Genealogie familie Rozeman en Arkes » Albertus "Bertus" Rozeman (1929-2000)

Persoonlijke gegevens Albertus "Bertus" Rozeman 


Gezin van Albertus "Bertus" Rozeman

Hij is getrouwd met Johanna Wilhelmina Arkes.

Zij zijn getrouwd op 5 februari 1955 te Almelo, Overijssel, Nederland, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)


Notities over Albertus "Bertus" Rozeman

Albertus Rozeman geboren op 21 juni 1929 te Vroomshoop. Bertus raakt al vroeg op zeven jarige leeftijd z'n vader kwijt. Toen hij twintig was en in militaire dienst zat ging hij met de "grote Beer" naar Indonesië. Hij was uitgezonden van 02-09- 1949 tot 11-11-1950 met 7-1 RI 432 BI naar West Java. Na zijn diensttijd speelde Bertus toneel en muziek in een Vroomshoopse toneelgroep. Deze groep verzorgde vooral avonden voor de Vroomshopers die in Nederlands Indië hun dienstplicht vervulden. Zijn broer Gerard maakte ook deel uit van deze groep (zie foto). Bertus trad in de voetsporen van z'n vader door te gaan werken in de bouw. In Almelo ontmoette hij Jeanne Arkes waar hij op 5 februari 1955 mee trouwde in de RK kerk. Als bouwvakker moet Bertus hard werken, soms ook in Duitsland. Later wisselde hij van baan en werd bedrijfsleider en houtdraaier.
Bertus kenmerkt zich als een doe-het-zelver die zijn eigen woning regelmatig verbouwd. De hobby's die hij uitoefend komen hem op latere leeftijd van pas als hij vroegtijdig arbeidsongeschikt word. De meeste tijd is hij bezig met het maken van kunstige kandelaars en lamp voeten. Later krijgt hij belangstelling voor het kweken van fuchsia's.
Jeanne Arkes was administratief medewerkster bij Nijverdal ten Cate. Op latere leeftijd wordt Bertus lid van een veteranenvereniging van oud Indië gangers en neemt regelmatig deel aan reünies. Het verleden gaat bij Bertus een steeds belangrijkere rol spelen. Hij probeert om in contact te komen met mensen, toenmalige MP`s, die hem hadden gered uit de handen van de plaatselijke politie. In Almelo heeft hij de aanzet gegeven tot het tot stand komen van een Indië monument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De geschiedenis van 7-1 RI 432 BI (bron http://www.indie-1945-1950.nl/web/432bi.htm)
7-1 Regiment Infanterie van het 432e Bataljon Infanterie
Opgericht--------------- 01-07-1949 te Steenwijk/Assen
Onderdeel van--------- 43ste Zelfstandige Infanterie Brigade (in Indië H-Brigade genoemd)
Vertrek Indië------------ 02-09-1949 a/b "Grote Beer"
Aankomst Indië-------- 27-09-1949 Batavia / Toegevoegd aan T.T.C. West-Java
Actiegebied(en)-------- Serang, Pandeglang, Balaredja, Tjilegon, Rangkas Bitoeng, Bandoeng, Batavia, Buitenzorg
Commandant----------- Lt.Kol van Wieringen 01-07-1949/16-10-1950
Gerepatrieerd----------- 16-10-1950 a/b "Nelly" 11-11-1950 aankomst Rotterdam
