Genealogie Kuipers » Eise Jelteszn. Eisinga (1744-1828)

Persoonlijke gegevens Eise Jelteszn. Eisinga 


Gezin van Eise Jelteszn. Eisinga

(1) Hij is getrouwd met Pietje Jacobs.

Zij zijn getrouwd op 22 mei 1768 te Dronrijp, Friesland, Netherlands, hij was toen 24 jaar oud.

Trouwregister Hervormde gemeente Dronrijp, 1768
DTB nr: 512, 1600 - 1811
Vermelding: Bevestiging huwelijk van 22 mei 1768, Dronrijp
Man: Eise Jeltes, Dronrijp
Vrouw: Pijtje Jacobs, Dronrijp

Gestandaardiseerde namen: EISE JELTES en PIETJE JAKOBS

Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Trijntje Eelkes Sikkema.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1792 te Visvliet, Groningen, Netherlands, hij was toen 47 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Eelke Eisinga  1793-1795
  2. Hittje Eisinga  1796-1843
  3. Minke Eisinga  1798-1870


(3) Hij is getrouwd met N.N..

Zij zijn getrouwd na 1799.


Notities over Eise Jelteszn. Eisinga

(Research):Friese wolkammer en amateur-sterrenkundige. Eise Eisinga is vooral bekend geworden door zijn zelfgebouwd planetarium in Franeker.
Eise is op 21 februari 1744 geboren in Dronrijp. Al op jonge leeftijd had hij belangstelling voor sterrenkunde. Toen hij 18 jaar was had hij al vier dikke boeken met sterrenkundige berekeningen volgeschreven. In 1768 trouwde Eise en ver huisde hij naar Franeker. Daar werd hij net als zijn vader wolkammer. Maar de sterrenkunde vergat hij niet! In 1774 vond er een opmerkelijke samenstand plaats. Op zondag 8 mei van dat jaar stonden de planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en de smalle maansikkel dicht bij elkaar aan de hemel. De samenstand vormde de aanleiding voor de publi catie van een onheilspellend boekje van de hand van dominee Eelco Alta uit Bozum. De verschijning van dit boekje zaaide grote paniek onder de Friese bevolking, en het werd om die reden dan ook in beslag genomen door de Gedeputeerde Staten van Friesland. Daar werd de vrees van de Friese boeren echter niet veel minder door. Veel mensen waren bang dat deze samen stand natuurrampen zou kunnen veroorzaken. Of zelfs het einde van de wereld.
Eise Eisinga wist wel beter. Samenstanden van planeten kunnen geen rampen veroorzaken. In werkelijkheid staan de planeten vele miljoenen kilometers van elkaar. Voor Eise Eisinga vormde de opschudding rond de samenstand de doorslaggevende aanleiding om zijn wereldberoemde planetarium te bouwen. In zijn woonkamer ontwierp en bouwde hij een bewegend model van het zonnestelsel. Door middel van een grote slingerklok en vele tandwielen en radertjes zou iedere planeet met de juiste omloopstijd om de zon draaien. Met behulp van dit planetarium kon Eisinga aan iedereen laten zien hoe het zonnestelsel in elkaar zit en dat er van de schijnbare samen standen van planeten helemaal niets is te vrezen.
Zeven jaar lang is Eise aan het bouwen geweest. Het resultaat is er dan ook naar. Nu, zo'n twee eeuwen na de bouw, werkt het planetarium nog steeds feilloos. Behalve het bewegende zonnestelselmodel zijn er nog vele andere wijzers en klokken in het planetarium te bewonderen. Op zolder van Eisinga's huis is het enorme raderwerk te zien.
Op 27 augustus 1828 stierf Eisinga op 84-jarige leeftijd.
Zijn levenswerk bestaat echter nog steeds en daardoor is zijn naam nog lang niet vergeten.
Als je eens in Friesland bent moet je zeker eens een bezoek aan dit planetarium brengen. Dat is zeker de moeite waard.

