Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Claes [illegitimate] (Nicolaas III) van der Merwede (1420-1501)

Persoonlijke gegevens Claes [illegitimate] (Nicolaas III) van der Merwede 

Bron 1

Gezin van Claes [illegitimate] (Nicolaas III) van der Merwede

Hij is getrouwd met Margaretha (Maria) Bogaerts.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Elisabeth van der Merwede  ± 1420-< 1501 
  2. Jan van der Merwede  ± 1454-????
  3. Willem van der Merwede  ± 1458-????
  4. Maria van der Merwede  ± 1460-1533 


Notities over Claes [illegitimate] (Nicolaas III) van der Merwede

Hij wordt voor den eersten maal vermeld in de reeds hiervoor genoemde belening op 27 Juli 1437 en vervolgens op 10 September 1443.

In 1447 schenkt zijn vader hem dorp en heerlijkheid van Baardwijk, waartoe Hr. Dirck dit leen opdraagt aan de grafelijkheid
en belening voor zijn zoon verzocht, onder voorbehoud van het vruchtgebruik gedurende 's Heeren Dirck's leven.
Hertog Philips beleent dientengevolge Claes op 16 October 1447 (Holl. Leenkamer no. 16, hoofdstuk Zuid-Holland, fol. 9).
Ook hij was betrokken bij de moord op Willem Spierinck, waarna hij uiteindelijk een remissiebrief van Hertog Philips ontving gedateerd 16 Februari 1458 stilo curiae (= 1459)) nadat hij de hem opgelegde boete van 2150 gouden clinckaerts op 12 Octob er 1458 had betaald.
Zijn borgen waren Arnt van Wyck upten Berck Willemsz, Henrick van den Brielre, Jan van der Hulst, Jan Spierinck, Wemmer Aerentsz, Arent van Wyck upten Berch en Willem diens broeder, Cuyst Arentsz, Claes van Heeswyck, Jan van Mallant, Jan Buys Goes sensz, Adriaen Lieffmansz, Rutger Dircsz, Jan de Wilde Mallantsz, Jan de Mommer, Gerryt van der Moelen, Geryt en Jacob van Dobben, allen namen van personen, die in het land van Althena thuis behooren (Hof van Holland no. 465, fol. 114v, acte 93).
De Spierinck's lieten hem echter nog niet met rust en protesteerden tegen de verleende remissie, waarover nog processen in 1459 en 1460.
Intussen moet hij gehuwd zijn, want op 3 April 1459 tocht hij zijn vrouw Margaretha Willem Bogaertsdochter aan de inkomsten van zijn heerlijkheid Baardwijk (Holl. Leenkamer no. 116, hoofdstuk Heusden, fol. 15v).
Balen in zijn bekende Beschrijving van Dordrecht stelt dit huwelijk op 1447, welke reden hij hier voor heeft is onbekend,
wellicht is dit jaar gegrond op de belening met Baardwijk.
M.i. is dan de conclusie onwaarschijnlijk, daar Hr. Dirck zich het vruchtgebruik voorbehield, hetgeen hij vermoedelijk niet zou gedaan hebben, indien hij zijn zoon bij gelegenheid van diens huwelijk financieel wilde steunen. Persoonlijk komt he t mij waarschijnlijker voor dat het huwelijk omstreeks 1459 plaats had, gelet op de vermoedelijke leeftijd der kinderen en het gebruik om de tocht van de vrouw te doen plaats hebben bij of kort na het huwelijk, tenminste wanneer die tocht slaat op een bezitting welke reeds te voren in het bezit van den man was. Zekerheid kan ik echter niet geven.