Omgekomen------------ geen
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het bataljon was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '49-1. Het merendeel van de manschappen kwam uit het noorden en oosten van het land. Na aankomst te Batavia werd het bataljon overgebracht naar Bantam waar het, niet als aanvulling maar als aflossing, werd ingedeeld bij het bataljon 4-8 RI van de "Palmboom" divisie. Na een korte inwerkperiode nam het bataljon, op 15 oktober 1949, het vak van 4-8 RI over met o.a. posten te Serang, Rangkas Bitoeng, Pandeglang, Balaredja en Tjilegon. Ter versterking was er aan het bataljon een compagnie KNIL toegevoegd.
Vanaf augustus 1949 was er een staakt-het-vuren afgekondigd zodat er vrijwel geen gevechtsacties plaatsvonden. Dagelijks doorkruisten de patrouilles van het bataljon het hun toegewezen gebied. Tijdens deze patrouilles was er regelmatig contact met troepen van het Republikeinse leger. Maar tot een gewapend treffen kwam het gelukkig niet. Geleidelijk werd het bataljon teruggenomen op enkele grote plaatsen. Op 17 december werd Bantam geheel ontruimd en overgegeven aan de TNI. Het bataljon werd teruggenomen op en nabij Batavia en Buitenzorg en o.a. gelegerd te Tjoeroeg, Tjibelagoen en Tjililitan.
In januari 1950 werd het bataljon ontbonden en verdeeld over verschillende onderdelen en diensten. De KNIL cie en de daarbij ingedeelde manschappen van het bataljon werden toegevoegd aan Inf.XXVI.KNIL. Sommige soldaten kwamen in de buitengewesten te recht, maar het grootste deel van het bataljon werd ingezet op West-Java. Menig soldaat werd geplaatst in Bandoeng, zo ook Bertus Rozeman, en kreeg een kantoorfunctie op het hoofdkwartier, zoals Bataljonsadministrateur. Anderen werden ingezet voor wachtdiensten of werden chauffeur bij de VTD (Verpleging & Transport Dienst). Ook in Batavia kwamen vele soldaten van het bataljon terecht en werden ingedeeld op het kantoor van de "Expeditie generaal", of liepen wachtdiensten in de haven van Tandjong Priok. Zo zijn er nog vele functies waarvoor soldaten van het bataljon werden ingezet, zoals elektriciën, bij de Welfare of op het hoofdkantoor Vaartuigen. Op 24 mei werd de KNIL cie opgeheven en ging deze over naar het TRIS, het republikeinse leger. De soldaten van de KL, die bij de KNIL cie waren ingedeeld werden overgeplaatst naar Batavia en ingedeeld bij het Nederlands Rayon Commando, afdeling inkomende en uitgaande post. Kort voor de repatriëring kwam het bataljon weer bijeen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Albertus "Bertus" Rozeman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Albertus "Bertus" Rozeman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Albertus Rozeman


