Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Jacob de Witte van Citters (1817-1876)

Persoonlijke gegevens Jacob de Witte van Citters 


Gezin van Jacob de Witte van Citters


Notities over Jacob de Witte van Citters

http://www.zeeuwsgenootschap.nl/popkensburg/08.htm

8. Interieur van het kasteel

Na het overlijden van Laurens de Witte van Citters in 1862 besloot zijn zoon om Popkensburg te verkopen. In de Middelburgsche Courant werd per advertentie bekend gemaakt dat het kasteel op 30 juli 1863 aan de meestbiedende verkocht zou worden. Van 20 tot 25 juli 1863 was het te bezichtigen. Onder de bezoekers bevond zich F.J.M. Bourdrez, opzichter bij Rijkswaterstaat, die de gelegenheid te baat nam om plattegronden en schetstekeningen van details te maken. Van de toegangsdeur tussen de twee torens leidde een overwelfde gang naar een binnenplaats, die in de loop van de tijd grotendeels was volgebouwd. Aan de rechterzijde van de binnenplaats bevond zich een open galerij in renaissancestijl, waarvan de balken met geestig gebeeldhouwde mensenhoofden en saterkoppen versierd waren. Bourdrez heeft aangetekend dat zich op de begane grond een vertrek bevond met goudleer behang en dat op de vloer van de hal prachtige achtkantige marmeren tegels lagen. Verschillende voorwerpen afkomstig uit Popkensburg zijn bewaard gebleven. Twee spiegels, die aan het eind van de zeventiende eeuw voor het echtpaar Johan Boudaen (1634-1716) en Anna Maria Hoeufft (1646-1705) gemaakt zijn, kwamen respectievelijk in de collecties van het Zeeuws genootschap en het Rijksmuseum Amsterdam terecht. De Middelburgse spiegel draagt het wapen van de familie Boudaen, de Amsterdamse het wapen van de familie Hoeufft. Een zeventiende-eeuws wapenrek en vier glas-in-loodramen met de wapens van de echtparen Van der Stringe/Van Citters, Boudaen/Courten, Boudaen/Hoeufft en de heerlijkheid Popkensburg werden in 1902 samen met het gewei van een hert aan het genootschap overgedragen. Ook een generaties lang door nazaten van de famile Boudaen Courten gekoesterde zilveren drinkschaal met een afbeelding van voorouder Guillaume Courten in gevangenschap, bevond zich in de negentiende eeuw op Popkensburg.

http://www.zeeuwsgenootschap.nl/popkensburg/11.htm

11. Afbraak

Nadat Laurens de Witte van Citters in 1862 was overleden liet zijn zoon Jacob de Witte van Citters het kasteel in 1863 publiek veilen. J. Agelink van Rentergem te Middelburg werd voor f. 4501 de nieuwe eigenaar en liet het tot verontwaardiging van velen met de grond gelijkmaken. Hoewel verschillende Zeeuwen onder wie genootschapconservator Frederik Nagtglas pogingen deden het kasteel te behouden, was afbraak onontkoombaar. De bomen en struiken die nog resteerden van het eens zo fraaie park werden gerooid en het geheel werd omgevormd tot rendabeler landbouwgrond. Velen spraken er schande van en er deden zelfs geruchten de ronde dat een ieder die bij de sloop van het oude huis betrokken was geweest, vervloekt was. Binnen vijftien jaar, zo vertelt Frederik Nagtglas in een van zijn aantekenboeken, overleed de oude eigenaar Jacob de Witte van Citters eenzaam en verlaten in Zwitserland, werd notaris Van der Graft als bedrieger ontmaskerd, pleegde administrateur De Ruyter zelfmoord in de regenbak van de pastorie en stierf Agelink van Rentergem aan kanker. Het kasteel had zich gewroken. Nu rest alleen de boerderij 't Hof Popkensburg, sinds 1986 een woongemeenschap voor ouderen. Ook zijn aan de westzijde van het dorp nog sporen van de oude gracht zichtbaar.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacob de Witte van Citters?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacob de Witte van Citters

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jacob de Witte van Citters


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Jacob de Witte van Citters

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 16 mei 1817 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1817: Bron: Wikipedia
    • 4 maart » James Monroe wordt beëdigd als 5e president van de Verenigde Staten.
    • 31 mei » De opera La gazza ladra van Gioacchino Rossini gaat in première in het Teatro alla Scala in Milaan.
    • 9 oktober » In België wordt de Universiteit Gent plechtig geopend.
    • 18 oktober » Ontdekking van het graf van Seti I door Giovanni Battista Belzoni.
    • 22 november » Oprichting van de Rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Nederlands Guyana of Suriname.
    • 10 december » Mississippi wordt de 20 staat van de Verenigde Staten.
  • De temperatuur op 3 oktober 1876 lag rond de 14,2 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 67%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • In het jaar 1876: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 31 januari » De regering van de Verenigde Staten dwingt alle indianen in reservaten te gaan wonen.
    • 14 februari » Alexander Graham Bell vraagt patent aan op de telefoon; twee uur later doet Elisha Gray hetzelfde.
    • 7 maart » Alexander Graham Bell ontvangt patent voor de telefoon.
    • 30 mei » Staatsgreep van de Jong-Turken.
    • 8 augustus » Thomas Alva Edison verkrijgt octrooi op de stencilmachine.
    • 4 november » Première van Symfonie nr. 1 (Brahms) van Johannes Brahms in Karlsruhe.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Witte van Citters


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I235671.php : benaderd 5 juni 2024), "Jacob de Witte van Citters (1817-1876)".