Op 8 Juni 1462 komt Claes opnieuw in een acte voor, wanneer hij aan Jan Duyck Willemsz de Corte Bruyckaert overdraagt zijnde een blok tienden te Eethen, oorspronkelijk afkomstig van Hr. Willem van Boxstel en later in het bezit van Hessel Godertsz . van Drongelen, die het goed aan Claes verkocht had. Het goed wordt dan tevens ontheven van de tocht, die Claes' vrouw joncfrou Margriete Willem Bogaerrsdr. daaraan had (Nassau Domeinraad no. 6461, fol. 6 ev).
Omstreeks 1474 moet hij zijn vrouw reeds verloren hebben, zij is nl. zeker dood in October 1474, dit in verband met het
versterven van Cleyn Crayestein (Taxandria 1937, blz. 25).
Niet lang daarna gaat Claes er toe over enige beschikkingen te maken ten aanzien van zijn na te laten goederen.
Ingevolge een octroy van den leenheer verkregen bij acte van den Bosch 21 Januari 1479 maakt hij op 28 Juni 1479 een
testament, waarin hij o.a. over zijn Hollandse lenen beschikt (Afschrift in Holl. Leenkamer no. 122, hoofdstuk Zuid-Holland, fol. 21 ev).
Als voornaamste erfgename wijst hij aan zijn oudste dochter, die dan reeds gehuwd is met Mr. Cornelis de Jonge. Zij zal n.l. Baardwijk erven, terwijl de beide andere dochters samen 4 hoeven moers zullen krijgen.
Waarschijnlijk leeft hij verder rustig in zijn heerlijkheid, in acten komt hij eerst weer voor op 18 Januari 1494, wanneer hij het laatstgenoemde leengoed belast met 3 mud rogge per jaar ten behoeve van de kinderen van wijlen Dirck Bruynbaerts va n Poederoyen en diens weduwe Aechfe Willemsdr. van Assche ,,omme diensten wille", welke beschikking door de graaf van Holland als leenheer wordt bekrachtigd op 21 April 1494 (Holl. Leenkamer no. 121, hoofdstuk Heusden, fol. 5).
Op 8 Juni 1498 legt hij als leenman nog een getuige verklaring af ten behoeve van Willem van Maerle Medaertszoon in verband met een overdracht van leengoed (Holl. Leenkamer no. 122, hoofdstuk Arkel, Putten en Strijen, fol. 9).
Hij is nog in leven omstreeks November 1500 en is zeker overleden vóór 1 April 1501.

==============================

E: op de Ridderhofstede [Merwede].htm

Claes van der Merwede - Heer van Baerdwijck

Heer Claes werd immers gepardonneerd zoals blijkt uit een akte van het Hof van Holland uit 12 oktober 1558, wanneer hij de voor hem verleende remissie van "2150 gouden clinckaerts" betaalde. Zijn borgen waren allen mannen uit gegoede families uit den lande van Altena:

Aernt van Wijck upten Berck Willemz. Hendrick van den Brielre, Jan van der Hulst, Jan Spierinck, Wemmer Aerentsz, Arent van Wijck upten Berch en Willem diens broeder, Cuyst Arentz, Claes van Heeswijck, Jan van Mallant, jan Buys Goessensz, Adriaan Liefmansz, Rutger Dircksz, Jan de Wilde Mallantsz. Jan de Mommer, Gerryt van der Moelen, Geryt en Jacob van Dobben.

Uiteindelijk had Heer Claes meer geluk dan zijn broer Jan, ook al lieten de Spierings hem niet met rust aangezien die het niet eens waren met de remissie van de Hertog van Bourgondië waarvan Claes zijn vader ooit tot diens Raad behoorde en ook diens Kamerling was.

Heer Claes werd eerder door zijn vader in de gunst gesteld door de schenking van het dorp en de Heerlijkheid van Baardwijck, waartoe Heer Dirck dit leen opdroeg aan de grafelijkheid en belening voor zijn zoon verzocht onder voorbehoud van het vruchtgebruik gedurende 's Heeren Dirck's leven. Heer Diederick was goed voor zijn zonen, maar niet gek.

Claes werd er dientegevolge op 16 oktober 1447 mee beleend. Na diens gevangenschap is hij gehuwd met Vrouwe Margaretha Willem Bogaertsdochter. Hij tochtte haar aan zijn inkomsten van zijn Heerlijkheid Baardwijck op 3 april 1449.

De Spierincks lieten hem toen ook niet ongemoeid want in datzelfde en het daaropvolgende jaar spanden ze processen tegen hem aan.

