Genealogie Uffels - Bergkamp en Lassche - Winter » Pieter Ane Glastra van Loon (1913-1945)

Persoonlijke gegevens Pieter Ane Glastra van Loon 


Gezin van Pieter Ane Glastra van Loon

Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Pieter Ane Glastra van Loon

Woonde in Scharnegoutum. Zoon van Hessel Jan Glastra van Loon en Fokeltje Heukels. Ongehuwd (verloofd met Trijntje Hijke Bouma, 8 augustus 1919 Scharnegoutum - 6 april 2007 Leeuwarden). Zijn verloofde beviel ruim acht maanden na zijn dood van een zoon, die ook Pieter Ane werd genoemd (11 november 1945 Scharnegoutum). Onderwijzer aan een school voor christelijk volksonderwijs. Nederlands Hervormd. Lid verzet met de schuilnaam Pedro en behorend tot de KP-Scharnegoutum en de LO-Wymbritseradeel. Hij deed mee aan overvallen (onder meer op het gemeentehuis van Baarderadeel in Mantgum op 4 december 1944), sabotage, wapendroppings, vervalsing van persoonsbewijzen en hulp aan onderduikers. Glastra van Loon was ondergedoken op de boerderij van Hessel Bouma in Scharnegoutum. Daar vond op 8 februari 1945 een overval plaats door de SD en een peloton militairen van de Duitse Wehrmacht. Bouma, zijn beide zonen en onderduiker Jan Mensonides werden gearresteerd. Pedro en een andere verzetsman, Heinrich Roth (12 mei 1912 Ratingen, Duitsland), konden ontkomen door een nooduitgang over de zolder. Uiteindelijk gaven de Duitsers het zoeken op. Wel bleef in opdracht van de SD een aantal landwachters de boerderij bezet houden. Tot 12 februari 1945 konden beide mannen het uithouden zonder voedsel, licht en sanitaire voorzieningen. Ten gevolge van uitputting verloor Roth het bewustzijn, waarna Glastra van Loon besloot medische hulp te vragen. Toen hij uit zijn schuilplaats tevoorschijn kwam volgde meteen zijn aanhouding. Ook Roth werd opgepakt. De twee zijn overgebracht naar het SD-bolwerk Crackstate in Heerenveen. Als represaille voor de aanslag op de NSB-tolk en SD-handlangster Grietje Sinnema (Joelke) op 3 maart 1945 bij Dongjum zijn Glastra van Loon en Roth met drie anderen gefusilleerd. De stoffelijke overschotten bleven onder politiebewaking een etmaal ter afschrikking liggen. Op de executieplaats staat een gedenkteken met zijn naam, evenals op monumenten aan de Eysingaweg in Rinsumageast, de Nederlands Hervormde Kerk in Dongjum en bij het kerkhof op de hoek van De Terp en de Achterbuorren in Scharnegoutum.

 

Bron: https://www.wo2slachtoffers.nl/bio/56418/Glastra-van-Loon-Pieter-Ane.htm

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Ane Glastra van Loon?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Ane Glastra van Loon

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Pieter Ane Glastra van Loon

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Ane Glastra van Loon

Pieter Ane Glastra van Loon
1913-1945

Pieter Ane Glastra van Loon


(Niet openbaar)

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 29 januari 1913 lag tussen -3.2 °C en 1,8 °C en was gemiddeld -0.5 °C. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • In het jaar 1913: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,1 miljoen inwoners.
      • 29 juli » Oprichting van de Noorse voetbalclub Vålerenga IF.
      • 10 augustus » Vrede van Boekarest (1913), einde van de Tweede Balkanoorlog..
      • 23 augustus » In Kopenhagen wordt het beeld van de kleine zeemeermin onthuld, gemaakt door de beeldhouwer Edward Eriksen (1876-1959).
      • 16 september » Oprichting van de Apostolische Prefectuur van de Kleine Soenda-eilanden in Nederlands-Indië.
      • 1 december » Ford Motor Company introduceert de lopende band. Het productieprincipe werd overigens al toegepast door Oldsmobile.
      • 21 december » In de New York World verschijnt de eerste kruiswoordpuzzel. Hij is bedacht door Arthur Wynne.
    • De temperatuur op 8 maart 1945 lag tussen 3,1 °C en 7,5 °C en was gemiddeld 5,5 °C. Er was 2,6 mm neerslag gedurende 3,3 uur. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
      • 9 maart » De Japanners bezetten Vietnam.
      • 6 april » Op Texel komt een Georgische eenheid in opstand tegen de Duitsers.
      • 20 april » Nijkerk wordt bevrijd. Het Canadese leger staakt haar opmars richting West-Nederland voor de Grebbelinie.
      • 28 april » Benito Mussolini en zijn minnares Clara Petacci worden gedood door leden van het Italiaanse verzet wanneer ze het land proberen te ontvluchten.
      • 8 juli » De Nederlandse onderzeeboot O 19 loopt vast op Laddrif en wordt twee dagen later vernietigd door de Amerikaanse onderzeeboot Cod.
      • 27 december » Het eiland Schiermonnikoog wordt als "vijandelijk vermogen" officieel onteigend door de Nederlandse staat.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Glastra van Loon


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Berry Uffels, "Genealogie Uffels - Bergkamp en Lassche - Winter", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-uffels-bergkamp-en-lassche-winter/I12345.php : benaderd 12 mei 2024), "Pieter Ane Glastra van Loon (1913-1945)".