde: "De Stad Vollenhove door de eeuwen heen"]

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Douwes Houtsma?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Douwes Houtsma

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Pieter Douwes Houtsma

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Douwes Houtsma


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 25 juni 1914 lag tussen 7,7 °C en 17,7 °C en was gemiddeld 13,3 °C. Er was 3,2 mm neerslag. Er was 1,4 uur zonneschijn (8%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1914: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,2 miljoen inwoners.
    • 14 januari » Introductie van de lopende band door Henry Ford.
    • 15 juni » In Durrës (Albanië) sneuvelt de Nederlandse majoor Lodewijk Thomson tijdens een vredesmissie.
    • 30 juni » Gandhi wordt gearresteerd in zijn anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika.
    • 28 juli » De Eerste Wereldoorlog, ook de Wereldoorlog of de Grote Oorlog genoemd, breekt uit.
    • 23 augustus » Slag bij Bergen, een eerste contact tussen de Duitsers en de Britten als onderdeel van Slag der Grenzen.
    • 31 oktober » Begin zware beschietingen rondom het Belgische dorp Wijtschate.
  • De temperatuur op 19 juni 1946 lag tussen 8,5 °C en 16,1 °C en was gemiddeld 11,6 °C. Er was 4,9 mm neerslag gedurende 2,5 uur. Er was 5,6 uur zonneschijn (33%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
  • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • In het jaar 1946: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,3 miljoen inwoners.
    • 1 januari » In de Verenigde Staten wordt de eerste elektronische computer (de ENIAC) vervaardigd.
    • 6 februari » Het Dagblad van het Oosten verschijnt weer als zelfstandige krant. Het Parool trekt zich terug uit de regio en de lezers van de Nieuwe Twentsche en Almelosche Courant stappen grotendeels over naar het Dagblad van het Oosten.
    • 1 mei » In Santa Cruz de la Sierra wordt de Boliviaanse voetbalclub Club Blooming opgericht.
    • 17 juli » Het IJslands voetbalelftal speelt de eerste officiële interland uit de geschiedenis en gaat in Reykjavik met 3-0 onderuit tegen Denemarken.
    • 1 augustus » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub UC Sampdoria.
    • 5 december » New York wordt verkozen tot permanente zetel van de Verenigde Naties.
  • De temperatuur op 21 juni 1970 lag tussen 8,9 °C en 25,9 °C en was gemiddeld 18,5 °C. Er was 7,0 uur zonneschijn (42%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 5 april 1967 tot dinsdag 6 juli 1971 was er in Nederland het kabinet De Jong met als eerste minister P.J.S. de Jong (KVP).
  • In het jaar 1970: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 13,0 miljoen inwoners.
    • 7 januari » Oprichting van de Zuid-Afrikaanse voetbalclub Kaizer Chiefs.
    • 13 april » Een zuurstoftank aan boord van Apollo 13 explodeert waardoor de missie voortijdig moet worden beëindigd. Jim Lovell, Fred Haise en Jack Swigert, de bemanning van Apollo 13, landen door de ontploffing dan wel niet op de maan, maar ze zijn wel recordhouders: ze zijn degenen die het verst van de aarde verwijderd zijn geweest. Op 13 april 1970 waren ze 401.056km van huis.
    • 25 augustus » Manschappen van het Korps Mariniers en van de Koninklijke Marine verjagen hippies van de Amsterdamse Dam, wat bekend wordt als het schoonvegen van de Dam.
    • 29 september » Het te Rome gehouden congres 'Liberale Internationale' kiest mr. W.J. Geertsema tot vicevoorzitter.
    • 1 november » Oprichting van de Priesterbroederschap Sint Pius X van traditionalistische priesters door aartsbisschop Marcel Lefebvre in het Bisdom Fribourg in Zwitserland.
    • 16 december » Het Russische ruimteschip Venera is het eerste ruimteschip dat afdaalt in de atmosfeer van Venus.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Houtsma

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Houtsma.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Houtsma.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Houtsma (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Guus Nijhuis, "Gezinsreconstructies (Ambt-)Vollenhove en Beulake", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gezinsreconstructies-vollenhove/I29558.php : benaderd 17 mei 2024), "Pieter Douwes Houtsma (1914-1970)".