Vrouwe Margaretha was de dochter van Willem Bogaert Willemsz., houtkoper te Dordrecht, schepen en tresorier aldaar en van Vrouwe Machtelt van Asperen Ottendochter.

Haar ouders vind men in een handschrift van Schaep in het archief van den Hoge raad van Adel, den naam van de moeder van Willem Bogaerts vrouw een zekere Jonckvrouw Machtelt vermeld, gehuwd geweest met een onbekend, althans niet genoemde man en nu hertrouwd met zekere Willem Pietersz., terwijl tevens verwantschap blijkt met Heer Floris van der Dussen, schout van Dordrecht ( Aernt Wenemaerszoon ) van wiens dochter t.w. Jonkvrouw Machtelt van Haeften Florisdochter van der Dussen de bovengenoemde Willem Bogaert Willemszoon in 1471 het leen Cleyn Crayenstein erfde dat op 23 oktober 1474 op Willems kleindochter, de oudste dochter van Heer Claes van der Merwede, zou vererven.

Op 8 juni 1462 komt Heer Claes nogmaals voor in een acte, wanneer hij aan Jan Duyck Willemszoon de Corte Bruyckaert overdraagt zijnde een blok tienden te Eethen, oorspronkelijk afkomstig van heer Willem van Boxtel en later in het bezit van Heer Hessel Godertsz. van Drongelen, die het goed aan Heer Claes verkocht had. Het goed wordt dan tevens ontheven van de tocht, die Heer Claes vrouw Margriete Willem Bogaertsdochter daaraan had.

Omstreeks 1474 moet Heer Claes zijn vrouw zijn verloren, zij is zeker dood in december 1474, dit in verband met het versterven van Cleyn Crayenstein.

Niet lang daarna gaat Heer Claes er toe over enige beschikkingen te maken ten aanzien van zijn na te laten goederen. Ingevolge een octroy van de leenheer verkregen bij acte van den Bosch 21 januari 1479 maakt hij op 28 juni 1479 een testament, waarin hij o.a. over zijn Hollandse lenen beschikt. Als voornaamste ergename wijst hij aan zijn oudste dochter, die dan reeds gehuwd is met Mr. Cornelis de Jonge. Zij zal Baarwijck erven, terwijl beide andere dochters samen vier hoeven moers zullen krijgen.

Heer Claes leefde de rest van zijn leven rustig in zijn Heerlijkheid en komt in akten eerst weer voor op 18 januari 1494, wanneer hij het laatstgenoemde leengoed belast met 3 mud rogge per jaar ten behoeve van de kinderen van wijlen Dirck Bruynbaerts van Poederoyen en diens weduwe Aechte Willemsdochter van Assche "omme diensten wille ", welke beschikking door de graaf van Holland als leenheer wordt bekrachtigd op 21 april 1494.

Op 8 juni 1498 legt hij als leenman nog een getuigenis af ten behoeve van Willem van Maerle Medaertzoon in verband met een overdracht van leengoed.

Heer Claes is nog in leven omstreeks november 1500 en is zeker overleden in april 1501.

==========

...
Heer Floris van der Dussen, schout van Dordrecht ( Aernt Wenemaerszoon ) van wiens dochter t.w. Jonkvrouw Machtelt van Haeften Florisdochter van der Dussen de bovengenoemde Willem Bogaert Willemszoon in 1471 het leen Cleyn Crayenstein erfde dat op 23 oktober 1474 op Willems kleindochter, de oudste dochter van Heer Claes van der Merwede, zou vererven
...

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Claes [illegitimate] (Nicolaas III) van der Merwede?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Claes [illegitimate] (Nicolaas III) van der Merwede

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Claes [illegitimate] (Nicolaas III) van der Merwede


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Claes [illegitimate] (Nicolaas III) van der Merwede

Bronnen

  1. http://vandermerwede.net/
    http://vandermerwede.net/
    / n/a

Over de familienaam Merwede

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Merwede.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Merwede.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Merwede (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I68934.php : benaderd 24 april 2024), "Claes [illegitimate] (Nicolaas III) van der Merwede (1420-1501)".