Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Hendrik (Henri-Ogier) van Aarschot de Rivieren burgemeester van Luik (± 1595-????)

Persoonlijke gegevens Hendrik (Henri-Ogier) van Aarschot de Rivieren burgemeester van Luik 


Gezin van Hendrik (Henri-Ogier) van Aarschot de Rivieren burgemeester van Luik

Hij is getrouwd met Catharina de la Douve.

Zij zijn getrouwd op 12 mei 1615.


Kind(eren):



Notities over Hendrik (Henri-Ogier) van Aarschot de Rivieren burgemeester van Luik

REF / AFN / Custom: 34294 /  / , burgemeester van Luik
Name: Hendrik van /Aarschot de Rivieren/
Sex: Male
Modify Date: 8 Dec 2002
Father: Abt 1560, Richard van /Aarschot de Rivieren/ [34293], (b. Abt 1560, ), (d. , )
Mother: 15 Dec 1573, Antoinette van /Merode/ [25083], (b. 15 Dec 1573, ), (d. 9 Oct 1609, )
Birth: Abt 1595
Marriage: 12 May 1615, Catharina de la/Douve/, m. 12 May 1615
Daughter: 4 Apr 1620, Marie Antoinette van /Aarschot de Rivieren/ [34298], (b. 4 Apr 1620, ), (d. , )

======================

http://users.telenet.be/vswg/html/het_kasteel_van_heers__2_.html

Het is deze baron Henri-Ogier de Rivière d’Aerschot die in 1623 door keizer Ferdinand II van het Heilig Roomse Rijk der Duitse Natie verheven tot graaf. Uit dit huwelijk werden 14 kinderen geboren. Door dit feit liet de graaf zich eens ontvallen: “Wie zal het einde van deze rivier zien?”,als allusie op zijn eigen familienaam. Maar het einde van de familie kwam voor hem sneller dan verwacht. Zijn dochter Barbara was de laatste van zijn stam die stierf. Geen enkele zoon van de graaf had nakomelingen en zijn dochter Barbara overleefde haar broers en zusters. Zij was abdis van Herckenrode en werd aldaar begraven, haar grafmonument werd overgebracht naar de O.L.Vrouwkerk (Basiliek) te Hasselt. Op haar grafsteen aldaar liet zij een opschrift aanbrengen dat alludeerde op die bewuste uitspraak van haar vader: “In me rivus extinctus est” wat zoveel wil zeggen als: “In mij is de rivier opgedroogd.”
Tijdens het leven van graaf Henri-Ogier had hij iemand aangesteld als drossaard van de heerlijkheid. Drossaard was een functie die te vergelijken viel met baljuw. Ook van deze drossaard bleef de grafsteen bewaard in de kerk van Heers. Het ging om deze man:
jonker Tilman van der Borcht, overleden op 24 september 1656, gehuwd met Jeanne de la Quadra, overleden op 10 december 1648.
Het kasteel van Heers en het domein dat erbij hoorde, bleef bewoond door de familie de Rivière tot in het jaar 1685.
Met het uitsterven van de familie de Rivière te Heers ging het domein over in de handen van de Sint-Laurentiusabdij van Luik die ook het patronaatsschap van de kerk van Heers bezaten, dit wil zeggen dat zij de priester aanduidden.
Bij het failliet van de familie de Rivière maakte de abdij Sint-Laurentius het goed Heers over aan de voornaamst crediteur, baron Jan-Herman de Stockem. Deze werd het toegewezen op 5 april 1757. Daar hij geen kinderen had, maakte hij het goed in zijn testament over aan zijn broer Nicolaas-Erasme de Stockem. Deze laatste was gehuwd met Jeanne de Maissières. Na hun dood ging het hele domein over naar hun zoon.
Maar ook de familie de Stockem was te Heers geen lang leven beschoren want nauwelijks honderd jaar later was het domein in handen gekomen van de familie de Wal door het huwelijk van de laatste de Stockem te Heers, Eugenie, barones de Stockem met Charles-Albert de Wal. Maar ook in dit gezin waren er geen mannelijke opvolgers en bijgevolg ging het goed weer over in handen van een andere familie.
Met het huwelijk van Valérie de Wal met Eugène Desmaisières in 1859 werd het goed eigendom van de familie Desmaisières.
Het goed is een prachtig voorbeeld van Maaslandse renaissancestijl.
Op de foto merkt u hoe prachtig het goed werd onderhouden tijdens de vorige eeuw. De lijst van mensen die op het kasteel werkten was dan ook lang, van keukenmeiden, over kamermeisjes tot gouvernantes, leraressen en gezelschapsdames.

