Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Johan Maurits 'de Braziliaan' van Nassau-Siegen (1604-1679)

Persoonlijke gegevens Johan Maurits 'de Braziliaan' van Nassau-Siegen 


Gezin van Johan Maurits 'de Braziliaan' van Nassau-Siegen


Notities over Johan Maurits 'de Braziliaan' van Nassau-Siegen

http://ahc.ruhosting.nl/vg/html/vg000348.htm

      Johan Maurits van Nassau-Siegen

      Pieter Nason (1612-1688/90), Portret van Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-79)
      Ca 1665. Olie op doek, 92 x 116 cm.
      Afbeelding onleend aan http://www.codart.nl/news/107/

      Johan Maurits van Nassau-Siegen, landheer van het Graafschap Nassau-Siegen, werd geboren te Delft in 1604 en stierf te Kleef, Duitsland, op 20 december 1679. Zijn vader was Jan VII 'de Middelste' van Nassau-Siegen, zijn moeder Margaretha van Sleeswijk-Holstein. Zijn bijnaam was Maurits de Braziliaan.

      Al vroeg in zijn jeugd bleek Johan Maurits een militair talent. Zo streed hij mee in de strijd tegen de Spanjaarden tijdens de tachtig-jarige Opstand, in het bijzonder tijdens de slag om Breda in 1625. In 1636 werd hij door de toenmalige stadhouder, Frederik-Hendrik benoemd tot gouverneur-generaal van de bezittingen van de Nederlandse West-Indische Compagnie in Brazilië, met als hoofdstad Recife (Mauritsstad). Onmiddellijk na zijn aankomst begon hij een campagne tegen de Spaans-Portugese legers. Deze werden in verschillende ontmoetingen verslagen. Hij dacht nu dat zijn legers sterk genoeg waren om Brazilië voor de WIC te behouden en stuurde een deel van zijn leger naar de Afrikaanse kust, om daar de Portugese bezettingen aan te vallen. Hij maakte in zijn strijd gebruik van de locale bevolking, die tegen de Spaanse overheersing was.

      In de aanval op Sao Salvador leed Johan Maurits een groot verlies, waardoor hij de strijd moest verlaten. Een groot aantal van zijn beste officieren keerde niet levend mee terug. In 1638 ontving hij versterkingen vanuit de Nederlanden, en in samenwerking met de Nederlandse vloot veroverde hij alsnog de stad. Deze vloot had intussen al de Spaans-Portugese vloot een gevoelige nederlaag toegebracht bij Todos os Santos, vlakbij Bahia. Toen Portugal in 1640 onder leiding van de Graaf van Braganza zijn onafhankelijkheid terugwon op de Spanjaarden ging Johan Maurits een alliantie aan met de Portugezen. Hij geloofde dat dit vredesverdrag gunstig zou zijn voor de Nederlanders en dat zij zo in het bezit konden blijven van hun veroverde gebieden. Hij versnelde nu zijn operaties en startte een operatie tegen de Spaanse bezittingen bij de Rio de la Plata en Chili om de grote hoeveelheid avonturiers die naar Brazilië waren gekomen tijdens zijn bewind een plek te kunnen geven. Niet in de minste plaats om zo veel mogelijk bezittingen toe te eigenen vóór een wapenstilstand tussen Nederland en Portugal een feit zou worden. Regelmatig bezocht hij ook de veroverde provinciën om administratieve zaken te kunnen regelen.

      Naast kundig en geliefd bestuurder, was Johan Maurits ook een liefhebber van kunst, wetenschap en architectuur. Zo heeft hij in Den Haag al tijdens zijn Braziliaanse periode zijn paleis, het Mauritshuis, laten bouwen. De afronding hiervan vond plaats in 1638. Het huis werd gevuld met de vele souvenirs die hij meebracht uit Brazilië. Ook haalde hij wetenschappers en kunstenaars naar Brazilië om de nieuwe wereld vast te leggen. Deze liefde voor kunst en architectuur bleek echter door het bestuur van de WIC, de Heeren-Negentien, niet gewaardeerd te worden: zij zagen liever inkomsten, onder andere uit de suikerplantages, naar Nederland komen. In 1643 werd hij dan ook teruggeroepen.

      Na zijn Braziliaanse periode vertrok hij naar Duitsland, waar hij door de keurvorst van Brandenburg benoemd werd tot stadhouder van Kleef, Mark en Minden. In 1665 kreeg hij het bevel over de Spaanse troepen tegen Munster. Bovendien werd hij in 1668 benoemd tot veldmaarschalk en werd hij belast met de verdediging van het noordelijke deel van de Hollandse waterlinie. Ook speelde hij nog een rol bij de verdediging van Friesland en Groningen in 1673. In 1679 stierf Johan Maurits van Nassau-Siegen op 75 jarige leeftijd.

      Literatuur:
      Bijkerk, J.C., De laatste landvoogd: Van Mook en het einde van de Nederlandse invloed in Indië (Alphen a/d Rijn 1982).
      Mun Cheong Yong, H.J. van Mook and Indonesian independence: a study of his role in Dutch-Indonesian relations, 1945-48 (Den Haag 1982).
      Ruud van Gerwen
      Nijmegen, mei 2006

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johan Maurits 'de Braziliaan' van Nassau-Siegen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johan Maurits 'de Braziliaan' van Nassau-Siegen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johan Maurits 'de Braziliaan' van Nassau-Siegen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Johan Maurits 'de Braziliaan' van Nassau-Siegen

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Nassau-Siegen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I7127.php : benaderd 2 mei 2024), "Johan Maurits 'de Braziliaan' van Nassau-Siegen (1604-1679)".