Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Marie de Sacquespée vrouwe van Diksmuide 1568-1607 (± 1518-1607)

Persoonlijke gegevens Marie de Sacquespée vrouwe van Diksmuide 1568-1607 


Gezin van Marie de Sacquespée vrouwe van Diksmuide 1568-1607

(1) Zij is getrouwd met Jacques [Blondel] de Joigny.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1568.

Het echtpaar is in 1573 gescheiden.


(2) Zij is getrouwd met Jean de Trazégnies.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1575.


Notities over Marie de Sacquespée vrouwe van Diksmuide 1568-1607

http://www.dbnl.org/tekst/_bie001195901_01/_bie001195901_01_0068.php

Marie, vrouwe van Diksmuide 1568-1607

Marie de Sacquespée was reeds de veertig voorbij toen zij, in 1562, in het huwelijk trad met Jacques de Joigny, heer van Oudenaarde, baron van Pamele en beer van Vlaanderen(6). Een huwelijk uit berekening, dat zeer is tegengevallen.

Marie verliet het herenhuis van Diksmuide, waarmede ze was vergroeid, voor het kasteel van Pamele. Na enkele maanden ontstond onenigheid in het huishouden. Marie vluchtte naar Diksmuide, keerde dan op aandringen van haar broeder naar Pamele terug. Zo vergingen enkele jaren in misverstand en tijdelijke verwijdering, totdat zij in 1570 Pamele voorgoed verliet. Voor de kerkelijke officialiteit van Brugge werd door Marie een proces ingespannen; op 2 mei 1573 werd door de officiaal de scheiding van tafel en bed uitgesproken.

Jacques Joigny overleed het volgende jaar. Marie, die einde 1568 Vrouwe van Diksmuide geworden was, werd nu tevens douairière van Pamele(7) en ging in 1575 een nieuw huwelijk aan met Jehan de Trazegnies. Met hem heeft Marie, die geen karakterfouten
schijnt te hebben te kort gehad, huiselijke vrede en geluk gekend. Trazegnies ontviel haar in 1585. Het hart van haar laatste man, die blijkbaar naar zijn eigen 'seigneurie' werd overgevoerd, liet zij bijzetten in het koor te Diksmuide. Zij zou hem nog 22 jaar overleven en moet in de tachtig geweest zijn bij haar dood in 1607.

Haar testament had Marie laten opstellen 9 sept. 1589 toen zij was 'cranck ligghende te bedde, maer hebbende goet verstand'. Bij de redactie ervan door notaris Guillem Moenin waren tegenwoordig: meester Adriaen Godschalck, jonkheer Antheunis Ghys, baljuw van de stad Diksmuide, Joos van der Linde en de kloosterzuster die haar verzorgde(8). De voornaamste bepalingen volgen hier nu.

Marie begeert begraven te worden in de St.-Niklaaskerk 'ter plaetse daer het herte begraven es van mer Jan de Traignyes, haeren laetsten overleden man'. Op deze plaats wil zij een 'sepulture' laten oprichten die veel hoger moet zijn dan deze van haar broeder Antheunis. Het grafmonument moet uitgevoerd worden 'van marbordeer steene, daer boven ligghende twee doode persoonaigen zonder booghe, bringhende alle de quartieren ronsomme van mevrauwe ende mer Jan de Trezangnes, haeren lasten overleden man, met de inscriptien van haerlieder particuliere heerlicheden ende qualiteyten over een zyde, ende up dander zyde van de zelve sepulture zullen ghescreven worden in goude letteren de fondatien hier vooren (in het testament) verhaelt'.

Verder voorziet Marie een schenking die laat vermoeden dat de Sacquespées - te beginnen met Guillaume - bij elkaar begraven lagen in het hoogkoor, achter het hoogaltaar. Zij geeft immers aan de kerk 'vier glaseveinsters, te weten: eene ter memorie van mijn heere van Dixmude, haren vadere; voorts, eene ter memorie van haere moeder; voorts eene ter memorie van mer Jan de Traignyes, haeren lasten man; ende voorts, eene ter hare memorye; elck met zyne quartiere tot de nombre als die staen connen zonder chapeaux de triomphe'.

Het testament van Marie voorziet 'een honerable uutvaert naer haere qualiteyt' zoals deze van haar broeders Filips en Antheunis, en daarenboven een groot jaargetijde 'ghelijck men ghewoone es te doene over de overleden heeren ende vrauwen van Dixmude' met een dis van 62 broden 'van stuvers' en 62 pinten Franse wijn, ten voordele van de armen van het H. Geesthuis, van de Grauwbroeders, Grauwzusters en Zwartzusters, van de geestelijken en de kerkmeesters.

Marie onderhield een huisnar met name Lauwers Caliau. Aan deze 'haeren zot' schenkt zij een jaarrente van 3 pond groten samen met de inkomsten van 'een haer broot (pensioen) int Magdaleenhof'. De persoon die Caliau zou onderhouden, zou dan

(8)Weale p. 167-169.
[p. 198]


ook na de dood van de nar levenslang dit 'broot' voor hem mogen behouden.

Eigenaardig is nog de fondatie door Marie van een plechtige mis in de parochiekerk 'ter eeren van Sinte-Eulolye (Euldlie), ten acht hueren, commende den 12. Sporcle'. De plechtigheid zou gebeuren naar het voorbeeld van de jaarlijkse viering van Sinte-Margriete. Heeft de heilige Eulalie van Barcelona nog elders in Vlaanderen vereerders gekend?

Marie heeft nog bijna 20 jaar dit testament overleefd. De definitieve vorm van haar 'uuterste wille', alsook de uitvoering ervan zijn ons onbekend.

Tot in haar hoge jaren heeft Marie, bijgestaan door zaakvoerders, het beheer van haar zwaar berente goederen in handen gehouden. Uit de ruïne van het kasteel van Diksmuide verkocht zij nog op 7 april 1604 aan Vincent de Heere een partij van 36.000 brikken, tegen 5 florijn het duizend, om ermede buiten de poort, bij de Hoge Brug, de herberg De Kroon te bouwen.

De nicht van Marie, Magdalena d'Espence (dochter van haar oudste zuster Ludovica) aanvaardde in 1607 de desolate successie. Zonder uitstel ging men over tot de likwidatie. De heerlijkheid van Diksmuide werd gekocht door Frederik, graaf van Bergh. Tot het einde van de 18e eeuw zijn de heren van Bergh heren van Diksmuide gebleven.

A. Viaene

===============

Les Fiefs et les seigneuries du Ponthieu et du Vimeu
p. 219

dame de Merlimont

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marie de Sacquespée vrouwe van Diksmuide 1568-1607?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Marie de Sacquespée vrouwe van Diksmuide 1568-1607

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Marie de Sacquespée


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Marie de Sacquespée vrouwe van Diksmuide 1568-1607

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Sacquespée


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I417201.php : benaderd 26 april 2024), "Marie de Sacquespée vrouwe van Diksmuide 1568-1607 (± 1518-1607)".