Kasteel van Heers in de helft van 20ste eeuw

Om de eigenaars te vervolledigen:
De familie Desmaisières had het kasteel in handen gekregen door het huwelijk Desmaisières-de Wal in 1859.
De Burggravin Eugène Desmaisières, geboren Barones Valérie de Wal werd geboren te Brussel op 31 mei 1831 en overleed op 15 juni 1906 te Elsene.
Eugène Desmaisières was evenwel haar tweede echtgenoot : ze huwde een eerste maal op 8 juni 1854 te Brussel met Baron Arthur de Woelmont, maar dit huwelijk hield slechts drie jaar want de echtscheiding werd uitgeproken op 9 november 1857 en het huwelijk door de kerk nietig verklaard.
Op 22 juni 1859 huwde zij dan voor de tweede maal met Eugène Desmaisières
Ze hadden twee kinderen :
1)Burggraaf Albert Desmaisières geboren op 12 oktober 1860 te Brussel en overleden op 10 december 1906 te Brussel. Hij huwde in juli 1899 met Claire-Marie-Berthe Christyn, Gravin de Ribaucourt, geboren te Brussel op 24 mei 1874 en zij overleed te Heers op 28 mei 1951.
2)Burggraaf Camille Charles Joseph Ghislain Desmaisières geboren te Brussel op 11 april 1862 en overleden te Elsene op 14 januari 1921. Na het overlijden van Burggraaf Albert hertrouwde Claire met hem. Dit tweede huwelijk zou kinderloos blijven.
Uit het eerste huwelijk van Claire de Ribaucourt met Burggraaf Albert stammen 4 kinderen :
1)Maria-de-la-Mercedes-Victorine-Adolphine-Josephine Desmaisières, geboren in 1900, die zou later huwen met de Graaf Georges de Meeûs d’Argenteuil en zou wegtrekken uit Heers. Uit dit huwelijk zouden 6 kinderen geboren worden. Mercedes Desmaisières is op 3 augustus 1982 gestorven.
2)Marie-Magdelaine Desmaisières, geboren in 1901, die zou huwen met de Baron Joseph Powis de Tenbossche en die 6 kinderen zou baren. Ze is overleden op 14 oktober 1988.
3)Bruggraaf Antoine-Edouard-Gaëtan-Corneille-Marie-Joseph Desmaisières, geboren te Perk op 10 september 1903 en overleden te Sint Truiden op 9 januari 1971. Hij zou in het jaar 1925 huwen met Maria-del-Carmen de Rojas y Solis, een Spaanse edeldame, afkomstig uit Sevilla, geboren op 26 maaart 1905 en overleden te Waremme op 26 mei 1996.
4)Albert Desmaisières, geboren in het jaar 1906, die later zou intreden als pater bij de paters van het Heilig Sacrament. Na zijn dood in 1985 zou hij terugkeren naar Heers om bijgezet te worden in de familiecrypte op het kerkhof van Heers-centrum.
Uit het huwelijk van de Burggraaf Antoine en zijn echtgenote Carmen de Rojas y Solis werden 3 kinderen geboren :
1) Burggraaf Michel Desmaisières, geboren op 4 maart 1929, gehuwd te Heers op 24 oktober 1970 met Prinses Anne de Looz-Corswarem en in 1978 uit de echt gescheiden. Dit huwelijk zou kinderloos blijven.
2) Ricardo Desmaisières, geboren op 6 november 1931 en gehuwd met Marie-Françoise de Troz, geboren op 21 februari 1947.
Uit dit huwelijk wordt 1 zoon geboren : Antoine-Emmanuel Desmaisières, geboren op 11 juni 1987.
3) Carmen Desmaisières, die weduwe is van mijnheer Maurice Geerinckx, en die te Sint Genesius Rode woont. Ze heeft 3 kinderen. Twee zijn getrouwd.

Met dank aan Benoît de Meeûs, kleinkind van Georges de Meeûs en Mercedes Desmaisières voor de rechtzetting.

H

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik (Henri-Ogier) van Aarschot de Rivieren burgemeester van Luik?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik (Henri-Ogier) van Aarschot de Rivieren burgemeester van Luik

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik (Henri-Ogier) van Aarschot de Rivieren

Jeanne de Mérode
± 1530-1587
Louis van Mérode
± 1540-± 1589

Hendrik (Henri-Ogier) van Aarschot de Rivieren
± 1595-????

1615

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Hendrik (Henri-Ogier) van Aarschot de Rivieren burgemeester van Luik

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen


Over de familienaam Aarschot de Rivieren


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I3940.php : benaderd 4 mei 2024), "Hendrik (Henri-Ogier) van Aarschot de Rivieren burgemeester van Luik (± 1595-????)".