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Albertus "Bertus" Rozeman



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. 's-Gravenhage, 21 september 1992
    2. Vereniging Indië Militairen

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 21 juni 1929 lag tussen 7,6 °C en 20,4 °C en was gemiddeld 13,7 °C. Er was 10,2 uur zonneschijn (61%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1929: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,7 miljoen inwoners.
      • 18 januari » IJe Wijkstra doodt in het Groningse Doezum vier veldwachters die zijn minnares Aaltje van der Tuin bij hem willen weghalen.
      • 4 maart » Herbert Hoover wordt beëdigd als 31e president van de Verenigde Staten
      • 1 april » Introductie van de jojo in New York.
      • 7 september » Bekrachtiging van het Protocol van Genève (verbod op chemische wapens).
      • 11 september » In Rotterdam fuseren de scheepswerven Wilton en Fijenoord.
      • 16 december » Paus Pius XI creëert zes nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse nuntius in Duitsland Eugenio Pacelli, de latere paus Pius XII.
    • De temperatuur op 5 februari 1955 lag tussen 3,4 °C en 6,4 °C en was gemiddeld 4,8 °C. Er was 5,4 mm neerslag gedurende 3,4 uur. Er was 1,4 uur zonneschijn (15%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 2 september 1952 tot 13 oktober 1956 was er in Nederland het kabinet Drees II met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1955: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 10,7 miljoen inwoners.
      • 3 april » In Sclessin bij Luik breekt brand uit in Cinema Rio. Hierbij vallen 39 doden waarvan 22 kinderen.
      • 15 mei » Oostenrijk herkrijgt zijn soevereiniteit na de bezetting door nazi-Duitsland (vanaf 1938) en de geallieerden (vanaf 1945).
      • 17 juli » Het allereerste Disneypark ter wereld, het Disneyland Park te Anaheim, wordt geopend.
      • 21 september » Voor het eerst is er een Nederlandse voetbalclub in een Europacuptoernooi actief. PSV verliest uit met 6-1 van Rapid Wien.
      • 22 november » De eerste Russische waterstofbom wordt tot ontploffing gebracht.
      • 24 november » De Fokker F27 Friendship maakt zijn eerste proefvlucht.
    • De temperatuur op 4 december 2000 lag tussen 3,9 °C en 9,4 °C en was gemiddeld 7,0 °C. Er was 0.6 mm neerslag gedurende 1,1 uur. Er was 1,5 uur zonneschijn (19%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 3 augustus 1998 tot maandag 22 juli 2002 was er in Nederland het kabinet Kok II met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • In het jaar 2000: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,9 miljoen inwoners.
      • 12 mei » Het nationale museum van Groot-Brittannië Tate Modern wordt geopend in Londen.
      • 13 mei » Vuurwerkramp in Enschede, 23 doden en ongeveer 950 gewonden.
      • 24 mei » Real Madrid CF wint de Champions League. In de finale in Parijs is de Spaanse voetbalclub met 3-0 te sterk voor het eveneens Spaanse Valencia.
      • 19 juni » De Britse douane vindt de lijken van 58 illegale Chinezen in een Nederlandse vrachtwagen in Dover.
      • 2 september » Het Nederlands voetbalelftal begint de kwalificatiereeks voor het WK voetbal 2002 met een gelijkspel (2-2) tegen Ierland. Het is de eerste wedstrijd onder leiding van bondscoach Louis van Gaal, die twee spelers laat debuteren: Arnold Bruggink en Wilfred Bouma, beiden van PSV.
      • 27 november » De Noorse Lærdalstunnel wordt voor het verkeer vrijgegeven. Met een lengte van 24,5 km is dit de langste verkeerstunnel ter wereld.
    • De temperatuur op 8 december 2000 lag tussen 9,9 °C en 14,9 °C en was gemiddeld 12,2 °C. Er was 1,2 mm neerslag gedurende 1,6 uur. Er was 1,7 uur zonneschijn (22%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 3 augustus 1998 tot maandag 22 juli 2002 was er in Nederland het kabinet Kok II met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • In het jaar 2000: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,9 miljoen inwoners.
      • 22 januari » Na een staatsgreep tegen zittend president Jamil Mahuad wordt Gustavo Noboa aangewezen als de nieuwe president van Ecuador.
      • 24 maart » Klaas de Vries wordt Nederlands minister van Binnenlandse Zaken, ter vervanging van de afgetreden Bram Peper. Willem Vermeend volgt De Vries op als minister van Sociale Zaken, en Wouter Bos wordt in plaats van Vermeend staatssecretaris van Financiën.
      • 18 april » Robert Lee Yates wordt gearresteerd op beschuldiging van moord op een tienerprostituee. Later zou hij dertien moorden bekennen.
      • 20 april » De beursgang van Newconomy, het bedrijf van Maurice de Hond, levert 65 miljoen euro op.
      • 28 juni » Na zeven maanden getouwtrek keert het zesjarige bootvluchtelingetje Elián González met zijn vader terug naar Cuba.
      • 30 september » Bij de Olympische Spelen in Sydney prolongeert de Nederlandse hockeyploeg de olympische titel door Zuid-Korea in de finale na strafballen (5-4) te verslaan.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Rozeman

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Rozeman.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Rozeman.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Rozeman (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Gerben Rozeman, "Genealogie familie Rozeman en Arkes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-rozeman-en-arkes/I775.php : benaderd 7 mei 2024), "Albertus "Bertus" Rozeman (1929-2000)".