Het adres is:
Eise Eisinga Planetarium
E. Eisingastraat 3
8801 KE Franeker
telefoon 0517-393070
Eise Jelteszn Eisinga (Dronrijp , 21 februari 1744 - Franeker (?), 27 augustus 1828 ) was een Nederlands amateur-astronoom die zelf een planetarium bouwde. Dit bestaat nog steeds en is het oudste werkende planetarium ter wereld.
Eisinga werd geboren als zoon van een wolkammer. Hoewel hij hoogbegaafd was, mocht hij niet naar het gymnasium . Op zijn zeventiende gaf hij al een boekje uit overr de grondslagen van de astronomie . Eisinga werd wolkammer te Franeker en bekwaamde zich door zelfstudie aan de Franeker Akademie in de wiskunde en de astronomie . Hij verdiepte zich ook in zonnewijzers , en publiceerde hierover een boek met tekeningen van zo'n 150 zonnewijzers.

Toen zich op 8 mei 1774 een conjunctie van de maan en de planeten Mercurius , Venus , Mars en Jupiter zou voordoen, gaf dominee Eelco Alta uit Bozum een boekje uit waarin hij voorspelde dat deze hemellichamen op elkaar zouden botsen. De aarde zou hierdoor uit haar baan worden geslingerd en zou in de zon verbranden. Door deze voorspelling ontstond in Friesland grote paniek. Om te laten zien dat daarvoor geen reden was, besloot Eisinga in de woonkamer van zijn huis een werkend schaalmodel van ons zonnestelsel te bouwen. Hij dacht die klus in zes maanden te kunnen klaren, maar pas in 1781 was het planetarium voltooid. Nog in datzelfde jaar werd de planeet Uranus ontdekt. Voor deze buitenplaneet was in het planetarium van Eisinga, dat zich in het plafond van zijn woonkamer bevond, geen plaats meer.
Eisinga werd ereburger van Franeker en kreeg enkele erebaantjes. In 1787 raakte hij als patriot echter in conflict met enkele prinsgezinden van de plaatselijke schutterij . Hij vluchtte naar Duitsland , en vestigde zich enkele jaren later als wolkammer te Visvliet . Omdat hij tot vijf jaar verbanning uit Friesland was veroordeeld, bleef Eisinga in Visvliet wonen. Zijn echtgenote was inmiddels overleden, en te Visvliet trad hij opnieuw in het huwelijk.
In 1795 keerde hij naar Franeker terug. Eisinga werd buitengewoon hoogleraar aan de Franeker Academie, tot deze in 1811 op last van Napoleon werd gesloten. Koning Willem I bezichtigde het planetarium in 1818 , en kocht het vervolgens aan voor de Nederlandse staat. Eisinga overleed in 1828 op 84-jarige leeftijd. Hij liet een testament na waarin hij de werking van zijn planetarium beschreef.
In 1859 werd het planetarium door de Nederlandse staat geschonken aan de stad Franeker. De straat waaraan het vroegere woonhuis van Eisinga lag werd later de Eise Eisingastraat genoemd. Op 5 mei 1994 gaf KPN een postzegel van 80 cent uit, ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van het planetarium. In hetzelfde jaar publiceerde Piter Terpstra een roman over Eisinga.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Eise Jelteszn. Eisinga?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Eise Jelteszn. Eisinga

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Eise Jelteszn. Eisinga

Eise Jelteszn. Eisinga
1744-1828

Eise Jelteszn. Eisinga

(1) 1768
(2) 1792
Eelke Eisinga
1793-1795
Minke Eisinga
1798-1870
(3) > 1799

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 22 mei 1768 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bijzondere weersverschijnselen: dauw. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1768: Bron: Wikipedia
    • 24 juli » Willem Hendrik van Nassau-Saarbrücken wordt opgevolgd door zijn zoon Lodewijk.
    • 6 december » De eerste druk van de Encyclopædia Britannica verschijnt.
  • De temperatuur op 27 augustus 1828 lag rond de 19,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1828: Bron: Wikipedia
    • 5 januari » De eerste editie van het Algemeen Handelsblad komt in Amsterdam van de persen.
    • 14 april » Eerste editie van Noah Websters woordenboek.
    • 22 mei » In Zeeland wordt begonnen met geregelde veerdiensten.
    • 26 mei » De mysterieuze Kaspar Hauser duikt op in Neurenberg.
    • 11 augustus » Ranavalona I wordt koningin van het Koninkrijk Madagaskar.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Eisinga

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Eisinga.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Eisinga.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Eisinga (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Kuipers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
T. Kuipers, "Genealogie Kuipers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie_kuipers/I19968.php : benaderd 28 april 2024), "Eise Jelteszn. Eisinga (1744-1828)".